Майчинството счетоводно - 95

• 44 549
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Привет! Моят въпрос е кога точно мога да изляза в 180 дневен болничен, така че след това веднага да е и 45 дневния преди раждане? Без да има някакво прекъсване. И дават ли се лесно тези 180 дни или трябва да има някакъв проблем с бременността? АГ ли го издава?

# 511
Привет! Моят въпрос е кога точно мога да изляза в 180 дневен болничен, така че след това веднага да е и 45 дневния преди раждане? Без да има някакво прекъсване. И дават ли се лесно тези 180 дни или трябва да има някакъв проблем с бременността? АГ ли го издава?
Малко преди вас бяха коментирали. ОТ 4 месец - 14 седмица може за да стигне.

# 512
Просто не ви е разбрала, че искате да изгубите тези дни - за тях наистина е непонятно. При мен беше същата ситуация, накрая като ме разбра просто промени дните от 45 на 34 и нямаше драма.

И на мен ми се стори доста странно, това което твърдеше че трябва да сменя термин.. Те обикновенно са свикнали да правят обратното да издават болничен максимално рано и явно наистина им е непонятно, когато някой иска да работи просто....

# 513
Здравейте! Бебето ми е родено януари месец и аз в момента съм в майчинство. От октомври бих искала таткото да излезе в бащинство, а аз да се върна на работа.
Някой има ли представа как ще се изчислява неговото бащинство? Доходът му дали ще се гледа 24 месеца назад от датата му на излизане в бащинство или от раждането на детето?

# 514
  • София-Младост
6 месеца назад от месеца предхождащ излизането в отпуск.

# 515
Здравейте,искам да попитам тези 45дни болничен които се полага преди раждане влизат ли в 180 дни които може да се вземе болничен или тези 180 дни са без тях

# 516
  • Sofia
180-те дни са отделно. Не включват 45-дневния болничен преди раждане.

# 517
Здравейте,

Имам бебенце на месец и малко.
Толкова се отплеснах, че забравих за третия болничен, който се издава от педиатъра на детето или от личния лекар на родилката (48 календарни дни, който е продължение на предходния лист от болницата). Можеше ли да се издаде със  задна дата?

# 518
Няма проблем да е със задна дата.

# 519
Няма проблем да е със задна дата.

Ох, благодаря Ви за бързия отговор!
Така  се бях притеснила....

# 520
Здравейте, видях че темата до някъде е засегната, но имам малко по - различен въпрос? В тези 180 дни болничен за годината, има ли значение дали е една и съща диагнозата. До момента имам болничен за гледане на дете, както и 2 болнични от репродуктивна клиника, във връзка с инвитро процедури, общо до тук са 20 календ. дни. След последната процедура съм бременна и вече взех един болничен за 30 дни, още съм в 9 г. с. Въпросът ми е ако продължа да вземам болнични ще надхвърля 180 дни общо, ще е нужно ли да се явявам на ТЕЛК след това?

# 521
180 дни са непрекъснат болничен,като 45-дневният не влиза в тях. Ако 30-дневният не е продължение на някой от предишните, от него ти стартират 180 дни. Смяташ си до кога са и, ако не ти стигат, минаваш ТЕЛК, пускаш отпуск или се връщаш на работа

# 522
Здравейте,
В майчинство съм до август 2024. Не желая да се връщам на работа при настоящия ми работодател, предизвестието ми е 2 месеца. Какви опции имам, за да прекратя трудовите си взаимоотношения без да се върна на работа? Да използвам натрупания отпуск? Ако не постигнем съгласие с работодателя за отпуска, пусна предизвестие след като се върна и изляза в болничен, предизвестието ще се брои ли за дните, в които съм в болничен?
Благодаря за отделеното време.

# 523
Здравейте, имам въпрос.
До момента имам 8 месеца трудов стаж който е от 3 години , тъй като бях студентка.
Наскоро Започнах работа на ТД с 6м изпитателен срок. Въпросът ми е, кога най-рано ще добия правото на майчинство? Не съм бременна,  планирам след време, но искам да имам правото да получа такова.
Ако съм разбрала правилно трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж което значи, че хипотетично след 4м ще имам право и също трябва към момента на излизане в отпуск трябва да съм на ТД. А кога излизам в този отпуск? Може ли още в началото, ако бременната не се чувства добре?
Благодаря!

# 524
  • Sofia
... кога излизам в този отпуск? Може ли още в началото, ако бременната не се чувства добре?
Благодаря!
Да, трябват Ви 12м осигурителен стаж, за да имате право на майчинство. А сумата на обезщетението се изчислява 24 месеца назад.
В "отпуск по майчинство" се излиза 45 дена преди термин. Преди това може да се взимат болнични по преценка на АГ.

Общи условия

Активация на акаунт