Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 49 930
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте, скоро не съм се включвала в темата, но при мен все още няма успех в търсенето, сега карам и шофьорски курс (навих се именно, за да си намеря по-лесно работа, че в доста обяви се изисква), бях решила да изчакам да го изкарам и да подновя търсенето, но пък от друга страна гледам и да не изпусна някоя възможност.
Та по същество, вие бихте ли питали за работното време още като ви се обадят по телефона? Днес съм на интервю, позицията е асистент продажби, заплатата е с 200 лв повече от това, което взимам в момента, но при уговарянето за интервю попитах до кога могат да ме изчакат ми казаха, че са там до 18:30, което ме навежда на мисълта, че евентуално и моето работно време би било такова, което не ме устройва изобщо. В смисъл за мен звучи гадно, ще се прибера в 19:30 в най-добрия случай и общо взето баня, ядене и лягане, никакво свободно време, ако ще и за един час да е, аз два пъти седмично ходя на колективен спорт, който е в 18:30, отделно и шофьорския курс много трудно бих могла да съчетая с такова работно време. То, че ще ида е ясно, но най-вероятно ще откажа. Как подхождате в такъв случай при търсенето, когато имате претенции относно работното време, ако то не е упоменато в обявата? И бихте ли се "жертвали" в името на друга работа? Чувствам се като някоя глезла с много претенции, но така съм си структурирала ежедневието в момента, че да ми е угодно на личния живот.

# 931
  • Mars Hotel
Разбира се, че бих питала за работното време на интервюто. Питам за всичко, което ми е важно и с което не бих направила компромис. Не е добре нито за мен, нито за работодателя да започна работа при неизяснени условия и после да напусна след 3 месеца, защото не мога да издържа.

# 932
Уточнявам този въпрос на интервюто.

# 933
Не се изразих правилно, бихте ли питали за работното време още по телефона преди да се е състояло интервю? Защото при мен в момента ще се получи загуба на време и за двете страни.

# 934
Не помня да съм го правила, но ако съм в твоята ситуация - да, бих попитала по телефона.

# 935
За всичко което ми е твърдо изискване питам още при първия контакт, независимо по телефон, мейл, LinkedIn или друго. Иначе рискувам просто да си загубим взаимно времето.

Обаче с такива изисквания за работно време всичко, където се работи с клиенти ще е проблем. Освен ако не е работа на 2 смени и не се уговориш да си винаги първа.

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 14:57 от bboiko

# 936
Вече започвам да се чудя дали да не се обадя и да го откажа, че и без това са в другия край на града и в трафика в 17 ще има да се влача поне час...

# 937
Ако са на зор, може да те поканят на интервю и в извънработно време. Ясно им е, че много кандидати работят и са до 17.30 на работа примерно. Бих отишла на интервюто и в зависимост как върви (ако ми допаднат) бих питала за работното време, включително бих преговаряла.

# 938
При нас назначиха две дами от 8:30-17 по тяхно желание, което е различно от стандартното 9-18ч.
Кажи им по телефона, че това е важно условие за теб. Но без да им обясняваш подробностите, които сподели по-горе, защото е доста досадно.

# 939
Това, че някой работи до 18:30 изобщо не значи, че до толкова е работното време, защото мениджърите много често остават до късно, след като шерпите си заминат по живо по здраво в 17:30. Питай де, но този страх да не се минеш да се разкараш до там, а да питаш първо за това по телефона, може да ти изиграе и лоша шега.

# 940
Подкрепям горното, още повече, че 18:30 е стандартно работно време, или?! Доколко си представяш, че ще работиш стандартно? Или просто предпочиташ да започваш по-рано и да си тръгваш по-рано?

# 941
Ами не знам какъв е този стандарт, за мен стандартно работно време е от 8 до 17.
Както и да е, обадих се под предлог да сменя датата на интервюто и питах междувременно за работното време от 8:30 до 18:30 е, мен този стандарт не ме кефи нито ще почивам повече сутрин да кажем, ако беше от 10-18, нито вечер ще мога да си върша спокойно и домакинските неща, освен другите като курса и спорта, които все пак са временни.
За мен е важно да има баланс работа-свободно време, а при този стандарт не го виждам как ще стане.

# 942
Както и да е, обадих се под предлог да сменя датата на интервюто и питах междувременно за работното време от 8:30 до 18:30.

Това не може да бъде по КТ - това са десет часа, да извадим цял час обедна почивка, пак са девет часа???

# 943
  • Сф
В София стандартното работно време е от 9ч до 18ч с 1 час обедна.

# 944
Както и да е, обадих се под предлог да сменя датата на интервюто и питах междувременно за работното време от 8:30 до 18:30.

Това не може да бъде по КТ - това са десет часа, да извадим цял час обедна почивка, пак са девет часа???
Имаше и нещо от сорта, че на 14 работни дни се полагали 4 почивни, не задълбах изобщо в подробностите.

Общи условия

Активация на акаунт