Студенти в Нидерландия - 16

• 67 857
  • 718
  •   1
Отговори
# 255
ЕЗОК поема само спешна неотложна помощ, без стоматология. На дъщеря ми и се наложи с оток да прелекува не запълнен добре канал на зъб и въпреки, че има и застраховка и даже работи, трябваше да плати 760 евро. Клиниката си намери в Интернет и си запази час.
Благодаря! Няма проблем за това, ако е в Грьонинген и е доволна, може би помните името на специалиста?

# 256
Съжалявам Изида, тя е в Айндховен.

# 257
ЕЗОК поема само спешна неотложна помощ, без стоматология. На дъщеря ми и се наложи с оток да прелекува не запълнен добре канал на зъб и въпреки, че има и застраховка и даже работи, трябваше да плати 760 евро. Клиниката си намери в Интернет и си запази час.
Благодаря! Няма проблем за това, ако е в Грьонинген и е доволна, може би помните името на специалиста?

Питах детето, но нито тя, нито познатите й са използвали. Търсих дали в студентската поликлиника предлагат дентални услуги, но не виждам. За всеки случай давам координати (работят с ЕЗОК):
https://www.studentarts.nl/en/

Излезе ми обаче и това:
https://www.studentist.nl/studentist/foreign-students
Предлагат дентални услуги за студенти, има координати в Грьонинген, не пречи да звънне и да провери. Поне консултация може да си направи.

# 258
Мили мами, синът ми е приет студент в Бреда. Дайте съвети за намиране на квартира. Има ли момче което си търси съквартирант? А някой, който ще напуска квартирата, за да се наеме от новоприети студенти?

# 259
  • Пловдив
Мили мами, синът ми е приет студент в Бреда. Дайте съвети за намиране на квартира. Има ли момче което си търси съквартирант? А някой, който ще напуска квартирата, за да се наеме от новоприети студенти?

Поздравления!
Звучите притеснено и малко припряно.
Сега започва истинското търсене на квартира.
Съветвам Ви да изчетете пост 156 от същата тема.
Късмет.

# 260
Irka,
В Ротердам мисля, че има като в Айндховен луксозно общежитие тип хотел за студенти.
Studentenhotel

Имам малко по- различно мнение от това на Kodbg за магистратура в САЩ и Цюрих след бакалавър в universiteit в Нидерландия.
Децата ми са по- големи. Не е сложно за магистратура в САЩ - скъпо е! Почти няма стипендии. Доброто решение е Phd, защото е добре платено. приятелка на дъщеря ни заминават за Сан Франциско с гаджето й- той ще прави Phd. Имаше приятелка по някаква програма в Харвард. Живее сред холандска общност и който е искал да продължи обучението си навън, не е имаш много спънки. Факт е обаче, че холандците предпочитат да си останат в страната.
За ETH е споделяла, че международните студенти не са много голям процент като цяло . Там има само един приятел с холандски корени.

*** Дописвам нещо полезно, което ми споделиха познати, че ползват в Нидерландия.
Има апп Too good to go, в който супермаркети , магазини и т.н предлагат Годни продукти на много ниска цена - с предстоящо , скорошно изтичане на срок на годност. Не съм го ползвала, но казаха, че има интересни предложения. Резервирало се през аппа и отиваш да си го вземеш.

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 02:45 от rosss

# 261
  • София
Too good to go е супер като замисъл да не се изхвърлят сготвени храни/продукти, чиято годност съвсем скоро изтича (при това на много по-ниска цена), но тpябва да се има предвид, че в така наречената магическа чанта не знаеш какво ще се падне, не избираш.Тоест ако си с някакви алергии и не ядеш определени продукти, може да се окаже, че част от нещата няма да ги ползваш. Поне така е в Германия, а няма логика в Нидерландия да е различно, понеже и в двете страни става дума за клонове на датски стартъп.

# 262
  • София
Rosss, тази таблица за студентския хотел е стара, мисля. Сега се казва The social hub и цените са по-високи тази година. Излизат от време на време оферти на сайта, но няма избор от по-икономичния вариант. Бързо се изчерпват. Имам регистрация да ме уведомят, когато има стаи, но не получавам имейли. Трябва да се дебне, много е изнервящо. Някой, ако има опит с този хотел, нека сподели каква е тактиката и има ли такава. Simple Smile
П.С. Голяма играчка е. Плаща се един депозит, за да се букне и в рамките на 14 дни може да се откаже, безплатно.Аз запазвах една стая в Амстердам, но я отказах, в очакване на по-добри оферти, но нъц.

# 263
*** Дописвам нещо полезно, което ми споделиха познати, че ползват в Нидерландия.
Има апп Too good to go, в който супермаркети , магазини и т.н предлагат Годни продукти на много ниска цена - с предстоящо , скорошно изтичане на срок на годност. Не съм го ползвала, но казаха, че има интересни предложения. Резервирало се през аппа и отиваш да си го вземеш.
[/quote]
Да подкрепям ,много е полезно! Купува се нещо като купон за определен магазин-/ти си го избираш./достатъчно е да отидеш с телефона в оречената дата и час и да сканират купона от телефона ти !...Нещо такова ми се върти.,говоря по спомени .Синът ми имаше приложението и се възползваше често .За мое най-голямо учудване пакетите бяха доста пълни  ,а цената беше  май 5 евро,поне преди 2г беше така!Не е описано никога какво има вътре  ,но определено си струваше.Единия от пътите в които беше мисля в ДЖЪМБО- Му връчиха една торба в която имаше 3-пакета със салати /техните салати са с парчета месо,авокадо + отделно кутийка с дресинг/ ,2-франзели,1тарелка пилешко филе, 2-крема  нещо като нашето брюле,кутия със суши,2 сока и някакви станни закуски-3-4 броя.Искам да кажа ,че за първокурсник това си беше жив пир. Спретнаха си и софра с приятелите,защото срока на храните е изтичащ./с оставащи ден два до крайна дата/.Мисля ,че следващата година  с кризата това с количеството в пакетите се промени,!Но  в края на месеца ,когато се оголеше бюджетно си  спестяваше така ,а и още не работеше.

# 264
  • Варна
Благодаря на всички, които споделят тук и са в помощ и подкрепа на по-неопитните майки.
Дойде ред да се запиша при вас със студент в EUR, IBEB. Приключението започна - вече се оглеждаме за квартира.

# 265
Момичета, следя ви от миналата година, когато най-голямата дъщеря кандидатстваше. Писала съм и преди, че така и не успя да отиде в Нидерландия защото там нямаха нейната специалност на английски -Ветеринарна Медицина. В момента учи в Испания. Сблъсква се с всички битовизми и трудности на това да живееш далеч в чужда държава и да учиш, като вашите деца. Справя се добре, има късмет да се разбира с момичетата с които делят квартира заедно, даже станаха близки приятелки. Има хубав социален живот, учи много. Но някак ми се струва, че ежедневието ѝ е по-лесно на това, което описвате при вашите деца.
 Защо пиша това, втората ми дъщеря кандидатства в Еразмус, Ротердам - Психология. Чакаме резултата да излезе  на 15 Април защото е Нумерос Фиксус специалност и имаше изпит. След прочетеното тук, сърцето ми е много свито как ще се справи ако отиде там. Приета е в други два Университета -в Мадрид и в Американския Университет в Благоевград - същата специалност. Не знам защо, но четейки ви, се е загнездило в мен чувството, че в Нидерландия, едва ли не децата нямат никакво време за нищо, нямат време за приятели, трудно намират такива, нямат среда, квартирите са мизерни - малки, с мухъл и пр. , всичко е супер скъпо, не могат да се отопляват колкото искат, внимават с тока и други неща, които сте писали преди. Както написах, знам какво е детето да учи много и да е самО в чужбина, това не ме плаши, но и другите фактори все пак са важни. Така ли е наистина?
Университетът в Ротердам е на доста по-високо ниво от останалите и ако я приемат сме се спряло на него,  но все повече започвам да се разубеждавам да отиде да учи там. Започвам да се чудя не е ли по-добре да избере някои от другите две опции за бакалавър, а пък за магистратурата да отиде в Нидерландия или на друго място.
Ние живеем в чужбина, дори и да избере Американския Университет в Благоевград ще е мноооого далеч от нас и сама ще се справя с всичко, така че пак ще се сблъска с битовизмите и трудностите да си сам.
Не знам защо така ми се е свило всичко отвътре като мисля за Нидерландия.
Миналата година минахме през процеса на търсене на квартира в Испания, отваряне на банкова сметка, телефон, вадене на документи и пр. неща през които минават и децата в Нидерландия, но някак не ми се струваше толкова страшно, сега направо увеличавам пулса всеки път като си помисля за Нидерландия. Може би защото миналата година нямаше къде да чета, нямаше никаква информация, сами си я търсехме и на място решавахме проблемите. Сега чета тук и съм адски благодарна за всичката събрана информация, но в същото време ми образува голям стрес.

Дайте някаква надежда, че нещата не са чак толкова страшни!

А за търсенето на квартира не ми се мисли направо Sad
Ирка, и моята щерка се е насочила към тази специалност. Стана ми интересно за Университета в Мадрид. Обучението на английски ли е? Консултантката в Интеграл директно зачеркна Испания като дестинация, но може би трябва да премислим.

# 266
Нямам намерение да кандидатствам или да уча в Нидерландия, но просто от любопитство да попитам, няма ли общежития там? Защото всички разказват колко трудно е да се намери квартира.

# 267
  • La casa de Mickey Mouse
Нямам намерение да кандидатствам или да уча в Нидерландия, но просто от любопитство да попитам, няма ли общежития там? Защото всички разказват колко трудно е да се намери квартира.
Явно няма достатъчно щом всички имат еднакви проблеми. Ако имаше, едва ли щеше да е такава драма настаняването

# 268
Като стана въпрос за общежития, миналата година ТУ Айндховен ни отказа съдействие за настаняване, защото пазели местата за второ- и третокурсници. Та тази есен дали ще ни настанят в общежитие с предимство като второкурсници?

# 269
Кампусите са за студенти извън ЕС и ЕИП. Когато останат, ако останат места, всяко уни си решава как и на кого да го предостави. 

Общи условия

Активация на акаунт