Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 24

• 51 873
  • 776
  •   2
Отговори
# 690
Моля технически по-грамотните от мен да помогнат с мнение и съвет.
В селската къща сме преди ремонт и както е в повечето стари къщи, няма много контакти. Възможно е да се наложи да включа сушилнята /която още не съм поръчала, но съм на клик разстояние/ към удължител. В упътването обаче е посочено, че е неподходящо. Вярно е, че същата препоръка чета и за други уреди, които в момента са включени по този начин и ползвам от доста време /миялна и пералня например, без мощни консуматори като печка и бойлер обаче/, но все пак имам притеснения. За тези ми уреди съм говорила с електротехник, който ме увери, че не е проблем, но все пак да питам и за сушилнята. Ако е изключено да ползвам удължител, да търся друго помещение или да изчакам ремонта, който пък вероятно дълго ще се проточи и хич не ми се иска да чакам.

# 691
  • София
В селската къща сме преди ремонт и както е в повечето стари къщи, няма много контакти. Възможно е да се наложи да включа сушилнята /която още не съм поръчала, но съм на клик разстояние/ към удължител. В упътването обаче е посочено, че е неподходящо. Вярно е, че същата препоръка чета и за други уреди, които в момента са включени по този начин и ползвам от доста време /миялна и пералня например, без мощни консуматори като печка и бойлер обаче/, но все пак имам притеснения. За тези ми уреди съм говорила с електротехник, който ме увери, че не е проблем, но все пак да питам и за сушилнята. Ако е изключено да ползвам удължител, да търся друго помещение или да изчакам ремонта, който пък вероятно дълго ще се проточи и хич не ми се иска да чакам.

На самия удължител пише какви са му параметрите, примерно до 250V и до 10A. Това означава, че в него можеш да включиш уреди с обща консумирана мощност до 250х10=2500W. Сушилните с термопомпа обикновено са под 1000 вата, така че не е проблем да се включи в удължител, дори заедно с друг уред, стига двата заедно да не надвишават указаното на удължителя. Друг въпрос е какво позволява електрическата инсталация на къщата.

# 692

На самия удължител пише какви са му параметрите, примерно до 250V и до 10A. Това означава, че в него можеш да включиш уреди с обща консумирана мощност до 250х10=2500W. Сушилните с термопомпа обикновено са под 1000 вата, така че не е проблем да се включи в удължител, дори заедно с друг уред, стига двата заедно да не надвишават указаното на удължителя. Друг въпрос е какво позволява електрическата инсталация на къщата.
Благодаря ти, Вилемина! Аз даже я поръчах, нали съм си бързак Simple Smile
Има вероятност да е на един контакт с фризер. Значи всичко ще огледам и ще изчета, така че да спазя указанията и параметрите. Засега инсталацията се държи, въпреки че е стара - на моите години е, а не са малко. Досега не съм имала проблем с натоварването на мрежата, а по едно време по празниците, особено по Коледа, 2-3 дни печах манджи и сладкиши в две фурни едновременно почти цял ден. По същото време работеха и бойлер, и конвектор  - и всичко това на един кръг. Та се надявам да не е проблем и още един уред като сушилнята.

Сушилнята е тази: https://techmart.bg/product/product/details/28147/category/712/lang/1
Късничко те питам, но какво мислиш?

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 16:03 от Кубратова

# 693
Моята работи вече 5 години на удължител.На него са кафе машина и хладилник Simple Smile .Всъщност и Бош-а и Електролукс-а работеха и няма проблем. Хладлника е постоянно включен и работи.Кафемашината -не.Инсталацията на блока е май към 55 годишна-не е 1-ва младост Simple Smile .

# 694
Както те е посъветвала Wilemina, но добави и това към разклонителя, за да си защитиш уреда, че като знам какво е напрежението по селата.  https://sono.bg/kombinirana-gramozashtita-s-avtomatichen-izklyuchvatel-wp230-w

# 695
Както те е посъветвала Wilemina, но добави и това към разклонителя, за да си защитиш уреда, че като знам какво е напрежението по селата.  https://sono.bg/kombinirana-gramozashtita-s-avtomatichen-izklyuchvatel-wp230-w
Благодаря, че ми напомни! Поне от 3 години се каня да купя за всички уреди, току забравям /с един древен мозък за къде?!/и последния път, когато най-после тръгнах да поръчвам, това беше изчерпано. После пак забравих...Сега вече ще се задействам.
За да си уточня броя, отделно устройство ли за всеки уред, който е в удължителя или едно на удължителя е достатъчно?
Всъщност май написах глупост, но нека остане, че може и някоя друга "електричарка" като мен да пита Simple Smile
Практически това би трябвало да включа в самия контакт, а удължителят вече ще се ползва със защитата, ведно с всички уреди на него или греша?
Как стои въпросът при двойни контакти?

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 16:19 от Кубратова

# 696
Както те е посъветвала Wilemina, но добави и това към разклонителя, за да си защитиш уреда, че като знам какво е напрежението по селата.  https://sono.bg/kombinirana-gramozashtita-s-avtomatichen-izklyuchvatel-wp230-w
Благодаря, че ми напомни! Поне от 3 години се каня да купя за всички уреди, току забравям /с един древен мозък за къде?!/и последния път, когато най-после тръгнах да поръчвам, това беше изчерпано. После пак забравих...Сега вече ще се задействам.
За да си уточня броя, отделно устройство ли за всеки уред, който е в удължителя или едно на удължителя е достатъчно?
Всъщност май написах глупост, но нека остане, че може и някоя друга "електричарка" като мен да пита Simple Smile
Практически това би трябвало да включа в самия контакт, а удължителят вече ще се ползва със защитата, ведно с всички уреди на него или греша?
Как стои въпросът при двойни контакти?
Не, няма значение къде ще включи, но максималният ток е 12А. В този смисъл трябва да се види на всеки уред колко е. Аз бялата техника съм си я включила поотделно всеки уред през едно такова устройство, а телевизор, тонколони и разни други дребни уреди са включени през разклонител, който е включен в едно такова устройство. Добре е да използваш и качествени разклонители.

# 697
  • София

...Засега инсталацията се държи, въпреки че е стара - на моите години е, а не са малко. Досега не съм имала проблем с натоварването на мрежата, а по едно време по празниците, особено по Коледа, 2-3 дни печах манджи и сладкиши в две фурни едновременно почти цял ден. По същото време работеха и бойлер, и конвектор  - и всичко това на един кръг. Та се надявам да не е проблем и още един уред като сушилнята.

В кръга на шегата: щом си жива, значи инсталацията не е толкова стара, че да има някакви проблеми с нея Simple Smile

Сушилнята е тази: https://techmart.bg/product/product/details/28147/category/712/lang/1
Късничко те питам, но какво мислиш?

Мисля, че сушилнята е топ, а що се отнася до параметрите - тя е само 700 вата и няма никакъв проблем да се включи заедно с фризера в един удължител.

Тези 700 вата са нищо за ел. инсталацията, дори и да беше по-стара. Имах предвид това, че всеки контакт е свързан с даден кръг, а кръгът е изграден от кабели с определена допустима мощност и има предпазител с определена мощност, та всичко това е редно да се съобрази, за да няма излишно активиране на предпазителя.

При теб, едва ли ще са проблем тези 700 вата, просто споменавам това, за да се има предвид от хората, които четат, и да не остане някой с грешно впечатление.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 00:15 от Vilemina

# 698
  • Велики Преслав
Вилемина, ти имаш много грешна представа за систематизирането на инсталациите в старите къщи. Нямаш си и на представа какви неща съм виждал. Инсталации направени от телефонни кабели и всичко на един бушон, куп други.

Тука авторката щом включва спокойно печка, значи може и сушилнята

# 699
  • София
Вилемина, ти имаш много грешна представа за систематизирането на инсталациите в старите къщи. Нямаш си и на представа какви неща съм виждал. Инсталации направени от телефонни кабели и всичко на един бушон, куп други.

Така е, нямам представа какво си виждал, затова говоря по принцип. Контактът е на кабел, кабелът - на бушон и това е кръг. Ако всичко е на един бушон, значи кръгът е един. Всеки да си гледа, да проверява какъв му е случаят и преценява какво може и не може в неговия случай. А ако на някого контактът му е вързан с телефонен кабел, въпросът с удължителя въобще не е на дневен ред.

# 700
При ремонт, разбира се, ще се подмени инсталацията и ще пусна отделни кръгове за по-големите консуматори, а някои от малките може и да са на общ, затова сега питам и внимавам.
Сега цялата къща е на общ кръг и въпреки това издържа едновременно включени бойлер, фурна/по-рано съм включвала и две, както споменах/, конвектори и по-малки консуматори като миялна, пералня, хладилник, фризер, телевизори и прочие. Ама не е с телефонни кабели Simple Smile Имахме по едно време и трифазен ток.
Преди 60 години консуматорите са били много малко и затова е така изработена. И представа са нямали каква техника ще набутаме в тези къщи. А ние сега също нямаме представа в бъдещето какво ще ползват. Може и междупланетните ракети да си зареждат Simple Smile

# 701
Ако можете да си осигурите пак трифазен ток ще е супер - ще се родите с проходен бойлер с голяма мощност. Хем икономично, хем вода без край. И за печките и плотовете пак е плюс.

# 702
Ако можете да си осигурите пак трифазен ток ще е супер - ще се родите с проходен бойлер с голяма мощност. Хем икономично, хем вода без край. И за печките и плотовете пак е плюс.
Така е, аз даже не знам какво е станало с линията за трифазен ток - преди много години татко се разболя внезапно и почина, за нищо нямах нито време, нито възможност, нито желание да питам.
Проточен бойлер съм ползвала само веднъж у близки и бях очарована. Не знам какъв е бил, защото беше много отдавна и вероятно вече не се произвежда, но го оцених като голямо удобство.
Аз пък друго се сетих да питам покрай поръчаната сушилня за селската къща.
На сегашната ми пералня Сименс, която работи перфектно и още не ми се сменя, максималните обороти на центрофугата са 1000. Много са малко спрямо сегашните стандарти и не знам ще бъде ли особен проблем това за сушилнята. Ако след програмата пускам допълнителна центрофуга може и да се получи по-добре, и все пак...
Та, какво мислите по този въпрос?

# 703
Ами и моята АЕГ е на 6 год.и 1000 оборота.Не съм имала проблем със сушене Simple Smile .Евентуално по-дълго време да суши,но не съм центруфугирала допълнително никога.

# 704
  • до най-прекрасния мъж
Моята пералня е до 1200 оборота, но понеже вече е старичка и с веднъж сменяни лагери, които отново вият, ползвам центрофуга на 900 оборота. Никакъв проблем няма със сушенето. Сушилнята ми е АЕГ, нагласила съм фините настройки на 1000 оборота и се справя повече от перфектно.

Общи условия

Активация на акаунт