Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 954
  • 812
  •   1
Отговори
# 255
Днес излизахме и водих децата на една площадка. Тя беше доста зле, но наблизо ни е само тази. Пързалях Марти на пързалката и много му хареса. Пускаха се и двамата с брат му. На връщане пак беше мрънкане, но явно огладня. Нали все се туткаме докато излезем и е голямо приключение това излизане.

За количка аз ще си ползвам нашата, защото съм доволна. Много е маневрена, бутам я с един пръст. Големите гуми и регулиращите се амортисьори са супер за неравностите по пътя. Има си масто за багаж. И с баткото не съм купувала лятна количка. Изглеждат ми не особено удобни. Сигурно не е така, щом хората ги използват, но засега няма да търся такава.

Нашата сгъваема кошарка е на Лорели. Сега, както вчера писах, я разпънах в хола и го оставям вътре да си играе. Да кажа, че моите деца не си използват леглата по предназначение хаха, затова са ни като нови. И баткото спеше при нас като бебе, сега и Марти. Лесно се прибира и разпъва. Има си повивалник към нея, май и нива имаше, но не ги използвам.  Удобна е за пътуване. Не е скъпа, но и втора ръка е вариант, щом няма да се използва често.

Маги, честита количка. Ще свикне Йоан, нещо не е бил на кеф днес.

Рафаела, изобщо не обичам да будя децата. Най-сладко ми е да си ги оставя да си спят, колкото им се спи. Направо ми е голяма мъка, ако знам, че трябва да събудя някой. Утре сме на консултация и се надявам до 8ч всички да са станали, за да не се налага аз да ги събуждам.

Щях да пускам баткото на градина утре, но днес следобяд се оплака, че го боли ухото...ама и той не успя много да ме ориентира. Първо ми каза, че трябва да му го изчистя, защото нищо не чувал с него. Погледнах, видимо няма какво да се чисти. После го боляло от време на време, пък го и сърбяло, но и заглъхва ....и общо взето не разбрах какво му е. Досега не сме имали подобни оплаквания и не съм много подготвена. Говорих с майка ми и ми каза, че миналата седмица тя е била така и съседката й казала, че може да е запушена слюнчеста жлеза. Да смуче лимон, за да засили слюнкоотделянето. Загрях му и една кърпичка и лежа върху нея. Казах на ММ да мине през аптеката да вземе някакви капки да имаме за всеки случай за през нощта и му дали за прочистване някакъв спрей..омгг. Ако някой с по-голямо детенце с опит се включи ще съм благодарна. Засега казва, че не го боли и като цяло уж не го е боляло много, но като не съм му в главата не знам какво му е точно, а знаете колко е притеснително на детето да не му е добре.

Мира, промивай честно нослето с физиологичен разтвор и ако има нужда дърпай с аспиратора. Може да включиш витамин ц за пиене. Често проветрявай, повече течности предлагай и дано скоро му мине.

АА, успяваш ли да пасираш добре такова малко количество? Аз все си мисля, че няма да мога и затова не се и пробвам. Имам едно пюре с парченца, но така си седи.
Марти като усети трохичките на жълтъка и седи с отворена уста, не иска да преглътне.

# 256
  • Замък сред облаците
Мис, с ей такъв пасатор ми се получава:

За туткането не си само ти, и ние се гласим по 30-40мин за излизане. Нямам търпение за лятото, когато няма да навличам 100дрехи върху него и мен.

# 257
Нослето не е запушено все още, усеща се обаче, че има нещо, диша доста по-шумно и докато пи мляко доста му изтече покрай устата. Температурата ме притеснява - като ви писах беше 37.7, 1 час по-късно стана 38.7. Дадох панадол - изплю го. Не ми се рискуваше с нурофен да го плюе и него, и сложих свещичка. Разголих го малко и смъкна до 38.2 сега. Тежка нощ ще е, навила съм аларми през всеки час до сутринта. Само се върти и си мрънка за приспиване, не може да се унесе напълно.

Имам аспиратор за уста ама той никва работа не върши - не виждам как ще му запуша и другата ноздра, че да направи вакуум и да дръпне както трябва, а без запушване нищо не прави. А и без това не се виждат секрети. Ще питам утре ЛЛ кво да правим, само да изкараме нощта.

За количката щях да казвам - моята е доста маневрена и лесно се управлява. Обаче е тежка (нормално като за комбинирана количка) и като пътуваме заема цялото място в багажника (пак нормално). Засега не мисля да сменям, ама не се знае какво ще ми щукне. Опитвам се да си представя кога ориентировъчно ще спрем да я ползваме, колко време след като проходят децата имат сила и енергия да са без количка?

Кошарата ни е Мони май, първото нещо, което купихме за бебето беше. Нищо кой знае какво, спа на нея в нашата спалня 6 месеца. Май няма значение каква е кошарата за път като цяло, предвид че не се ползва много.

Мис, за заглъхнало/сърбящо ухо - вероятно има някакви секрети събрани и някаква остатъчна хрема след боледуването. Случвало ми се е, даже и сега съм така ама съм и с полу запушен нос все пак.

# 258
  • Замък сред облаците
Мира, аз не запушвам другата ноздра с аспиратора за уста, ако си сложила физиологичен разтвор или сребърна вода 5-15мин по-рано излизат достатъчно сополи, че да го облекчат. Иначе по носоглътката се стича и оттам го дразни при пиене на млякото.

Мис, аз за баткото се сетих че на негова възраст ме водиха на УНГ за пеомиване на ухото - заглъхване, дискомфорт - беше се натрупала ушна кал, която не се вижда отвън, а с техните фунии дето се пъхат. Промивката беше със спринцовка с топла вода и го изчисти 😁 Дано е нещо такова, а не отит от хремата

# 259
Ще пробвам и аз с моя пасатор. В крайна сметка няма как да знам дали ще стане, ако не опитам.Grinning

Мира, ако му хърка носът, значи се стича назад секретът и е добре да промиваш с физиологичен разтвор. Аз също не запушвам другата ноздра. Даже ей сега му дърпах пак, защото не може да диша като спи. Този път заспа веднага, защото го облекчи. Не знам защо пак текнаха тия сополи при нас. Мисля си, че може и заради зъбите да е така, ама знам ли...
Аз съм по-доволна от Нурофена. Панадолът не всеки път сваля температурата. Първата нощ е най-тегава за всички. Дано все пак мине леко и утре да не вдига температура.

Уфф понеже често споменавам голямото ми момче и то все баткото, брат му...все едно е някакъв неодушевен предмет, та Алекс е той. Ами ще си му пиша името вече, та да не се чудите, ако го срещнете някъде кой е пък този Алекс, защото май нямаме други е групата. Grinning
АА, мина ми през главата и на мен това с промиването, но ще видя как ще е тази нощ. Сега казва, че не го боли. А по принцип самата процедура болезнена ли е? Ако е отит си мисля, че доста ще го боли. Може и това, което пише Мира...ама ще видим. Ако се наложи утре ще искам талон за УНГ. Само да мине нощта.

# 260
  • Замък сред облаците
Ако е ушна кал няма да боли. Ако е отит няма да правят промивка. Ти не я прави сама вкъщи!!! Just saying 😅

# 261
Капя по 1 капка във всяка ноздра, това ли се води промивка или по повече? Иначе нормално да не запушвате, то е абсурдно. Аз един път пробвах, щото не виждах как иначе ще стане - е то детето не може да диша така и се панира. Абсурд както казах.

Тегава работа, сори за спама, ама като за първа болест… притеснено ми е. Нурофен е следващата стъпка, свещичката само малко помогна, 1 час по-късно пак почна да качва.

# 262
  • София
Здравейте момичета! Аз като малка задължително при всеки вирус минавах с болящо ухо, на унг съм ходила сигурно над 10 пъти и си спомням, че ми бъркаше с нещо ужасно гадно и само като видех доктора по улицата (живеехме още в Белоградчик) и полудявах от страх, сърцето ми се качваше в устата и много ме е травмирал. За това пък винаги ми минаваше с нагревки с кърпи и тези капки https://apteka.framar.bg/21000205/фуроталгин-сол-5-мл Те са си класика, сега след ковид много ми беше заглъхнало едното ухо и ме наболваше и още на второто капане мина всичко. Та, препоръчвам с две ръце 😆 Но сигурно все пак е Ок да се консултираш с педиатъра дали стават.
Количка си ползвам тази, която взехме Can Taski Sport, много ми е лека, компактна, маневрена и си я катеря по стълбите с шишка вътре ежедневно с лекота.
Ние сме добре, нямам много време да пиша. Калин ходи на градина от вчера, от миналата събота съм го записала и на плуване и ходим след градина. Като е хубаво времето прекарваме голяма част от деня навън и се прибираме по тъмно.
Алисчето е добре, но нещо по челото се е обострил дерматита.. не се е случвало отдавна и обмислям и вариант да не е от ваксините. Защото нищо друго не можах да измисля… Мажа си я с екзомегата и обмислям утре дали да я водя до педиатърката да я види.
Промивки правя с 5 кубикова спринцовка и тегля от банка физиологичен разтвор. Една спринцовка разделям на двете ноздри, тоест по 2,5 кубика. След това чакам малко и тегля с аспиратора за уста (не запушвам нищо) или с аспиратора за прахосмукачка зависи колко е сопола като количество. Когато не сме вкъщи ползвам и дозичките с физиологичен разтвор. Ако те е страх със спринцовка може да пробваш и със спрей Тонимер бебе, почти същия ефект ще има.

# 263
  • Замък сред облаците
Ооо, една капка за къде е… аз взех банка физиологичен 500мл, игла и спринцовка 2 кубика (иглата седи забита в банката, за да тегля многократно и да не замърсявам разтвора). С една спринцовка по половин количество в двете ноздри, ако трябва повтарям особено сутрин.
Ако ползваш монодози по половин опаковка във всяка ноздра църкаш или по цяла.

Едит: пще един глас за фуроталгин, имам редовно в аптечката за като ни заболи ухо с ММ. Не помня от каква възраст го ползвам обаче и дали е ок под 12г.

# 264
Фуроталгин съм слагала на каката, на 4 е, изписвани са ми от лекарка при отит, много съм доволна и аз, и от тогава ги имам винаги и аз в аптечката.
Промивките ги правя или със спрей аз или капя по повечко в носа и когато е много хард дърпам с прахосмукачката, тогава аспиратора за уста не ми върши работа.
Мирра, дано премине бързо каквото има, освен по конвенционалния начин на сваляне на температура, се сещам и за разбит белтък на крачетата или сапунисване на тялото, и измиване с хладка вода. Но това само в промеждутъците докато се чака да дойде време за следваща свещичка или доза антипиретик, дано не ти се налага де.
И аз си използвам комбинираната количка, не мисля да купуваме друга, доволна съм, че е маневрена и удържа на софийските дупки и липса на тротоари.

# 265
АА, ааа как сама, няма шанс
Grinning. Просто питам, че като знам каква шаш и паника е...като майка си.

За промивка сме използвали Стеримар спрея и физиологичен разтвор. По принцип по-удобно ми е с дозичките, макар че доста бързо вървят. Гледала съм как правят промивки с разтвор - вкарват в едната ноздра и излиза от другата. Доста хард ...не съм пробвала. Назопюр май се казваше.

Записвам си го този Фуроталгин да заредя аптечката. Досега не сме имали ушни проблеми. Имам спомен, когато бях малка, че ме е боляло ухо и ми нагряваха кърпа и капки са ми слагали. На УНГ почти винаги ходя, когато се разболея, но заради гърлото, защото правя ангина и личната си знае направо там ме изпраща.

# 266
Тежка нощ изкарахме, сега съм като блъсната от влак. Държи една темп 39 и няма сваляне. Два часа след свещичката… Накрая го съблякох гол да се охлажда, дадох Нурофен и магията се случи. Мерси за промивките - повече капах тая нощ, той пък се сърди, върти глава, не дава да дърпам нищо… накрая някак заспахме всички, та се събраха няколко часа сън. Пак почна да вдига сутринта обаче, но поне я държи до 38 и малко. Трябва да видя максималната дозировка нурофен на ден пак каква е. Ще звъня малко по-късно и на личната. Мисля май да замразя кухнята днес и да го мина на мляко, че и без това не пие много вода, а течностите са важни сега.

# 267
  • Замък сред облаците
Дааа, давай мляко, да се оводнява.

# 268
Като ни изписваха от болницата казаха по 10-15 капки физ. р-р в ноздра, не че съм седнала да ги броя, но аз слагам около 2/3 от ампулата в двете ноздри общо, а понякога една цяла. И банка имаме, но с ампулите ми е по-лесно. Също така казаха да слагам малко хипертоничен разтвор след физиологичния, признавам, че тогава го чух за първи път. Същото като физиологичния е, но с по-голяма концентрация на морска сол. И аз не запушвам другата ноздра.

По принцип мисля, че има и ибупрофен на свещички също. Свещичките като цяло действат по-бързо от сиропа. Друго, което помага, е хладни компреси с вода да сложиш на китките и под мишниците, челцето е класика. Успех, бързо да му минава. И вит.Ц двойна доза бих дала аз.

От няколко дни и аз като че ли чувам "мамааа" или "маммм" като мрънка да я взема, но все си мислех, че още не влага смисъл. А може и да ме вика, кой знае...С батковците така и не разбрах кога беше първото "мама", тоест кога вече осъзнато си го казаха и до кога бяха просто някакви срички.

За белтъка хич не бързам, аз съм от по-старата школа Simple Smile Баткото ми е алергичен и изобщо не искам да въвеждам алергени, но и това трябва да стане някога. Като беше  той на 9-10 месеца имаше температура и един лекар каза да го намажем с белтък. Да, свали я от него, но така се обрина....Така че не бързам, чудех се палачинки ще станат ли хубави само с жълтък и може би трябва да сме стигнали по-голяма доза тогава, че още й давам по 1/4 през ден.

# 269
Според мен вече има някаква осъзнатост. Йоан като яде казва “ам-ам”, ако се забавя с лъжицата. Ам-ам казва и преди да си набута някоя играчка в устата, а на няколко пъти казва и нещо като “апам” 😆
Иначе казва и мама, баба и тата като срички, но там все още го виждам че само се упражнява, но ако някой ден го видя да ни гледа, казвайки го, все едно ни вика, тогава ще се замисля Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт