София, жк Младост - тема 35

• 57 905
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
  • СОФИЯ
Да, интесно и след настоящото спряно подгряване какво ще направят.
Не виждам как 1 човек дължи това. 11 лева за отопление и 960 за подгряване. За първи път тази година не съм плащала . Не са ми проблем 3 хиляди, но много се дразня

# 331
Точно. Миналата седмица говорих с Нелбо да питам дали не сме на база,защото сметките за топла  вода са  ужасяващи.
Обясниха ми ,че в нашия блок били такива,защото имало явно много празни апартаменти и за нас става по скъпо.
Аз обаче не знам да има и един необитаем апартамент.
Явно са само оправдания и навсякъде е така.

# 332
Лошото е, че с Топлофикация не можеш да се "разведеш". Дори и нищо да не ползваш като топла вода и парно, пак ти начисляват сметки, общи части и не-знам-какви-си такси.

# 333
  • СОФИЯ
Може обаче да оспориш, дори само размера. Аз ще го направя.

# 334
Е, да, задължително. Просто споменавам, че Топлофикация са кърлежи и дори да не ползваш изобщо нищо, пак те принуждават да плащаш.

# 335
  • СОФИЯ
Така е. Ще оспоря обаче, юрист съм.

# 336
  • София
Оспорете.
Ние сме го правили минимално беше, но все пак трябва практика и повече хора да го правят
При нас имат да връщат но ние не сме пример, след като останахме тримата.
Без парно само инсталация и вода.

# 337
  • СОФИЯ
Мен ме интересува конкретно подгряване на вода.

# 338
  • София
Така де, същото.

# 339
Подгряването  на вода ,всъщност е големия проблем. Всяка сграда била с различен коефициент  и те явно си правят  каквото искат.

# 340
И при нас имаме наемател на долния етаж.
Сам човек. Няма го от 9 до 4. Сметка 286 лв...
Ще кажеш, че е пуснал кранчето и цял ден тече вода. Не мога да разбера с какви коефициенти ги смятат тия потребления. Нямам думи.

# 341
Ако много хора са се отказали от ползване на парно, сметките са високи. А ако има много апартаменти, които не са отворили, независимо дали живеят хора там или не, на тях им се начислява максимална мощност, макар че май последните съдебни решения казват, че не е правилно. Но при такива апартаменти се слага допълнителна дата за отчет, ако отворят - преизчислява се на всички. Ако не отворят - максимална мощност и не би трябвало да се разпределя по сметките на останалите.

Всъщност, знам го от приятелка, която се занимава от много време с енергийни теми, няма особено значение дали пускате парно на 4-5 степен или студувате. Основно се гледа мощност на радиатора, кубатура на жилище и подавана енергия. Тя си пуска радиаторите на 5 в началото на сезона и намалява като й стане горещо. Плаща малко в сравнение с отопление на ток. И аз така правя, държа си радиаторите на колкото ми е комфортно, без да ги спирам, и сметките ми в сезон са по-ниски, отколкото в преходни месеци, когато се топлим на ток.

Като се нанесох преди години в апартамента, имаше грешка в изравнителните сметки - аз като нов собственик от средата на февруари да доплащам над 300 лв., а на стария собственик да му връщат 400 лв. Ходих в офиса на топлинния счетоводител и настоявах за проверка. Оказа се, че някой е разменил сметките и на мен имаха да ми връщат пари, а предишните да доплащат. Тогава си подадох молба и за смяна на месечното потребление - завиших го. Допълнително - смених старите радиатори с нови, по-големи и ефективни. Сега ако ги държа на 5, даже и на 4, става прекалено горещо, дори в студени дни.
Първата година ми върнаха малко пари, после (когато вече стоях с бебе и после хоум-офис) сме доплащали по 100-тина лв. или по-малко. Месечните сметки през зимата ми са поносими, но предишният собственик като много хора е заявявал изрично малко потребление, за да плащат малко през зимата. След това идва голямата сметка.

Топлинният счетоводител няма как да знае кой апартамент се обитва и в кой просто не му отварят. Има смисъл да се спори и да се иска проверка, кой знае колко сгрешени сметки са изпратили. На колежка й бяха пратили сметката за спортна зала.

# 342
Момичета топлата вода дойде

# 343
Преди 10ина минути нямаше в Младост 2. Отивам пак да проверя.... Няма.

# 344
  • София
Явно ще я пускат поетапно и засега има само в някои части на Младост.

Общи условия

Активация на акаунт