ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 719
  • 731
  •   1
Отговори
# 375
Какъв е интересът на МОН да има много ниски оценки на ДЗИ?
Не съм чела 12класната тема. Проверителите не са ли все едни и същи?

Не знам, Дъждец. Ако имат интерес, ще е по- скоро политически. Знаеш, че има голямо напрежение между президента и управляващите. Вероятно проблемът се състои в неясни или твърде буквални критерии за оценка. Търсене на определени фрази или конкретни разсъждения в есето. Другият проблем е липсата на възможност за корекция на оценката, дори и при очевидна неправилност при оценяването.
Нека по-запознатите мами да се включат. За некоректно оценяване ми споделиха и учители.

# 376
Извинете, че нахлувам без покана. Прочетох и второто писмо, в него всичко е наред, само че, забелязах една малка грешка, която трябва да се коригира. Ако може да предадете на майката която го е пуснала, за да я коригират. Грешката е в частта където пише Вас и Вашите, Вас е със „ ш ", вместо със „ с “. Намира се в часта към самото искане, на третия ред ( поне тук така се вижда ) от телефона.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 23:30 от Тони🍀

# 377
  • София
И аз четох в темата на зрелостниците. И си спомних как преразказът на набора беше "орязан" с цели 10 точки, като нямаше арбитър. На тезата му бяха взели 1 точка за неправилно изписана дума - а тя беше правилно изписана. Добре, че му стигна балът за там, където се целеше. Но това не ме успокои тогава, не съм спокойна и сега - всичко да зависи от моментното емоционално състояние на конкретен човек, без да можеш да си потърсиш правата.

# 378
  • В светлината на слънцето
Дъждец, нямат интерес от МОН, нито има някаква конспирация. Просто са им некадърни проверителите, а и няма проверители, така че работят с каквото има. Не си и правят труда да търсят други, щото така е по-лесно. И да се вдигне шум, знаят: всяко чудо е за 3 дни.

# 379
Дъждец, нямат интерес от МОН, нито има някаква конспирация. Просто са им некадърни проверителите, а и няма проверители, така че работят с каквото има. Не си и правят труда да търсят други, щото така е по-лесно. И да се вдигне шум, знаят: всяко чудо е за 3 дни.
Има една група "Приятели на БГ учебник", тя е затворена само за учители по БЕЛ. Моята най-добра приятелка е учителка по предмета и понеже аз не мога да членувам, ми праща от време на време скрийнове от групата, защото нейният син тази година беше 12 клас и съприживявахме матурата, а и знае че мен живо ме интересува темата ДЗИ. Проверителите много се дуят, минали са някакъв курс за обучение. От различни градове са , не само от Сф. И сред учителите обаче се чува негодувание, че те ясни критерии за ДЗИ не знаят, респективно не знаят нито в училище, нито на частни уроци точно как да подготвят децата.

# 380
  • Варна
Здравей, Ог, възхищавам се на деца, които са целеустремени и знаят какво искат. Сигурна съм, че ще те послуша и ще впише поне още 1-2 специалности, когато кандидатства. Моята щерка беше така. Късно реши, че иска да кандидатства Биотехнологии в Софийския университет и заяви, че нищо друго не я интересува. Не искаше да пише други специалности, но понеже за 2-3 месеца се подготви сама и не изкара 6 на изпитите писа 5-6 специалности. Приеха я първо желание.
Дайвче, синковецът е доволен от курса. Още не е свършил. Сега имат 1-2 занятия за подготовка за изпит.  Като мине изпита ще пиша какво е положението. В курса, който записа има един голям минус: на записи бяха всички занятия. Само подготовките за изпит са в реално време и после ги качват да са достъпни и онлайн.
Има система джъдж, в която качват кодовете си на решените задачи и получават точки. Ако няма 100 точки, синът дебъгва и качва отново до 100. Имат възможност да задават въпроси и да им помагат ментори, ако забият някъде. Синът веднъж се наложи да пита и се оказа, че трябва да си изтегли по-нова версия на една програма, за да достъпва до библиотеките, които му трябват.
Не го интересуват повечето предмети и му е досадно, че му ядат от времето за програмиране.😀😀😀😀😀

# 381
  • В центъра на моретата
Проверяващите всяка година кандидатстват за такива - това го знам от учителката, при която дъщеря ми ходи на уроци по математика в 7 кл. Както каза и storm76 ходят на курсове преди това, където им дават указания за начина на проверки. Писмените работи се сканират и по електронен път се пращат на проверяващ, като детето може да е от София, а работата му да е проверявана от някой в сусурлево. При различни оценки на двамата проверяващи, се праща на арбитър.
Учителката участваше в оценяването на матурите  на 7 кл и на 12 кл., и беше възмутена от случаи, при които има различия в оценките на двамата проверяващи и съответната намеса на арбитъра. Според нея (ситуации от практиката й), арбитъра в повечето случаи действа в ущърб на ученика. А това са нейни наблюдения от математика - която е все пак точна наука. Не ми се мисли за БЕЛ...

# 382
  • София
Имам три клиентки, които са проверяващи (2 по мат и една по БЕЛ), бесни са, че имало договорки за завишаване на оценките, ако даден запис е смислено верен (напр. при изписване на координати, ако Х е втори изписан, но е изрично упоменато, че е Х), но която уговорка не се спазва от част от проверяващите и само от един запис на една задача, едно дете може да бъде ощетено с 1,5 т, а на друго- да му бъдат дадени. По БЕЛ нещата са още по-брутални, поради субективизъм. По нейни наблюдения 1/3 от работите отиват при арбитри поради 10+ т. разлики, което доказва липсата на прозрачност при оценяване. А и какво означава оценката да е окончателна, ако разминаванията са драстични и лесно доказуеми? По техни наблюдения, наистина не всички проверяващи имат капацитета да го правят. Не коментирам и факта, че имат квота от 90 работи/ден (по мат), което още повече всява напрежение и при споделяне от тях - нямат време и желания да спорят, за да защитават мнението си, когато установяват подобни разминавания

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 11:19 от molive

# 383
  • В центъра на моретата
Форбс България са публикували  класацията на университетие в света според QS World University Rankings: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-univer … ity-rankings/2023

# 384
  • Някъде на край света
Ех, моливче, сега как ще спя? Sad

# 385
Имам неприятното усещане, че НВО оценяването ще наподоби сечта на ДЗИ по БЕЛ.
Вече дори не мога да се ядосам - така претръпнах от чакане.
При нас днешното "ново 20" е, че госпожата по ИТ не  била напълно удовлетворена от артикулирането по презентацията за оформяне на оценката в сряда и днес ще има втори дубъл...в часа по физическо. Добре, че си покри нормативите.

# 386
  • София
Ми, доколкото разбрах, по математика имало доста "пълни" работи Simple Smile Надявам се част от тези да са на вашите седмокласници.
И както често се споменава тук: "* си знае работата" Simple Smile

# 387
  • Пловдив
... много гадно го описвате ....
Добре, че седмокласничката ми не чете тук да се депресира и оптимистично си чака точките...
Но, да! - "* си знае работата"

HugHugHug

П.П.
дописвам се, обади ми се възторжена, че при 5 първия срок по БЕЛ, госпожата й е писала 6 за втория срок и 6 за годината. "Нищо не може да се обърка! Утре заминавам на море..." (цитирам я, на мама душичката, а на мен ми е свито-свитооо. Щото нали чета БГ-мама и в двете наборни теми, в които съм, се "гърми" как НВО-то е трудно и как се проверява. А утре наистина заминаваме майки с деца (бях ви писала... 4 майки и 7 деца....) и резултатите от НВО ще ни намерят на брега. Таткото (може би от завист) снощи ни вика - "...и какво?!- отивате, значи на морето, блазе ви! - който има крава, пие мляко!"
JoyJoy

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 15:57 от JiD

# 388
  • София
Майки на седмокласници, как сте? Тресе ли ви нервата? Успех и късмет Flowers Four Leaf Clover
Дано ви се паднат щедри откъм точки проверители и приключите сагата още на първо класиране Kissing Heart
Време ли е да кажа "Наздраве!"? Или закъснях Joy

# 389
beb4o_fb, хич не си закъсняла - когато и да пожелаеш "Наздраве" - все си уцелила точен момент. Аз лично тази уж втора претръпнала кампания я преживявам доста по-нервно, защото No2 хич няма твърд ориентир - днес пак сменихме посоката, а аз вече лудвам и то не само по документи.

Общи условия

Активация на акаунт