ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 721
  • 731
  •   1
Отговори
# 360
  • В центъра на моретата
Аз изтеглих двата  каталога на Интеграл, в единия  има инфо за АУ, а другият е за висше образование  в Нидерландия. Дадох ги разпечатани  на дъщеря ми - още не ги е отворила, стоят си прилежно затрупани на бюрото й.
Никаква ориентация няма къде и какво иска да учи. На този етат приказките й са, че не я бива в нищо. Езиците определено й вървят, но съм напълно наясно, че те са само средство.
Относно кандидатстване в чужбина, приятелка сподели, че на Интеграл офертите излизат доста  скъпо - тя се е отказала от тях и сама движеше всичко около кандидастването  на сина и дъщеря й - но е голямо търчане. А по мое мнение,  в каталога са доста малко и повечето са частни университетите, за които са писали и не знам дали посредничат за такива, които не са включени вътре.
Иначе, девойката хем й се иска да е сама някъде, хем ние да сме някъде наблизо. Аз също съм на принципа, че трябва да живее самостоятелно.  Пък, ще видим къде ще я отвее вятъра - засега още хвърчи във въздуха.

st. Dobri, честито дипломиране! Пожелавам да има устрема, амбицията и мотивацията да надгражда в обучението си и да осъществи мечтите си!

# 361
  • София
st. Dobri, честито дипломиране на младежа!
Моята много се лута, какво иска да учи. Иска и информатика и архитектура, а от скоро споменава и интериорен дизайн. Също така не знае къде иска да учи - тук или навън. За сега не я закачам, има достатъчно време, когато реши, ще си каже.

# 362
  • България, София
Добри, честито дипломиране на младежа Hug Той си е направо млад мъж. Особено на фона на другите деца.

ysap, с интересна специалност е девойката. Пожелавам успех на изпитите, успешно да вземе държавния изпит и да се наслади на едно хубаво лято.

Засега ни е рано да мислим за университети. Наборката е ориентирана към дизайн. С това се занимават и в профила. Но дали ще избере точно това, още не се знае. НБУ е партньор на училището. Там има интересни специалности от нейната сегашна насоченост. Споменавала е и НАТФИЗ. Иска и с танци да се занимава. С една дума, няма ясна и твърда ориентация.

Каката е студентка и си живее при нас. След някоя година може и да се изнесе на квартира, но поне първи курс си е в къщи. Хич не й е лошо. Пак си излиза, като се разбере с приятелки. Не мисля, че социалният й живот е особено пострадал.
 Аз също не се оплаквам. Да й се порадваме още някоя година. Все ще излети от гнездото някой ден. А и така, като се случи да си е в къщи през деня, помага с някоя домакинска задачка.
На нейните години бях дошла в София и живеех далеч от нашите. Но и тя си проявява самостоятелност в доста отношения. Не е цвете в саксия.

# 363
дано да е така с езика и да покрият advanced в 11 клас. все пак затова са езикови.

добри, ама той поне си знае направления. моята щерчица има доста колебания и скача от едно в тотално друго. и мерси за инфото. но наистина има време. поне аз ще хвъля поглед на интеграл, де Simple Smile

не знам, ще е супер хубавко да си останат децата вкъщи, но не мисля, че е в техен интерес. аз съм от тези родители, дето винаги искам да е при мен, не само не ми пречи, ами и си я искам. но от това точно бягам. не мисля, че е в интерес на човек над 18 г., който е завършил училище, дори и той самият да си мисли, че го иска. но пък и с това предизвикателство ще се справяме, ако трябва.

# 364
Честито завършване на Горинич!

...много ми беше сложно когато дъщеря ми замина студент в чужбина, ние сме много близки с нея. Първата година беше ад, макар че си дойде за коледа, за великден и лятото. Не съм си представяла, че толкова, направо физически ще ме боли и  ще ми липсва. Обаче слава богу има такова нещо като интернет и всеки два три дена се виждаме за кратко, а един път на седмица, две за по-дълго. Когато ме забравя даже се радвам, значи животът й е интересен. На нея същи и беше трудно. Трябваше да свиква с всякакви ежедневни грижи , незабележими неща , които някой друг у дома е правил. Сега е напълно самостоятел,ен млад човек. Не знам дали щеше да се получи толкова бързо качествено и организирано ако беше останала в бг. Важно ми е на нея да й е добре.

# 365
  • София-Младост
_re_ge
Аз говоря по-често с дъщеря ми която е далече, отколкото със сина ми , който си е всеки ден вкъщи. И да, ако не беше интернет, не знам как щяха да се случат нещата с разстоянието. Ние също сме много близки двете.
Аз отказвам от сега да гледам университети...нека поне наближи:)

# 366
  • В светлината на слънцето
Добри, честито завършване на набора! Голям мъж е станал! Heart

# 367
  • София
Като сме на седмокласна тема, да ви питам следното: девойка на приятели очаква много точки (със сигурност по математика ще има над 97, по БЕЛ ако не й орежат точките на преразказа очаква също 95 +). Тя има афинитет към точните науки, там е силата й и логично е да кандидатства в СМГ, НПМГ или пък ТУЕС, обаче изненада девойката иска да учи в Испанската, но не защото й харесва езика, а заради най - добрата й приятелка. Родителите са меко казано притеснени, но не защото ще похаби бала, а защото какво бъдеще би и предложила гимназия с език, който (това са думи на таткото) се говори в по - лошата частна света. Те са съгласни да учи в немска или английска гимназия, но не и в испанска.
Имам приятелка на която детето й завърши тази година 164 - то и от 10 клас ходи на уроци по АЕ, за да може да учи в чужбина и реално испанския няма да му послужи за нищо в обучението.
Вие, момичета, на които децата учат там, какво мислите по въпроса? Този език би ли послужил на децата в бъдеще? Къде биха могли да учат на испански? И въобще ако се абстрахираме от престижа на училището (зареди което не едно и две деца отиват да учат там) има ли смисъл да се учи 5 години език, който после няма да бъде приложим.

В света, в който ще живее тази девойка, няма да има много място за "езичници" - за учили няколко години "политически науки" (каквото и да е това), но без изгледи за дипломатическа кариера и "история на изкуствата" - освен за кураторите в музеи, а тези места не са чак толкова много. Ще има нужда от инженери, от биолози, от медици, от строители (архитекти, инженери), от програмисти (не от кодерчета). Ако има афинитет към науките да ходи в хуманитарна гимназия е тъпо не защото ще похаби бала, а защото ще си похаби важна част от възможностите. Но ако все пак иска да става "езичник" (думата е на сина ми като беше в началното училище) испанският език ще носи много по-големи възможности от немския. Съдбата на немския език, уви, е да се присъедини към скандинавските езици като малко употребяван (роден е за сравнително малка част от човечеството). А Германия, благодарение на усилията на собствените си политици, благополучно се деиндистриализира. И този процес, след като взривиха Северните потоци, не необратим. Като минимум в следващите 50 години ще е... как да кажа, безинтересна и неспособна държава. Испански, от друга страна, се говори от близо 1/3 от човечеството (може и да греша и да мисля за испански + португалски, в момента не мога да проверявам, и така е достатъчно). При това тъкмо от онази част на човечеството, която е склонна да отдава значение на семейните ценности, корените, произхода и културата и дори и 4-о - 5-о поколение испаноговорящи емигранти пазят езика. Т.е. испански при всяко положение е по-добре от немски, но език по принцип не е добре за основно направление на ученик, който може да се справи и с друго, а причината "приятелка" е абсурдно тъпа. Не е на 5 години. Ще се вижда с приятелката си и извън училище. Ето, в петък ще ходя на изпращане (френско училище, различна програма) на дъщерята на моята най-близка приятелка от 7-ми клас. Не сме били после заедно в училище. И нямаше походни телефони, медиите бяха основно вестници, срещите бяха само на живо.

# 368
  • В светлината на слънцето
Да си дам и аз мнението, макар че щом детето толкова силно иска точно испанската (независимо от причината), редно е да се зачете неговото желание. Разбира се, родителите могат и са длъжни да опитат да обяснят какво губи/печели от този свой избор. Дали ще се вслуша е друг въпрос.
Кати е права относно бъдещата реализация. Като човек, работещ в хуманитарната област (мм също) виждам колко трудна е реализацията (за финансови измерения дори и не говоря, а е важно, защото сиренето все още е с пари). И все по-трудна ще става. Сега, ако това е нещото, което влече детето, е друг въпрос. Но при условие, че има афинитет и явно се справя отлично с точните науки, редно е да се обмисли добре изборът.
Изборът “заради приятелка” аз пък, противно на повечето мнения, го разбирам. Животът тече, но ценните хора в него остават. Има приятелства, започнали много рано и превърнали се в неотменна част от теб. Има хора, на които знаеш, че като звъннеш в 3 през нощта няма да те наругаят, а ще тръгнат към теб,  дори от другия край на града или страната (както наскоро се шегуваше моя приятелка: “само питам какво да нося: виното или лопатата”).
Относно езика - като човек, завършил тази група езици (италиански, втори испански) да кажа, че това е възможно най-тъпият избор, който някога съм правила в живота си. Езици, които сами по себе си са красиви, богатство, но трудно реализируеми. Да, специално испанския го говори 1/3 от света (приблизително), но със сигурност тази 1/3 ще го говори винаги по-добре от теб, защото им е нейтив, и ще бъде предпочитана при евентуално интервю за работа. Най-добрата ни преводачка от испански е бивша моя колежка, която вече работи само с езика, но едва се справя. Атмосферата и качественото обучение в Испанската гимназия е нещо съвсем различно. Виж то има значение, не езика.

В наше село унитата не са на дневен ред. Тоест “са”, но за сестра му, която сега завърши и ще учи в бг (в крайна сметка предпочете вариант бакалавър тук и магистър/Еразмус там, когато му дойде времето. Надявам се да я приемат, където и каквото иска, и най-важното - да й харесва. Нейният избор е СУ и УНСС.
Наборът засега е наясно какво НЕ би учил: медицина, география, психология, физика. Засега е против и срещу всичко ИТ. Проявява интерес към икономическите и политическите специалности, което е нещо ново. В крайна сметка има твърде много време, през което може да си промени мнението поне още 10 пъти (за медицина обаче няма шанс - не е неговото категорично). Та ще видим накъде ще поеме, когато наближи.

# 369
  • София
Моят е избрал не само уни, но и специалност. PPLE  в университета в Амстердам. (Psychology, Politics, Law and Economics) Тази специалност все едно за него е правена (цитирам) и няма какво друго да търси. Като му казах все пак да има и втори вариант, защото тази е супер рестриктивна и е с 3 кръга на изпитите, той ми отговори "Че кога не съм постигал нещо, ако си го поставя за цел?!" И се чудя, да се смея ли или да го набия?

# 370
  • на Мелмак
Вдигни "На здраве" за негово здраве!
Харесвам такива деца Wink
Наборката е така.

# 371
  • Варна
Лельо Ог, радвай му се! Такава нагласа трябва да има човек, за да постига целите си. Щом знае какво иска и е сигурен в себе си, ще го постигне Simple Smile
Щерката още не е съвсем сигурна за специалността, но засега гледа Information Engineering, което (според курсовете и описанието) би следвало да е връзка между бизнеса и програмирането. Но все още целта не е съвсем ясна, така че славно се носи по течението и "бистри" мисълта Joy
Ysap, браво на момчето ти за завършения курс! Сподели отзиви, моля те - доволен ли е от наученото, как са преподавателите?

# 372
  • София
За избор на университетска специалност наборът е колеблив все още. Едно знае със сигурност - иска да учи в чужбина. Ама какво, как, дали? ... Това са все въпроси, които са далеч от него. Като му гледам успеха от тази година, много е вероятно изобщо да не се доближи и до минималните изисквания за прием в чужд университет, какво остава за влизането в него. Само се успокоявам, че има още време и може да му "уври" главата. Със сигурност специалността ще е творческа, тъй като не е човек на точните науки, (като майка си), няма да е и нищо свързано с биология или география. Наскоро обсъждахме профилите, тъй като този избор предстои в по-близкото бъдеще, ама и за там няма голяма яснота. Освен опциите ИЕ и АЕ, друго на дневен ред е Историята, тъй като това е любим предмет. Но пък тая История никъде не се вписва в плановете му, колкото и мъгляви да са те, че да я пише за профил. В училището знам, че провеждат някакви часове по кариерно ориентиране в 10 клас и обсъждания относно профилите, та се надявам догодина да имаме малко по-голяма яснота.

# 373
Момичета, радвам се, че наборите, а и вие, сте добре💐.

Вероятно ни се струва далече, но тази година се чуват големи безобразия при оценяването на ДЗИ БЕЛ. Публикувам писмо, което споделят в наборните теми и мисля, че ние сме особено заинтересовани да подкрепим промени в начина/критериите за оценяване ❤.
Скрит текст:
  ДО
МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО
И НАУКАТА, ПРОФ. Д-Р ГАЛИН ЦОКОВ

КОПИЕ ДО
НАЧАЛНИКА НА РУО – СОФИЯ-ГРАД,
Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

КОПИЕ ДО
ОМБУДСМАНА,
ПРОФ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА

КОПИЕ ДО
ДИРЕКТОРА НА 73. СУ „ВЛАДИСЛАВ ГРАМАТИК“,
Г-Н ИВАН ПЕТКОВ

КОПИЕ ДО
БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ МЕДИИ

ПРОТЕСТНО ПИСМО
от зрелостниците на 73. Средно училище
с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“,
гр. София, област София-град

Уважаеми професор Цоков,
Уважаема доктор Кастрева,
Уважаема професор Ковачева,
Уважаеми господин Петков,
Уважаеми госпожи и господа,

С настоящото протестно писмо искаме да изразим своето възмущение от ощетяващите оценителски практики, приложени при проверката на изпитните работи от Държавния зрелостен изпит по български език и литература, проведен на 19.05.2023 г.

В хода на 5-годишното ни гимназиално обучение по български език и литература нашите висококвалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в подготовката на ученици за държавен зрелостен изпит ни позволиха да осъзнаем, че литературата като самостоятелно обособена наука не представлява единствено учебен предмет, но и изкуство, провокиращо към размисъл върху значими обществени и нравствени проблеми. Чрез многократното провеждане на аналитични прочити и задълбочени дискусии върху разглежданите в часовете произведения ние успешно развихме способностите си за критическо мислене, като така овладяхме заложените в учебната програма по БЕЛ социокултурни компетентности за аргументирано обосноваване и защита на собствената позиция по поставените теми, ценности и конфликти.

Така, независимо от неимоверно вложените време и усилия не само от наша страна, но и от страна на преподавателите ни, мнозина от нас останахме дълбоко разочаровани от разминаването между очакванията ни за смисъла на матурата по БЕЛ и неоснователно занижените резултати вследствие на несправедливите критерии за оценяване на въпросите с отворен отговор, както и на необективните методи за проверка и оценка на изпитните работи от страна на проверяващите лица. В защита на твърденията си обръщаме внимание на следните въпроси от публикувания на сайта на Министерството на образованието и науката изпитен материал от 19.05.2023 г.:

1. Въпрос 19., засягащ текст 2 (диаграма) от първата част на изпита, изисква да се обоснове твърдението, че училището в най-слаба степен работи с гостуващи художници или си сътрудничи с художествени организации. След проверка на изпитните си работи установихме, че в много случаи е отнет пълният брой точки към въпроса поради отговор, който е съдържателно правилен, но чиято формулировка  не съвпада изцяло със зададения примерен отговор.

2. Въпрос 20. изисква да се запишат два от упоменатите в текст 1 от първата изпитна част приноси на Ян Мърквичка в културния живот на българите след Съединението. Както от формулировката на въпроса, така и от обстойния прочит на текста става ясно, че възможните верни отговори са повече от два, а именно:
- утвърждава рисуването по натура като учебен метод в българското училище;
- пръв обучава момичетата в тънкостите на рисувателните техники;
- става първият директор на Държавното рисувателно училище, което бързо печели име и извън страната;
- спомага за подготовката на много български художници и за регламентирането на професията на художника;
- твори в почти всички жанрове на живописта;
- създава забележителни творби, сред които и картината „Ръченица“.

Макар изредените по-горе аспекти да се отнасят до развитието на културните среди в следосвобожденска България, само последните два от тях са зачетени като правилни, както установихме от прегледа на изпитните си работи. От една страна, това ни кара да изпитваме съмнение в качеството, надеждността и обективността на извършената проверка от страна на проверителите, които или са пропуснали да отбележат много отговори като верни, или принудително са се съобразявали с непълните и в този смисъл несправедливи, ощетяващи резултатите ни критерии за оценка на конкретния въпрос. От друга страна, едно такова неправомерно отнемане на заслужени точки навежда на мисълта за некоректна формулировка на въпроса, ако наистина се очаква да посочим точно тези два отговора,  определени в ключа с отговори като примерни, но не непременно задължителни .

3. Въпроси 35., 36., 37. и 38. изискват кратък свободен отговор върху различни произведения от учебната програма, а въпрос 40. поставя задачата за съставяне на кратък текст с обем до 5 изречения. При прегледа на изпитните си работи с изненада установихме, че на някои от отговорите на тези въпроси са отнемани точки, без да бъде отбелязано наличието на каквато и да е езикова или смислова грешка. Освен това много от „корекциите“, нанесени от проверителите, се изразяват в подчертани думи и изрази без допълнително пояснение към тях въпреки възможността за добавянето на коментар към всяка една задача. Подобни противоречиви поправки се срещат масово и в написаните от нас съчинения в третата изпитна част. Как се очаква да изпитваме удовлетворение от резултата си, без да сме запознати с аргументите на оценителите за поставяне на определен брой точки?

За нас като знаещи и мислещи хора, които са възпитани да търсят причините за допуснатите от тях грешки и така да осъществяват стремежа си към самоусъвършенстване, е непонятно защо сме санкционирани по такъв необоснован начин. От учители, които са проверявали в годините изпитни работи, знаем, че на оценителите се предоставят детайлизирани критерии за оценка на всеки един въпрос с отворен отговор. За жалост, тези критерии не се оповестяват публично, което прави ДЗИ некоректен за нас, учениците, тъй като не знаем какво точно се изисква за 2, 4 или 6 точки, а също така кога губим точки от максималния бал. Това не само свидетелства за нежеланието (или неспособността) на отговорните институции да създават прозрачни условия за проверка на изпитните работи, но и буди съмнение по отношение на легитимността на поставените оценки като цяло. Не приемаме такова оценяване за справедливо. Питаме се наистина ли ни изпитват със стандартизирани тестове. Наистина ли са компетентни авторите на ключа за отворените отговори?

Поради така изложените от нас причини заявяваме категоричното си несъгласие с приложените методи за оценяване на изпитните ни работи по БЕЛ, които подценяват придобитите в хода на обучението ни знания и умения и дискредитират дългогодишната работа на преподавателите ни. Смятаме, че имаме обективна и самокритична представа за своите знания, доказани чрез множество награди от олимпиади, състезания и международни конкурси. Въпреки че оценките ни от държавния зрелостен изпит по БЕЛ са значително по-добри в сравнение със средното ниво в страната, се чувстваме ощетени от системата на оценяване на изпитните работи. Оставаме с впечатлението, че се толерират повърхностните знания на учениците с минимални знания по предмета, докато способните и креативни зрелостници остават недооценени, като всичко това в крайна сметка се отразява на статистиката, даваща фалшива представа за един „добър“ среден успех.

В отговор на подадените от нас молби за преразглеждане на резултатите от държавния зрелостен изпит по БЕЛ сезираните институции се позовават на чл. 82, ал. 1 от Наредба № 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците, според която оценките от държавните зрелостни изпити са окончателни. Независимо от това призоваваме за прозрачност при оценяването на изпитните работи спрямо предварително определени и достъпни за широката общественост обективни критерии, за коректна формулировка на зададените въпроси и за надлежна и конкретна обосновка за отнетите точки от въпросите с отворен отговор и от аргументативното съчинение.

Към протестното писмо прилагаме списък с имената и подписите си (с горещата подкрепа на нашите родители), както и списък с имената и подписите на подкрепящите ни преподаватели по български език и литература. Отправяме апел към всички останали зрелостници, които се чувстват ощетени по обективни причини, също да демонстрират подкрепата си към нашите искания.

Дата: 19.06.2023 г.
гр. София
Също така, се организира и петиция за промяна на изпита за прием в МГ след 7 клас.
Скрит текст:
“Здравейте, ще бъда с подписката пред СМГ в петък 23.06.2023 от 18:00 ч. до 19:00 ч., който иска, да заповяда да се подпише.”
За да се придобие представа за проблема, копирам и писмото от директора на СМГ до служебния министър на образованието:
ДО ПРОФ. Д-Р САШО ПЕНОВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ПИСМО
от д-р Антоан Димитров Тонев,
директор на  Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ 

Относно: Предложения на Ръководството на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и на училищната общност на СМГ във връзка с Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 1.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование

Уважаеми проф. Пенов,
Искам да изразя искрената благодарност към Ваш и към Вашия екип за предложенията за промени в Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование. С огромно удовлетворение се запознахме с Вашите предложения и заставаме зад всички тях.
Във връзка с обявената процедура по обществено обсъждане искаме да отправим две предложения към Вас, които смятаме, че ще допринесат съществено за оптимизирането на държавния план-прием след завършен V и след завършен VII клас и ще направят системата ни още по-гъвкава, адаптивна и не на последно място още по-справедлива.
 Първото ни и най-важно предложение се отнася към необходимостта от промяна на „чл. 57, ал. (2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването по ал. 1 може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда национално външно оценяване през съответната учебна година.“ Нашето предложение е да отпадне текстът отбелязан с по-тъмен шрифт. Най-удачният вариант на цитираната алинея би бил следният: „По решение на педагогическия съвет като елемент от балообразуването по ал. 1 може да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултатите, получени от олимпиади и/или състезания от календара на МОН.“
Причините за това наше искане са няколко. На първо място стои проблемът с невъзможността националното външно оценяване по математика да изиграе ролята на диференциращ елемент в балообразуването при осъществяването на държавния план-прием след завършен VII клас. Мнозинството ученици, които са се обучавали в СМГ „Паисий Хилендарски“ от 5 до 7 клас например имат желание да продължат да се обучават в училището и в гимназиалната степен. Учениците на СМГ постигат среден резултат на НВО по математика в последните няколко години около и над 95 от 100 точки, като ежегодно няколко десетки възпитаници на училището постигат максималния резултат от 100 точки на НВО по математика. Въпреки това и въпреки въведената методика за балообразуване в СМГ, при която точките от НВО по математика се утрояват, винаги има сравнително голям брой ученици (обикновено двуцифрен), които не успяват да влязат в СМГ, въпреки че са постигнали или 99 или дори 100 точки на НВО-то по математика. Това се дължи на факта, че НВО-то в този си формат не проверява в достатъчна степен математическите компетентности на учениците, а в последните години и сложността на НВО-то позволява много голям брой ученици да получат между 95 и 100 точки без да са с изявени способности и интереси в областта на математиката. Графиката на резултатите от НВО-то по математика вместо да прилича на камбана с най-много резултати в центъра на скалата, прилича на планина с върхове в началото и в края на скалата за точкуване, което не е добре нито за математическите гимназии, нито за системата ни като цяло. По този начин диференциращият фактор за прием на ученик в СМГ, а и в много други математически и природо-математически гимназии в България, се оказва не НВО-то по математика, както би трябвало да бъде, а националното външно оценяване по български език и литература. Така се стига до парадоксални ситуации. Например дете, заело второ място на националната олимпиада по математика, може да не бъде прието чак до четвърто класиране, заради резултата си по български език и литература, който е в порядъка на 76 – 80 точки, което не е никак слаб резултат на фона на общите резултати за региона и за страната. В тази връзка настоятелно Ви молим да дадете възможност на децата с изявени математически способности да кандидатстват чрез балообразуване, при което се вземат точките от НВО-тата по български език и литература и математика и към тях се добавят резултатите от олимпиадата или от състезание по математика за учениците от 7 клас, което е избрано от Педагогическия съвет на съответното училище. Тази възможност ще позволи в СМГ и в другите математически гимназии да бъдат приемани не учениците, които са ходили на най-много и най-качествени частни уроци и курсове по български език и литература и математика, а учениците, които са най-добре подготвени по математика и имат най-сериозни умения и компетентности по предмета.
Друг довод в подкрепа на нашето желание е съществуващата в системата ситуация към момента. Като пример можем да дадем ситуацията с приема в профил „природни науки“, където могат да се приемат деца с резултатите от олимпиадата по физика или биология например, а в профил „математически“ не може да се използват състезанията и/или олимпиадата по математика. Това създава едно усещане за неравнопоставеност у учениците и техните родители и генерира сериозно обществено напрежение в седмиците преди и след националните външни оценявания и по време на кампанията по прием на ученици в VIII клас. Има и още една важна причина в подкрепа на нашето предложение. Задачите на областния кръг на олимпиадата по математика например са много по-сложни от задачите на националното външно оценяване и много по-добре могат да диференцират знанията и уменията на учениците в конкретната сфера. По тази причина ние искаме да имаме възможността да използваме олимпиадата или някое от националните състезания, които са част от календара на Министерството на образованието и науката, като част от балообразуването, така както е при приема на ученици в пети клас и в настоящия момент. Така ще се даде шанс на учениците, обичащи математиката и справящи се със сериозни математически предизвикателства да продължат своето обучение в математически паралелки, а не да бъдат принудени да се запишат в езикови гимназии, какъвто е случаят с десетки ученици на СМГ всяка учебна година. Ако искаме да развиваме младите таланти на България в областта на математиката, информатиката и физиката имаме нужда от тази промяна, която ще бъде изцяло в полза на децата и на обществото.
 Напълно подкрепяме идеята да могат да се използват резултатите на ученик от областния кръг на олимпиадата по български език и/или математика, приравнени към 100, ако самият ученик не е имал възможност по здравословни или други основателни причини да се яви на националното външно оценяване по дадения предмет. Това в комбинация с новия начин на балообразуване, който предлагаме, ще стимулира будните, активните и любознателните деца и ще им даде възможност да продължат обучението си в желаното училище, благодарение на усилията, които са полагали през целия период на обучение и благодарение на резултатите, които са постигнали в конкурентна среда на състезания и олимпиади. За да има пълна прозрачност и обективност е наложително общинските и областните кръгове на олимпиадите по български език и литература и математика да се изработват от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование или друга структура, определена от Министъра на образованието и науката. За да бъдат децата от всички области напълно равнопоставени е необходимо да се явяват на общинските и областните кръгове в един и същи ден и час и върху едни и същи изпитни варианти по подобие на националното външно оценяване. Това би повишило неимоверно мотивацията за участие в олимпиади на учениците от 7 клас и би дало възможност за изява на различни умения и компетентности от страна на децата. Едва ли някой би спорил по въпроса, че е много по-сложно и много по-важно децата в 7 клас да могат да съставят отговор на литературен въпрос вместо да напишат преразказа, който в последните години дава или взема най-много точки на националното външно оценяване по български език и литература. Нали в крайна сметка е важно да формираме умения и компетентности и да развиваме мислещи и активни личности, които могат да си служат със словото и да аргументират позицията си? Днешният формат на НВО-то по български език и литература не проверява и не оценява точно това. В тази връзка е необходимо да стимулираме децата, които имат по-задълбочени интереси в областта на българския език и литературата и математиката, за да могат да се явяват на състезания и олимпиади и да бъдат спокойни, че тези им усилия също могат да им помогнат при кандидатстването след VII клас.
Второто ни предложение е свързано с реализирането на дейностите по осъществяване на държавния план-прием в пети клас по силата на Раздел V от Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование от 01.09.2016 година на Министерството на образованието и науката. През изминалите вече две учебни години и съответно приеми след тях (прием за учебната 2021/2022 година и прием за учебната 2022/2023 година) установихме два сериозни проблема, които водят до сериозно напрежение сред ученици и родители и биха могли да имат сериозно неблагоприятно влияние върху имиджа на столичната образователна система:
1. Много ученици кандидатстват по силата на обявения държавен план-прием след завършен четвърти клас едновременно в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. По силата на Вътрешните правила за прием на ученици на двете училища на първите места се класират почти едни и същи ученици и те трябва да избират в кое училище да се запишат чак след като излезе първото класиране, като така се освобождават между няколко единици и няколко десетки места в другото училище.
2. Срокът за записване на ученици след обявяването на свободните места след първо класиране е един или два дни, като това създава реална предпоставка да останат незапълнени места и то не поради липса на кандидати, а поради чисто технически и/или битови причини. Това поражда сериозно напрежение в учениците и сред техните родители.
В тази връзка имаме предложение, което не противоречи на нормативните текстове, залегнали в Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование от 01.09.2016 година на Министерството на образованието и науката. Нашето предложение е да осъществяваме държавния план-прием в пети клас в рамките на област София-град по подобие на този след завършен седми клас. Предлагаме в единната информационна система за прием на ученици да се добави възможност за прием на ученици в пети клас в онези населени места и/или области в които има повече от едно училище, осъществяващо държавен план-прием след завършен четвърти клас. Другият вариант е да ни се разреши да създадем  наша собствена електронна платформа за подаване на заявленията до директора/директорите на избраното/избраните училища, като децата, които кандидатстват и в двете училища ще трябва да посочат своето първо и второ желание, за да избегнем в максимална степен възможността едно дете да заема в едно и също време две места (по едно във всяко от училищата), а друго дете със сходни резултати да не бъде класирано никъде и да очаква с нетърпение и притеснение обявяването на свободните места след края на записването след първо класиране. Цялото безпокойство, местене на ученици от училище в училище, теглене на документи и хаотично тичане и движение на ученици и родители могат да бъдат намалени до минимум чрез канализирането на процеса на кандидатстване и записване. Това най-лесно би могло да стане, ако се осигури възможност при подаването на заявление за участие в класиране учениците да посочват своето първо, второ, трето и следващо желание.
Вярваме, че е в интерес на децата, на техните родители, на обществеността и на нашата образователна система да оптимизираме организацията за кандидатстване и записване в пети клас, за да бъде процесът максимално логичен и спокоен. Това е една от спецификите на град София, тъй като единствено в нашия град има две училища, които реализират държавен план-прием в пети клас по силата на Наредба №10 и вярваме, че нашето предложение ще облекчи всички участници в процеса.
 Вярваме, че с предложените промени ще се даде възможност за решаване на проблеми, които пораждат сериозно напрежение в обществото и които от години затормозяват образователната ни система. Предложенията ни са изцяло съобразени с интересите на децата и учениците и целят осигуряване на възможност на всяко едно дете да следва смело мечтите си, съобразявайки се с желанията, възможностите и резултатите си. Надяваме се, че заедно ще успеем да намерим онези решения, които да направят системата ни още по-добра и в една средносрочна перспектива бихме се радвали тези решения да окажат благоприятно въздействие върху голям процент от учениците, които ще бъдат мотивирани да участват активно не само в учебните часове, но и в различни извънкласни форми, състезания и олимпиади. Освен това с предложените промени се надяваме да донесем ново ниво на прозрачност в системата и да укрепим доверието на обществото в нея.

27.01.2023 г. С уважение:
гр. София Д-Р АНТОАН ТОНЕВ
 Директор на СМГ „Паисий Хилендарски”

# 374
Какъв е интересът на МОН да има много ниски оценки на ДЗИ?
Не съм чела 12класната тема. Проверителите не са ли все едни и същи?

Общи условия

Активация на акаунт