Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 943
  • 812
  •   1
Отговори
# 210
  • Замък сред облаците
Алергията към фъстъци е слабо разпространена, затова рано ги вкарват вече, поне така четох.

# 211
Тъкмо мислех да гледам тия дни диаграмата на Владимирова за заместване на млякото и сега стана дума:

И Магито Пашова говори за около 400 мл мляко след 9ти месец. Интересното е че тези дни четох в една статия на НАПК, че тези 400 мл мляко са препоръчителни до края на втората годинка, освен ако не са заместени с други млечни продукти, разбира се, но не знаех като цяло, че има препоръчително количество и след годинката.

За ядките и Маги Пашова пише да се въвеждат под формата на тахани, ако не се лъжа, около 8ми-9ти месец някъде, ще видя после в книгата.

# 212
  • Замък сред облаците
Аааа, кашата като я правя с АМ брои ли се за млечно хранене? 🤔

Аз намерих една схема от сп. Родител, която явно е педиатричния подход:

https://roditel.bg/koga-da-zahranim-bebeto-i-v-kakav-red-se-vave … at-parvite-hrani/
Статията е базирана на книгата „Основи на здравословното хранене на деца от 0 до 3-годишна възраст“ на Проф. д-р Стефка Петрова, Доц. д-р Веселка Дулева и Д-р Лалка Рангелова

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 20:51 от АА

# 213
Аз лично за заместено хранене броя такова, което не съдържа никакво АМ. Иначе просто предлагаш АМ с още нещо. Ама как е правилно… не знам. А тези с кашите и АМ, като мине годинка примерно, как ще предлагате същото ядене? Да кажем каша от овес се сменя с овесени ядки, плода си е плод, другото?

Аз мисля да вкарвам рано алергени, затова  като мине 9 месеца почвам таханите. Да мине малко време, че доста ударно вкарах много неща сега. Стори ми се интересно, че всяка ядка е различен алерген и всеки тахан трябва да се предлага като нов продукт. Тва щото никога не съм се интересувала де, вие може да го знаете. Също като мине 9 месеца ще дам и свинско и агнешко, от там нататък приключвам със захранването май, само морските дарове се сещам ще останат за по натам. А може и още да има.

# 214
  • Замък сред облаците
Честит празник, момичета, и да се наспивате! ❤😁

# 215
Честит празник, дами!  Бъдете силни и уверени!

Като сте заговорили за алергени днес дадох да дъвче ягода в биберона за плодове. И пюренце с малини дадох преди няколко дни. Като цяло не е фен на плодовите пюрета.
Скоро ще пробвам белтък, а за таханите ми хрумна, че мога да добавям към кашата. Сутрин хапва попара, кус кус, каша със сирене и масло. От месата ми остана конско и свинско, другото го въведох, и някоя друга риба има още не въведена. Например шаран и скумрия. Червена чушка още не съм давала.
Мисля, че и при Лъчи най-после ще се появят зъбчета. Мисля, че долните 2 са на път. Вчера бяхме на консултация. Изтеглиха я 8.350 кг, а на височина с 0.5 см по-малко от предния път Grinning, фонтанелата е затворена. Още не пълзи. Успява да се вдигне на коленца и се поклаща напред назад, а от два дни усилено ми дърпа дрехите в опит да се катери по мен за да се изправи.
АА, съжалявам за притесненията. При мен с кухото яйце в 8 седмица нямаше ембрион и развитието отговаряше на 6 и нещо. В 10 та направих медикаментозен аборт.

# 216
Честит празник, мили дами! Бъдете обичани, красиви, ценени, вдъхновяващи! Heart Flowers Tulip

Ние се борим със сополи. След баткото сега и Марти е с хрема. Вчера ходихме до личната и сега овладяваме положението, но е мъка.
Хайде весел празник.

# 217
Честит празник, дами Simple Smile Надявам се да сте си изкарали добре снощи Simple Smile
Нашият режим е нещо такова:
1. Ставане 7:30, миене, обличане
2. Закусва към 8 - мляко
3. Първа дрямка към 9:30-10 с малко сучене (което искам да махна) - спи половин-един час
4. Обяд в 12:30 - пюре с месо или жълтък
5. Втора дрямка от 13 до 14-14:30 - тогава излизаме и заспива в количката (за да не е пак на гърда)
6. Следобедна закуска в 15:30-16ч - каша с АМ и плод
7. Трета дрямка около 18:30 - кратка - за сега не мога да я махна. Или пак на гърда, или я изкарвам с количката да заспи и я прибирам. Пробвах да я слагам в 19, но пак става след малко.
8. Вечеря към 20ч
9. Заспиване 21-21:30

Вечер като легне поне 4-5 пъти се буди през 15мин и трябва да доприспивам преди да започне дълбокия сън. Вчера за първи път не се случи това, заспа си от раз. Каква беше разликата - вечерната дрямка беше в 18:30 както винаги, но вечерното лягане беше по-рано, будуването между двете беше около 2.5ч. До сега все гледах последното будуване да е над 3ч. Може би се е преуморявала....

За ядките ние имаме фамилна обремененост и със сигурност няма да й давам преди годинката. Ще започнем с орехи, даже може доста време да си останем само на тях.

# 218
О, имате режим вече? Браво Simple Smile ще ги нагласите и спанетата. Между другото при Тони има значение часът на лягане вечер - ако легне след 20:30 сънят му е доста по-лош, буди се повече. Ако легне между 19:30-20:30 спи доста по-добре. Но аз следвам интервалите и не обръщам толкова внимание в колко часа ляга. Чела съм, че най-подходящо за бебетата било да лягат между 19:00 и 20:00.

Последните две нощи при нас бяха дооооста тежки - рев до откат, 2 часа и накрая заспива от изнемога. Почна да си увеличава дневния сън, да наваксва нощния, но на мен не ми харесва така. Днес го будя от дремки, за да може да се натрупа повече умора, с надеждата тая нощ да се спи. Ама ми е жал, тая нощ едвам му се събраха 9 часа нощен…

Минахме ДК - спад в теглото със 100грама, височината е дръпнала с 1см. Не можем да минем заветните 8кг - 7.800 е сега, 68.5см. ЛЛ каза че не се притеснява (аз също), той е доста активен, пълзи от повече от месец и не се спира на едно място. А също е и лаком, не отказва повечето храна, по което и време да я дам. Освен това видимо е пооформил гънките повече и баджаците ми изглеждат по-големи Simple Smile Оказа се обаче, че двата му избили зъба били “сдвоен зъб”, “слят зъб” или нещо подобно. Не успях да разбера, че баш тогава се разрева бебето, ама разбрах, че не било страшно, щото са млечни. Някоя чувала ли е нещо подобно, че и инфото в нета е оскъдно. Иначе следващия зъб е на път, вече има резка на венеца.

А като казах за храната, голяма греда с новата кухня - всяка манджа я отказва. Тя и на мен не ми допада особено, че е доста водниста и безвкусна, ама той грам не иска да я яде. За първи път ми отказва толкова много храна. Отказах се да я предлагам днес даже, пъхнах порциите във фризера, че ми писна да изхвърлям храна. Следващата седмица съм му поръчала от тази, която я знам, че е хубава. А там са толкова вкусни, че и аз с кеф бих изяла манджите.

Заради спада в теглото ЛЛ каза да даваме бисквита в млякото… какво им става на тея лекари с тея бисквити, само аз ли не го намирам за правилно? Давате ли някакви бисквити? Всички, които гледах са с едни гигантски етикети дето никак не ми се струват подходящи за бебе. Той поне яде всичко, та няма да е драма, има от къде другаде да получи калории ама… бисквити в млякото, пфу!

И последно като казах бисквити - тея дни в някоя фейсбук група бях мярнала рецепта, която тествахме. Подходяща е ако искате да пробвате с парчета храна, получават се доста мекички бисквитки, които се трошат доста в ръката на бебето (та риска от задавяне е минимален). 1 банан намачкан, 2сл кокосово масло, 1сл кокосово брашно - оформя се на топчета, леко се сплескват и се пекат. И на мен ми допаднаха доста, от кокоса и банана са много приятно сладички Simple Smile мисля следващия път да импровизирам с някоя от останалите каши, че ми се пречкат. Сигурно ще стане нещо.

# 219
Не знам какво точно значи слят зъб, но моята как има нещо такова. Долу едното зъбче е нормално, а това до него е двойно по-голямо,  един вид заема мястото на съседното. Не мога да го обясня като хората много 😁 Да го кажем така - има общо 19 зъба, а не 20. Педиатъра искаше след навършени 4 години да идем да направим снимка , да видим дали ще има зародиш за постоянния. Е да ама аз забременях, проблеми, работи и забравихме ... И докато идем тя го смени 😁  Новия си расте перфектен, без някакви последици.

# 220
Мира, да, от 2-3 дни само имаме някакъв горе-долу режим, но бързам да се изфукам Grinning Grinning Grinning Макар че днес голямата следобедна дрямка беше най-безцеремонно пропусната, въпреки двучасовите ми опити да я приспя, после така рева от изтощение, че нямаше време да правя каша, пак заспа на гърда, следобедната се измести...Та май не трябваше да пиша тук, че се обърка всичко, но поне сутринта вече си имаме редовно кукуряче в 7:30. Напаснахме се, аз ставам в 7, оправям батковците, тя става в 7:30 да се порадват един на друг и да ги изпрати, а аз през това време да мина през  банята. Хванахме й цаката на сутринта, сега остава вечерта да оправим. И после почвам да мъча това заспиване на гърда, трудно ще е.
Спрях да дохранвам обяда и следобедната от както въведох месото/жълтъка и АМ в кашата, така че ги водим заместени. Макар че и 130-140гр пюре й стигат за над 3 часа, явно не е с разширен стомах от преяждане, както си мислех, а просто хипер калорична кърма. То поне аз да отслабвах като тя изцоква калориите Grinning

Toва за зъбите не съм го чувала, но щом са млечни и аз не бих се притеснявала. Синът ми имаше супер развалени млечни зъби, чак разяден емайл. Не знам дефицити на витамини ли имаше, някаква бактерия ли, но има правени няколко кариеса и пулпита на 4год. Сега постоянните са супер, нищо им няма. Също да знаете, че понякога може да излезе постоянен зъб без да е паднал млечния, израства зад него и стават два реда зъби. И това не е страшно, като падне млечния, постоянния се намества на правилното място. Но има време до тогава Simple Smile
С какво ги обувате навън? Вече не сме с космонафт, на който се захлупват крачетата, обувки не й слагам все още, чорапите са тънки....

# 221
  • Русе
А кога започнаха да се обръщат?
Лъчи още не пълзи. Каката пропълзя на 9 месеца. Преди това имаше переод в който правише опити но с изпънати колене и стъ ила на пръсти и длани. Като паяк изглеждаше Grinning

# 222
А кога започнаха да се обръщат?
Лъчи още не пълзи. Каката пропълзя на 9 месеца.
Лъчи на 3 месеца. Каката не помня точно, но беше по-късно.

Лъчи днес закусва от кус куса на кака си.

# 223
Здравейте момичета, да ви питам аз, с какво вкарахте глутена? Днес дадох за пръв път овесена каша  Holle заедно с  комбинация с друга безглутенова, но четейки опаковката, на овеса пише "може да съдържа следи от пшеница" , ама  дали съдържа адекватно количество, за да го броя че  реално вкарвам глутен? Пшеницата знам,че се дава по-накрая, защото е с най-високо съдържание на глутен, то се чудех с какво друго мога да го вкарам.

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 17:18 от mexicana___

# 224
  • Замък сред облаците
Хляб и сухари Simple Smile но понеже се дави от попарата - каша от спелта взех и давам нея.Ти си я вкарай пшеницата, за да се вкара глутен, просто след това гледай да не преобладава в менюто Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт