Майчинството счетоводно - 95

• 44 365
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,имам прекъснати здравни осигуровки за 37 месеца , сега съм бременна в 8 г.с. и съответно искам да ги възстановя , въпроса е за колко месеца се плащат , за да се възстановят ?

Всичките заедно с лихвите.Първо се подава декл.7 в НАП, ако не е подадена.

# 361
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,имам прекъснати здравни осигуровки за 37 месеца , сега съм бременна в 8 г.с. и съответно искам да ги възстановя , въпроса е за колко месеца се плащат , за да се възстановят ?

За 34 месеца минимум.

# 362
Здравейте! Почти началото на четвърти месец съм и ме интересува, ако си взема болничен от началото на май месец, към тези 18 месеца за изчисляване на болничния ще спада ли и текущия месец април?

# 363
  • София-Младост
Здравейте! Почти началото на четвърти месец съм и ме интересува, ако си взема болничен от началото на май месец, към тези 18 месеца за изчисляване на болничния ще спада ли и текущия месец април?
Влиза в базата за изчисления, ако това е въпроса.

# 364
Да, точно това ми е въпроса. Благодаря!

# 365
Здравейте, не мога да се ориентирам в калкулатора за изчисление на месечното обезщетение по време на майчинство.
При осигуряване на пълната брутна заплата от 1800 лв 17 месеца и 7 месеца на 2800 лв, ми го изкарва майчинство от 2000 лв, това възможно ли е?
Благодаря

# 366
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, дори ми се вижда много.При положение, че нетното на 1800 грубо сметнато е 1400лв, а на 2800 е 2175лв...
Няма как да гледате само брутния доход.

# 367
Здравейте извинявам се ако вече има същия въпрос:

Имам ли право да НЕ използвам всичките 45 дни преди раждане, а само да кажем 20-тина?

# 368

Имам ли право да НЕ използвам всичките 45 дни преди раждане, а само да кажем 20-тина?

Да, предупредете лекаря си, за да не ви го издаде без да ви е питал. Ще трябва да дадете и бележка от работодател, че сте на работа до еди си коя дата с входящ номер.

# 369

Да, можете. Родих преди 20 дни и ползвах само 9 дни от тези 45. Никаква бележка от работодател не съм представяла.

# 370
Здравейте. Бременна съм в 8 г.с и имам питане. В коя г.с се излиза в болничен,за да стигнат дните без прекъсване до полагаемия 45 дни преди термин?

# 371
Здравейте. Бременна съм в 8 г.с и имам питане. В коя г.с се излиза в болничен,за да стигнат дните без прекъсване до полагаемия 45 дни преди термин?
В която прецени лекарят, издаващ болничния. Няма проблем и от самото начало. 180 календарни дни са от ЛКК, след това от ТЕЛК.

# 372
Здравейте, предварително се извинявам  за тъпите въпроси.
Ще подавам декларация за първа година майчинство. Болничния от педиатъра ми изтича на 9 май, значи в декларацията трябва  да посоча считано от 10.05.2023 г. да започне изплащането(прикачвам  подчертано местото в декларацията)?

Второто ми питане е ма втората страница на бланката, където се декларират промени  в обстоятелствата, дали да остане празно мястото за IBAN,същия, на който ми са превеждани болничните до момента бих искала да остане?
Последно  освен тази декларация копието на акта за раждане  на бебето задължително  ли се представя?

# 373
Здравейте, в отпуск по майчинство съм и бременна с второ. Сега ще прекратя майчинството и ще изляза малко в отпуск и след това в болничен, но знам че трябва да се върна в майчинство преди раждането на второто дете. Все още ще ми се полага до края на 2те години. Въпросът ми е това трябва да стане с прекъсване на 45дневния болничен или преди издаването му. И въобще прекъсване на болничен за връщане в майчинство възможен ли е? Раждането ще е секцио, така че ще знам точна дата, за да направя някакво планове.

# 374
Здравейте, извинявам се, ако е коментирано по-рано, но някой може ли да ми отговори кой плаща здравните осигуровки по време на втората година майчинство? Работодателя или НОИ? Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт