С какво ви дразнят свекървите? – 144

• 34 233
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Каквото прати свекървата като ядене се изяжда на първото ядене. Слага се директно на масата и който го яде, го яде. По същия начин процедираме с ядене от тъщата, почерпки от съседи и т.н. Не се чакаме някой да се сети, какво има някъде сложено в хладилника, в някоя кутийка.
Но пък ние с мъжа ми сме си старомодни и се подсещаме взаимно, а аз съм и диктатор и чинийки, кутийки и по 1 порция в хладилника не обичам да остава, също и храна да хвърлям не обичам. Има време да си угаждаме в готвенето, има и време за дояждане на нещата.
При здравословните проблеми не разбирам, защо се носят забранени храни обаче. По-скоро бих си почерпила детето вкъщи, отколкото да пращам нещо, което е забранена храна за партньора.

# 466
  • France
АнаИва, ако знаеш как ще се радвам ако моите родители се решат на подобна стъпка. Мама е съгласна, но татко се дърпа. Ще ми е много по-спокойно.

Бившата кандидат свекърва веднъж донесе някаква странна манджа с бешамел. Цяла тава. Веднага предложих на бившия да я разделя на порции и да я замразя (аз такова нещо не ям, а количеството беше много за сам човек). Не, нямало да е вкусно после, той много обичал, щял да си носи на работа, бла, бла, бла... свекичът си тръгна и въпросната манджа не беше докосната. Даже не беше опитана. Стоя 2 седмици в хладилника да заема място и после беше хвърлена. Така че вече съм много съмнителна като стане дума, "че е за детето, понеже много обичало".

# 467
  • при късмета
Ако свекървата знае, че снахата има здравословен проблем, дори само да не обича нещо и го праща демонстративно е много грозно. Той сина и децата, ако го обичат така или иначе вкъщи не са лишени. Като праща знаейки, че единия няма да яде е демонстрация и неуважение, особено, ако е непрекъснато. Иска да каже, че снахата не може да готви, че нищо не знае вкуса на собствения си мъж и деца или съвсем съзнателно, зад а я дразни, защото знае, че не може да го яде. Не мога да намеря оправдание. Веднъж, два пъти както и да е, но ако е практика, изобщо не е благородната свекърва, искаща да отмени снахата и угоди на сина и децата. Или като праща/дава да уважи всички или нищо не прави

# 468
Напълно е възможно и нищо да не иска да каже от гореизброеното, а просто праща/носи  храна.

# 469
Аз пък мисля по съвсем различен начин, свекървата си праща храна на сина си, да. Снахата, ако иска да яде, добре дошло. Моята свекърва винаги е пращала храна и първите пъти още я бях попитала "той това обича ли да го яде", за да е ясно, че аз може и да не ям тези храни и ако ще праща нещо, то е за сина й. После се оказа, че на мен много ми харесаха нейните манджи, а мъжът ми е променил вкуса си с времето и всъщност не ги яде изобщо, а яде само моите. Свекървата продължава да ги праща и аз продължавам да ги ям. Всички сме доволни. Smiley

# 470
Напълно е възможно да си кажат, че сами ще си гласят нещата ,които искат и да я спрат. Да не ги мързи.
 А  като ходи на гости не знам, нямам представа и защо се натискат толкова и често да ходят.
 Иво Сиромахов днес пише - трябва да спрем да си глезим децата,  само до 43 години може. По смисъл пиша.

# 471
Е то явно не могат да я спрат, щом се коментира. И преди сме говорили за бутането на буркани по торбите.

# 472
Ами вижте, ние деца нямаме. Ако праща нещо, то е за мен и мм, явно основно за мм. Само, че мм не е дете, а мъж с вече наднормено тегло, който живее успешно и без да яде питка, баница с кренвирш и сладко от нещо си.

Като дете е ял от бабите си, защото едната е живяла с тях и е готвела всеки ден. При другата е бил събота и неделя. Свекърва ми не е готвила много. Нейните манджи и свекър ми трудно ги яде, ама трае, защото други няма.

Мм дори като ходи сам у тях пак не винаги яде, защото не иска. Случвало се е аз съм от офиса, той отива у тях този ден. Прибирам се преди него, не ми се готви, поръчвам храна. Той се връща и вика ми то аз не ядох, имаше някакво месо, което не можеше да се дъвче, ядох една вафла и това е.

А това месо ако го прати, той пак няма да го яде.

Мм от няколко години има излишни килограми и не е дете на 10 г, че да му се угажда със сладкиши и банички.

Мм кренвирш също не яде. И сигурно ако хапне тая баничка ще е за да не се хвърли. А това мислене “дай да го изям, за да не се хвърли, е толкова грешно!

Иначе проблемът ми с ИР е от много години, тя знае, има същото заболяване и продължава с тия сладкиши, банички и тн.

Аз си признавам, че съм сладокуса и ако има нещо подобно вкъщи ми се дояжда. Беше пращала и с праз, сирене пак банички. Еми гадно е, за мен това не е подкрепа. По-скоро саботаж. И аз не съм от камък. Иначе не разбирам това желание да праща неща, които ясно сме казали, че не искаме.

Идва веднъж с една торба спанак и една торба коприва. Супер, ама аз съм в сесия. Нямам време да мия тия зелени (аз ги мия листо по листо) и да замразявам, да ги готвя.
Не съм кралицата на черпака, готвя ако имам време. Ако съм много заета, тенджерите са във ваканция. И тя пак носи и носи…

# 473
Твоята свекърва каквото и да направи, все е грешно.

Иначе копривата и спанака и мъжът ти също може да ги измие, ако е в това въпроса..

# 474

Иначе копривата и спанака и мъжът ти също може да ги измие, ако е в това въпроса..

Непоисканата помощ е мечешка услуга. За мен вече 10 години е неприятно да ми се носи питка и сладко, когато имам здравословен проблем. Също така е неадекватно да ме пита “искаш ли коприва и спанак?”, аз да откажа и тя пак да донесе.

Щом съм казала, че не искам, значи не искам. Мм дали яде спанак, или не яде, все му е тая. Ня мен ми е жал, че донася и аз трябва да го хвърля. Не бива да се хвърли храна.
Щом сме отказали, значи и мм не ще да се занимава и да мие и готви. Той след нощна смяна си вика “ейй, спанак точно ми се дояде, ей сега го мия и го слагам в тенджерата…”

# 475
На готова храна и продукти за хранене никога не съм се мръщила и съм била много благодарна като се донесе.

# 476
Аз пък не мога да разбера някои жени като кажат, че не могат да откажат сготвено, едвали не каквото й да е, само да има там за ядене. Ама готвенето е изкуство и много малко хора могат да готвят наистина добре. На мен лично дори собствената ми майка не може да ми нацели вкуса. То не е въпроса да сложиш там нещо в устата или да ядеш студена храна от буркан.

# 477
Скрит текст:

Непоисканата помощ е мечешка услуга. За мен вече 10 години е неприятно да ми се носи питка и сладко, когато имам здравословен проблем. Също така е неадекватно да ме пита “искаш ли коприва и спанак?”, аз да откажа и тя пак да донесе.

Щом съм казала, че не искам, значи не искам. Мм дали яде спанак, или не яде, все му е тая. Ня мен ми е жал, че донася и аз трябва да го хвърля. Не бива да се хвърли храна.
Щом сме отказали, значи и мм не ще
Скрит текст:
да се занимава и да мие и готви. Той след нощна смяна си вика “ейй, спанак точно ми се дояде, ей сега го мия и го слагам в тенджерата…”
[/spoiler]
То добре така хорово да се отказва, но ето пресен случай от вчера. Дойдоха ненадейно, предупредиха един час преди това. Аз се смахнах, викам, прошка ще искат, та търчах до магазина да навъртя баница. Blush
Пиха кафе, но от баницата казаха вкъщи ще си ядем, сложи ни. И за баща и сложих, че бяха тръгнали и натам. Питам- да ви сложа ли мусака / моята е като за ИР, с гъби и кайма  и др., заради мен съм си готвила от предния ден/, и чувам аз едновременно синът ми да казва не, а снахата- да.
На кого да угодя Joy
Естествено, слагах като само за нея, пък синът ми се присламчи- я сложи и ето това парче там, ооо, има за още едно.
После получих от снахата на месинджъра най- милите благодарности.

И сега, пак да си кажа- чудя се толкова ли е сложно да се разберат възрастни хора , нещо има в комуникацията, което се спестява. Според мен, не може в прав текст да кажеш на човек НЕ и той да си прави труда да идва и носи, не ми се вижда нормално това.

# 478
Е, затова има разни хора и разни идеали, някои са всеядни, други си подбираме какво да ядем. В крайна сметка няма нищо лошо и в двата случая, обаче когато ти кажат Не, би трябвало да разбереш от първия път, а след като продължаваш да правиш непоискана услуга/помощ/готвено ядене, то вече минава в графата, че е напук - да кажеш, че тя не може да готви/да наложиш своя вкус/да се доказваш какъв кулинар си, а тя не е/да угаждаш на вкусове на сина си, който вероятно вече не яде същото, като 10годишен.

П.п. Моята пък история от вчера - праща рецепта за баница, която ще прави по повод Сирни Заговезни и ми се чуди как така аз нямало да правя баница. Отговарям, че за баница не съм чувала, а само за халва и яйце, няма да имаме гости и съответно нищо няма и да правя, още повече с малко дете само съм опряла до баницата. После по телефона на Мм сто пъти каза какъв празник било и нямали ли сме баница на масата.. Също така и не обичаме баница, ама непрекъснато е едно такова налагане…

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 14:49 от Rimmona

# 479
Ами то логика там въобще не е нужно да се търси. Не всички хора са логични. Да, казвам, че не искам и пак ми се носи. Натяга ли се, не знам какво прави. Даже изрично като идват се предупреждават да не носят нищо.

Имало някакъв съсед, гледал крави, взимали мляко. Истинско било. Ами да, истинско е, ама прясно мляко не пием почти. Предложили на мм, той се съгласил, ама аз не го знам това. И аз шок и ужас сега това мляко какво да го правя. Викам на мм, поръчал си си го, ти се разправяй да го вариш, да го пиеш.

Сега се научиха да идват с такова мляко и без да питат. Понеже било истинско, пък от магазина е боклук…

Общи условия

Активация на акаунт