Майчинството счетоводно - 95

• 44 577
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Здравейте!

В момента съм в майчинство в края на първата година. Поради ред лични причини искам да напусна работодателя си. Ако бъда назначена на ТД веднага след това ще мога ли да получавам втората година майчинство, защото не планувам още детето да посещава ясла?

Също така ако се регистрирам през това време като човек, упражняващ свободна професия, мога ли да имам същевременно и ТД ?

Благодаря ви!

# 541
  • sofia
Здравейте,

В момента карам втора година майчинство. Планираме да дадем детето на частна ясла (в държавна не ни приеха). При работодателя не ми се връща, а и планирам да си направя фирма и да се самоосигурявам.
Ако напусна работа и стана СОЛ, полага ли ми се половин майчинство до изтичане на втората година?

# 542
Здравейте, излязох в майчинство до 410 дни. Имам ли право да работя на граждански договор и има ли ограничение в сумата на договора? Ще ми спрат ли майчинството, ако работя на граждански договор?

# 543
Здравейте!

В момента съм в майчинство в края на първата година. Поради ред лични причини искам да напусна работодателя си. Ако бъда назначена на ТД веднага след това ще мога ли да получавам втората година майчинство, защото не планувам още детето да посещава ясла?

Също така ако се регистрирам през това време като човек, упражняващ свободна професия, мога ли да имам същевременно и ТД ?

Благодаря ви!

Ако работодателя ви се съгласи да ви съкрати. Бихте могли да получавате известно време обезщетение от борсата.

# 544
  • sofia
Четейки горните няколко поста излиза ли, че при смяна на работодател по време на втората година майчинство, половинката майчинство не се полага?

# 545
  • София-Младост
Четейки горните няколко поста излиза ли, че при смяна на работодател по време на втората година майчинство, половинката майчинство не се полага?
Ползва се, просто се подават всички документи отново.

# 546
Здравейте ,бременна съм в 10 г.с. и работя на два трудови договора - на 7 часа и на 2 часа . Сега като представих болнични лист на второто работно място и ми казаха цитирам :" Ами да го прекратим договора ,какво ще се размотаваме с тези болнични .То болничния ще ти се формира от основното работно място. " Вярно ли е това и ще бъда ли ощетена, ако прекратим договора ?

# 547
  • Бургас
Здравейте ,бременна съм в 10 г.с. и работя на два трудови договора - на 7 часа и на 2 часа . Сега като представих болнични лист на второто работно място и ми казаха цитирам :" Ами да го прекратим договора ,какво ще се размотаваме с тези болнични .То болничния ще ти се формира от основното работно място. " Вярно ли е това и ще бъда ли ощетена, ако прекратим договора ?
Като го прекратиш нали ще ти падне осигурителния доход, според мен ще падне и болничният за в бъдеще.

# 548
Здравейте, бременна съм и искам да попитам дали някой е пътувал в Турция по време на болничен по бременност и какви са санкциите и дали могат да ме засекът веднага след постъпване в държавата благодаря предварително

# 549
Здравейте, бременна съм в края на 2ри месец, но съм безработна от една година. Колко време имам да започна сега работа, за да взимам майчинство?  Колко време трябва да работя, за да мога да взимам майчинство? Благодаря

# 550
Здравейте, бременна съм в края на 2ри месец, но съм безработна от една година. Колко време имам да започна сега работа, за да взимам майчинство?  Колко време трябва да работя, за да мога да взимам майчинство? Благодаря

Трябва да имате натрупан стаж от 12м като не е задължително да е от последната година. Преди да родите трябва да имате сключен трудов договор и да ви осигуряват за майчинство, за да ви се полага такова, иначе ще имате социална помощ от около 100лв, ако не се лъжа месечно. Майчинството ще се определи на база осигурителен доход за последните 24м като не може да бъде по-малко от МРЗ за първата година.

# 551
Здравейте.  Вече съм в болничен за общо заболяване тъй като съм почти 8м и да се върна на работа ми е невъзможно. Тежка физическа е. От болничното заведение още не виждам да е подаден болничния в НОИ.  Какъв е срока за подаването на медицинското заведение? От 17.05 е болничния.

Другото което е, ако не се приеме бюджет за 2023 или не се удължи този за 2022, това значи ли че няма да има плащания за болнични/майчинство докато не стане или бюджета на НОИ е отделно?

# 552
  • Sofia
От известно време не мога да отворя справката за представени документи в НОИ и изплатени обезщетения.
Вие имате ли достъп или грешката е в моя телевизор?

# 553
Здравейте.  Вече съм в болничен за общо заболяване тъй като съм почти 8м и да се върна на работа ми е невъзможно. Тежка физическа е. От болничното заведение още не виждам да е подаден болничния в НОИ.  Какъв е срока за подаването на медицинското заведение? От 17.05 е болничния.

Другото което е, ако не се приеме бюджет за 2023 или не се удължи този за 2022, това значи ли че няма да има плащания за болнични/майчинство докато не стане или бюджета на НОИ е отделно?

Има го на първа страница:
Счетоводството/работодателят представя в НОИ документите до 10-то число на месеца следващ месеца, в който вие сте му предоставили болничния/декларацията.(т.е.ако вие предадете болничен през септември, то работодателят има срок до 10-ти октомври да го подаде в НОИ).Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

# 554
За работодателя знам, аз питам за медицинското заведение/лекар какъв е срока. Simple Smile

Има го на първа страница:
Счетоводството/работодателят представя в НОИ документите до 10-то число на месеца следващ месеца, в който вие сте му предоставили болничния/декларацията.(т.е.ако вие предадете болничен през септември, то работодателят има срок до 10-ти октомври да го подаде в НОИ).Болничните се изплащат в срок от 10 работни дни след подаването им в НОИ от работодателя/счетоводството.

Общи условия

Активация на акаунт