Майчинството счетоводно - 95

• 44 367
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
За първа година е. До 24.03 ми беше болничния от педиатъра, а на 27.03 е входирана декларацията за майчинството.
Не очаквам нещо, а просто така си го обяснявам с моите нищожни счетоводни познания - превеждат ми минималното докато обработят документите и ми изчислят майчинството Grinning
Сумата няма да е точно като болничния, но и разликата ще е малка, а не толкова драстична. Осигурявана съм на над 1000лв през последните 2г., че някои месеци и около 2000лв.

# 346
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. На 27.03 ми е входирана Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО. Получих превод - 780лв, но още не са ми преизчислили самото майчинство. До кога е срокът да го направят и кога да очаквам превод?

Пишеш официален мейл до НОИ с твоите данни, за да проверят сумите.Дори звънят по телефона.В сайта на НОИ има контакти.Има линк и в първи пост.

# 347
  • В полите на Пирин планина
meri.d.3
Има нещо грешно в това обезщетение. Сумата за средно дневното обезщетение трябва да е същата, както до сега за болничните през 135-те дни.

# 348
Благодаря на всички за отговорите. Утре ще звъня в НОИ, за да ми разяснят точно какво се случва.
На някой от тези номера ли трябва да звънна?

# 349
Здравейте. Колко дни отнема от подаването на документите в НОИ (фирмата винаги на 10то число подава всичко) докато е видима информацията в сайта с ПИК?

# 350
До 2-3 дни са видими обикновено.

# 351
Здравейте момичета!
Бременна съм.
По лична карта, живея в град А., но дефакто в момента от 1г живея на квартира в град Б.
Нямам постоянен, нито временен адрес тук, няма как да ми бъде издадена адресна регистрация на този етап.

Въпросът ми е, тъй като нямам адрес, нямам и личен лекар тук..(моят е на 300км), мога ли да отида при някой общо практикуващ и да си платя за направление номер 9, за избор на аг, който да ми води жк?

Не е нужно да имаш настоящ адрес в новия град, за да се запишеш при личен лекар. Можеш спокойно да ги направиш. Аз имам ЛЛ от 6 години вече, а си смених настоящия адрес едва преди 2 месеца.

# 352
Здравейте ! Септември ми предстои да стана мама 🙂 на 20 г. съм, и съм студентка в Бургаски свободен университет. Редовна форма. Четох някъде, че отпускат еднократна помощ за майки студентки. Някой запознат ли е с това - какъв е размера, за какъв период и т.н. Търсих навсякъде, дори и в сайта, но не открих нищо. Има ли някакви критерии и ако да какви ? Благодаря ви.

# 353
Здравейте Simple Smile В болничен съм поради майчинство от месец Март, болничния ми беше преведен на 4ти мисля, днес получих транзакция от (обезщетение и помощи  15) защо не разбивам ако е тъп въпроса ми много се извинявам просто не ми се е случвало преди

# 354
Кой болничен? Изплащат ги на части като мине периода на болничния. На 4ти април може би сте получили за дните от март, а след това за останалите дни, които са били от април. След като изтекът 135дни болничен (45 преди раждане, 42 от болницата и изравняващ от педиатър) се подават документи за самото майчинство. Ако е изтекъл последния болничен, подавате документи и работодател има срок до 10то число на следващия месец да ги подаде в НОИ. След това до 10 дни вече има превод за периода.

# 355
Бях пренудена да излезна в болничен  от 28.02 от тогава ми се застъпват болничните, и Сега на 17.04 ми започвa 45 дни преди раждането какви са тези документи за раждането и от кой се взимат/къде се попълват. Много ми е чуждо това извинявам се
Кой болничен? Изплащат ги на части като мине периода на болничния. На 4ти април може би сте получили за дните от март, а след това за останалите дни, които са били от април. След като изтекът 135дни болничен (45 преди раждане, 42 от болницата и изравняващ от педиатър) се подават документи за самото майчинство. Ако е изтекъл последния болничен, подавате документи и работодател има срок до 10то число на следващия месец да ги подаде в НОИ. След това до 10 дни вече има превод за периода.

# 356
Като изтекът тези 135 дни (започващи с 45 дневния болничен) тогава се подават документите. На първа страница на темата пише кои. По спомен след последния болничен едното беше молба за отпуска към работодател, другото ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал.5 КСО за остатъка до 410 календарни дни. И отделно си носех и копие от акта за раждане на детето. На място счетоводител на фирмата където работите ще Ви каже точно какво си попълва.

# 357
Здравейте,имам прекъснати здравни осигуровки за 37 месеца , сега съм бременна в 8 г.с. и съответно искам да ги възстановя , въпроса е за колко месеца се плащат , за да се възстановят ?

# 358
Служителка със 7 месеца трудов стаж, в момента е бременна, ако излезе в болничен, ще се брои ли към стажа и, за да може да получава майчинство?
В счетоводството ми казват, че трябва да са реално отработени дните, от друго място казват, че може и като е с болничен се признава стажът за реален от гледна точка на изискванията за майчинство.
Кое от двете е вярно все пак?

# 359
Служителка със 7 месеца трудов стаж, в момента е бременна, ако излезе в болничен, ще се брои ли към стажа и, за да може да получава майчинство?
В счетоводството ми казват, че трябва да са реално отработени дните, от друго място казват, че може и като е с болничен се признава стажът за реален от гледна точка на изискванията за майчинство.
Кое от двете е вярно все пак?

Стаж се трупа и по време на болничен

Общи условия

Активация на акаунт