Студенти в Нидерландия - 16

• 66 925
  • 718
  •   1
Отговори
# 645
А тази система ,която предстои да отвори /за общежитията/-какво точно представлява?Т.е. какви са критериите -ние ли имаме право на избор на квадратура ,етаж,адрес на общежитието,цена,как точно изглежда ?Има ли период на изчакване /потвърждаване,одобрение/ и чак тогава плащане ?Този период може ли да се проточи цял месец?Разбрах,че стаята е възможно и да не е обзаведена.То ще се съгласим на всичко,но все пак да зная какво да очаквам,че сме от последната дата.За Делфт питам.

# 646
Здравейте, когато наемахме ние стая от общежитие преди 4 години, си спомням, че не се виждаха никакви сгради и изгледи. Имаше разграфени квадратчета със квадратура на всяка стая, трябваше да действаме много бързо(имам в предвид минути) в момента в който платиш стаята става твоя. Спомням си още, че от едната карта плащането не се получи и много бързо отидох до банкомат да вкарам пари в другата. Напрежението беше огромно, бях се подготвила и си бях взела отпуска за този ден. Другото което си спомням е, че програмата се отвори след обяд. Бяхме се подготвили с два лаптопа, ако единият забие. Това преди 4 години, сега не знам как е, предполагам е същото. Сетих се още нещо всяка стая беше обозначена с A, B, C ние избрахме "С",тя беше най-малката и най - евтината,беше 6 квадрата. Когато отидох видях, че всички блокчета бяха мисля на 5 етажа, нашата квартира беше на третия етаж. В стаята имаше легло и бюро(то за друго нямаше и място) хол, кухня и баня са общи. Платихме  и някакви задължителни около 70 евро за завивка, възглавница, прибори, тиган и чинии и 50 за почистване също бяха задължителни.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 12:34 от Desislava777

# 647
  • София
Относно общежитията в Делфт, нашия опит е от миналата година, но имахме достъп на първата дата за нумерус фиксус. Не знам какво остава на последно раздаване.

Системата отвори по обяд на определената дата, влиза се с парола.
Има мисля някакви филтри каква стая търсиш.
Ние си бяхме набелязали сгради и търсехме стаи в тях. Имаше доста избор на първата дата. Препоръката е, харесваш си стая и букваш веднага, няма място за колебание. Нищо не се плаща на този етап. Пращат ти веднага потвърждение дали си успял да букнеш и да чакаш следващи стъпки.

Най-търсени сгради, с напълно самостоятелни просторни студия, където имаше доста стаи са:

Roland Holstlaan
https://youtu.be/1fJ33IpubBw

Van Hasseltlaan
https://www.duwo.nl/over-duwo/duwo-nieuws/het-laatste-nieuws/nie … oor-villa-solheim

Дано има избор и за последните.
Успех!

# 648
[

Би трябвало някъде да пише на сайта кога ще започне резервирането. Преди 2 години беше 10 a.m. CET, което означава в 11 часа наше време.  Но тази година трябва да проверите със сигурност пише някъде. За общежитието беше от 15 август до 15 август на следващата година, без вариант за избор или т.н.но все пак е хубаво подробно да се прочете на сайта преди това. Пак казвам, информацията ми е от преди 2 години. Може да има промяна

quote author=Saly link=topic=1530900.msg46397229#msg46397229 date=1683531859]
Здравейте, търсим квартира в Тилбург, и искам да помоля за информация как се работи с този сайт https://booking.studenthousingholland.com/.
На всички обяви пише Bookable from 30th May.  В момента даже не може да се пише за контакт. Какво се случва  на 30 май и някакъв специален ред на действие има ли?

На 30 май в часа, когато е обявено, че ще започне резервацията на стаите в общежитието Talent Square бъдете на компютъра си с банковата си карта в ръка. Преди две години 10 минути след като беше даден достъп за запазване имаше останали 3 стаи свободни и успях да запазя без да мисля за етаж/ изложение и т.н.Разбира се това е общежитие само за една година, но е много удобно за начало. Успех!

Кирова, Благодаря! Simple Smile
Къде е отбелязан началния час ? Не мога да се ориентирам ? А също от кога е добре да се наеме, от когато е свобно ли  или може и по-късно ? Предполагам, че след като е общежитие за една година се свобождава след приключване на учебната година за студентите ?
[/quote]

# 649
Здравейте! Студентът е 2-ри курс, не е работил и си е представил пред БГ власти удостоверението за втората година, така че осигуровките да си вървят от тук. Не си е взел европейска здравна карта за втората година, в момента е подал заявление за нея. Поради немарилвост - не е проверявал физическата си пощенска кутия, не е прочел навреме писмо, в което му искат данни дали има застраховка или да пусне декларация, че е задължен за бъде осигурен-ако е неработещ, и сега има второ писмо, че поради непредставяне на едни от двата указани документа му се налага глоба от 400 евро. Няма указания за обжалване, опция да отпадне при представяне на документ. Изпадали ли сте в такава ситуация и имаме ли полезен ход? 

# 650
Здравейте отново, момичета! Дъщеря ми е вече три дни в Грьонинген и търси друго момиче, с което биха могли да наемат заедно студио. Ако някоя майка също търси бъдеща съквартирантка, пишете ми, моля ви. Хубави и спокойни празнични дни!

Здравейте! Дъщеря ми също ще бъде първа година в Грьонинген и усилено търсим квартира! Може ли да се свържем, дъщеря ми също ще ви пише. Съжалявам,  че едва сега видях поста ви, дано не е късно...

# 651
Здравейте,
Синът ми е приет в Университета в Маастрихт.
Започва и нашето приключение за търсене на квартира. Моля, ако някой знае, че се освобождава квартира да ми пише на лични.
Желая успех на всички студенти и спокойствие на техните родители.

# 652
Здравейте, и аз като повечето  в темата съм на тема общежитие. Синът ми е приет в Саксион. Предложиха ни е общежитие, което пробва да потвърдим до 15.05. Да заплатим депозит и два наема. Ноооо чакаме новини от университета в Кьолн след 31.05. След запитване към Саксион, как можем да откажем стая ни казаха, че можем да предоставим стаята на друг студент. Та питам, лесно ли можем да намерим друг студент желаещ общежитие в Саксион или да помислим повече преди да платим тази немалка сума? До няколко дни трябва да го измислим. Нерви са тези настанявания..., повече от кандидатстване и интервюта.

# 653
Здравейте, и аз като повечето  в темата съм на тема общежитие. Синът ми е приет в Саксион. Предложиха ни е общежитие, което пробва да потвърдим до 15.05. Да заплатим депозит и два наема. Ноооо чакаме новини от университета в Кьолн след 31.05. След запитване към Саксион, как можем да откажем стая ни казаха, че можем да предоставим стаята на друг студент. Та питам, лесно ли можем да намерим друг студент желаещ общежитие в Саксион или да помислим повече преди да платим тази немалка сума? До няколко дни трябва да го измислим. Нерви са тези настанявания..., повече от кандидатстване и интервюта.

общежитието е много хубаво, стаите са просторни и има мивка в тях. Разделени са на секции и на всеки 7 стаи има обща кухня, 2 тоалетни, 2 бани и едно перално. Мисля, че би било лесно да се намери заместващ, но на място. По интернет не знам дали може да стане, но с тоя глад за настаняване - все някой би се навил...си мисля.

# 654
Silent Smile, благодаря много за отговора. Ще е едно по- информирано решение. Успех на всички търсещи настаняване.

# 655
Здравейте отново, момичета! Дъщеря ми е вече три дни в Грьонинген и търси друго момиче, с което биха могли да наемат заедно студио. Ако някоя майка също търси бъдеща съквартирантка, пишете ми, моля ви. Хубави и спокойни празнични дни!
Здравейте. Майка ми Ви е писала по-рано днес. Започвам моето образование в Ханзе от 1 септември. Ако е възможно има ли как да се свържа с дъщеря Ви за да се опознаем и търсим заедно?

# 656
  • София
Здравейте, търсим квартира в Тилбург, и искам да помоля за информация как се работи с този сайт https://booking.studenthousingholland.com/.
На всички обяви пише Bookable from 30th May.  В момента даже не може да се пише за контакт. Какво се случва  на 30 май и някакъв специален ред на действие има ли?
Здравейте, системата ще отвори на 30 май от 9:00 българско време. Преди това обаче, трябва да сте  избрали точно коя стая и за кой адрес  ще кандидаствате. С влизането трябва да букнете веднага, нямате никакво време за разглеждане. Имайте предвид, че всичко ще приключи за  час - два.  Много важна подробност за Student Housing Holland  e , че трябва да си проверите лимитите за плащане по карата, защото при тях се изисква - плащане на цялата или половината сума за ЦЕЛИЯ период на договора – 12 месеца .

Друга възможност за Тилбург е Talent Square https://www.talentsquaretilburg.com/. Там може да се плаща месец за месец наема. Имайте предвид, че предварително трябва да се регистрите за Short Term. За там вече трябва да сте с много бързи умения с техниката и връзката да е безупречна. От отварянето на палтформата - всичко свършва за 5 минути, без преувеличение.
Двете платформи отварят по едно и също време. Вие може да се борите с едната платформа, а детето да се пробва в другата. В Student Housing Holland имате право на 20 или 30 минути време от запзването до плащането. След това време  - губите стаята.

# 657
Здравейте! Синът ми приет в Университета в Маастрихт. Ще ви бъдем много благодарни, ако ни помогнете с инфо за свободни квартири, стаи, общежитие. Ако има и други в групата приети там и си търсят съквартирант ще се радваме да се свържат с нас на лични😊! Желаем успех и спокойствие на всички търсещи своето място!

# 658
  • София
Здравейте, може ли някой с практически опит да ме светне за т. нар. personal liability insurance. Има го включено в почти всички договори за наем. Единият наемодател се опита да ми обясни, че не е свързано само с наемането на квартира, а е един вид застраховка отговорност към трети лица т.е. покрива евентуални щети в квартирата, в университета, ако бутнеш някой с колелото и трябва да му покриеш щетите ... Тъй ли е и къде я сключвате?
Втори въпрос процедурата по адресна регистрация и вадене на BSN две в едно ли е или първо трябва да се регистрираш на адреса и тогава да извадиш BSN.
Кои са необходимите документи - договор за наем (копие), мултиезичен акт за раждане, лична карта, попълнена форма (декларация, искане или каквото е там) и записан час в съответната община, друго ? По една община ли имат на град или е по райони като при нас ? Може ли със същото ходене да се извади и дигитален достъп или първо трябва да имаш BSN.
Имам и още въпроси, ама по-натам. (четох и първа страница Innocent)

# 659
Това е застраховка "гражданска отговорност". Много пъти съм я споменавала. Може да се направи навсякъде, на детето е към банката (ING) - предложиха й я - 3.45 евро на месец. Покрива какво ли не.
Регистрацията се случва едновременно с изваждането на BSN - двете са свързани. Регистрация означава общината да те запише в нейните регистри, че живееш на определен адрес (това си го отбелязват електронно) и ти издават съответно на таза база BSN номер. Като се регистрираш самото издаване на номера може да стане веднага или след определен период.
Необходими документи - лична карта, копие от договора и многоезичен акт за раждане. Ако няма да се използва записването да се случи в опознавателната седмица на университета, като се знае кога се пристига в града, може да се запише ден и час в въответната община. Ако трябва нещо да се попълва - ще го дадат на място. В градовете има само по една община.
Ако под дигитален достъп се има предвид DigiD - електронен подпис - първо трябва BSN. Той винаги е пръв и след него се издават всички останали неща - банкови сметки (онлайн може), сключване на договори разни, застраховки, DigiD (с което се следи електронното досие и се подават всякакви неща и се достъпват други Simple Smile ). Той не е задължителен и много чужденци не си го вадят. Според мен е изключително полезно нещо, особено че за студенти е и безплатен.

Общи условия

Активация на акаунт