НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

• 54 300
  • 666
  •   1
Отговори
# 585
Четох, в другата тема, че е много полезен и витаминозен. Така или иначе си го обичам и ми е две в едно. 😄

# 586
Аз също го обичам. Правя си песто- магданоз, зехтин, твърдо сирене, ядки, сол и черен пипер.

# 587
Отдавна не съм писала, но следя темата. Аз съм 6 месеца на режима. Отслабнах 9 кг (12 имах излишни) и 12 см в талията, целулита ми също намаля.  Започнах да спя по-добре и да се чувствам по - добре. Все още се боря с хронична умора, но аз имам и дефицити на желязо и Д, които наваксвам + Хашимото.
Не съм била на кето, а нисковъглехидратно. Определено първите месеци дори една ябълка изядена, усещах как всичко се разбутва, ставах нервна, безсъние пак...  Същото се случваше и картофи, ако хапна.
Към 4-я месец нещата се подобриха и изследванията ми също. Сега си позволявам по един плод на ден или домати.
Дали когато стигна нормалното си тегло, ще мога да броя ИР за излекувана.
Иска ми се да включа повече плодове в един момент и да изключа млечни и яйца, за да мина на автоимунния палео протокол, заради Хашимотото.
ПП: И сърдечно благодаря, на всички, които пишат и споделят, защото благодарение на тази тема, веднага щом разбрах, че имам ИР, започнах режима и постигнаха това!

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 09:51 от steli4ka s

# 588
ИР не се "лекува". Тя се превръща в проблем с неправилно хранене. А се предизвиква най-вече от продължително време с такова. При връщане на старите навици, старите проблеми се завръщат.
Аз също имах момент, в който разхлабих нещата и съжалих след няколко месеца горчиво. Разбутан цикъл, нервност, безсъние, наченки на хипогликемии... Поне имам късмет, че тялото помни, бързо превключи и сравнително бързо си влязох в час.

# 589
За ИР не е и съвсем еснакво при всички какво и колко могат да си позволят като се вкарат в ред. Но е по-скоро ремисия отколкото излекуване, то все пак не е вирус да го преболедуваш и да го оставиш зад себе си... По-лошо е, след повечето вируси ти остава имунитет даже, а тук е обратното.
Съобразяване ще си ти трябва винаги, но никой не може да ти каже точно колко, точно за теб. Вкарай се в ред, изкарай поне няколко месеца така, пък вече пробвай постепенно неща и се следи как ще си.
Вече колко да изчакаш не знам и аз, при положение че пък следващо на ред ти е друг здравословен проблем да оправяш пак с режим... Не съм запозната подробно с АИП и не знам има ли опция и при него да са малко въглехидратите, един вид да ги съчетаеш двете ако може.

# 590
Дали когато стигна нормалното си тегло, ще мога да броя ИР за излекувана.
Не. Сваленото тегло не означава, че показателите са оптимални. Те са най-важното в случая, за да може организмът да работи като "добре смазано колело". Върнеш ли се към старите навици /дори и при свалено тегло/, всичко ще се върне.
Аз съм една от тези, които се вкараха в ремисия. И показателите са ми топ,и излишното тегло свалих, както и висцералните мазнини. От година и половина само се поддържам и съм наясно, че върна ли се към старото си хранене, всичко ще се върне с пълна сила. А аз не искам това. Сега вече, вкарвайки се в норми, си позволявам един път седмично бобови, плодове понякога /задължително след хранене/, както и парче торта по празници.

# 591
Благодаря за съветите!
Sharpy, а ти прави ли обременяване в даден момент, за да разбереш, че си в ремисия или по други показатели разбра.
Явно наистина ще трябва да нагаждам нисковъглехидратен палео режим...

# 592
Аз идеалното си тегло не съм го стигнала така или иначе (не ме притеснява това, основно заради ИР се храня така). Съответно не съдя по теглото за това на какъв хал съм. Обременяване не ми се прави но изследвам на гладно от време на време, а и станаха над 6 години и съм свикнала да си слушам тялото. Да, сега се чувствам по-добре и мога и да си позволя по-чести изключения от в началото. Но и аз като Шарпи нямам намерение да се връщам към храненето и навиците си от преди.
Последните месеци не само че бях сравнително либерална, но и движението ми беше много по-малко. Личи си - по дрехите, в огледалото, леко и в това как се чувствам. Започнала съм вече да се поправям и вече се забелязва, но ще иска време и това.
Поръчала съм си един кантар от тези дето ти смятат процент мазнини и прочие... Подозирам че трябва да си запиша час някъде да ми леят куршум още преди да стъпя на него Joy Мисля си че няма да ми допадне каква разбивка ще видя, а тя ми е по-важна от общите килограми.

# 593
Благодаря за съветите!
Sharpy, а ти прави ли обременяване в даден момент, за да разбереш, че си в ремисия или по други показатели разбра.
Явно наистина ще трябва да нагаждам нисковъглехидратен палео режим...
Не съм правила след това. Правих, когато се чувствах зле. Тогава инсулинът на гладно ми беше 15, на 1-ви и 2-ри час някъде около 100. Правих и чести хипогликемии. Ама много гадни! Имам измерена КЗ в такъв момент 1,9. тогава имах чувството, че ще умра. Разбрах за подобренията в организма според падането на инсулина на гладно и покачването на витамини и минерали, които ми бяха на дъното. От около 7-8 месеца поддържам инсулин на гладно 3. Правила съм си експерименти с ядене на плодове след хранене и един шоколад след хранене и съм ходила в лаборатория за тест на инсулин. Не е надвишавал 10. Това не е така да кажа "официално изследване", но аз съм го правила за моя информация колко би се покачил, след като съм яла тази храна. Да чукна на дърво, от много време не съм имала хипогликемии, имам енергия, която преди тотално липсваше, свалих кила, изчистих околоорганните мазнини. Не виждам и смисъл да правя сега обременяване, при положение, че се храня нисковъглехидратно и само ще си натровя организма с тая глюкоза, която трябва да изпия. Съдя най-вече по това как се чувствам и по изследванията, които изброих по-горе.

# 594
  • София
Стеличка, при АИП плодовете са ограничени, имай предвид.

# 595
А пиенето на вода с лимон позволено ли е при НВВМ хранене? 1 лимон на литър вода, която ще пия в рамките на час-два.

# 596
А пиенето на вода с лимон позволено ли е при НВВМ хранене? 1 лимон на литър вода, която ще пия в рамките на час-два.
Естествено. Не започвам деня си без половин или един лимон в чаша топла вода от над 10 години.

# 597
Нещо ми се струва че пропускаш, а вероятно и ядеш прекалено малко. Но и такова нещо "донякъде" изключително рядко работи. Ако действително се храниш високомазнинно, ама ядеш редовно и сладки плодове щото обичаш, това просто няма как да работи, даже ще ти вреди.
Тези прималявания могат и хипогликемии да са, вероятно реактивни. Преразгледай си храненето.

Може би си права....като се замисля, вчера яденето ми беше доста ....противоречиво...- за обяд 3 кебапчета, мислех да е само това, но донесоха ми грозде и изядох половин чепка със 150 гр.гауда. Вечерта си направих салата домати, сирене, 3 варени яйца. И за десерт хапнах парче кето торта- орехов блат, сметана и желе от малини, с еритрол. Аз си мисля, че ям много, но всъщност ...май няма много мазнини🙄

# 598
Подсладителите ти държат инсулина висок. От него също може да ти прималява.
За гроздето няма да коментирам...Expressionless

# 599
Здравейте,нова съм в тази група,поради здравословни проблеми- автоимунен тиореидит на Хашимото с хипофункция и инсулинова резистентност,се налага да съобразя храненето си изцяло с тях.Първият е диагностициран от години,а ИР съвсем отскоро.Ендокринолога ми каза една диета,но реших да се информирам и аз да не разчитам сляпо на него и ето ме при вас.Надявам се приемате пълни новаци като мен.Четох първия пост внимателно и моля,който има възможност,да ми изпрати тази втора таблица, подходяща за ИР и щитовидни проблеми,за която се пише в него.

Общи условия

Активация на акаунт