В момента чета...83

• 46 581
  • 759
  •   1
Отговори
# 75
Много странна дискусия. Ако ви е близък човека, естествено, че ще знаете какво чете и харесва. Нали си говорите с него кой какво е прочел, какво му е допаднало, кое го е впечатлило и какви мисли е породило в него... А ако не ви е толкова близък, защо изобщо трябва да му правите подарък?

# 76
Аз не бих се зарадвала на ваучер за книга, никакъв личен елемент не виждам в това, без значение дали сме близки с този човек или не. И все пак щом сте се спрели на такъв тип подарък, защо да не е ваучер за преживяване - дегустация на вино + 5-степенно меню е около 60 лв, а може и нещо по-екстремно Grinning

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 10:21 от Nabia

# 77
  • София
Предпочитам ваучер за книги пък аз.

# 78
  • Mostly in my mind
Много странна дискусия. Ако ви е близък човека, естествено, че ще знаете какво чете и харесва. Нали си говорите с него кой какво е прочел, какво му е допаднало, кое го е впечатлило и какви мисли е породило в него... А ако не ви е толкова близък, защо изобщо трябва да му правите подарък?

Естествено, че не е ясно дали ще знае със сигурност какво харесвам. Майка ми знае, че много чета, че имам пълна библиотека, но никога не се интересувала какво точно чета. Веднъж само изкоментира "пак ли някакви депресиращи книги си си купила"...два пъти ми е подарявала книги...такива, каквито на нея й харесват. Нищо общо с моя вкус. Да си ги чете тя. Joy

# 79
Интересен дебат се получи:).Сега,като поразмислих,и на близък човек не бих купила книга.Дъщеря ми чете много на англ.език и й отпускаме бюджет за амазона или др.сайтове.
От нашите книжарници символично постери,тематични чаши и разни аксесоари,и все пак колкото и добре да я познавам,това си е лично нейно удоволствие да си купи нещо желано за четене.Е,когато беше малка й подарявах много книги,костенурката Франклин беше голяма радост всеки път,но вече тя си избира.

# 80
  • София
Аз бих се зарадвала, ако ми подарят албум например на Ташен.
За художествена литература ще е сложно, освен ако самата аз не съм си я поръчала като подарък. То и аз самата трудно си избирам , а какво остава за друг човек да ми избира книга? Първо гледам анотация, после рейтинг в ГР и мнения, после чисто субективно книгата може да не ме привлича..
Неее, не бих искала подарък книга Joy

П.П. всъщност бих се зарадвал на луксозно издание на "На изток от рая" например или на друга "вечна" книга, която харесвам и обичам, но пак човекът трябва добре да ме познава Simple Smile

# 81
Аз даже подарих наскоро, като знаех какво да подаря, защото сме говорили за това и сме близки.
А иначе - и на мен няма проблем да ми подаряват хората, които наистина ме познават. Но ми се е случвало познат навремето да ми подари книга, за която съм сигурна, че не е купил, а на него му е била подарена, което е много тъпо. Също така си мисля, че колеги и разни такива (с които се виждаме често, но не сме близки и не говорим за литература), няма как да ми уцелят вкуса. Представям си как на принципа на това, което е най-модерно, ще ми връчат някоя съвременна българска, с романтични и духовни елементи, която после ще се чудя какво да правя...
Нямам против и ваучерите.

Между другото, прочетох за Ташен, че имат две годишни намаления - това през февруари и едно лятно. Чакам второто Simple Smile

# 82
Винаги съм се радвала да ми подарят книга, както и да подарявам аз. Дори много повече би ме трогнал такъв жест, ако е от непознат. Случвало ми се е тук във форума и ми е било изключително мило да получа нещо от някого, който го е направил от сърце.

Започнах Майки и дъщери на Ерика Джеймс и вероятно ще е поредната, която няма да дочета.

# 83
Прочетох първите две от четири части на "Трилогията", която не е трилогия. Благодаря за препоръката, ако не беше темата, щях да я пропусна. Приветствам бележките от преводачите, (струва, че тази практика отпада напоследък), въпреки че имах нужда само за строго техническите. Продължавам със следващите две.
Скрит текст:
Книги не подарявам, освен ако не съм абсолютно сигурна, а доколкото разбрах, случаят не е такъв. Ваучери са категорично не за мен, освен ако не става дума за формално отношение.
Приемам с радост всеки подарък, който знам, че е направен с отношение, независимо какъв е. Обожавам да подарявам и бих зарадвала мой близък с албум, ако има интерес, библиографска и друга рядкост книга, но само ако знам, че го вълнува и ще го зарадва, в противен случай бих избрала друго.
По повод написаното от Лолита, книгите, които чета и за мен са строго личен въпрос, който не обсъждам по принцип и разговорите са само с хора, които допускам до себе си. В темата харесвам общността от четящи хора, но съм приела един по-неутрален тон и не пиша за всичко, което чета. 
Приятен неделен ден!

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 16:16 от Tsugumi_

# 84
Пренесох дискусията в "За четенето". Жалко за "Майки и дъщери", бях я набелязала.

# 85
Позволявала съм си да подарявам книги, но само на хора, чиито вкус горе-долу познавам. Ако ще ми подаряват на мен, определено предпочитам ваучер.

# 86
Аз и майка ми харесваме подобни жанрове, така че на нея ѝ подарявам книги. Докато баща ми и сестра ми четат фентъзита и фантастика, а такъв жанр не се наемам да купя, защото рядко има самостоятелни книги, а и няма как да преценя дали ще им хареса.

Обичам да ми подаряват книги, особено след като съм споделила коя точно искам Simple Smile А и близките ми знаят кои са авторите, чиито книги винаги си купувам, когато излязат, така че понякога се радвам на приятна изненада подарък книга Simple Smile

# 87
Прочетох "Ватиканът" на Жозе Родригеш Душ Сантуш. Хареса ми. Имаше много исторически факти и събития, което ми допадна. Бих прочела и други книги от автора.

Продължавам с "Гнездото на кошмарите" от Стив Мосби. Чете ми се някаква мистерия или хубав трилър.

# 88
Предпочитам за подарък да получа книга, която може и да не ми допадне, отколкото някаква вещ, която може да е непотребна.
Продължавам да чета “Събитието” и вече се опитвам да намеря за себе си някакво обяснение за безстрастното описание на “събитието”, пред призмата на “теорията на ума” (все още издирвам добри книги по темата) - защо авторката е заключила дотолкова емоциите, които би провокирало такова действие и избор, за да направи “дисекция” на чисто прагматичната страна на този избор, може би за да ни накара нас като читатели да си зададем въпрос именно относно правото на избор и последиците, които би довело след себе си- когато имаме право, защото нейната история се развива в условията на неразрешен от закона избор. Продължавам да чета, напредвам бавно, защото чета и друго- освен редовното четене на децата, прочетох и първата от “Седем кратки беседи по физика” на Карло Ровели (не зам той ли ми повлия с теорията за относителността, че толкова относително написах тази публикация 🤭)

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 12:03 от fenyx

# 89
  • Варна
Започнах Мастиленочерно сърце. Честно казано до момента ме разочарова, а това не го очаквах. То чатове, то фейсбуци, туитъри и т.н., дълги и предълги безсмислени диалози… Как няма да е 1000 и кусур страници, братче. Иде ми да я зарежа, абсолютно безинтересна ми е.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 11:46 от Месечинка виторога

Общи условия

Активация на акаунт