Студенти в Нидерландия - 16

• 67 880
  • 718
  •   1
Отговори
# 240
  • Чикаго / София
Момичета, следя ви от миналата година, когато най-голямата дъщеря кандидатстваше. Писала съм и преди, че така и не успя да отиде в Нидерландия защото там нямаха нейната специалност на английски -Ветеринарна Медицина. В момента учи в Испания. Сблъсква се с всички битовизми и трудности на това да живееш далеч в чужда държава и да учиш, като вашите деца. Справя се добре, има късмет да се разбира с момичетата с които делят квартира заедно, даже станаха близки приятелки. Има хубав социален живот, учи много. Но някак ми се струва, че ежедневието ѝ е по-лесно на това, което описвате при вашите деца.
 Защо пиша това, втората ми дъщеря кандидатства в Еразмус, Ротердам - Психология. Чакаме резултата да излезе  на 15 Април защото е Нумерос Фиксус специалност и имаше изпит. След прочетеното тук, сърцето ми е много свито как ще се справи ако отиде там. Приета е в други два Университета -в Мадрид и в Американския Университет в Благоевград - същата специалност. Не знам защо, но четейки ви, се е загнездило в мен чувството, че в Нидерландия, едва ли не децата нямат никакво време за нищо, нямат време за приятели, трудно намират такива, нямат среда, квартирите са мизерни - малки, с мухъл и пр. , всичко е супер скъпо, не могат да се отопляват колкото искат, внимават с тока и други неща, които сте писали преди. Както написах, знам какво е детето да учи много и да е самО в чужбина, това не ме плаши, но и другите фактори все пак са важни. Така ли е наистина?
Университетът в Ротердам е на доста по-високо ниво от останалите и ако я приемат сме се спряло на него,  но все повече започвам да се разубеждавам да отиде да учи там. Започвам да се чудя не е ли по-добре да избере някои от другите две опции за бакалавър, а пък за магистратурата да отиде в Нидерландия или на друго място.
Ние живеем в чужбина, дори и да избере Американския Университет в Благоевград ще е мноооого далеч от нас и сама ще се справя с всичко, така че пак ще се сблъска с битовизмите и трудностите да си сам.
Не знам защо така ми се е свило всичко отвътре като мисля за Нидерландия.
Миналата година минахме през процеса на търсене на квартира в Испания, отваряне на банкова сметка, телефон, вадене на документи и пр. неща през които минават и децата в Нидерландия, но някак не ми се струваше толкова страшно, сега направо увеличавам пулса всеки път като си помисля за Нидерландия. Може би защото миналата година нямаше къде да чета, нямаше никаква информация, сами си я търсехме и на място решавахме проблемите. Сега чета тук и съм адски благодарна за всичката събрана информация, но в същото време ми образува голям стрес.

Дайте някаква надежда, че нещата не са чак толкова страшни!

А за търсенето на квартира не ми се мисли направо Sad

# 241
  • София
Ирка, само ще вметна, че в Благоевград студентите почти нямат никакви битови проблеми. Места в общежитията има за всички. Настаняват веднага. Има седмица за ориентация и всичко е на една ръка разстояние. Единственото нещо, което може да не се харесва на всеки е, че в стаите са по трима с една баня и тоалетна. Кухнята е отделно и е обща за общежитието.
Това, обаче не може да е решаващ фактор за вземане на решение.
Лично аз съм за това, винаги да се гони възможно най-добрия университет.

# 242
Не се панирай. Не всичко е черно и бяло. Не си спомням моя син да е стоял на студено, да е бил гладен, да е нямал топла вода, или да не е имал социален живот. Има приятели от целия свят, има приятелка, работи почасово, когато може и редовно летата. Така е решил. Много е важно изборът да е на дъщеря ви и нагласата с която заминава да е положителна. Битовизми, аварии и природни катаклизми има на всякъде.  Има много малки квартири  има и големи. Неговата е около 20кв. със самостоятелна кухня. И много готин наем.

# 243
Университета в Ротердам е доста добра опция,не ви съветвам да се отказвате.Не може да става и въпрос за сравнение с образованието в БГ.Моята дъщеря завърши бакалавър в Бреда и сега кара магистратура там.Градът е доста по-голям от Бреда.С квартирите има проблеми навсякъде,нооо не е невъзможно.Все пак всичко опира и до финансовите ви възможности.Там имате и опция за общежитие,като и доста студенстки жилища,които се предлагат  като опция за кандидатстване.Останалите битовизми ги има навсякъде по света.Децата са вече доста по-мобилни и повечето бързо правят нови контакти.

# 244
  • София

Дайте някаква надежда, че нещата не са чак толкова страшни!

Irka, ти пък! Моят се оправя, че и му харесва, а знаеш за какво става въпрос. Wink Виж, между Испания и Холандия, аз не бих избрала второто, но детето си знае.

# 245
irka, не са страшни, моето момче се оправи напълно само, нищо не знам за регистрации, банкови сметки, номера и др. Не защото аз не съм искала, не се наложи. Само веднъж се намесих, без негово знание в една разправия с room.nl, няколко дни се забавиха с техника за интернета а му предстоеше изпит, и без мен щеше да се оправи, ама не издържах. Единственото, което не направи от мързел  за три години е да си избере личен лекар.
Стаята му не беше обзаведена, но за 3-4 дена се справи с това, не е малка 25 кв/м, с баня и тоалетна, трета година е в това общежитие, не е близо до университета, но не му пречи, транспорта е удобен.
Намери си среда, почти всяка седмица излизат в петък или събота, не са българчета, французин, поляк, турчин, две румънки, холандци и унгарец Yum Не излизат всеки ден или през ден, но почти всички работят, сега им предстои и дипломиране и са заети.
Работи по специалността си  по негово желание, в момента заради необходимостта от препоръки работи и като асистент. Бях се притеснила, но се оказа, че има време за всичко и за излизане и за фитнес и за работа.
Никога не е бил старателен ученик, сега обаче учи това което иска и нещата си дойдоха на мястото.
Има си бюджет и се простира според него, толкова рядко и толкова малко иска от нас, че чак ми е неудобно.
На нас ни тежи, че го виждаме толкова рядко, но той е доволен от избора, който направи, така че всичко е наред.
Последния път на летището не издържах, добре че не се обърна:laughing:

Да допълня -Да,  имаше мухъл в банята, но се справи сам и беше толкова горд Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 23:28 от охлювчетоо

# 246
  • Чикаго / София
Благодаря ви момичета. Вдъхнахте ми малко спокойствие. Все пак ще видим дали ще я приемат и ще решаваме. Колкото повече приближава 15 Април и все по-притеснено ми става.

Госпожа Лютичe аз за битовизмите не се притеснявам, ще се справи. А и ако се спрем на АУБГ може би ще изберем вариантът квартира.

morskibriz благодаря. Да, изборът ще е нейн. Ние ще я подкрепим каквото и да реши. Тя си е избирала къде да подава документи, както и какво да учи. Сама си е подавала документи, без въобще аз да знам как става процеса, така че и затова ще я оставим сама да си реши, ние само ще обсъдим с нея възможностите. Аз се опитвам да ѝ вдъхвам положителна нагласа за всичко, ама май аз имах нужда някой на мен да ми даде малко позитивизъм. Благодаря!

bodak успех на дъщеря ти. Аз днес много четох за него, та си вдъхнах малко положителна нагласа, че нещата не са чак толкова страшни. Ще видим какво ще стане.

aunt Ogg прекрасен младеж си имаш ти и така добре се справя с всичко, Никога не съм се съмнявала в него!

охлювчетоо много благодаря за вдъхнатия кураж. Успех на синът ти с дипломирането! Чудесно е, че има толкова разнообразна интернационална среда. Предполагам, че и дъщеря ми ще дружи с  младежи от всякъде, едва ли ще търси само българчета. Тя от две годишна живее извън Бг и е свикнала да дружи с деца от различни държави, макар че все я тегли към България и българите. Иначе за разделите те разбирам. Аз съм така с голямата сега. Знам, че е добре там, но всеки път на летището ми е много трудно.

# 247
  • София
Квартирата на моя младеж е малка и леко неугледна, но затова пък евтина - 335 Евро. Само младежи са в къщата - българи, холандци и сега един австралиец. Беше първата, която ни предложиха и се съгласихме веднага. Не знаехме дали ще има друга възможност.
Синът ми има основно емоционални проблеми, но те произтичат предимно от характера му и той чудесно осъзнава това. Много премисля и се тревожи. Борим се заедно за преодоляването им.
Също много му е мъчно за вкъщи. Той не е гледан от баба, делил се е от нас за по 7-10 дни вече като тийн. Но това също му е особеност на характера. Не обича да се дели от нас. Хем иска да е самостоятелен, хем му е мъчно, че е далече.
Иначе много му харесва в Холандия. И всеки път след като е бил в София и се връща там още повече му харесва - ред, чистота и ведри хора. И времето не е чак толкова зле.

# 248
така ми се е свило всичко отвътре като мисля за Нидерландия.
Мисля, че е добре да предпочете най-добрия университет. Става въпрос за инвестиция на време,
определен брой години, която после се отплаща.
Всичко друго е въпрос на гледна точка - какво ще избереш да гледаш. Стаята е малка - бързо се чисти.
Много вали - но пък е чисто и спретнато.
Трудно е, кой е обещал да е лесно 😊
Нека слуша сърцето си. Копнежът никога не лъже. Той само може да я отведе до нейното нещо.
Успех!

# 249
Повечето сте на ниво бакалавър.
Един съвет - ако планирате по-висока степен - магистър или доктор, разберете, че не е необходимо да се целите особено високо.
Просто трябва междинна стъпка, която е добра комбинация от цена, резултат, добиване на опит в живота.
Неразумно е да се търси най-доброто, защото то с минимални изключения струва много. Както в основното и средното образование, така и в по-ниските от планираната фази на висшите.
Или опростено ако е трудно за асимилиране - при избора на бакалавър ако е планиран магистър / доктор - в никакъв случай не търсете най-доброто. А се стремете към най-подходящото.
Това е силата на Нидерландия например - умерено качество, достатъчно за следващо стъпало, лесен прием, лесна настройка без визи и проблеми, евтино. Университетите, за безсмислицата с колежите съм споделял многократно мнението си.
Един бакалавър в Еразмус с крайна оценка над 8.5 например е предостатъчен ако не за всички, то за поне 2 от 5те топ университета в глобален план в Европа. И предполагам, но без да имам личен опит поне за един от останалите 5 извън Европа, допълващи глобалния топ 10. Какво повече да се иска от бакалавър.

Това във връзка с горния пост и съвета за избор на най-добрия университет… Най-подходящия, не най-добрия е разумната цел в болшинството случаи.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 19:56 от kodbg

# 250
Децата с компютърни науки, да обърнат  внимание на някакъв курс по математика, който много университети в Европа го искат за да разрешат кандидатстване за магистърска степен.

# 251
Децата с компютърни науки, да обърнат  внимание на някакъв курс по математика, който много университети в Европа го искат за да разрешат кандидатстване за магистърска степен.
 Какъв е този курс?
Интересно ще е за начинаещите бакалаври по-големите деца дали планират магистратури и в кои държави?
Ако може КОДбг да изкаже мнение за магистратура в Щатите след бакалавър в Нидерландия?

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 23:21 от stella1977

# 252
Децата с компютърни науки, да обърнат  внимание на някакъв курс по математика, който много университети в Европа го искат за да разрешат кандидатстване за магистърска степен.
 Какъв е този курс?
Интересно ще е за начинаещите бакалаври по-големите деца дали планират магистратури и в кои държави?
Ако може КОДбг да изкаже мнение за магистратура в Щатите след бакалавър в Нидерландия?
Съжалявам, нямам опит Sad
Само Европа и УК пряк досег.
Иначе конкретните планове обхващат 2 университета в УК, един в Швейцария и 2 в Нидералндия. И настроенията са за taught master, не research и продължаващо обучение, тоест, към момента се търси крайната образователна степен с този магистър.
Суровата действителност ако правилно съм я осъзнал е, че при желание за възможност на кариера в УК и САЩ, европейските отстъпват сериозно на УК университетите, независимо от високото общо класиране. В това число и за ETH, който е неизменно в глобалното топ10.  Значително по-неразпознаваеми са там. Докато обратното не е валидно - няма никакъв проблем в ЕС, Швейцария с УК / САЩ университет.

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 07:44 от kodbg

# 253
Мили мами, въпрос за зъболекар в Грьонинген. Дъщеря ми се озова с отчупено парченце зъб, имате ли препоръка към кого да се обърне?
С ЕЗОК е, но не е това водещото. Прочетох, че тя покрива някои процедури, надявам се поне преглед, за да се види спешно ли е, но и платено да е, моля за препоръка и благодаря предварително ❤️

# 254
ЕЗОК поема само спешна неотложна помощ, без стоматология. На дъщеря ми и се наложи с оток да прелекува не запълнен добре канал на зъб и въпреки, че има и застраховка и даже работи, трябваше да плати 760 евро. Клиниката си намери в Интернет и си запази час.

Общи условия

Активация на акаунт