Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 955
  • 812
  •   1
Отговори
# 570
Просто ги виждам как не им обръщат внимание на най-мъничките, обаче то в  нашия район изборът е страшен... едната градина с ясла, я даваха по телевизията миналата година  за случай в който една от учителките беше  шамаросвала децата. Както ММ се шегува малко с черен хумор, ако имат късмет децата ще ги приемат в ясла да ги бият, че вкъщи няма  кой...
Не знаех за това...сега прочетох, че е за 199 Сарагоса, те почват от втора яслена там и са най-много места за двегодишните...
А иначе за момента има 10 свободни места в 63 Слънце в Бенковски за първа яслена и за момента влизат всички с 15 точки, 11-тото детенце е с 14 точки, т.е. ако не се появят нови кандидати, Дара няма да мине на жребий там. Има добри отзиви за градината иначе...ще помисля до май...има още време.

# 571
  • София
Да допълня нещо важно за приема в ясли и детските градини. Че е малък шанса факт - малък е, но трябва да си включите всички умения тип КГБ и ЦРУ, логика, математика и теория на вероятностите. За по-лесно има един калкулатор, който изчислява шанса за детето ви като му въведете данните. И нещо много важно - не всички ясли и градини взимат бебета, повтарям не всички. Тоест, това, че втора яслена ще влезе мнооооооооооого по-трудно е в кръга на митовете, които всеки е чул ама дали е вярно. Едни градини пускат места за 1 яслена, други градини пускат места за втора яслена. Ще дам пример, защото е малко объркано, например в градината до нас "Калинка" сега има 50 места за 1 яслена, тоест какво значи това - догодина няма да пуснат никакви места за 2 яслена или ако пуснат ще са по-малко от 10. Ако исках да запиша малката в тази градина, понеже е до нас ще трябва да кандидатствам за този септември. Обаче в градината, в която е Калин "Пеперуда" в момента има места пуснати за големите набори - 2020 и 2021, за нашия набор (тоест 1 яслена) нямат ниикакви обявени свободни места. Съответно децата, които сега ще бъдат втора яслена догодина минават в първа градинска и догодина за нашия набор 2022 (тогава ще бъдат 2 яслена) ще има минимум 50 места. Това което искам е да запиша Алис в тази градина, защото ще имам една точка от Калин и за това ще я запиша догодина, когато има места за нейния набор. Надявам се го обясних максимално просто. Съветвам ви да си направите профил на децата още сега, да се запознаете с положението във вашия район и ако трябва да кандидатствате. Защото често става така, че всички ясли/градини в даден район пускат много места за 1 яслена и след това тези деца нормално продължават във втора яслена (тоест никакви свободни места догодина за втора яслена). За това някои майки разасъждават така, че шанса като са на 1 година е по-голям. Вижте дали имате градини като нашата, която не взима бебета (или ако взима бебета са малко на брой), а предпочита 2-годишни деца.

# 572
Вчера моето момче спа само веднъж от 12.30 до 15ч и после прецених, че става много късно за втора дрямка. И без това режимът не е ок в последните дни. Та пробвах го лекичко де, дали все пак ще заспи, но като видях, че ще се проточи се отказах и направо 20.20ч заспа за нощен сън. Очаквах да се събуди след час, два наспал се, но не. Стана в 8.30ч. Иначе спа неспокойно, както често се случва. Голямо мятане, въртене, отвиване, обикаля цялата спалня. Много ме е страх като стана да не падне с това въртене, докато стигна до стаята. Към 2.30 обаче видях, че е мокър (голям минус за гащите на памперс, пак пропускат и не знам какво ще търся. Втори пропуск за две нощи Imp). И докато го преобувах се разбуди ...та откара час и нещо буден.
Днес пак първата дрямка беше дълга 2.30ч, но поне заспа в малко по-прилично време за втората.
Tiny meals го имам и аз свалено, но като все още не яде парчета, както и има още невъведени неща, не съм използвала рецептите. Следя няколко страници и групи във фейсбук също, но дано да им дойде времето и на тях. 

Каша с чиста елда вече втори път взимам на Слънчо, защото не намирам друга. Марти я харесва с плодово пюре разбира се.
Днес не си яде зелечукивото пюре на обяд.

Успех с кандидатстването за ясла!
На ясла няма да записвам и сега не го мисли.
Алекс ще е първи клас и чакам обаждане да видя дали ще го приемат в училището, в което сме подали. Охх как лети това време ...Broken Heart

Онзи ден ми попадна рецепта за домашни солети понеже ги коментирахме.

200 гр брашно
100 гр царевичен грис ( Можете да използвате царевично брашно )
50 грама настърган кашкавал
1 бр яйце
3 с.лъжици разтопено масло
1 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л сол
1 ч.л чубрица
70 мл хладка вода ако ползвате царевичен грис или 40 мл. ако използвате царевично брашно

Смесете всичко, сложете водата накрая и замесете меко и еластично тесто. От него откъснете топки и с ръце
разточете фитилчета като
солети.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете ги на 180 градуса до леко зачервяване около 15-20 минути.
Приятен апетит!

Ето и рецепта за гризини, ако някой иска да ги пробва

🥨 50 гр. Сирене
🥨 30 гр. Масло или гхи - разтопено
🥨 100 гр. Брашно
🥨 1 бр. Яйце
🥨 подправки по избор - чубрица, риган

Продуктите се смесват. Тестото се оставя в хладилника за 20 мин. На плота се слага брашно и се разтила тестото отгоре му. Реже се на дълги ленти и се завиват. Пекат се 15 мин. на 180 гр. (При избор може и кашкавал да се добави.) Отгоре се маже с жълтък.

# 573
  • гр.Пловдив
Аз да питам за количествата на храната -3 основни хранения по 190-200гр от които всичко изядено - ОК ли са или са малко за 9м бебе? Останалото е АМ 0,500-0.600

# 574
  • Замък сред облаците
Съвсем са тамън Simple Smile ние сме на 500-600гр пюрета и каши и 300-400мл АМ.

# 575
Кашата от елда е любима на Стоян. Взех му на Хумана от аптека Медея или Фантастико(не си спомням).

# 576
Идвам с пълни сили след вчерашното фиаско- става следобед, аз вече съм сметнала почти 4 часа гладен, ял мляко преди това, любимата му каша с елда и малко плод за цвят- 2 лъжици и хоп стиска устата, поизчаках... не,  викам си друга каша ще му направя без плод  безглутенова, 2 лъжици и пак отказва, а е гладен.  Предложих мляко и него не прие, накрая вече се пречупих направих млечна с глутен, 2 лъжици и отказва.... и така моят малък герой седя гладен 6 часа поради дивотия. И днес ще ровя за рецепти и предложения за безглутенови закуски, които мога да му давам, пък случайно и да вземе да се излъже да изяде нещо. Айде храната разбирам да я откаже, но млякото и се смее супер доволен и стиска устата.
За да е по-хубаво и през нощта откара 2 часа буден, а през деня си будува достатъчно и заспива за по 3 минути. Каква е тая регресия в 8ми месец,... в 4ти не я усетих, ама сега явно ми се връща.

Мис, аз четири  пъти слагах гащите на Памерс, 2 или 3 от тях пропускаха и се отказах, карам си с  памперсите на ДМ.

И като чета на Деси обяснението за яслите и градите .... тука и 3 висши образования няма да  ми помогнат   да се разбере как функционира държавният апарат  Grinning , всичко изглежда в "помощ на родителя" да му е по-лесно и мотивиращо да запише детето на ясла/ градина,  с малко хвърляне на боб и заешко краче за късмет.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 11:18 от mexicana___

# 577
Здравейте, как сте?

Деси, това е много полезно за яслите. Струва ми се попада в графа тайни врътки, за които никой не знае 😀 погледнах сега за нашия район, 2ра яслена не е по различно положението, но пък наистина градината, която е обявила най-малко места за първа яслена, е обявила повече за втора и обратно.

Ровя се цяла сутрин за фъстъци и ядки. Мисля да почвам да вкарвам и тях вече. В моята глава това е най-страшното за вкарване, без и аз да знам защо, но се оказа, че не е така. По това което четох, единствено са в топ 8 на най-често срещаните алергии.

Първа стъпка фъстъчено масло. Даже май още днес ще го дам.

Мис, гащите на памперс почнаха да пропускат при нас, когато почнаха да умаляват. Минахме на 4ка и всичко се оправи, нищо че не е стигнал 9 кг все още (точно 8 е, далеч от минимума). Инциденти имам рядко и то защото аз не съм го сложила както трябва. Е преди време имаше един пакет, който според мен беше дефектен, тъй като всеки един памперс пропускаше на едно и също място, а с нов пакет от същия размер всичко беше наред.

# 578
  • Замък сред облаците
Аз бях много доволна от гащите на ДМ ама предната седмица също пропуснаха няколко пъти. Ние сме им на долна граница - те са 8-14кг, Йоан от месец държи 8кг… Продължих с памперсите…

# 579
  • Пловдив
Здравейте момичета,
изключително сте полезни с информация за сън и рецепти 🙂
Направо не знам как ви се занимава да готвите толкова много. Приготвям на дъщеря си храната от началото на захранването (ще прескоча разказа за първия опит с гъъстото пюре от морков и отчаяната физиономия на дъщерята😄 )

Йоанна е вече на 8 месеца и три седмици, правя опити да я карам да се храни сама (опити силно казано..). Оставям лъжичката пред нея и тя просто изсипва съдържанието ѝ, мачка го с пръсти (чува се един джвакащ звук) и накрая мята на земята. Аз съм чистница и тези нейни действия ме влудяват, нооо нали трябва да се научи детето. Давам ѝ да бръкне в купичката със шепа, за да се "запознае" с консистенцията на храната и се омазва до ушите на всяко хранене.
Опитах се да направя лентички на пара във фурната (морков, тиквичка, пащърнак), и да яде ги, стига мама или тати да ги държат, а тя се опитва да гризка със уста. Давам ѝ от време на време бисквитки на Hipp (в които има захар), и тя вече успява да хапне половинка (другата всеки път е по земята 😄 )
Откраднах оттук оттам рецепти за гризини и мъфини и ще видя кога ще успея да ги приготвя да я пробвам малката какво ще ги направи.

Опитва се да взима понякога с палец и показалец (пинсетния захват) намачкани топчета салфетки, малки звънчета, но не успява.
Все още не лази, но си седи стабилно на дупето. Не може от седнало положение да легне или обратното. Слагам я като кукла и малко се притеснявам, че си седи и си хапе само играчките. Опитваме да изнизваме пръстени от низанка, но тя я обръща и "гризе" основата Weary

Приспива се с биберон, бял шум и песничка. Заспива бързо, а аз имам такива угризения на съвестта, че този биберон ще се превърне в ужасен проблем 😕

За памперсите, ползва 4-ка на Premium Care. Ако има как няма да ползвам гащички, четох, че бързо абсорбират и децата не се усещат, а след време това било проблем за приучаването на гърне.

Sorry, малко дълго стана..

# 580
  • София
Ами сложно си е наистина и трябва много да хитрееш. То не, че така е направена системата ама пусто като няма места от зор съм стигнала до тези изводи и не съм само аз със сигурност. Но например при Калин така наредих желанията, че за 50 места се бориха 120 деца нещо такова беше. Той ми е голям късметлия, дано и тя е така. Аааа и още нещо много важно- гледайте точките , а не подредбата. Децата са постегни по азбучен ред според точките. Ако има 20 деца с 12 точки, а вашето се казва Анна и е на 3 място изобщо не значи, че ще влезе 😉 Може да има и Явор, който да е на 20 място, но жребия да го изтегли. Та, не се подвеждайте по подредбата.
Вчера взех памперси на Mamia и за сега съм доволна.
Аз днес правих тези тиганички за закуска и много се харесаха. Много и е трудно обаче без зъбки, направо хем ми е хубаво, че се мъчи и има желание за дъвчене, хем я гледам как един час се бори да яде и накрая изпи едно шише мляко.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 12:24 от Десислава``

# 581
  • Замък сред облаците
Ох, разтапям се от кеф. Вчера на следобедното приспиване показвах на детето как да правим боц. Сега се храним на стола и ми дава боц на носа 😍😍😍

# 582
Ех, как се ядосах...кога хората станаха такива бездушни егоисти?
Заведох я до личната, че носът и беше запушен през нощта, а днес се разкашля. Личната винаги приема бебета и деца с предимство, но не върви аз да се набутам пред всички, трябва тя да ни извика, а тя не ни вижда. Само като ме видяха хората да приближавам с количката, лошо им стана, наобиколиха вратата - "Аз съм следващ, после сте вие, после онзи господин" ей така да чуя, че няма да ни пуснат. Викам си "Окей, ще чакаме", макар че кашляха наоколо и то без маски, спуснах сенника максимално надолу и й дадох една играчка да се занимава. Добре, че е кротанка....Никой не дава ред, всеки скача и се нарежда на вратата да не би да го прередя случайно, пък аз си седя и чакам. По едно време личната излезе, видя ме и каза "Бебето да влезе следващо", след което една жена казва на сестрата "Аз само за бележка на детето" и сестрата "Влезте", още 5 минути....след нея една друга се нарежда и влиза, личната и каза 4 пъти "бебето да влезе", тя седи и се прави на неразбрала. Накрая все пак излезе и ме изгледа ядосано. Ами аз бях 1 човек след нея по принцип, не е чакала цял ден, 1 час чакахме всички. Какви са тия хора значи, не казвам, че са длъжни да ми дават ред, ама аз винаги бих пуснала преди мен малко бебе, както и пускам на опашката в магазина, ако човека след мен е с 1-2 неща. Егоисти, натоварих се от тях. Важното е, че малката е добре, кашля от секрети и е само понастинала, излизат още зъби и явно това спомага.

Пак й направих домашно пюре, само го намачках и резултатът беше същия - дави се, плюе. Пасирах го до гладко - 50гр. Колкото толкова. Не я дохраних, не е поискала. Реших да не я насилвам, че нали човек намаля яденето като не е съвсем здрав, пък и тя си има запаси в бузите и кълките Heart

Не я мисля яслата още, вероятно направо на градина ще я пускам на 3. Възможно е преди това да я запиша някъе за половин ден, а аз да поработвам по няколко часа, ще го измислим.

Обезсолих сирене на Хармоника, ама сега да й давам ли като е хремава? Май ще го отложа.

Ние в момента я учим да вдига ръце на "колко голяма ще пораснеш", но не го схваща още Grinning

# 583
Ох, за чакането, даването на ред не искам да си отварям устата, че...... Вчера от 2.30 до 5.30 сме чакали заедно с каката и бебето пред ЛЛ. Бебето му стана време да яде, да спи, ака даже, но никой не ни пусна, даже една жена искаше и да ни пререди. Добре, че каката ми е разбрана(на 3г.). Седеше мирно на стола и бях взела книжка. Това е безобразие.... И трите сме болни. Хем ти е лошо, хем седиш с две деца и на никой не му пука. Не са длъжни разбира се, но все пак може понякога да сме по - добри.

# 584
  • Замък сред облаците
От секретите се давеше яко Йоан с пюретата - изкарахме около седмица основно на мляко. Предлагай й такова, да не се мъчи милото да преглъща по-дразнещи консистенции. И за сиренето изчакай, Йоан повръщаше от него с хремата, щото колкото и дребно натрошено да беше явно текстурата задействаше гаг рефлекса.

За чакането е ужас, аз се радвам че ЛЛ пуска един с час, един без час и рядко изостава повече от 15-20мин от графика си.
Даже се изненадвам хората като ми правят път, задържат врата или предлагат помощ с количката, дотолкова съм свикнала всеки да е егоист.

Общи условия

Активация на акаунт