Майчинството счетоводно - 95

• 44 545
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте ! Последният ми болничен от ЛКК е от 30.04-29.05. Тъй като 30.04 е единственият ден от месец април и е неработещ ,то този БЛ ще бъде подаден месец юни ли ?

# 496
Здравейте, ако изляза отпуск за две седмици и в останалото време съм болничен, какъв доход ще бъде взет за предстоящото изчисляване на майчинството и как е по-изгодно за мен - цял месец болничен или част от месеца отпуск, а останалото болничен?

# 497
Здравейте! Имам следните въпроси , бременна съм в 7гс , още съм по майчинство 2ра година до август 23г . От 7години съм собственик и съотвено самоосиг лице на МРЗ, понеже фирмата предстои да бъде продадена ме назначават от 15май фиктивно на работа на около 1800-2000лв (не знам точно колко ще са) . Въпросът ми е понеже влизам в 45 преди раждане на 9.11 , а 6 месеца тсаж в фирмата правя на 15.11, зачита ли се ? Ще мога ли да използвам болнични в периода след август ако нямам 6месеца трудов стаж във фирмата ? И броят ли се тези 5/6 месеца за евентуално по-високо майчинство първата година? Много благодаря за отзивите ! Имам ПИК на Нои но ми дава грешка и не ми отваря калкулатора..

# 498
  • София-Младост
Гледа се стаж независимо къде и кога придобит. А не в конкретната фирма. Тези месеци се броят, но направете една груба сметка колко са осигуровките натези пари...аз не бих съветвала никго да се назначава фиктивно на висока заплата. А вече  е време да спрем да съветваме и даваме акъл за всякакви подобни фиктивни неща, които източват по един или друг начин ДОО.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 09:38 от Ала-Бала

# 499
Здравейте! Терминът ми е на 19.08. Бихте ли ми казали от коя дата трябва да започне 45-дневният болничен и в него включва ли се датата на термина или не? Според онлайн калкулаторите началото на болничния е на 05.07., но в този случай 19.08. не се брои.

# 500
Датата на термина не се включва в 45 дневния болничен лист

Здравейте! Терминът ми е на 19.08. Бихте ли ми казали от коя дата трябва да започне 45-дневният болничен и в него включва ли се датата на термина или не? Според онлайн калкулаторите началото на болничния е на 05.07., но в този случай 19.08. не се брои.

# 501
Датата на термина не се включва в 45 дневния болничен лист

Благодаря Ви!

# 502
Здравейте, жена ми има следния трудов стаж в България:
4 месеца на 4 часов работен ден
4 месеца на 12 часов работен ден - 2 на 2.
Това 8 месеца осигурителен стаж ли е или 6 месеца? От гледна точна на 12-те месеца осигурителен стаж необходим за получаване на майчинство.

Също признава ли се осигурителен стаж в Англия?

Мерси предварително.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 11:32 от ExplorerInt

# 503
Здравейте,

преди време получих отговор тук в темата, че ако не желая не съм длъжна да използвам всички 45 дена от болничния преди раждане, а може и по-малко.

Днес предупредих АГто ми да не ми го пуска на 10ти юни, когато стандартно трябва да започнат да текат 45те дни. И че искам да ми го пуснат от 1 ви юли.

При което сестрата му се изнерви и започна да ми се заяжда, че нямало да правят "измами" заради мен. Трябвало да ми сменят термина, за да го направят това. Никакви такива -  на 10ти си го пускали, задължителен бил и точка по въпроса.

И се връщам отново тук в темата Grinning Наистина ли е необходимо да ми сменят термина за да ми пуснат по късно болничния? Или просто на сестрата не и се занимава да прави "измами" - ще кажеш, че точа здравната каса.

# 504
  • Sofia
Dizzy Face
Не, не е необходимо. Защо да ти сменят термина?
На мен АГ ми каза, че тези дни просто ще бъдат изгубени. Моят терминът беше на 30-ти април. 45-дневния трябваше да е някъде от 16-ти март. На мен ми го издадоха от 1-ви април с моя си термин. Тоест имах болничен за 30 дена вместо за 45.

И това НЕ е измама. Просто се отказваш от част от болничния.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 20:06 от Brin de muguet

# 505
Нямам представа, но мед сестрата направо ми се скара и твърдо ми отказа...

Някой по-запознат ако ми каже как да го изговоря другия път с нея, така че да ме разбере...

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 19:57 от presiana78

# 506

Някой по-запознат ако ми каже как да го изговоря другия път с нея, така че да ме разбере...

Копирам ви линка от кодекса, може да го покажете и на сестрата. Що за отношение да ви обвинява в шашми като всъщност си е съвсем законно.

Раздел III.
Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването ? при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването ? при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск поради бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата ? до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.
https://lex.bg/laws/ldoc/2135678969

# 507

Копирам ви линка от кодекса, може да го покажете и на сестрата. Що за отношение да ви обвинява в шашми като всъщност си е съвсем законно.

Раздел III.
Издаване на болничен лист за временна неработоспособност при бременност, раждане и осиновяване

Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването ? при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването ? при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск поради бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата ? до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

Изключително много ви благодаря - точно търсех документално доказателство, че е законно позволено.

# 508
Просто не ви е разбрала, че искате да изгубите тези дни - за тях наистина е непонятно. При мен беше същата ситуация, накрая като ме разбра просто промени дните от 45 на 34 и нямаше драма.

Раздел III.

Изключително много ви благодаря - точно търсех документално доказателство, че е законно позволено.

# 509
Здравейте,момичета искам да попитам следното аз съм в 11 г.с,вчера минах и на ЛЛК,имам общо вече болничен от 34 дни,14 от АГ и 20 дни от ЛЛК без прекъсване,предполагам,че ще продължа да съм в болничен.Интересувам се тези 180 дни до които може да се вземат болничен в тях влизат ли 45 дни които се дават в края на бремеността,ако трябва да говоря с работодателя за отпуска за да ми стигнат това ме притеснява

Общи условия

Активация на акаунт