С какво ви дразнят свекървите? – 144

• 34 166
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Разбира се, че вкусът се променя! Даже се възпитава! Мм не беше виждал риба и на снимка преди да се сгаджосаме . Свекър ми не обичал риба, не се купувало у тях, не знам си какво. Паднах от смях. Айде Шери купува риби за Никулден и готви. Ядат. И даже мм се научи да прави риба с картофена салата. И доста успешно хапва.

У тях разни сирена (синьо, бри, чедър) не са се яли. Ти да видиш тоя мечок вкъщи как се научи с винце да хапваме и пийваме. Има вкусове, които не е опитвал и не познава, после ги научи.

Майка ми един ден пекла гювеч със свинско. Бях у тях, праща и за него. И ми казва “извини се от мое име, нямах бамя и не успях да купя, съжалявам, че гювеча е без бамия”. Казвам го това на мм, той ме пита “какво е бамя?”

Разбира се, че е ял, каквото е имало, предимно от бабите си. А едната е живял от раждането си до последният й ден, когато е бил на 20+. Ял е манджите на баба си, не толкова на майка си.

И не защото аз съм шеф Шерилин, а защото свекърва ми хич не се справя с манджите. Със сладкишите е добра, наистина. Аз там не умея нищо, защото не обичам сладко и никога не се научих да правя сладкиши.
Но сте прави, че няма нужда от състезание. Като сме у нас и готвя аз - моите рецепти и моите правила. Като сме у тях - нейните. То е ясно, че и на нея не й е идеално менюто вкъщи, това е. Явно винаги идва хапнала и казва, че не е гладна.

# 76
Свекърва ми готви дооооста по-добре от мен и виждам, как на мъжа ми му пукат ушичките като сме в тях на гости или изпрати някоя манджа..
Сам е казвал, че любимото му ядене е едно от тези, които приготвя майка му.
Аз не живея в балон и съм със запазени вкусови рецептори - наистина е много вкусно ястие. Изобщо не ми дреме, че харесва нейните неща повече от моите. Не ми е страст да готвя, въпреки че го правя ежедневно.. На мен също много повече ми харесват манджите, които правеше моята майка - това си е вкусът, с който съм израстнала, следователно няма какво да се сърдя или цупя.

И по другата тема - Ооо, ревност от снаха към свекърва има. Казвала съм го няколко пъти. Много момичета очакват да станат ш останат единствената жена в живота на мъжа си. По същият начин е и с майка му, де. Да си Остане единствената в сърцето му. Еми и двете няма как да станат, следователно просто трябва разбиране и уважение - много скандали и дрязги ще се спестят.

# 77
Това с яденето ми е много болна тема, с МГ сме отглеждани коренно различно, нещата, които аз обичам той не ги яде,не яде никаква карантия като дроб, сърца, език, шкембе, риба не обича, манджи не яде почти (под манджи имам предвид например пиле лютика или прясно зеле с някакво месо), абе дай му само печено месо и яйца. С много зор яде едно и също нещо два пъти, например снощи дояждахме свинско със зеле и той бодна два пъти и се бил наял, това, което му остана в чинията се хвърли, а той нашия отишъл и си доял с хляб и кренвирши... От редките ми виждания с майка му съм забелязала, че и тя се храни по същия начин. Майка му готви и тя безсолно, аз обичам с повече сол, ама айде солта я намалих в името на общото благо.
Та, ако кажете как се възпитава вкус ще съм благодарна.

# 78
  • София
Готвачът решава как да готви. На когото не му харесва, да си готви сам.

# 79
С постоянство във времето 🤣
Както е казала свекървата на Тайс: "както му сготвиш, така ще яде" 😉 Както и обратното.
Като поготвите 1-2-5 години своите си манджи, и ще си свикнете! Поне на повечето. В семейството вкусовете се уеднаквяват.
Но дори и да останат някои различни предпочитания, какво от това! Да не сте на обща кухня в детската градина, та да трябва да ядете всичко еднакво!?

# 80
  • Варна
Такива пък, дето не могат да ядат два пъти подред едно и също, най-много ги обичам. Че не ми се е паднал един такъв претенциозен, да види откъде изгрява слънцето. Значи една и съща манджа не може два пъти ама сигурно хляб и кренвирши ще яде по три пъти на ден, че да си дояжда! Такива трябва да ги накамарят със задължението само и единствено те да готвят. Всеки ден, за цялото семейство. Тогава да видиш как в един момент и по три дни ще манджа едно и също.

# 81
Мисля, че мнението на Светкавица е много, много полезно, за да се разбере как разсъждава свекървата в тази ситуация - написано е искрено и точно.
Но съм съгласна с Опосум и останалите, които обясниха защо тази гледна точка води само до конфликти и болка - и най-вече за майката на мъжа. Хората се променят. Малкото момченце, което обожаваш и на което му познаваш и кътните зъби (едно такова спи в количката до мен точно в момента, не говоря на теория), вече не е "твоето малко момченце" - хем защото не е същия човек, хем защото никога не е бил "твой" в този смисъл, който много родители влагат в думата. Мисля, че и на мен ще ми бъде много мъчно - но ще стане по-зле, ако се опитвам да си заравям главата в пясъка и да се вкопчвам в онова, което е било, вместо да приема настоящето.
Бих казала, че е много важно снахите да се замислят какво е усещането - но не по-малко важно е и вие, майката, да се замислите: а снахата не би ли могла и тя да изпише един красив минироман за връзката си със сина ви? "Не, не съм аз първата му любов - аз съм последната; жената, която е търсил толкова време, и с която е открил щастието...". А ако иска да бъде наистина жестока - "Ти си миналото, аз съм бъдещето".
Не мисля, че трябва да се стига до там. Емпатията е велика сила.
И всички могат, че и трябва, да се променят - синовете, майките им, младите хора, старите хора. "Човек на такава възраст, как ще го промениш"... Ами освен да легне и да умира, тогава? Закостенееш ли...

# 82
Защоооооо трябва да има винаги съревнование?
Любовта към жената е една, а към майката друга. И двете любови могат да бъдат еднакво силни.
Може да обича манджите и на майка си, и на жена си еднакво много. Добър чревоугодник😃.
И какво значи, че вече не е твоето малко момченце? То може винаги да си е, но просто да не си изразяваш  любовта към него, като към малко детенце. Никой няма право да казва на майката как да си обича детето. Въпросът е да е разумна и да усеща къде е границата в показването на тази любов. Да не го третира като невръстно хлапе.
Дали се чуват по 2,5,10 пъти на ден, както се коментираше по-назад - ако ще и по 25 пъти да се чуват, какво от това?? Какво пречи това на жена му?
Има неща и взаимоотношения, които са ми непонятни. Никога, ама никога не бих направила забележка на мъжът ми, ако говори с майка си по телефона повече от 5 пъти на ден. С мен говори ли - говори. Добър съпруг и баща ли е - страхотен! Обичаме ли се, уважаваме ли се, подкрепяме ли се - нищо друго не ме интересува. Той си споделя важни решения с техните - аз с баща ми също ( по-рядко, защото той си е чешит), но това мен по никакъв начин не ме дразни.
Един ден синът ми ще стане момък за женене, ще има свои деца, внуци ( дай Боже да доживея и аз), но той винаги ще си е моето детенце и душичка. Да, няма да го третирам като такова , но вътрешно в себе си категорично ще го чувствам и усещам така..

# 83
Верми, моят ядеше манджи, но какви манджи е ял като дете… не знам как не е умрял от глад! 😂 бабите са спасявали положението.

Като е живял сам се е оправял с едни войнишки манджи, да не ви казвам какви. Месо пльоснато върху ориз и печено.. ама без подправки, без нищо.

Нали тия работи няма как да се ядат от мен и почнах да поприготвям разни неща. С времето се научи, като няма друго. И двамата не ядем никакви колбаси, в нас се купува само месо, дори готова кайма не. Няма как да си дояде с кренвирши. Сухоежбината е сведена до минимум.

Забелязала съм, че някой път го питам “ще правя нещо си, ще ядеш ли?” Оо, сега не му се яло. И като му замирише и го види… тича до кухнята… но и двамата сме сладокуси, това е истината.

По повод ревността, писала съм, колко ми е смешно и непонятно като свекърва ми почне “писанче, искаш ли, мамо, едно компотче?” Ще кажеш, че не е мечок 100 кила! И с едни такива лигави… жено, мъж два метра е, да беше родила още 2-3 по-малки, че да ги бавиш повече време, ако ти липсват бебета!

# 84
Колбаси аз не ям, но той си купува редовно луканки, кренвирши и подобни. Сутрин това закусва, а аз и не закусвам де, най-много някой плод.
Ако оставя той да готви ще ядем пържени картофи и яйца до припадък и тук там някоя пържола на грил тигана. Grinning

# 85
Ако той не тича към нея с усмивка до ушите и :“ Искам, майче, искам” и подритва с крачета, да си му говори както иска.. 😃

# 86
Предполагам, преди 35 години може и да е подтичквал. Слава богу сега не. Ама това нейното лигавене …

И преди съм казвала, че имам брат колкото мм на години и майка ми не се държи така нито с него, нито с мен.

# 87
  • София
Предполагам, преди 35 години може и да е подтичквал. Слава богу сега не. Ама това нейното лигавене …

И преди съм казвала, че имам брат колкото мм на години и майка ми не се държи така нито с него, нито с мен.
Майка ти не е критерий за другите.

# 88
Дзверилин, не от гледна точка на свекърва, от гледна точка на партньора е добре да се замисли човек, дали той ще се чувства добре, ако усеща непримиримост и вечно раздразнение от жена си към майка си, особено за наистина незначителни неща.
Свекърва не съм и надявам се, има много време докато стана. Но работата ми е такава, че виждам как безсмислени войни и амбиции дълбаят капка по капка отношения между най-близките.

# 89
Отстрани е лесно да се дават съвети от типа - млада си, защо се вайкаш, нямало толкова голямо значение, било дреболия, обаче като ти се случват тези неща в месеца по няколко пъти си има натрупване.
И пак казвам, ако беше нормална свекърва да каже хващам детето и излизаме на разходка или иди и си свърши нещо, аз ще го гледам, разбирам. В случая аз трябва да играя постоянно ролята на този, който подсеща - направи това, направи онова, което в един момент ми става неприятно и досадно да казвам какво да става и никой сам пък да не се сети..
Вместо това детето се ползва за предтекст, наистина, както една потребителка беше написала, за да прави това, което и вкъщи прави - четене на книжка или непрекъснато гледане на тв, което аз не мога да го разбера и проумея. Да дойдеш специално някакви дни в годината и да си седиш просто така, че дори не говори толкова, колкото е улисана в сериали, които й казваме, че ние не гледаме, обаче програма не можеш да смениш.

Общи условия

Активация на акаунт