ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 725
  • 731
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Всеки ден питам дали имат пари. Ако кажат, че нямат, даваме отново, дори да сме им дали предния ден. Ако не кажат конкретна сума им даваме по 20 лв.  На синът ми на седмица даваме горе долу по около 60 лв. На девойката по - малко, може би 40 лв. защото тя не харчи. Също така имат и дебитни карти и ако им трябват повече пари, теглят, а аз един път в месеца им превеждам до една определена сума. За РД, кино, излизания с приятели отделно даваме

# 331
Моята е от спестовниците. Носи си хапване от вкъщи, най-вече защото не й се занимава в междучасието да тича и да се реди по опашки. Закусва и обядва вкъщи.
Джобни не е искала, има си парички от стипендия за текущи нужди и ако има някакъв разход, й се дават - напр. за подарък за РД, за кино, за излизане.
Като се замисля, май трябва да й въведем джобни, за да свиква сама да си разпределя.

# 332
  • София
И моят пести. Всеки ден го питам има ли пари, но не всеки ден иска и това е в зависимост колко сме му дали предишен ден и колко му се е наложило да изхарчи. Като цяло е отговорен и не се изхвърля.

# 333
  • Пловдив
Моите имат повече пари в брой, отколкото аз и мъжа ми... Моите родители редовно за празници им пращат/дават големи суми 100 до 500 лева и те си ги пестят. Последните 500 за 16-тия си РД набора завъртя в инстаграм страница за купуване и продаване на маратонки втора употреба, все някакви специални модели дето не ги разбирам, гледа клипове какви да са чековете за оригиналност (едни даже върна и плати транспорта им, щото не били оригинални; по мое мнение нищо им нямаше)...води си счетоводство и от януари насам си е върнал инвестицията и има около 40% печалба. Както и три непродадени чифта у нас....Запознава ме редовно с търговията си, защото като нямащ 18 г. моите данни дава за Еконт и Спиди. От това ми настръхва косъма, защото нали знаете, че спедиторите си кореспондират с НАП.... За себе си е пестелив и не се изхвърля за дрехи и маратонки. Винаги преди да се прибере от училище се чуваме и ме пита "трябва ли да купя нещо за вкъщи?". Не че го карам да купува нещо ... ама все пита. Тази година му давах по 5 лева на ден (нищо не е, но не е възроптал), за излизания - по 20. Винаги към банкнотата има солети, брускети, вафла, банан,... или друго, което обича. Ама съм му казала по повече от едно излизане на седмица - вдигам ръце. Да си взимат от техните! Понякога наборът като излезе с 20 лева се връща и ми изсипва рестото - колкото и да е, държи да ми го върне. Сестра му не е така - нищо не споменава за връщане. Седмокласничката е с по 3 лева на ден и пак в добавка нещо. За излизания - пак така. По едно време не можех да им насмогна на социалния живот.... така затова въведох ограничението за пари за по едно на седмица.
Иначе, и моите знаят има пари у нас (както и техните си ги знаят, де) и следя да има дребни банкноти 10-20 лева, никога не съм ги ограничила като им трябва, да си взимат.
Догодина мисля да индексирам джобните с процента инфлация Joy и ми се струва по-възпитателно да са обща сума на седмица.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 14:03 от JiD

# 334
  • на Мелмак
Моите са с пари за седмицата.
Наборката има винаги, даже ѝ остават, малкия обаче винаги иска, все не са му стигнали 🙂

# 335
И при мен набора е с пари за седмицата , отделно плод, кекс или нещо друго. Събира си парите от стипендията ,
 баба му и дядо му и те му дават по някой лев. Спестовен ми е не харчи за глупости. От 5 клас  сме въвели това с джобните за седмица да си прави сметката.
Сега пак ще хване стипендия за догодина . Важното е да са живи, здрави и разумни.

# 336
  • Варна
И аз да запиша девойката в отбора на спестовниците Simple Smile От както навърши 15, джобните й са по 100 лв на месец. Като за козметик, фризьор, карта за транспорт, подаръци и дрехи давам отделно, но пак до някакъв разумен бюжет (според мен). С джобните се оправя и не е имала никога оплакване, че не й стигат (преди пак ги получаваше на месец, но бяха по-малко). Стипендията е неприкосновена и се пази в картата за вечни времена, каза че ще я похарчи ритуално като завърши. Не мога да кажа, че не харчи, просто много добре си прави сметката кой разход кой може да й го покрие Wink
Вече цъфнаха и първите срочни оценки - вижда му се краят на деветия клас. За лятото не съм мислила да й променям бюджета, но като навърши 16 вероятно ще го актуализираме, добавяйки неща, които ще трябва да си покрива с него, вместо да иска от нас.

# 337
при нас е джобни на месец, но са символична сума. за някое кафе/чай/напитка от дъжд на вятър да има. щото иначе има вода, закуска, плодове, а за всичко друго обяд навън, излизане на кафе, подаръци за рождени партита и т.н. давам отделно. спестявания има от стипендия и роднини. чудя се дали да не давам по-голяма нормална сума месечно и с нея и да обядва навън... горе-долу мога да преценя колко пъти седмично обядва навън, но може и да не успея и така ще трябва да е ощетена. но пък с една сума месечно ще умее да преценява разход. макар като цяло да не е с широки пръсти, ми се струва полезно сякаш...

# 338
  • България, София
Наборката е със седмична сума. Като цяло не особено голяма.
Тя закусва в къщи, вода и нещо за хапване пак от къщи си носи. Навън няма голям избор за храни, които да купува, тъй като е на по - специален хранителен режим. Та за храна почти няма за какво да харчи.
За подаръци за РД на приятели, градски транспорт, излизания и разни други нужди се включваме. Понякога заедно излизаме по магазини за дрехи и аз пазарувам. Друг път си купува от нейните спестени пари по някоя дреболийка
Събира си паричките от баба и дядо, лели и си ги внася по сметката.
Не мога да кажа, че е с широки пръсти. Гледа да спестява. Купува от време на време някой албум на любима корейска група.
В къщи винаги има оставена сума пари, ако трябва нещо да се пазарува.
И двете със сестра й се учат да си управляват финансите и да преценяват за какво да харчат.

# 339
  • В центъра на моретата
Наборката се оказа доста спестовна - пари в брой много рядко ми иска. Има 30-40 лв в портфейла си и колкото пъти я питам - все толкова са. Самата тя ми казва да не й давам, защото има. Гледам винаги да разполага с пари в брой, че всичко се случва. За  училище предпочита монети, за да може да си взема от вендинг машината някакви неща. Иначе, за такси, фитнес, РД, покупки на дрехи - давам отделно. Навън (за излизане) плаща само с картата си. Стипендията се пази и не се харчи.

Все още срочни оценки няма - даже има предстоящи контролни и доста пъстри оценки по някои предмети. Ама все пак - вижда му се края.

# 340
и за университети съм почнала да мисля Simple SmileSimple Smile
най-вече, че хем не искам извън бг, хем не искам в софия, а то остава само АУБГ Wink не искам в софия, щото хем искам да живее самостоятелно, а не с родители, хем няма никаква логика да е студент на квартира в родния си град, поне първите 2-3 години Simple Smile ще видим и тя какво иска де, като му дойде времето - уж рано за такива разговори и ги спираме бързичко засега. иначе в сф май НБУ е по-добре от СУ за доста специалности, доколкото гледах в дванадесетокласната тема, нямам лични съвременни впечатления от познати. в крайна сметка, ако сотане сф вариант, ще трябва да е вкъщи няколко години, па да е стимул по-бързо да си намира работа Wink

# 341
  • София-Младост
На месец давам цялата сума. И понеже моят е толкова редкопръст, днес ми поиска от парите за юли.
Много се дрзаня, че не пести...може да изхарчи всичко за глупости буквално. Носи си  сандвич в у-ще, но далеч не м у е достатъчен. А като разбера, че се купуват енергийни напитки, направо пощурявам. Направих му карта в Револют, но така пък виждам за какво харчи и май само се ядосвам, а на него хич не му пука.
В момента е купил някакви капсули в някаква игра, чака някакви цени да скочат,  да ги продаде и да забогатеем безмерно... LaughingLaughing

# 342
И аз мисля за унита. Живеене у нас ми се струва ужасно. Поне аз щях да се побъркам, ако трябваше да живея с нашите като студентка. Ще видим девойката на какво мнение ще е след време. АУБГ го обмисляме сериозно. Струва ми се по-добра идея да се изкара бакалавър тук и магистър навън.
Все още няма идея какво иска да следва, съответно профили още не е избрала, въпреки че в началото на тази година им искаха да посочат някакви.
Джобни харчи много като излиза. В училище не, защото носи храна. Даваме сума за шест месеца и харчи тях плюс стипендията. От време на време допълваме с дребен кеш, ако поиска.

# 343
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дипломирахме се Simple Smile

Най-ниското в редичката е бащата на едно от малайзийчетата. Simple Smile Големи сладури са всички. Много яка групичка заформиха, само се надявам и догодина да се намерят такива свестни деца.

И си се чудите с какво се занимава Гру - при нас е Wink

с такъв невероятно красив шотландски акцент говори... Направо нищо не му се разбира когато е развълнува. А снощи всички бяхме много развълнувани. Когато децата се запрегръщаха ми идеше да ревна с глас.

# 344
  • Русе
На нашите пък им предстоят изходни нива по два предмета и всеки ден чак до другия понеделник включително очаква да я оформат по някой предмет, така че брои учебните дни до края. Г-жата по биология казала днес, че ще остави 4 човека от класа на изпит /моята не е от тях, но определено биологията беше предметът, който най-много я затрудни тази година.

Общи условия

Активация на акаунт