ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 733
  • 731
  •   1
Отговори
# 315
  • Някъде на край света
Тия седмокласни одисеи. Hug

В Испания аз намирам голям плюс - топлия климат и спокойното "маняна". Joy

Извън шегата - Испанската заради приятелка е малко детско. Във всяко училище ще намери още много приятели.

# 316
И за мен е детинско отиването в което и да е училище заради приятел, гадже. Родителите да насочат усилията да я убедят, че трябва да следва нейните интереси. По същата логика приятелката може да се премести в СМГ, НПМГ и т.н.
След 7ми клас децата излизат по компании , така че пак ще се виждат.

# 317
  • София
За мен езика не се учи, за да отидеш в дадена държава за последващо обучение или трайно.  За мен езикова гимназия се учи за широка обща култура, всеки език е нов свят. Учила съм немски, никога не съм ползвала езика служебно. Дъщеря ми завърши немската, синът е в испанската. Езикът е вселена, гимназиите от този тип не ограничават, аразширяват профилите, но изборът трябва да е осъзнат.

# 318
  • София
Aunt Ogg, а при професионалните паралелки в гимназии има ли ограничения при приема?

Нямам представа. Помня, че имаха изискване, звучащо като “училище с академичен профил”. После се оплакаха родители, че изобщо са отхвърлили диплома от професионална гимназия. Но това беше миналата година, с първите завършили по новата програма. Смятам, че до няколко години ще се изчистят недоразуменията. Надявам се поне!

# 319
  • София
Доколкото знам с приятелката са от детската градина заедно. Тя е доста свито и притеснително дете и заради това е драмата.
И аз съм на мнение, че всеки чужд език е богатство и приветсвам всеки, който има време и желание да учи нови езици. Но според мен на децата, би било по - полезено да усвоят един по универсален език като основа, за да може той да им служи когато и където е необходимо, пък след това да учат колкото и каквито искат. Това е мое мнение и разбира се не задължавам никой с него.

# 320
  • Някъде на край света
Всеки си познава детето най-добре.
Испанската е добро училище, а и ако детето ще се чувства комфортно. Испанският е вторият най- разпространен език в света, а ако има желание може да учи и друг език на курс.
За мен най-важно е какво иска детето.
Моето е решило да пише като желание професионално училище на второ място и то с втори руски. Аз съм в стрес, че си представях един НЕГ, а той ми обяснява как щял да се чувства добре там където е избрал. Ами ще ми мине. Wink
Да сме живи и здрави. Heart

# 321
  • София-Младост
Нека не забравяме, че 5 години момичето ще учи в тази гимназия, а не родителите...Т.е. ако те и изберат друго училище, да не стане обратен ефект. Психичното здраве не е за подценяване.

Не мога да повярвам, че и тази година почти излетя...а как ще мине бързо лятото...и докато се обърнем, ще е пак 15 септември. Успешна последна седмица на всички!

# 322
Аз съм по- серт и е абсурд да оставя дете с такъв бал да учи нещо заради приятелка. Години преди важни събития говорим и влагаме емоции и средства и е невъзможно да се следват чужди планове. Испански- няма начин, освен като трети език.

# 323
  • Варна
Здравей, Марти, на моя приятелка голямата дъщеря завърши Испанската в София. Тя имаше бал за насякъде, но избра ИГ заради езика, който харесваше. На английски ходеше от първи до 11-ти клас, а след 12-ти лятото записа латински. От 9-ти клас реши, че иска да учи фармация. Записа се на курсове, подготви се. Влезе първа с пълно 6 по биология и химия в МУ София.  Миналата година завърши фармация с пълно 6 и беше първа във випуска си. Тази година записа втора специалност в МУ.
Важно е какво иска детето, но и приятелите много повлияват. Родителите съветваме, но според мен децата също би трябвало да могат да кажат къде искат да учат. Не е фатално до 12-ти клас дали ИГ, НГ, АГ…., важното е да е в добра среда и да има стойностни приятели, за да израстне един млад човек, да не се подхлъзне по лоши пътища: наркотици, алкохол….

# 324
  • София
При голямото ми дете испанската изобщо не фигурираше в листа с желанията. При сина ми, това беше единствената езикова, която попадна в списъка.

# 325
Аз съм завършила испанска.гимназия и езика не ми е влязъл в употреба никога в живота. Големия син много държеше да учи в езикова и малко го "натиснах" да е немски, той естествено искаше английски , за да си почива цял 8 ми клас (след 6 год курсове). Като започна немския , цяла година  орева света как това бил най-ужасния език на света.В крайна сметка , сега свикна и вече не бил толкова труден немския  , а английския продължи на курс и започва С1. Та исках да кажа , понякога малко може да ги "ориентираме" като родители, те децата и всяка седмица могат да си менят интересите и мнението.Заради приятелка да учи пък някъде -абсурд .Момичетата днес са приятелки , утре вече не са.

# 326
важно е тя какво иска. а испанската иначе си е училището с най-добър бал/успеваемост след 12 клас, така че това не е малко. но да си помисли дали не й се учи повече часове мат напр или в другите училища каквото се учи. доводът за приятелка е валиден, изборът си е неин, но все пак да си помисли добре, щото както и да е повече време ще е в ученето отколкото с приятелката Simple Smile

аз да ви попитам един страничен въпрос за възрастта и самостоятелността на децата: джобните. за добра финансова култура по-добре ли е една сума месечно и да си поемат риска да не им стигне или е по-добре да се дава минимална сума, а отделно за всичко друго, което трябва и е нормално: за обяд навън, за излизане с приятели, за кино и т.н. ако е обща сумата, как се определя таз сума, да не е малко, но да не е и много Simple Smile

# 327
Давам на ден само за училище. Всичко друго е отделно. За месец няма как.

# 328
  • Някъде на край света
Получават сума за седмица. Ако искат и в първият ден да си я изхарчат, но повече - няма. Simple Smile

# 329
  • Варна
Arino, до края на 7-ми клас не сме давали системно пари на сина. Давали сме му за РД, имен ден, Коледа, край на срок и година примерно по 50 лв. Бабите и дядовците ме даваха 2 пъти годишно по 50 лв от едните и 30-50 от другите и тези пари си ги харчеше и му оставаха.
До 4-ти клас учителката изрично настояваше да не носят пари. Да носят от вкъщи плодове или опаковани храни и да не се хранят в стаята, ако храната е трошлива. Пускаше ги навън. От 5-ти до 7-ми клас си носеше сандвичи, солети, вафли и т.н. от вкъщи или си купуваше нещо. От миналата година започнахме да му даваме за храна по 20-25 лв на седмица, а тази по 30 лв на седмица. За празници сме му давали повече пари. Хапва си младежът, а 30 лв на седмица са малко, но преди да тръгне на училище яде вкъщи и за да си спестява си купува често солети 250гр. Даже не се занимаваме винаги да му даваме пари. Казали сме му къде държим парите и сме му дали карт бланш да си взема, ако забравим да му дадем ии ако му трябват за: РД на приятел, учебни помагала и т.н. Получава и стипендия. Не е злоупотребявал. Има в сметката си 2000+ лева, като половината са в спестовен план, за да не стане фал. Има в брой и отделно може да плаща с дебитна карта до 100 лв. За догодина не сме мислили колко ще му даваме. 30 лв на седмица са нищо, ама гледам, че гадинчето вместо да яде става Чичо Скрудж😀.
Няколко пъти сме го молили да ни помага с носене на разни вещи при довършване на жилището, при нанасяне в новия дом и сме му давали по 50 лв.😀 Това лято искаше да работи и ние го уговаряхме да помага вкъщи и да му даваме някой лев. Не е заинтересуван, но за друга работа не сме навити с половинката. По-добре да хвърли боклук, да купи накакви продукти от близки магазини, да пусне хлебопекарна, съдомиялна и т.н - все леки и необходими дейности, които е добре да свиква да ги върши. Иска ни се, когато отиде на гости при бабите си да им помага.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 12:37 от ysap

Общи условия

Активация на акаунт