Студенти в Нидерландия - 16

• 67 218
  • 718
  •   1
Отговори
# 105
Да се включа  по повод квартирите и аз.Да проблема с намирането е огромен и често е въпрос не само на много усилия но и на доза късмет.Няма формула за успеха ,която да бъде споделена от никой минал през това тук нито студент, нито родител,но могат да се  споделят някой важни стъпки. Първо и според мен най-важно търсете колкото се може по от рано,второ разширете търсенето и в фейс групи и  през студенти вече учещи там,защото намясто  е една идея по-лесно.Друго важно правило е да проверявате  собствениците/навъдиха се и много измамници / през сайта даден  в началната страница ,любезно предоставен от chervenokoska_2 . Всъщност в началото на всяка тема  има този изключително полезен материял изписан от нея и събран с много усилия от други майчета ,за да бъде една идея по-лесно на новите деца.Друго важно правило е ако харесате нещо не губете време наемете веднага или в рамките на деня -защото ,често ако сега са отговорили,че е свободно ,точно след 20-30 мин -отговора може да е ''вече е наета''!Наемете дори да е много рано-ние например плащахме 2 -квартири за около 2-3 месеца, защото така си осигорихме спокойствието,че като изтече договора на старата студента няма да спи на улицата.През годините успяхме да приютим  безвъзмезно много дечица ,защото сме хора и е редно да си помагаме ,но  има и нещо важно което е редно да напиша!!!.Много от наетите квартири имат договори в които пише ,че нямаш право да преотдаваш и дори да  приемаш гости повече от3-5 дни- ако бъдеш докладван от някой от другите наематели, изхвърчаш от квартирата и плащаш солена глоба/ 2 деца се оказаха на улицата така-единия от Литва  , а другия забележете Хонландец/.Та се оказва, че няма ненаказано добро!Моя съвет е четете си договорите много добре!Като наемете ,накарайте децата да направят безброй снимки ,на каквото се сетят-стени,шкафове,под,драскотини по первази и т.н-и да ги приложат веднага на агенциите към началния договор,така си гарантират ,че няма да плащат след като напуснат безброй измислени такси .които се приспадат от  претплатите при наемане.Бъдете позитивни  и не се отказвайте!Желая успех на всички нови студенти !

# 106
Да пиша пак.  В квартирата на дъщеря ми в Бреда се освобождават 2 стаи, като едната ще се вземе, така че все още има една свободна.
Привет mi_sy,
моята дъщеря има на 11 април интервю и след това ще знаем със сигурност дали ще сме в Бреда. Аз обаче съм пртеснена относно квартирите и за това се интерисувам дали стаята все още е свободна.

# 107
  • Sofia
Скрит текст:
Да пиша пак.  В квартирата на дъщеря ми в Бреда се освобождават 2 стаи, като едната ще се вземе, така че все още има една свободна.
Привет mi_sy,
моята дъщеря има на 11 април интервю и след това ще знаем със сигурност дали ще сме в Бреда. Аз обаче съм пртеснена относно квартирите и за това се интерисувам дали стаята все още е свободна.
Има запитване към ландлорда и за другата стая, ако се откажат ще пиша.

# 108
Моля ви за съдействие и пояснение на информацията от първа страница, а именно:
Студентите имат право на 4 вида финансиране - редовен заем, продукт за студентски пътувания, допълнителна безвъзмездна субсидия, заем за такси за обучение.
1. За всеки вид може ли да се кандидатства независимо един от друг, тоест може ли да кандидатства само за продукта за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия например?
2. Правилно ли разбирам, че продукта за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия стават подарък за студента, ако той завърши в рамките на 10 години, а редовния заем и заема за такси за обучение трябва да се връщат?

Благодаря Ви.
Flowers Hibiscus

# 109
Моля ви за съдействие и пояснение на информацията от първа страница, а именно:
Студентите имат право на 4 вида финансиране - редовен заем, продукт за студентски пътувания, допълнителна безвъзмездна субсидия, заем за такси за обучение.
1. За всеки вид може ли да се кандидатства независимо един от друг, тоест може ли да кандидатства само за продукта за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия например?
2. Правилно ли разбирам, че продукта за студентски пътувания и допълнителната безвъзмездна субсидия стават подарък за студента, ако той завърши в рамките на 10 години, а редовния заем и заема за такси за обучение трябва да се връщат?

Благодаря Ви.
Flowers Hibiscus
1. Да, може да кандидатства за всеки елемент, независимо един от друг, като трябва да се отбележи, че продуктът за студентски пътувания се полага, само ако има одобрение за субсидията.
2. Да

# 110
Продуктът/ картата за пътуване не е обвъзана със субсидията. Просто голяма част от изискванията се препокриват, т.е. каквито са за транспорт, такива са и за субсидията. Ние в момента имаме само карта за транспорт, която я ползваме вече четвърти месец. Сега подадохме документи за субсидия.

# 111
Както много други и ние сме в процес на търсене на квартира. Уж намерихме и днес изпратиха договора за наем, написан само на холандски език. Направих справка в кадастъра, обаче и установих, че там е вписано друго лице като собственик на имота. Някой сблъсквал ли се е с подобен казус - в договора фигурира едно лице, а в кадастъра като собственик - друго?

# 112
А, има ли проблем ако извадя служебна бележка за дохода си за предходните две календарни години 2021 и 2022 с дата от сега месец март 2023г., а я използвам през септември 2023г. например?
Иска ми се да подготвя някои документи по от рано.

# 113
А, има ли проблем ако извадя служебна бележка за дохода си за предходните две календарни години 2021 и 2022 с дата от сега месец март 2023г., а я използвам през септември 2023г. например?
Здравейте,може да си подготвите някой документи от сега.Доходите така или иначе са за календарна година така че,аз също съм ги извадила след което съм ги превела при заклет преводач.Не ги легализирайте излишно скъпо е-само превод  с печат...после се сканират и се пращат на DUO,когато студента реши да се възползва от него.Доходите се вадят от НАП-и задължително следите дали има зелен печат и в графа за къде-......вписвате ''да послужат пред властите в Ниденрландия'' .Не е нужно и да ги пращате с Спиди ,в  DUO могат да се приложат като сканирани снимки! Успех!!!

# 114
Здравейте,може да си подготвите някой документи от сега.Доходите така или иначе са за календарна година така че,аз също съм ги извадила след което съм ги превела при заклет преводач.Не ги легализирайте излишно скъпо е-само превод  с печат...после се сканират и се пращат на DUO,когато студента реши да се възползва от него.Доходите се вадят от НАП-и задължително следите дали има зелен печат и в графа за къде-......вписвате ''да послужат пред властите в Ниденрландия'' .Не е нужно и да ги пращате с Спиди ,в  DUO могат да се приложат като сканирани снимки! Успех!!!
Много благодаря!
А, не се ли вадят от работодателя?

# 115
Много благодаря!

Не! Отива се директно в НАП на гише  и казвате ,че искате декларация за доходите ,която ще послужи в Нидерландия ,защото детето ви е студент там.Тя е по-различен образец.Попълва се на място и задължително чакате за зелен печат +обикновения .Моят съвет е вървете  семейно , за да стане всичко  наведнъж и да не чакате2 пъти за едно и също нещо.

# 116
Както много други и ние сме в процес на търсене на квартира. Уж намерихме и днес изпратиха договора за наем, написан само на холандски език. Направих справка в кадастъра, обаче и установих, че там е вписано друго лице като собственик на имота. Някой сблъсквал ли се е с подобен казус - в договора фигурира едно лице, а в кадастъра като собственик - друго?
Няма логика да подписвате договор с човек, който не е собственик. В кой град е? Няма ли начин някой да итиде на място да провери адреса?

# 117
Няма логика да подписвате договор с човек, който не е собственик. В кой град е? Няма ли начин някой да итиде на място да провери адреса?

Градът е Грьонинген. Дъщеря ми е там и е ходила на оглед. Намерила е квартирата от момиче, което я освобождава. Тя е свързала дъщеря ми с наемодателя. Става въпрос за студентска къща, в която живеят 6 човека.

# 118
Скрит текст:
Здравейте,може да си подготвите някой документи от сега.Доходите така или иначе са за календарна година така че,аз също съм ги извадила след което съм ги превела при заклет преводач.Не ги легализирайте излишно скъпо е-само превод  с печат...после се сканират и се пращат на DUO,когато студента реши да се възползва от него.Доходите се вадят от НАП-и задължително следите дали има зелен печат и в графа за къде-......вписвате ''да послужат пред властите в Ниденрландия'' .Не е нужно и да ги пращате с Спиди ,в  DUO могат да се приложат като сканирани снимки! Успех!!!
Много благодаря!

Не! Отива се директно в НАП на гише  и казвате ,че искате декларация за доходите ,която ще послужи в Нидерландия ,защото детето ви е студент там.Тя е по-различен образец.Попълва се на място и задължително чакате за зелен печат +обикновения .Моят съвет е вървете  семейно , за да стане всичко  наведнъж и да не чакате2 пъти за едно и също нещо.
С мъжът ми работим на трудов договор. Пак ли от НАП е декларацията за доходите?

# 119
  • Варна

С мъжът ми работим на трудов договор. Пак ли от НАП е декларацията за доходите?
Да . Пак от НАП се вадят тези документи. И както са казали със зелен печат и " да послужат пред Нидерландските власти.

Общи условия

Активация на акаунт