Любители на котки - Тема 181

• 35 565
  • 771
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте!
Имам голям проблем с най-малкото коте, което от два дни вече е вкъщи.
Когато отиде да пие вода, първо много хубаво я разплисква с лапа. Всичко става във вода, след това я разнася навсякъде - по пода, по мебелите, отива до тоалетната с мокрите лапи и после разнася 'кал' от постелката навсякаде.
Вкъщи става кочина.
Два дни му бърсах лапите след такова 'пиене' на вода, като се надявах, че тази неприятна за него процедура ще го откаже да цапка и плиска в паничката с вода, но уви. Disappointed
Паничката е с Ф16 см, за да не се мокрят мустачките на котаците. Но в офиса на по-малко Ф пак го правеше този номер.

Някой имал ли е такъв проблем да сподели как се е справил?
Някой и без да има опит, да предложи вариянт за справяне?
Отворена съм за всякакви идеи. Този проблем може да се окаже решаващ за съдбата му дали ще остане наше коте. Sob

# 181
  • София
Възможно ли е да има проблем със зрението? Спомням си, че беше болно и го лекуваше. Или е от игривост?

Мъро правеше така на стари години. Разплискваше, за да види докъде е нивото на водата. Иначе си топеше носа и явно му е било неприятно. Разрешението е купичката да е такава, където водата се вижда докъде е.

# 182
Възможно ли е да има проблем със зрението? Спомням си, че беше болно и го лекуваше. Или е от игривост?

Мъро правеше така на стари години. Разплискваше, за да види докъде е нивото на водата. Иначе си топеше носа и явно му е било неприятно. Разрешението е купичката да е такава, където водата се вижда докъде е.
Не вярвам да има проблем със зрението. Малка гранулка я вижда от далеч. Лекувах го, да, беше с 'мокър' ФИП.

Зачудих се в каква ли съдинка би се виждала водата...
В офиса беше червена:
https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/s-postavki-13654/ferplast-lin … 7-sm-300-ml-20514
В къщи е такава (тъмната е по-големия вариант, втората и третата снимка):
https://www.zooplus.bg/shop/kotki/poilki_hranilki_kupichki/keram … i_kupichki/351033

# 183
От мен-водата,далеч от храна и тоалетна.

# 184

На 4 години е, а припадъците са като епилептични - задушава се, мята се из стаята, напикава се - не може да се контролира. Ако успеем да отидем до ветеринара - дава му фенобарбитал. Понякога са кратки, един път продължи цяла нощ с прекъсвания.
Прилича на епилепсия и то със сериозна честота. На тази възраст е по-вероятно да е идиопатична, от колкото да има първична причина. Епитил също е фенобарбитал, до колкото виждам.
Ако ще остава сам цяла седмица, съветът е да си вземете камера и да го наблюдавате на нея. Аз така се наложи да оставя моята сениорка, точно когато беше получила и тя гърч и бях много притеснена. Заминах за чужбина и си я гледах на камерата и не мога да ти опиша, колко по-спокойна бях. През камерката чуваше гласа ми. Като чуеше гласа ми ставаше за храна и вода, заставаше на прозореца да гледа, дали не съм отвън и дали няма да се появя от някъде. Много по-спокойно ми беше, дори когато не съм наблюдавала, отварям приложението и гледам записите на камерката, която засича движение. Помръдне ли се, камерката почва да записва, докато спре движението. И така можеш да гледаш през едно денонощие точно какво е правила, докато не спи, а и да засичаш продължителността и честотата на пристъпите, ако има такива. Препоръчвам с две ръце камерка!

# 185
  • София
djasra, щом вижда, проблемът едва ли е този. Макар да има възможност да вижда надалече, а на близо да има проблем. 

Друго, което се сещам е, че в природата разплискват водата, за да се покаже чистата вода, а събралите се боклуци по повърхността да отидат по краищата. Ако майка му го е научила така, едва ли ще има промяна. Но пък Ред е права. Ако водата е далече от тоалетна и храна, може да не се нуждае от "почистване".

Колкото до купичката, на пода съм сложила една керамична в жълто-бежов цвят. Много често самата аз се чудя дали е останала вода в нея. На перваза на прозореца имат стъклена дебелостенна чаша. Там определено се вижда повече, но не знам дали е от силната светлина или от стъклото, по което се събират малки мехурчета от водата.

# 186
Котетата обичат да си играят с водата, и моят бърка с лапка и пие от шепичка. Ред е права - просто купичката далече от каквото не трябва да мокри. Аз даже съм му сложила по една купичка във всяка стая, за да не ни бърка в мойта чаша - понеже е на гранулки, пийва си водичка.

# 187
  • София
С фонтан пробвали ли сте? Уж възприемат течащата вода за чиста и безопасна за пиене. Ние държим всички купички на Шели върху пластмасови подноси на пода. И да разплиска нещо, храна или вода, остава върху таблата. Може и да постелите някаква кърпа, която да обърсва мокрите лапи. Шели си има фонтан, ползва си го, ама ако види някой от нас да пие вода, веднага се нарежда и тя на чашата.

# 188
Ние сме с фонтан catit 2.0 - много добро попадение , нон-стоп си пийва вода от там.
Слагам изворна вода 3 литра 2 пъти седмично се сменя,мие се филтър + всички части ,даже понякога и с парочистачката го минавам след миенето.

# 189
Котетата обичат да си играят с водата, и моят бърка с лапка и пие от шепичка. Ред е права - просто купичката далече от каквото не трябва да мокри. Аз даже съм му сложила по една купичка във всяка стая, за да не ни бърка в мойта чаша - понеже е на гранулки, пийва си водичка.
Да, малката котка също понякога топи лапка и си я ближе, но това е друго.
Този плиска. Около купата става голяма локва и понеже плиска, пръски има на почти метър от купата. Нямаме място вкъщи, което да може да плува във вода. Дори в банята да е, нали минават и разнасят вода с лапите навсякъде. Никой вкъщи не оставя вода по пода в мокрите помещения - попиваме с моп и кърпа.

Купички с вода на повече места е отлична идея, но навсякъде сме с ламинат. Само в коридора имаме настилка теракот. Как да наслагам водички по стаите?! Още повече при такъв калпазанин вкъщи?!

# 190
Вкъщи навсякъде е дървен паркет. Еми, поведенческо нещо, може и да го надрасне... дали така би си играло под душа 😁 не съм виждала досега такова коте. А балкон или тераса имате ли? Може би в някаква кутийка тип затворените тоалетни, да влиза като в къщичка и там да е купичката с вода и да не може да я мести, да си плиска на воля...

# 191
Djasra, ако сложиш купата в тава, а на дънота на тавата попиващ парцал?
Другото, което бих пробвала е вода в чаша, вместо в купа, както и водата на високо, върху маса, да речем. Материала на купата може да го дразни. Ако е алуминиева, може да вижда образа си на нея. Пробвай стъкло, пробвай бяла, пробвай тъмна... Пробвай и купата вътре в мивката и около мивката парцал... Все някак трябва да намериш разрвшението.

# 192
  • Бургас
djasra, купичките на Харо са порцеланови.
Поставени в големи метални купички.
Мога да ти снимам довечера моето "изобретение".
Имам и една поставка за купички от гума, вадят се двете пластмасови гнезда.
Така не успява да разплиска вода.
Не че не опитва, просто тя се събира в по-голямата метална купа.
Това решение намерих, но ламинатът се понаду от щуротиите на Бялата гад.

# 193
От четири сутринта до седем без малко, двете ми госпожици се гониха и опитваха да срутят къщата. Друг път потичат половин час, па се кротнат. А в шест и нещо, се наложи да се надигна, защото чух, че нещо падна на пода. И гледам Белка се качила на секцията и бута с лапата всичко, което е наредено там (шише с лекарство, парфюм, ключове и др.). Тези дни са ми докопали епилаторът и сега издирвам главата му. Ако не я открия, ще си ходя космата като тях.

# 194
MianaNia -
това топче как отскача? Иначе ми харесва това топче. Аз сега съм му вързала на нашия една сива мишка на ластик и на дългата обувалка. И я гони, и я дебне.
Като го повикам за игра, интересно, идва с готовност, иначе не дава да го пипам.

Общи условия

Активация на акаунт