ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 693
  • 731
  •   1
Отговори
# 495
Аз търся адаптирано издание за ученика на "Тютюн", няма начин да преглътне двутомното, но и за роман според мен не може да кара само с изучаваните глави.

Може ли снимка как изглежда?

# 496
  • София
Аз съм много доволна от представянето през тази учебна година.
За лятото го насърчавам да излизат с приятели от класа, разбира се когато са в града.

Нищо не давам за лятно четене. Тютюн ми е една от трите недочетени книги.
Филма е хубав, ако иска може да го гледа.

Задачи ще давам за чистене и подреждане, толкова.

Сега разбрах, че тези деца, които са в професионални гимназии в 10-ти и 11-ти клас ще имат задължителна практика от 01.07 до 15.07, така ли е?
До колкото знам, в училището на синът е само след 11 клас практиката.
А дали са пет или десет дни нямам представа.
За матурите ни казаха, че ще са БЕЛ и дипломна работа.

НВО за 10 клас сам го гледа, нещо решава, нещо писа, то си е за него.

# 497
Моята чете много и ще прочете Тютюн.

# 498
  • В центъра на моретата
Девойката вече е на плажа или на плажните заведения с класната и класа.  Класната им, която им е и по БЕЛ е казала, че ще проверява за прочита на книгите с контролни за всеки поотделно - не на групи, а индивидуални контролни (т.е. 26 бр. за всеки от класа) за познаване на текста. Досега беше устно изпитване на определени детайли от текста на произведението и който не отговори на два въпроса пише двойка. Догодина ще подходи по-иновативно. Изрично беше подчертала на последната родителска среща, че държи да се познава много добре текста на романите, като ще е безкомпромисна за тези, които ще учат догодина.
Даде им списъка със задължителната литература, както и учебници, и учебните помагала по БЕЛ за догодина.

Аз подхвърлих на девойката, че е добре стихотворенията или поне част от тях да се знаят наизуст - за реакцията й, няма да споменавам. Та, Kally May, идея за следващото наказание или изтезание (нямам идея как би се приело) Joy
Едно време аз съм ги учила наизуст, както по мое време матурата беше задължителна, независимо с каква оценка завършваш и не даваха да се ползват произведенията.

По АЕ имат за прочит неадаптирана книга, с тетрадка-речник по нея, както и някакви записки да си водят в самата книга. Ще им ги събира в началото на учебната година, за да види какво са правили. Имат и съчинения или есе за ваканцията.  

Изцяло подкрепям поста на Кали, считам, че задължителната литература трябва да се изчете и то през лятото, а не набързо през учебната година.

Допълвам се със списък с книгите по БЕЛ:

Иван Вазов – „Епопея на забравените“
Иван Вазов – „Левски“
Иван Вазов – „Под игото“ ( главите „Гост“, „Новата молитва на Марка“, „Пиянството на един народ“)
Алеко Константинов – „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“
Алеко Константинов –„Бай Ганьо се върна от Европа“
Пенчо П. Славейков – „Cis moll“
Пейо Яворов – „Арменци“, „Две хубави очи“ , „В часа на синята мъгла“
Димчо Дебелянов – „Да се завърнеш…“
Елин Пелин – „Гераците“
Гео Милев – „Септември“
Христо Смирненски – „Зимни вечери“
Атанас Далчев – „Повест“
Йордан Йовков – „Албена“ , „Индже“
Никола Вапцаров – „Писмо“ ( „Ти помниш ли….“)
Димитър Димов – „Тютюн“ ( І и ХVІ глава от І част)
Николай Хайтов – „Дърво без корен“
Йордан Радичков – „Нежната спирала“

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 11:17 от zaek

# 499
  • Пловдив
Благодаря, Zaek!
Не знаех, че пак се връщат към "Под игото" и към Бай Ганьо... и да е било така и по мое време, съм забравила.
Иначе помня, че на изпита по БЕЛ навремето в СУ ми се падна точно тема за символистите от този списък....
Имах 5,50 Wink
Без да помня детайли мога да кажа, че голям принос за тази оценка има кандидатстудентския курс по БЕЛ, организиран от СУ през пролетната ваканция на 12 клас....

Blush
... това ми се струва като било в друг живот. Пак моя, но друг.

# 500
Тъкмо слизам от тавана, където се пази библиотеката със стотици книги от детството ми - мама е запален читател и навремето е изкупила доста класика. Та слязох с "Под игото"/част от онази поредица с 22тома - фаталният 13 Simple Smile/ , "Тютюн", Ботев, Хайтов и т.н. Само да има кой да чете. Bowtie

# 501
И нашите приключиха.[url]Здравей ваканция!

# 502
  • Пловдив
swetlanago,
направо ми се насълзиха очите!
Много мило!

# 503
Има и още една и стандартната за отличен успех.

# 504
  • Варна
Swetlanago, направо настръхнах, поздравления за чудесния ти син! Желая  му да си остане такъв чудесен млад човек, да бъде обичан и ценен и да си изкара чудно лятото.

# 505
Аз търся адаптирано издание за ученика на "Тютюн", няма начин да преглътне двутомното, но и за роман според мен не може да кара само с изучаваните глави.

Може ли снимка как изглежда?
И аз нямам идея, тепърва ще търся.
Сега, обаче, сме на моренце и като се върнем

# 506
Добро утро от Камен бряг!

# 507
Вече е следобед, но и аз черпя с един джулайски изгрев,но от Лозенец. Не е истина, но тийнейджърките станаха в пет, за да го посрещнат

# 508
И моите станаха в 5.20 в Лозенец, за да просрещнат.

# 509
И моите станаха в 5.20 в Лозенец, за да просрещнат.
Супер. Значи сме на едно място. Ако искате и има време за кафенце, пишете на лични, ще се радвам да се запознаем.

Общи условия

Активация на акаунт