Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Гап иър" преди/след университет/гимназия

 • 2 854
 • 50
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 356
Ето, че и при на с се появи идеята за т.нар. "гап иър" (gap year Simple Smile ) и колкото и да бях против преди, започвам да си мисля, че не е хич лоша идея. Да, знам рисковете и потенциалните трудности като: ще учи с по-малки след 1, 2 години, може да му хареса да не учи, да си изкарва парите и изобщо да не започне никога, ще загуби тренинг и едва ли ще започне ВУЗ ... Има и още.
НО
На мен започва да ми допада идеята една година почивка след гимназия. Тази година обаче, трябва да е с цел: пътувания с цел, работа с цел, учене на  език с цел, тренировки...
Вие какво мислите по въпроса за целите? Какви могат да бъдат? С какво една година между гимназия и университет може да помогне за развитието на младия човек?
Благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 31 906
С нищо.
Да дотирам пътешествия и лентяйство на пълнолетно дете или да работи нискоквалифицирана работа за къси пари докато се мае ще ли учи - тц.
Ако ще учи - окей, ако няма да учи - окей.
Но тази година бих я дала на себе си.

# 2
 • Мнения: 718
Нека не се лъжем - "gap year" културата не е много характерна, позната и успешно практикувана по нашите ширини.
Младите се залъгват по разни "кариери" като барманство и кол-центърство, които за момента плащат добре. Двайсетте години си минават. Пръква се семейство. И после на 35-40 се чудиш на къде да хванеш.
Изберете си професия, докато е време, и я направете свое призвание!

# 3
 • Мнения: 1 525
За мен родителят да пише във форум дали е ок това за пълнолетен човек - малко странно. Това не е дете, не е бебе. И за мен е тъпня. Или учи, или да се издържа сам.

# 4
 • Мнения: 539
Ти си познаваш детето и може да прецениш дали тази gap year ще я използва пълноценно или ще е тотална загуба на време. Аз лично съм против подобни, но може би защото все бързам (и аз не знам за къде...)

Учене на език, тренировки, пътувания може да се правят спокойно и докато човек учи в университета. За работата е леко спорно дали ще може да съчетава, ако е във ВУЗ, но зависи от специалността.

# 5
 • Melmak
 • Мнения: 6 707
Аз мисля, че е страхотно, стига да не се възприема като да отглеждаш търтей.

Ако си мисли, че ще лежи на дивана и няма да прави нищо, абсурд.

Ако иска да поработи, за да осъзнае дали дадено поприще е за него, да пробва някакви стажове, пътувания, тогава да, нека.

Аз ако имах такава gap year, сигурно нямаше да запиша тази специалност в бакалавъра си, която записах, завърших и не работя по нея.

Не мисли, че мотивацията след година спада. Ако човек е осъзнал с какво иска да се занимава, ще е мотивиран. Аз лично съм на 30 и в момента уча. В пъти по-мотивирана съм, отколкото като бях на 20. Просто сега е осъзнат избор, а преди е било детска мечта.

Просто не допускайте да младежът да се отпуска, да не прави нищо, да остава без задължения.

# 6
 • Мнения: 1 604
Смисъл има само, ако семейството има излишни пари, които да финансират тази година и абитуриентът не знае какво му се учи. Не случайно тази практика е популярна само в по-богати страни като САЩ и Великобритания, защото за средната класа в тях 1 година пътуване из Източна Европа, Азия или Африка не е нещо скъпо.
Ако не си сигурен в каква посока искаш да се развиваш и какво да учиш, едва ли целите, които си измислиш за такова пътуване ще са много смислени. Вижда се от разни теми от типа на "не съм сигурен какво искам да уча, ама съм сигурен в коя държава, по много важни, но тайни причини", които винаги изхождат от някой филм или книга.
Ако пък знаеш какво искаш да учиш, по-добре първо да завършишни после да ходиш на такива екскурзии. Животът е непредвидим и след 4 години може да си в лоша ситуация и дипломата и спестените пари да са решаващи. Ако не - света няма да избяга. Дори при Ковид големите ограничения бяха по-малко от 1 година.

# 7
 • Мнения: 11 340
Да не прави нищо млад човек ми е странно. Или ще учи, или ще работи. А ако работи, няма да е съвсем "gap".
Може да не учи, но задължително трябва да работи, в случай, че:
-не го приемат в желаната специалност. Не съм привърженик на учене на всяка цена.
-има финансови затруднения и предпочита да работи една година, за да подсигури ученето във ВУЗ.
Ама да се шляе безцелно, не. И да пътува, колко време от годината ще пътува, че да му е нужна цяла свободна година.

# 8
 • Мнения: 1 356
Далеч съм от мисълта дори за шляене и излежаване една година ... НЕ! Тази хипотеза отпада.
Ако дефинираме gap year като година без университет, но година с учене на немски език в Германия (например), стаж във фирми (какъвто направи миналото лято и каза: не, това не е за мен) и т.н., какви предложения имате, за да продължа със списъка с ползи? Посоката е да си отговори на въпроса: "Какво искам да правя като порасна Wink " Каква професия е подходяща за мен, какво ми харесва като професия ...
Не знам за вашите деца, но за МС списъкът с професиите и какво всъщност правят тези хора, не е богат. Тръгва да търси университет не по държава, а по специалности и професии и се изгубва, защото не знае какво иска, какво търси ...
Познавам не едно и две деца, започнали да учат не това, което е за тях, подплатени от "ужаса" на gap. За мен това е по-лошият вариант: 2,3 години в специалност, с която нямаш нищо общо.
Да се върна на въпроса: идеи как да използваме тази gap, за да намери правилния университет и специалност.
Благодаря за споделените мнения!

# 9
 • Мнения: 718
Той, докато не пробва да учи нещо, как да разбере дали е за него?
Нужна ли е цяла година да се мисли по този въпрос вместо още сега да се запита кой предмет / област са му интересни и да действа? Пък, като се окаже, че не е за него, тя gap годината сама ще дойде.
Може да се допитате до разни специалисти по кариерно ориентиране. Другото, което ми хрумва, е да обмени идеи със съучениците си или да посети разни форуми - международни даже. Младите хора навсякъде по света се лутат на тази възраст, но не малка част са доста ориентирани и може да му помогнат.

# 10
 • Мнения: 1 356
Идея за насока има, или поне имаше допреди един-два месеца. Обърка се нещо, търси, и се обърква още повече ...
Посоката е инженерна, ама приложна физика ли, електроника ли, изкуствен интелект ли, роботика ли, автомобилно инженерство ли ... после се появиха разни финанси, инвестиции, бизнес ...после архитектура...
Докато не си нарисува бъдещето, няма  да може да се концентрира.

# 11
 • Мнения: 1 525
Каквото и да направи, няма да е грешка. Защото от грешките се учим.

# 12
 • Мнения: 1 604
С екскурзии или работа като барман в някой курорт няма да разбере какво му се учи.
Това търсене на идеи е по-скоро търсене на извинение да не вземе решение.

# 13
 • софия
 • Мнения: 4 685
Gap year у нас все още е "лоша дума".

За мен има плюсове, но както казва Каси -  трябва да е целенасочена, посветена на нещо, година.
Мисля, че ти не можеш да го измислиш. Трябва студента да решава, от него да идва инициавтивата.
Познавам млади хора, приети в Джорджтаун и Харвард избрали гап година преди университета. (приети вече, но отлагащи старта. Не са българи). И в двата случая бяха в друга държава по обмен и опознаваха живота и културата на другата държава в приемни семейства.
Познавам гап година ученици кандидатстващи отново и получаващи страхотни оферти и стипендии от чужди унита, които са им отказали при пърото кандидатсване.
Изобщо, аз харесвам идеята, но с изричната уговорка за обогатяваща година ( а форми за това много, според интересите).

Като се замислите тази гап година не е чак година. Докато завърши училище, минали три месеца и вече е време за новото кандидатстване. Колко пък толкова време да губи ученика?

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 23:38 от Амели

# 14
 • Мнения: 11 340Познавам млади хора, приети в Джорджтаун и Харвард избрали гап година преди университета. (приети вече, но отлагащи старта. Не са българи). И в двата случая бяха в друга държава по обмен и опознаваха живота и културата на другата държава в приемни семейства
Една година в друга държава да се опознава живота и културата, колко могат да си го позволят от финансова гледна точка?
Затова у нас не е толкова популярно. Иначе е привлекателно, да, но не е по всеки джоб.
За мен след училище-учене или редовна(в смисъл не почасова) работа, едно от двете. Успоредно - ако детето има влечение, може да научи втори, трети език, да подобри компютърните умения, а може и  с нещо съвсем различно да се заеме- готварски курс, например. Познавам колега, който е учил в България, но има чужда магистратура и в чужбина е работил като готвач(заради УПК готварство), а не като разносвач на пици, например.

За някои специалности учене и работа трудно се съчетават(медицина, например). Но само учене или само работа на тази млада възраст, когато още няма и кой знае какви домашни задължения, съвсем успешно могат да се съчетаят с допълнително усвояване на умения.

Общи условия

Активация на акаунт