Студенти в Нидерландия - 16

• 67 930
  • 718
  •   1
Отговори
# 195
Много ми е интересно да чета тук за начина на живот на студентите. Така човек взима информиран избор.
Как са цените на такситата? Няма ли градски транспорт, много често срещам писано, че са с колелета. Защо не с моторчета например? Сякаш не сме свикнали в дъжд и студ на такова предвижване.
Друго, което ме вълнува е имат ли социална среда, общуват ли с българи, ходят ли на мероприятия.. Само учене и работа много тъжно ми звучи.

# 196
Дъщеря ми има доста приятели българи. Виждат се редовно. С някои са си организирали редовни седмични сбирки. Понякога излизат на заведения, но цените са си височки. Писала съм вече, че има заведение Sunny beach - съвсем не случайно се казва така, собственикът е луд по Слънчака, има къща там, редовно им прави български партита, задължително има и на 8 декември.
В Нидерландия има страшно много автобуси в градовете. Да, никакъв проблем да ги ползваш, обаче трябва да си подготвен ценово. Всичко е на разстояние, цените в градовете варират, видях, че са ги вдигнали. Може да използваш различни варианти за намаление както и субсидирания вариант за работещи суденти, но според мен си е перо, ако се използва редоено.
Колелото е най-евтиният начин за придвижване. Да, неприятно е в дъжд, вятър, студ, сняг. Свикват. Калявят се. Моята девойка вече използва градски транспорт в изключително редки случаи. Наскоро ми изпраща снимка - вятърът със скорост 56км/ч. Направо я събарял от колелото, но пак е с него.
Има и моторчета. Под наем, собствени. Те трябва да се карат във велосипедната лента. Който може да си позволи, си е опция. Все пак трябва да се мисли за паркиране, зареждане (цените на горивата са по-високи от  България), а и не те спасяват от поривите на времето. Може да му се струва на човек, че се паркират колелета и моторчета безразборно и навсякъде, но си има забрани и общините си следят зорко. Бях свидетел как общината събираше в камионче предупредени съа стикер колела само след час нарушение.
Такси - най-скъпото нещо за мен в случая. Колите са луксозни, нови, чисти с учтиви шофьори. Първият път преди три години ми "отрязаха" главата с 10 евро за под километър. Вторият с 20 за 4 км. Няма пазарлък, ако искаш. Сега може и по-скъпи да са станали с тези горива.

# 197
  • Бургас
В Айндховен е моят, автобуси има, но са скъпи -4.60 евро е билетчето, аз като бях там много ползвахме под наем едни малки електрически моторчета- скутери, според сина за двама човека така излизало по-евтино и бързо, но не разбрах точно колко е цената на километър, но при дъжд пак е кофти, има Убер, казва, че като ходят някъде на парти 3-4 човека него ползват, аз първият път като ходих се набутах в едно такси от автогарата до квартирата и ми взе май 50 евро… Моят син живее в собствен апартамент на друго българче, условията са перфектни, всеки има стая, общ голям хол с трапезария и хухня, модерно обзавеждане, всякакви екстри, всеки ден се моля всичко да е наред и да може да остане там до края на следването, често имат гости, те също ходят, българи има много, основно с тях се събират, някои ги познаваше от Бг, други там се оказаха в неговия клас, в центъра ми показа уличката със заведенията, ходят от време на време, има даже някакви балкански партита, ваканцията си намериха евтини билети и ходиха за няколко дни до Испания, почти всеки ден се ходи на фитнес, та при моя младеж си има социален и студентски живот, но той не работи и има повече време, a явно и финанси в сравнение с повечето деца тук, иначе парите все не му стигат, но наистина там всичко е скъпо- храна, транспорт…

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 06:58 от bur02

# 198
Здравейте, на централна гара в Амстердам има ли багажно, където могат да се оставят куфари, примерно за една седмица, докато се обикаля за квартира и какъв е максималния размер на куфарите, че не мога да намеря инфо.

# 199
  • София
Ето инфо за багажа: https://www.amsterdam.info/central-station/luggage-lockers/
В никакъв случай недейте да приснигате в Амстердам без вече намерена квартира или поне временно място да отседнете. Меко казано е неразумно.

# 200
Багажно има, както на всички гари. Размерите са различни- за малък ръчен, за голям куфар.
За цени и продължителност не мога да кажа, но подозирам че може да има ограничения във времето за ползване от страх от бомби или нещо такова.

Иначе в общия случай относно финансите- мисля че повечето не живеят така нашироко и мега лежерно, както в горния пост. Определено считам за изграждащо характера да е така. С дъжда свикват, всички холандци карат колела при каквито и да е метеорологични условия, само при сняг леко ги затруднява. Щом те могат, очевидно не е гранде проблем. Скутери аз малко съм виждала и дори мисля че доста вредят на останалата част от велотрафика

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 11:03 от second

# 201
  • Пловдив
Дъщеря ми е първа година студент. Живее в  стая от 7 кв.м. в апартамент с още две българки, с които са приятели. Апартаментът е бял, чист, и децата си го поддържат. Стаята й е най- малката и струва 440 евро с всичко вкл.; на седмица й даваме по 100-130 евро, не работи за сега, но го обмисля. Кара колело до унито във всякакви метео Simple Smile условия. Чат - пат ходи на фитнес. Готви си. Три пъти съм изпращала колети по Спиди с дрехи и някакви хранителни продукти, които позволяват. ( Но едва ли ще пращам повече с тях, след нередностите, които се коментираха назад в темата).
Не съм чула нещо да мрънка или да не й харесва. Справя се.

# 202
Дъщеря ми е първа година студент. Живее в  стая от 7 кв.м. в апартамент с още две българки, с които са приятели. Апартаментът е бял, чист, и децата си го поддържат. Стаята й е най- малката и струва 440 евро с всичко вкл.; на седмица й даваме по 100-130 евро, не работи за сега, но го обмисля. Кара колело до унито във всякакви метео Simple Smile условия. Чат - пат ходи на фитнес. Готви си. Три пъти съм изпращала колети по Спиди с дрехи и някакви хранителни продукти, които позволяват. ( Но едва ли ще пращам повече с тях, след нередностите, които се коментираха назад в темата).
Не съм чула нещо да мрънка или да не й харесва. Справя се.

Здравейте, може ли да споделите в кой град е студентка дъщеря Ви?

# 203
  • София
Barba, звучи чудесно. В кой град е? Реално, ако общите помещения се ползват в приятелска среда и се разбират добре, няма толкова голямо значение размера на спалнята. Друго е да дели баня с някой 54 годишен пакистанец, примерно. Нищо против, но ... нали! 😁 После защо имало деца, които се депресирали и се отказвали. Еми...

# 204
  • Пловдив
Чак чудесно не е. Просто живее стегнато. Писала съм къде е преди и как съм търсила квартира денонощно до побъркване. Късметът си е на детето.
 В Бреда е.

# 205
Друго е да дели баня с някой 54 годишен пакистанец, примерно. Нищо против, но ... нали! 😁 После защо имало деца, които се депресирали и се отказвали. Еми...

Нищо лично, но мисля че нещо сте със странни представи преди детето ви да е заминало.

Първо аз не съм чула някой да се депресира и отказва заради недоволство от банята си. Депресират се и се отказват защото живота им рязко става по-труден далеч от мама, която ги обгрижва на макс. Някои младежи не могат да го понесат, защото са свикнали всичко да им е наготово. Отказват се и защото са имали илюзорна представа за това което ще учат, някои едва когато започнат разбират че това не е нещото което са искали. Други се депресират от времето и дъжда. Но надали някой от банята.
Пък и местата за студенти се делят между студенти, 54 годишен пакистанец няма как да се появи в такава среда.

# 206
  • София

Пък и местата за студенти се делят между студенти, 54 годишен пакистанец няма как да се появи в такава среда.

Не непременно.. Приятелско дете, момиче в Бреда, семестър или два  живя  в квартира с двама мъже, нямащи нищо общо със студенти. Единият не помня какъв беше, другият беше 40+ годишен поляк - и двамата работещи.  Да, не й беше спокойно на майката, но го преглътна. Не съм претенциозна, децата ми също - фактът, че биха делили баня с някого, хич не ме притеснява. И сега едната ми дъщеря дели баня/тоалетна на етажа с още 6 души, не с двама. Сред тях има и момчета  (от Германия, от Индия, от  Сирия), и момичета (от  Германия, Китай). Но са все студенти. Нещо би ме  зачовъркало все пак, ако са 50-годишни мъже наоколо само, нормално е. Нищо лично, но предполагам сте момчешка майка и не ви минават някои притеснения през главата, нямащи нищо общо с претенции Wink

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 11:07 от пенсионирана русалка

# 207
Това по-скоро е някакво изключение, а  не правило. Да не говорим че нарочените за 'мърлячи' нации може да са чисти, а други от които не се очаква - да са тотал щета. При моя има индиец - като изключим смрадливото му готвене, което направо люти на очите, е доста чист и изряден.
Има и момичета в къщата- 6 броя са общо от които 2 момичета, просто нито един от познатите на сина ми не живее в жилище, където има по-възрастни нестуденти.

# 208
  • София
Разбира се, аз нищо не съм казала за националностите, а за възрастта само.  Simple Smile Другата ми дъщеря съжителства на етаж с още 15 души от къде ли не - Германия, Израел, Русия,  България, Сирия, Йемен, Индия... Делят съвсем успешно кухня, имат си създаден ред, задължения по почистването й, баните /тоалетните са им индивидуални. Но най-големият сред тях е сигурно на 26-27, а не на 50.

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 11:08 от пенсионирана русалка

# 209
  • София
Със сигурност се отказват по много други по-съществени причини, разбира се. Simple Smile Но и битовият фактор, колкото и кухо да звучи, е от значение за емоционалния комфорт. Поне знам, че ще е от значение за дъщеря ми. И за мен би бил, а аз съм противоположното на мисис претенция. В началото на търсенето ми (и все още съм в началото де) също така си го представях, че апартаментите/къщите се делят само със себеподобни като години, занимания и интереси (полът го оставям на страна). Често, обаче, попадам на обяви от свободния пазар, които са от проверени наемодатели, в смисъл имат добра история и рейтинг в съответния сайт, но е тотален микс от обитатели в имота им. Поне моят филтър е да става за студенти, за момиче, на 18 години и обявите, за които ме известява kamernet (примерно) обикновено изискват 16-99г., Gender- not important, Student/Working professional, language- Dutch/English/Not important.
Наблюденията ми са само за Амстердам, а изводите ми са, че от град до град в NL май има значителна разлика, не само като цени, но и като обичаи.

Общи условия

Активация на акаунт