ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 747
  • 731
  •   1
Отговори
# 255
  • В центъра на моретата
Марини, страхотен младеж! Не знам как ще се справя с напористите девойки Laughing.
Книгите по БЕЛ са еднакви за всички гимназии. Относно книги на съответиня език, мога да кажа как беше при дъщеря ми. Девойката е в ЕГ - в края на 8 кл. им дадоха две книги на английски, които трябваше да прочетат и съответно към всяка книга имаше упражнения от типа на четене с разбиране, които бяха за домашно през ваканцията. Още на третия ден от началото на учебната година в 9 кл., по АЕ им спретнаха  две контролни за детайло познаване на съдържанието на въпросните  книги (подразбира се, че беше мнооого възмутена Laughing).

А относно профили в 10 кл., при дъщеря ми принципът е отлагай до последно. Не ще и да чуе за профили - имало време. Като стане въпрос дали си е научила - репликата е "споко - има време", а то е 19-20 ч. вечерта. Сяда да учи след 20 ч. Много ме нерви това, защото е пълна противоположност на това, което правя аз (предпочитам да си свърша първо работата и да знам, че нямам ангажимент, а после да си правя каквото реша)

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 13:49 от zaek

# 256
  • София
Аз съм казала двойките профили на набора - със сигурност няма дори и да изразя мнение пред него, за да направи избор сам. Но, нали знаете, има много време, така казва Blush

# 257
  • София
Марини, аз набора не го видях, но вярвам, че е чудесен. Късмет с адаптацията!
Ето тук ходи щерката:
https://poledance-bg.com/schedule/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86/60

# 258
Благодаря за отговорите, девойки! Hug Значи, като му минат матурите,  да му връчвам да се забавлява със "Септември" и "Тютюн"... Wink
zaek, досега не се е сблъсквал с излишък от дамско внимание - ще бъде озадачен, ако някое момиче му обърне някакво внимание. Simple Smile
Rodiva, благодаря! Kissing Heart

# 259
О, този хубав младеж ще бъде подложен на женско внимание. Пък какичките колко са напористи, моя все на такива попада:sweat_smile:

# 260
  • София
От избирането на профили бяга като дявол от тамян Sweat Smile, но в един момент и ще избере.
Марини, и аз се присъединявам към останалите момичета, относно красотата на твоя младеж. Да им е леко и на него и на сестричката му при адаптирането в БГ училища.
Велина, в Швейцария децата с каква валута са пазарували?
Ако и друг знае, ще съм много благодарна, ако ме осведоми, защото последния път като бях там (преди 15 години), можеше само с швейцарски франкове. Получавам доста противоречива информация, че може и с евро и с франкове, но ми трябва сигурен източник, за да знаем колко и какви пари да дадем на девойката за предстоящата екскурзия. Ще посетят Хърватия, Италия и Швейцария и затова ни е важно да знаем каква да е валутата.

# 261
  • София-Младост
Изпуснах снимките, но съм сигурна, че са били чудесни:) Като сипомисля, че има още 3 години докато завърши...дано издържа.
Лежерен отвсякъде, или си е умен по природа или късметлия или и двете. Когато трябва сяда и учи, но аз предпочитам да е непрекъснато...остарявам явно.
Много иска да работи лятото, много, но чак м.10 става на 16. Отделно иска да е за повечко пари...че ме питаше дали съм щяла да го пусна аниматор в хотел в Сл.бряг...изобщо не знам как му ги ражда главата.
Безкрайно разхвърлян, ако може на леглото да му е всичко, най-добре...Аз също не съм особено подредена, но неговото ми идва в повече. И това, което ме тревожи е, че е много ентусиазиран с всичко с което се захване и уви, почти нищо не довежда до края. Футбол, волейбол, фитнес...сега може ли бокс, муай-тай...всичко се започва  и до там.

# 262
  • София
Kally May, имаме планирано едноседмично посещение в Барселона през юли - може да нагледаме набора...Joy
Ако не му беше толкова уплътнена програмата, която го очаква там, можеше и да се измисли нещо Joy
А вие ориентирате ли се към конкретно училище или тип паралелка тук за набора? Той какво иска?

Кали, как ще ти даде сърце да го пращаш на изпити?
Dive, като наказателна акция! 'Щото ме вбесява! Цар е да се мотае и да си пилее времето.
Далеч съм от мисълта, че ще се занимава с Химия и Физика и съответно по тези предмети оценките не са ни важни. Но принципното му неглижиране е това, което има нужда от "шамар".

# 263
  • В центъра на моретата
От избирането на профили бяга като дявол от тамян Sweat Smile, но в един момент и ще избере.

.... в Швейцария децата с каква валута са пазарували?
Ако и друг знае, ще съм много благодарна, ако ме осведоми, защото последния път като бях там (преди 15 години), можеше само с швейцарски франкове. Получавам доста противоречива информация, че може и с евро и с франкове, но ми трябва сигурен източник, за да знаем колко и какви пари да дадем на девойката за предстоящата екскурзия. Ще посетят Хърватия, Италия и Швейцария и затова ни е важно да знаем каква да е валутата.
В Швейцария е добре да носи франкове и е добре да има кеш, в смисъл, че не навсякъде могат да се ползват дебитни или кредитни карти. По принцип някъде може и в евро да се пазари (както в доста европейски страни, където са с местна валута), но връщат ресто франкове и превалутират през курс. В Хърватия е същото - куни, като на места става и с евро. За Италия - само евро и то преобладаващо с карти.

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 14:25 от zaek

# 264
  • Варна
Само една поправка - в Хърватска вече няма Куна - всичко е Евро. От началото на тази година е така, имаха само 2-3 седмици, в които паралелно можеше да се ползва Куната.
Марти, лично аз бих заложила на карта. Като й потрябва кеш - да тегли на банкомат (да, по-скъпо е, но предвид сумите, които ще им трябват, едва ли е болка за умиране). Но честно казано, напоследък където и из Европа да съм ходила, не ми се е налагало да вадя кеш (освен за някой бакшиш, защото някъде не е възможно да се впише в сметката, като плащаш с карта).

# 265
Kally May, имаме планирано едноседмично посещение в Барселона през юли - може да нагледаме набора...Joy
Ако не му беше толкова уплътнена програмата, която го очаква там, можеше и да се измисли нещо Joy
А вие ориентирате ли се към конкретно училище или тип паралелка тук за набора? Той какво иска?

O, Kally May, аз се шегувам...Разбира се, че детето си има програма, която ще следва.
За училищата - сложен въпрос...Какво иска той и какво ще стане, са ситуации на различни полюси, които се надявам да се срещнат - той иска в гимназия с английски език, защото не е реалистично да се надяваме в 10 клас да е на нивото на останалите деца за друго профилирано училище, а с английския няма проблем (сега завършва С1 и ще се бори за сертификат лятото). И, гледаме такива училища, но финалния резултат ще се разбере след като мине цялата процедура по приравняване на дипломата и разговори със засегнати в тоз процес лица. Ще видим..Тази битка предстои другия месец.

Последна редакция: сб, 03 юни 2023, 12:08 от marini

# 266
  • София
Здравейте, отдавна на съм писала, че и чела. Изпуснала съм снимките, но съм сигурна, че са били прекрасни!
Лулу, честито завършване на госпожицата! Да е здрава и да гони мечтите си!
Zaek, в Швейцария (конкретно кантон Цюрих) не ми се е случвало да трябват пари в брой - всичко общо взето е дигитално,  освен паркинга на улицата (зоната - там е с монети). И не съм виждала да се плаща в евро - мисля, че си искат франкове. Ивайло ползва карта Револют, която работи безотказно навсякъде, сложили сме в и в телефона, в случай, че си забрави портфейла (не е като да не се е случвало) или не иска да го вади.

Нашият младеж изпонаправи всички класни/контролни/изпитвания (нали е на индивидуална програма, беше в "сесия" Simple Smile )

Относно натоварването - много е, ако ходи на училище (имат по 8-9 часа дневно, като стане в 6:30 сутринта, се прибира в 18 вечер). Затова и избрахме индивидуален план. Поне проблеми с профилите нямаме - той е един възможен 😉

В понеделник отива за 2 седмици на фестивала Клайбърн Джуниър в Далас, сам (не ме обявявайте за луда 😁). Разбира се, страх ме е, но той сякаш предпочита сам. И причина е финансова - за него организаторите поемат всичко, но за придружител - нищо. Та трябваше да изсипем едни 7-8 хиляди за родител...
Има опит в пътуването със самолети сам из Европа, дано се справи и нататък/там...
Юли му предстои майсторски клас във Ваймар, после пътуване до Испания на гости на приятел (пак сам, за почивка), през септември конкурс в Китай... та лятото е надиплено до ден при нас.

За работа извън свиренето не е питал още, но с музиката реално изкарва от години, напоследък и добре (преди 2 седмици спечели конкурс с награда 7000 лв, взе и награда на публиката 2000, та общо 9 - има да покрива пътувания).

# 267
  • България, София
Рали,страхотен младеж е Ивайло! Да е жив и здрав и да продължава да жъне успехи!
Всяка майка се притеснява. Но вярвам,че ще се справи. Това им дава самостоятелност и увереност.
Аз едно време на 15 години, точно след подготве клас пътувах за Германия с автобус. Пътуването беше около 2 денонощия, аз не познавах никого в автобуса. Беше '92 година.
Само мога да гадая какво й е било на майка ми. Връщането пак беше с автобус.
Като се прибрах, майка ми каза, че не съм същата. Изглеждала съм й рязко пораснала, помъдряла. Сигурно е било така.
Господ да пази децата ни! Ние не можем, колкото и да се стараем.

На девойката за Швейцария й бяхме дали минимална сума във франкове. Така посъветваха от агенцията, с която пътува.
Така и не беше изхарчила всичко.

# 268
  • В центъра на моретата
В Лугано и Локарно сме били и имаше магазини, в които нямаше пос терминали и това бяха по-скоро магазини за сувенири. Там приемаха и в евро, но връщаха франкове, естествено превалутираха през някакъв курс. По мое мнение трябва да има дебитна карта (една или две) и малко в кеш.

# 269
  • на Мелмак
Привет, девойки!
На наборката, брат ѝ е седмокласник, та там е енергията Grinning
Бебчо, чакам аз, да знаеш Simple Smile
Реге, изтръпнах, ужасно е това.
Видях хубава, малка принцеса 👸 Simple Smile
Весела ваканция, момичета, моята ще работи при мен, добре се справя, в предвид, че към нея съм доста строга и не веднъж сме се карали Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт