Козунаци 2023

  • 65 671
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 24 768
По времето на бабите и прабабите ми като цяло пшеницата е била малко по-различна. Смотано брашно като че ли не е имало чак толкова, отделно че те не са имали и да си избират от по няколко вериги супермаркети или да си купуват вносно Grinning
Ние хем сме се разглезили, хем явно наистина вече някои брашна не са добри, та си подбираме ако може да не вземем баш от тях.
Не съм се затръшкала да ми е с амнайсет процента белтък брашното непременно, а просто да е достатъчно добро.

# 286
  • Мнения: 15 715
Да,да,това е ясно,но понеже тук се писа,че и с обикновено брашно стават,явно в мен е проблема нещо. Здраве да е. Ще купя от магазина козунак. 😁

# 287
  • Мнения: 2 638
Здравейте, може ли да използвам свинска мас и олио заедно, ако може и рецепта за същото? Hug

# 288
  • Мнения: 10 750
Здравейте, може ли да използвам свинска мас и олио заедно, ако може и рецепта за същото? Hug

Да. всяка рецепта става.
за брашната....признайте, че ви се хапва още сега козунак, не се правете Wink

# 289
  • Мнения: 2 638
А в какво съотношение да ползвам и как да ги добавя, понеже има рецепти, в които се добавят накрая, в други- маста се добавя на части с месенето?

# 290
  • In transit
  • Мнения: 14 334
Krist' рецептата, която пуснах 3-4 поста преди твоя е с два вида мазнина - олио и св.мас(масло).
жената, признавам си, през ден закусваме козунак...вече 2 седмици. Направо се чудя как още не съм наддала. Joy

# 291
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Да,да,това е ясно,но понеже тук се писа,че и с обикновено брашно стават,явно в мен е проблема нещо. Здраве да е. Ще купя от магазина козунак. 😁
Как в теб, нали това коментираме, че има кофти брашно на пазара.  
И пак казвам с всяко брашно (10-13г белтъци) става, но с някои по-добре като цяло, не с повече конци.
 На мен лично не ми се хапва, а не искам и домашните да хапват толкова често - ей го къде е Великден, та да почвам от сега да правя. Обаче заради брашната ще правя... нещо,  не непремно козуначено, ще видя.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 15:55 от Morena

# 292
  • Мнения: 15 715
То е ясно,че ни се хапва,иначе защо ще се мъчим. 😃

# 293
  • Мнения: 8 491
Да,да,това е ясно,но понеже тук се писа,че и с обикновено брашно стават,явно в мен е проблема нещо. Здраве да е. Ще купя от магазина козунак. 😁
Ааа, не се отказвай.
Първият път като правих сама козунак, ползвах брашно тип 500 "Суворово". Тогава в темата май не се обсъждаше количеството белтък, та не знам с колко е.
Джемма тогава беше непрекъснато в темата и се учехме от нея (или поне аз). Тогава месех на ръка. И месех яко, 20-тина минути 😃, докато ме заболят ръцете, а имам здрави ръце. 😃 И си стана козунакът, домашните бяха доволни. Сега като гледам как меси хлебопекарната, ами иска си хубаво измесване и достатъчно време, за да втаса (не става с бързаме). Разбира се, важни са и продуктите.
Не съм майсторка, старая се. За Великден винаги измесвам един козунак ръчно, за мен това е чара на празника, а и обичам да меся (не меся често, че или бързам, или внимавам да не се окръглим много 😃).

# 294
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
А в какво съотношение да ползвам и как да ги добавя, понеже има рецепти, в които се добавят накрая, в други- маста се добавя на части с месенето?
Каквато и рецепта да ползваш (с мазнина в средата или в края), просто може да заместиш мазнината с друга или с комбинация от други. Популярна е комбинацията 50:50 масло към олио, защото само с масло става по-твърдичко, а пък само с олио няма този аромат на маслото... Така че може да ползваш комбинация при теб от 50:50 св. мас към олио, ако предпочиташ да е със св. мас. Simple Smile

# 295
  • Мнения: 2 638
А може ли без да прибирам в хладилник?
Krist' рецептата, която пуснах 3-4 поста преди твоя е с два вида мазнина - олио и св.мас(масло).
жената, признавам си, през ден закусваме козунак...вече 2 седмици. Направо се чудя как още не съм наддала. Joy

# 296
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
А може ли без да прибирам в хладилник?
Разбира се, това не е правило.
Ето ти и от мен рецепта - https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

# 297
  • Мнения: 10 750
с масло става по-твърд, с олио - мек, но не толкова ароматен, а с мас - по-пръхав. може и три вида мазнина да смесиш и не е проблем. аз лично не слагам цялата мазнина в началото и вкарвам полека-лека при месенето /страшно обяснение Wink/. отделно установих, че вкарването на студено масло в замесено тесто е доста успешно.
мики, еееее, козуначено-килограмова завист ме обзе, хаха Wink

# 298
  • Мнения: 2 638
Морена, ще я пробвам събота, благодаря на всички!

# 299
  • In transit
  • Мнения: 14 334
А може ли без да прибирам в хладилник?
Krist' рецептата, която пуснах 3-4 поста преди твоя е с два вида мазнина - олио и св.мас(масло).
жената, признавам си, през ден закусваме козунак...вече 2 седмици. Направо се чудя как още не съм наддала. Joy
Може, като втаса, оформяш и така.

Общи условия

Активация на акаунт