Майчинството счетоводно - 95

• 44 554
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • Видин
Здравейте болничен съм до 03.06.23г по майчинство, попълнила съм декларацията и съм я подала в счетоводството вече. През юни ще имам превод за тези три дни от болничния, а за остатъка от месеца кога да очаквам превод, чак през юли ли? Благодаря предварително

# 526
Четох в интернет, но не мога да разбера, времето през което служител е бил в болничен признава ли се за трудов стаж и на каква база ще бъде сметнат месечният доход при изчисляване на майчинство през това време?

# 527
  • София-Младост
Четох в интернет, но не мога да разбера, времето през което служител е бил в болничен признава ли се за трудов стаж и на каква база ще бъде сметнат месечният доход при изчисляване на майчинство през това време?
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Взима се сумата, от която е изчислено самото обезщетение.

Здравейте болничен съм до 03.06.23г по майчинство, попълнила съм декларацията и съм я подала в счетоводството вече. През юни ще имам превод за тези три дни от болничния, а за остатъка от месеца кога да очаквам превод, чак през юли ли? Благодаря предварително
От 03.06. сте по майчинство, или тогава ви свършва, не става много ясно?

# 528
Здравейте,  бих искала да попитам нещо и много се извинявам ако не е тук правилното място.
Ще се връщам на работа след почти три години отсъствие (включвам тук болничен през бременността и гледането на детето). През това време в нашата фирма са вдигали заплатите на колегите няколко пъти (това е нормално предвид ситуацията), но моята разбира се не са.
Една приятелка ми каза, че в момента на връщането ми на работа имам законното право да поискам преразглеждане на възнаграждението.
Питах в работата си и казаха, че няма да гледат заплатата ми сега. Всъщност моите подчинени служители вече взимат повече (ако това има някакво значение въобще).
Някой запознат ли е с това?
Ще ви бъда много благодарна за насоки и съвети. Ако трябва да се върна на текущата си заплата, то тя не може да покрие дори една частна градина!

# 529
  • София-Младост
Мисля, че няма разписано законово,че имате право на увеличението. А и самият работодател ви е отговорил.

# 530
Здравейте,  бих искала да попитам нещо и много се извинявам ако не е тук правилното място.
Ще се връщам на работа след почти три години отсъствие (включвам тук болничен през бременността и гледането на детето). През това време в нашата фирма са вдигали заплатите на колегите няколко пъти (това е нормално предвид ситуацията), но моята разбира се не са.
Една приятелка ми каза, че в момента на връщането ми на работа имам законното право да поискам преразглеждане на възнаграждението.
Питах в работата си и казаха, че няма да гледат заплатата ми сега. Всъщност моите подчинени служители вече взимат повече (ако това има някакво значение въобще).
Някой запознат ли е с това?
Ще ви бъда много благодарна за насоки и съвети. Ако трябва да се върна на текущата си заплата, то тя не може да покрие дори една частна градина!

Ако имаш клауза в договора, която казва че на година заплата ще се вдига с еди си какъв процент.
То си си в правото според договора да си изискаш полагащото ти се увеличение по договор.

# 531
  • Видин
От 03.06. сте по майчинство, или тогава ви свършва, не става много ясно?
[/quote]
Тогава приключва последния болничен, издаден от ЛЛ на детето.

# 532
  • София-Младост
Подава се декларация за обезщетение за периода до 410 дни.
https://www.nssi.bg/wp-content/uploads/pril2_2022.doc

# 533
  • Видин
Подава се декларация за обезщетение за периода до 410 дни.
https://www.nssi.bg/wp-content/uploads/pril2_2022.doc
Подала съм я към счетоводството. Въпросът ми е кога ще бъде преведено майчинството ми за месец юни, като до 03.06.23г ми е последният болничен. Интересува ме остатъка от юни.

# 534
Или в края на юни, или на редовната дата юли. По-вероятно ми е второто.

# 535
Здравейте, на каква сума ни осигуряват по време на първата година майчинство? На МРЗ ли?

# 536
  • Видин
Или в края на юни, или на редовната дата юли. По-вероятно ми е второто.
Тоест майчинството не върви месец за месец, а месец назад, така ли?

# 537
Да, в началото на месеца се изплаща за предходния.

# 538
  • София-Младост
Като първия път може да има забавяне, което зависи от това, кога работодателя е подал въпросната декларация.

# 539
Здравейте, в момента съм в майчинство и  детето ми е на 10 месеца. Плануваме да имаме второ дете с период на забременяване втората година от майчинството. Трябва ли да започна работа за да ми се вдигнат осигуровките , защото нали втората година се изплаща 710лв а НОИ връща 24 месеца назад , или мога ли да ги застъпя и да си взема отпуск?

Общи условия

Активация на акаунт