ЕК се готви да обяви българското розово масло за токсично?

• 3 196
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
Повечето етерични масла, включително розовото, съдържат VOC (волатилни/летливи органични съединения). В случая на розовото масло това е гераниол. Постоянната експозиция към такива може да доведе до свръхчувствителност, респираторни проблеми и т.н. Някои от тях са силно токсични за животни (не гераниолът конкретно, но евкалипт, чаено дърво и канела, например, са опасни за куче).

В малки количества - парфюм, например - е окей. Но, ако го изпаряваш и дишаш от ароматна лампа 24/7, може да си докараш проблеми.

Та...казусът не е само с розовото масло. И с други етерични масла е същото. За мен е логично да има някакво задължително разяснение на опаковките (да са информирани хората какъв е конкретният риск), но в никакъв случай няма да се стигне до забрани. Simple Smile

# 16
За етеричните масла, по принцип, се знае и има регламент.
Освен , че това е концентрат, има много хора, които са алергични към някое или повече етерични масла.
Продажбата им е обикновено в аптеки и/или специализирани дрогерии и винаги има указание за тяхната употреба и риск. Със съответните знаци.
Тези регламенти са отдавна. Не са новост.
Отделно, продукти, съдържащи етерични масла- също са със съответните указания на опаковката.
Например, като си взема геломиртол, който съдържа етерични масла -  евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон, на опаковката пише как да се приемат капсулите. Ясно е, че ако не спазвам указанията, геломиртолът вместо лековит, ще се превърне в токсичен. Дозата и отровата.

Какъв е сега случаят, не разбирам. Нима до момента, етеричното розово масло не е било включено в подобен регламент?
Или се разработва нов такъв?
Или е просто поредната журналистическа пушилка?

# 17
Розовото масло е етерично масло (атар) извлечено от листата на розовия цвят. Не е по-различно от другите, дори да не го наричаме “етерично”. Сега погледнах едно шишенце със същото у нас - няма никакви обозначения, че съдържа VOC и че при продължителна експозиция има риск за здравето. Но е относително старо - на 5-6 години, та може да не е в съответствие с последния регламент.

По новия регламент - който НЕ засяга само розовото масло, а етеричните масла като цяло - на опаковките на розовото масло ще се появи червения ромб с черепчето и надпис “Опасно”. Ако някой покрай Вас пуши електронни цигари - на шишетата с течностите за тях присъства същия символ, загледайте ги.

С две думи - нито България е нарочена, нито нещо се промени в търговията с етерични масла (вкл. розово). Просто ще има допълнително обозначение относно рисковете. И да, по-скоро журналистите правят “от мухата слон”.

Скрит текст:
Ето тук е разковничето в статията на Дарик:

„Държавата ни е твърдо против по отношение на приравняването на естествените етерични масла на химични продукти. Просто защото няма да е вярно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме еталон за качество на розовото масло. Нямаме друг сценарии. Това е нещо, с което нашата държава не би се примирила”, заяви земеделският министър  Явор Гечев.

Става въпрос за всички естествени етерични масла, не конкретно за розовото. В статията има доста глупости - като например това, че щом се произвеждало само с пара/вода и без химични обогатители, то нямало как да е вредно. Самото розово масло съдържа гераниол, без да се добавя такъв допълнително. Преекспониран е “проблемът”, за мен поне.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 01:02 от Hope4C

# 18
Поне разбра ли се за какво точно е цялата истерия или продължаваме да сме загубени в превода?
Преди време исках да пратя розова вода и ми я махнаха от колета. А не беше така.
А казаха ли ви причината да я махат? Защото има ограничение за пращането на течности.

# 19
На мен ми отказаха да ми приемат едно лечебно средство, даже не се водеше точно лекарство, също до Германия, защото имало някакви правила, че за да го приемат, аз трябвало да докажа, че в Германия няма аналог. Проблемът, казаха, е митнически - макар че нали няма митници. Simple Smile Та предполагам, че с този препарат на Мигла е възникнал подобен проблем.

# 20
  • София
Не, не беше проблемът нито в количеството, нито в доказване на липсващ на аналог. Не изпращали нищо с подобен произход,  забранено било. Бях приготвила малко шишенце с розова вода на Карлово. Няма значение дали е сапунче, крем или друго. Върнаха ми и календар за НГ с православни икони. Също било забранено?!?!? Нито са пари, нито оръжие, нито наркотици. Колкото и да се опитвате да ми казвате, че е нормално, няма да се съглася.
Хоуп и сега има разяснения как се употребяват и кремовете и как се нанася розовата вода.  И никой не диша на лампа 24/7 розово масло. А за опасността за животни- това не минава ли в други разпоредби? Не е сериозно. Все пак сме хора. Също така за вредността от захар, сол ( наречени са още бяла отрова) се знае, но не виждам по опаковките на чипсове черепи, нито по колко грама да се ядат.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 11:04 от Мигла

# 21
Опитвам се да си изясня този казус с " новия " регламент. Обявяването за " токсичност" и приравняване с други химични съединения.
Все пак, реакцията на кмета на Казанлък, да замине по спешност в Брюксел, едва ли е от желание да си направи малка екскурзийка. И не само неговата реакция, а на доказани специалисти в областта.
Историята на българското розово масло е дълга. И има своите специфики и уникалност. Факт.
То от години е защитен продукт в ЕС.
Ако сега чрез въпросният " регламент", му се промени статута, ясно е, че може да резултира някакъв негатив върху статута му. Според мен, там стои ключа от бараката.
По отношение на етикетите. Ето едно шишенце на етерично масло от чаено дърво, бутилирано и купено преди поне седем години  в Германия. Ясно има знак за опасност и указания за безопасност. А също, в случай на поглъщане , попадане в очите и т.н. какво да се прави..
С това показвам, че отдавна си има регламент, с който етеричните масла се предлагат на пазара.
Това, че има страни, в които хората пият например белина, въпреки, че на етикета пише друго, е извън темата на дискусия в момента.
Скрит текст:

# 22
С това показвам, че отдавна си има регламент, с който етеричните масла се предлагат на пазара... Това, че има страни, в които хората пият например белина, въпреки, че на етикета пише друго, е извън темата на дискусия в момента.
Моите и двете са закупени в Австрия от официални представители и то последните години, но няма проблем, ще си изтрия постинга, темата е твоя Hands V

# 23
Ли Лу, моля те, не дей да триеш, аз само допълних с още един пример, инспирирана от твоята публикация Hug

# 24
Върнаха ми и календар за НГ с православни икони. Също било забранено?!?!?
Е значи проблемът са конкретни недоразбрали служители. Може би се информират от случайни постове в интернет, където както знаем се пишат много глупости. Кофти е като няма нормална информация ¯\_(ツ)_/¯ Някой ако има официален линк нещо да пусне оригинал да четем, защото така преразказано през десет души и става развален телефон. Аз пуснах един бърз гугъл но не намерих.

# 25
  • София
През 10 души не преразказвам. Лично преживяно. Регламент имат в офиса си.

# 26
  • София
Някой ако има официален линк нещо да пусне оригинал да четем, защото така преразказано през десет души и става развален телефон. Аз пуснах един бърз гугъл но не намерих.

Google - Български пощи - забранени пратки
Първият резултат е ЗАБРАНА ЗА ПОСТАВЯНЕ В ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПРЕДМЕТИ И ВЕЩЕСТВА

А за случаите на Мигла вече е въпрос на разбиране кой как чете, какво разбира, как тълкува и как се презастрахова.

Цитат
При никакви обстоятелства не могат да се изпращат по пощата следните вещества и стоки:
Религиозни материали на забранени или нерегистрирани в страната секти и организации.
........
С оглед спазване на разпоредбите за авиационна безопасност в пощенските пратки е забранено поставянето на:
Парфюми

# 27
Ли Лу, моля те, не дей да триеш, аз само допълних с още един пример
Ами, аз нямам кой знае каква ценна информация по темата, само дадох пример, че моите две опаковки вкъщи са с различни надписи и нито една няма специални знаци. Евентуално в Австрия обозначават кашоните или по-големите кутии, но очевидно за малките опаковки задължения нямат. Нямам абсолютно никаква представа дали етикетите се регулират на национално или ЕС-ниво. Никога не съм се замисляла.

Скрит текст:
Мога само да добавя, че за поглъщането дори и на капки етерични масла лекарите спорят. Моят интернист е ужасно против, аз като алергична към няколко неща, много внимавам дори да не ги вдишвам директно от опаковката.

# 28
Не знам каква е целта на " Зелените сделки" , която засяга етеричните масла.
Факт, че не са химично съедитение, а съвсем естествен продукт. Дестилация, в която има цвят и вода.
На какво основание ще стане химичен?
По същата логика скоро и пчелните продукти ще ги обявят за такива, а в магазините ще купуваме, все по-сложни и неестествени храни.

То от край време розата е само символ, а розопроизводството забутано в края на земеделието, та кой знае, роза Дамасцена след години вероятно ще стане екзотика.

Така де, то от етеричните масла до парфюмите и замърсяването на природата. Щото са най-големите замърсители!

# 29

Факт, че не са химично съедитение, а съвсем естествен продукт. Дестилация, в която има цвят и вода.
На какво основание ще стане химичен?
По същата логика скоро и пчелните продукти ще ги обявят за такива, а в магазините ще купуваме, все по-сложни и неестествени храни.

Доста некомпетентно изказване - ти цялата си химична Simple Smile Всяка една белтъчна твоя молекула е химично съединение. А разните там хормони, витамини, захари, хемоглобини какво са според теб?

Общи условия

Активация на акаунт