ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 678
  • 731
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,
Скоро това и нас ни чака, който реши нека пише на Светкавица.
Копирам пост на Светкавица от 11класната.

С пълното съзнание за ваканционен и отпускарски сезон, който не е подходящ за сериозни проблеми, но все пак обещах и ви представям окончателния вариант на текста. Пиша го от името И на 12класници,тъй като повечето са на 18 години, нелепо е все ние да им упражняваме правата.
Моля, който желае да коментира, допълва. Желаещите да подпишат, нека да ми пратят някакъв мейл на лични, така се идентифицира подписал, а в същото време се запазват и личните му данни.
Текстът
До МОН
Уважаеми дами и господа,
Ние, учениците от предстоящ 12 клас и техните родители с обяснима тревога посрещнахме новината за сериозен спад в образователното ниво на сегашните зрелостници, за което свидетелстват резултатите от последната матура по БЕЛ.
Същевременно сме запознати с нелицеприяти проблеми, свързани с оценяването на писмените работи, които проблеми бяха изложени в публичното пространство. В неформални разговори и лични контакти също сме били свидетели на оплаквания, споделени от зрелостници, свързани с неточности и неясноти при оценяване.
Моля, да разгледате обстойно нашите искания и очаквания към предстоящите матури по БЕЛ - задължителни за всички зрелостници - и съобразно правомощията си да реагирате своевременно във всеобщ обществен интерес и в стъпка към издигане на образователното ниво на следващите учебни поколения.
Предварително заявяваме, че не коментираме частни случаи на оценяване. Нашите искания са насочени към изработване на качествено нова система на проверка и оценка на знанията, както и на максимална прозрачност на прилаганите критерии. Исканията ни се свеждат до следното:
-Ясна формулировка в ключа към отговоритена задачи с отворен отговор и конкретизиране - допускат ли се и други отговори, които са по същество правилни, но не са изрично формулирани в ключа. Ако се допускат, което намираме за справедливо решение, нека това да бъде изрично отразено в ключа.
-Обосновка на корекциите на задачите тип"създаване на текст" , нанесени от проверителите. Много зрелостници съобщават, че при запознаване с работите си са установили подчертаване на иначе правилни думи и изрази, за които не е имало яснота в какво се изразява отбелязана та грешка. И ако допуснем некомпетентност на зрелостниците, то подобни корекции са били необясними и за опитни преподаватели. За да се избегне горното, моля да бъдат внесени поправки в правилата за оценяване и предоставяне на информация. Писмената работа да бъде скачена с протокол, ясно посочващ допуснатите грешки.
-Изработване на недвусмислено критерии за оценяване на писмените работи, с които преподавателите по БЕЛ в гимназиален етап да бъдат задължени да запознаят учениците във втори гимназиален етап. Сегашните критерии дават възможност за разтегливо и неясно тълкуване, което не е в полза на обучението по предмета.
Публичност на компетенциите на проверителитеПри запазване на личните им данни, да бъде създадена система за оповестяване на професионален стаж, квалификации и други характеристики, имащи отношение към качеството им на проверите ли. Примерна идентификация с уникален номер, което да способства за търсене на персонална отговорност при допускане на сериозни грешки в оценяването.
Задълбочено обсъждане от компетентни органи на всички налични до момента проблеми в сферата на образованието по БЕЛ и своевременно оповестяване на механизми за разрешаването им
Убедени сме, че предложените от нас лостове за промяна биха имали ползотворен ефект в обучението и представянето на учениците на бъдещите зрелостни изпити.
Очакваме вашата реакция.
..............................
Ами, това е. Разпространявайте, коригирайте, очаквам подписи. Като се съберат приличен брой, изпращам

Давайте да се включваме и ние!

# 541
  • София
Само да добавя, за тези, които искат да се включат в подписката, необходимо е да изпратите само актуален имейл на Светкавица (от 11 класната тема). Не е необходимо да се подписвате някъде. Имейлът е за да се удостовери, ако се наложи, че зад подкрепящите промените стои реален човек.

# 542
  • София
И още едно доуточнение Simple Smile това е профилът на Светкавица: https://www.bg-mamma.com/?action=profile;u=87808

# 543
  • София
Ехооо, седмокласниците как са с класирането? Ще се пие ли от радост? Hug

# 544
Ние сме в дилема - приет е с френски в ЕГ/ както и където е и сестра му/, но първото му желание е немски/ според мен не точно съвсем осъзнато/. Има три дни да мисли последно кой език  последно ще избере - и двата са му tabula rasa.

# 545
  • Пловдив
Ще! Ще!
МГ Пловдив - математика с АЕ - първото й желание. Не е изненада. тя си беше сметнала бала, че й стига.
И наистина е нейното първо желание. Макар че тука колегите
ме юркат каква гадна майка съм била. Но аз и на набора (май съм го споделяла), и на бъдещата осмокласничка им дадох да си подредят собственоръчно желанията и да се подпишат, с дата (като едно "старо аминистративно куче").
Пазя ги тези листчета.Joy
Така че!
Наздраве!
Като я запишем, иска да се черпим. В Капана искала (извинете! Innocent)....

# 546
  • София
Еее, честито, anitsa, JID Flowers Hibiscus
anitsa, нека помисли младежът и да реши - хареса ми тактиката на JID - подпис срещу решение Blush Така имате застраховка срещу евентуално мърморене в бъдеще.
Хайде, остава малко и ще релаксвате! Наздраве Wine Glass

Ние с ММ забегнахме на море, наборът остана в Софето, защото "мамо, засега за нас София е центърът на света". Е, после с компанията ще зачезне към периферията на света - отиват на море.

# 547
  • Някъде на край света
Отчет и от нас - НЕГ като 3-то желание. За мен беше 1во желание, но младежът си иска друго. Grinning

# 548
  • Пловдив
JiD, че какво му е на МГ-го? Защо да си гадна майка? Нито е много тежко учене, ако детето има желание - може да се развива. Балансирано училище.
Сега като слушам приятелските деца на моето, които учат английската - щяха през ден да ме викат и да се оплакват. Учи се много там.
Та хич не съжаляваме, че стигнахме до 3 класиране преди две години и се борихме за МГ, а не останахме в английската.

# 549
  • Варна
Честито на всички седмокласници с братя или сестри набори на нашите - отлично са се справили. Да си намерят място под слънцето и нови приятели, да имат много успехи, но преди това да разпуснат през лятото.
На мои приятелски семейства и трите седмокласничета са приети, където искат ной-много: МГ Варна с немски и информатика, НГПИ - гимназията по приложни изкуства в София и  Френската ЕГ в Пловдив английски с френски.
На пловдивчанката майка й иска да участват във второ класиране с надежда да я приемат в Английската ЕГ с английски.
Бебчо, къде сте на море? Добри, кога щяхте да идвате към Варна? Да си спретнем едно варненско соаре?

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 12:51 от ysap

# 550
  • София
ysap,  на Слънчака сме. Иначе щях да свирна за варненска среща Hug
Между другото, останах приятно изненадана от хотела, не бях стъпвала на нашето черноморие от години.

# 551
  • Пловдив
Иланг-иланг,
помня твоя случай. Ако щеш вярвай кеша ми (мисля, че така се казва) на БГ-мама на телефона
стои на ето тази страница (като цъкна БГ-Мама и ми се появява това, после от камбанката търся какво се е "случвало" в следените теми) -

а съм "гадна майка", защото в очите на колегите си съм майка, дето много си стяга децата
да учат, да влязат в хубави училища, и все ми е малко, и все не съм доволна от тях, и все ги натискам.... и прочие.
Само в техните очи съм такава, споко!
Иначе са ми се качили на главата!
ConfusedBlush

# 552
  • В светлината на слънцето
Браво на децата! Да се чувстват добре в новите училища! Heart

# 553
Е, супер новини за децата и родителите им - сега заслужен отдих за всички! Дано сина на anitsa вземе най-доброто решение за него!

Ние вече не сме в третия свят... Малко се аклиматизирахме в БГ и сега забягнахме за седмица на екскурзия, с основна цел - концерт на Хари Стайлс.
Та, оттук нататък ще съм налична, ако се решим на среща някъде.
Приятна почивка на всички и стискам палци lulumba да успее да се справи с неприятната ситуация!

# 554
  • София
marini, добре дошли у дома Hug Успяхте ли да изберете училище за децата?

Общи условия

Активация на акаунт