Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 28 985
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
Съмнявам се изобщо почистването на шахтата да влиза в абонамента.

# 541
  • София
Не влиза, не. При нас дори и срещу заплащане не го правят те, а предписват на домоуправител да предприеме мерки.

# 542
Преди години и нашата си я чистихме сами.

# 543
Здравейте. От няколко месеца живея в напълно нов блок. Имаме фирма професионален домоуправител. На партера на блока има две помещения които са самостоятелни обекти, водят се офиси и са с отделни входове, влиза се директно в тях. В момента те все още се водят собственост на строителя на блока, още не ги е продал. Забелязах, че на тези две помещения домоуправителят ни, не начислява Фонд Ремонт. Когато го попитах защо собственика на тези помещения не плаща Фонд Ремонт домоуправителят ми каза, че строителя на блока (чиято собственост са тези помещения все още) не ги е включил в площното разпределение на блока и тези помещения на практика по документи нямат идеални части от блока и затова защото нямат посочени идеални части, домоуправителят не можел да им начисли Фонд Ремонт. Строителят на блока твърдял, че тези помещения не са част от етажната собственост, затова не ги бил включил в площното разпределение на блока и затова в документите на блока тези помещения нямат посочени притежавани идеални части.
Въпросът ми е - може ли в един блок да съществуват самостоятелни обекти които да не притежават идеални части от блока? Ако не може, в кой член на ЗУЕС го пише, че не може? Ако тези помещения трябва да имат идеални части от блока, как да ги изчислим след като в строителните документи на блока, тези помещения нямат посочени идеални части. Как да убедим строителя че тези помещения са част от блока и той трябва да плаща за поддръжката на блока като цяло.

# 544
Пише го в закона за собствеността всъщност, не в ЗУЕС.
В ЗС се съдържа дефиниция на що е то това етажна собственост, чл.38 по спомен.

Вероятно строителят има предвид това от ЗС:
https://lex.bg/laws/ldoc/2122102787

Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

и това

Чл. 39. Съсобствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
По същия начин може да се раздели общата сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените.

# 545
Пише го в закона за собствеността всъщност, не в ЗУЕС.
В ЗС се съдържа дефиниция на що е то това етажна собственост, чл.38 по спомен.
Вероятно строителят има предвид това от ЗС:
https://lex.bg/laws/ldoc/2122102787
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.

и това
Чл. 39. Съсобствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
По същия начин може да се раздели общата сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените.

Благодаря за отговора Тета. Понеже не съм юрист и не мога да разбера тези текстове от закона които си посочила, нека си задам въпроса по-просто
Трябва ли всички собственци на самостоятелни обекти в даден блок да плащат за ремонти на общите части?
Може ли да има самостоятелен обект в даден блок, който няма част от общите части на блока?
Ако може да ми отговорите само с да или не. Благодаря.

# 546
То и аз да си призная не ги разбирам напълно Joy
Трябва да ровя в съдебна практика, за да се ориентирам какво иска да каже законодателят Simple Smile

Бих се обърнала към общината, отдел етажна собственост, във вашия случай.
Първо да проверите дали е вярно това което ви е казало профито и строителят,  регистрирана ли е ЕС в общината, кои точно обекти са включени към нея - това в общината, и да попитате това което питате и тук.

Със сигурност сградата е въведена в експлоатация като едно цяло, цялата сграда имам предвид. И е строена като такава по разрешението за строеж.

Допълвам се - хвърлих едно очо на практиката, щом в случая няма извършена делба - дали съдебна, дали доброволна, сградата следва да се разглежда като едно цяло и тя е в режим на ЕС по смисъла на ЗС, така че поне според мен, тези два обекта би следвало да имат идеални части от сградата, и да участват във ФР с вноска.
Законът казва може да сеуговори, но това уговаряне, понеже засяга вещни права, става в определена форма, а не устно. Не знам какви документи имат за тази делба, и дали изобщо имат, или всичко е в главата на профито само. Трябва да се провери.

Ако искаш провери тези обекти в кадастралната карта, там дали ще излязат идеални части.
Мога и аз да ти ги проверя в имотния регистър, ако искаш. Трябват ми само идентификаторите им.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 13:40 от teta75

# 547
Здравейте. От няколко месеца живея в напълно нов блок. Имаме фирма професионален домоуправител. На партера на блока има две помещения които са самостоятелни обекти, водят се офиси и са с отделни входове, влиза се директно в тях.
Скрит текст:
В момента те все още се водят собственост на строителя на блока, още не ги е продал. Забелязах, че на тези две помещения домоуправителят ни, не начислява Фонд Ремонт. Когато го попитах защо собственика на тези помещения не плаща Фонд Ремонт домоуправителят ми каза, че строителя на блока (чиято собственост са тези помещения все още) не ги е включил в площното разпределение на блока и тези помещения на практика по документи нямат идеални части от блока и затова защото нямат посочени идеални части, домоуправителят не можел да им начисли Фонд Ремонт. Строителят на блока твърдял, че тези помещения не са част от етажната собственост, затова не ги бил включил в площното разпределение на блока и затова в документите на блока тези помещения нямат посочени притежавани идеални части.
Въпросът ми е - може ли в един блок да съществуват самостоятелни обекти които да не притежават идеални части от блока? Ако не може, в кой член на ЗУЕС го пише, че не може? Ако тези помещения трябва да имат идеални части от блока, как да ги изчислим след като в строителните документи на блока, тези помещения нямат посочени идеални части. Как да убедим строителя че тези помещения са част от блока и той трябва да плаща за поддръжката на блока като цяло.
Ето тук можете да проверите (безплатно) всеки един от тези имоти какъв статут има и колко са му идеалните части:
https://kais.cadastre.bg/bg/Map

# 548
Здравейте. От няколко месеца живея в напълно нов блок. Имаме фирма професионален домоуправител. На партера на блока има две помещения които са самостоятелни обекти, водят се офиси и са с отделни входове, влиза се директно в тях.
Скрит текст:
В момента те все още се водят собственост на строителя на блока, още не ги е продал. Забелязах, че на тези две помещения домоуправителят ни, не начислява Фонд Ремонт. Когато го попитах защо собственика на тези помещения не плаща Фонд Ремонт домоуправителят ми каза, че строителя на блока (чиято собственост са тези помещения все още) не ги е включил в площното разпределение на блока и тези помещения на практика по документи нямат идеални части от блока и затова защото нямат посочени идеални части, домоуправителят не можел да им начисли Фонд Ремонт. Строителят на блока твърдял, че тези помещения не са част от етажната собственост, затова не ги бил включил в площното разпределение на блока и затова в документите на блока тези помещения нямат посочени притежавани идеални части.
Ето тук можете да проверите (безплатно) всеки един от тези имоти какъв статут има и колко са му идеалните части:
Само за София ли я има тази услуга?

# 549
Как да го съдите - питате адвокат.
До три години назад можете да търсите вноски, останалите са погасени по давност.

Комплекса не е от затворен тип и няма кой да следи кой колко често си идва в апартамента 😄 А сме над 60 апартамента. Този закон е толкова нелеп, толкова неработещ..

Не е нелеп. Просто вие нямате желание и си намирате оправдание. Това е което аз виждам.

При нас осъдиха съсед с дължими суми от 2018 година, нищо не му беше опростено по давност. Да не говорим, че адвокатите на фирмите домоуправители много добре се познават със съдебните състави в окръжен съд и обикновено там печелят делата без дори да се четат материалите по делото.

# 550
# 551
Зависи кога е заведено делото - исковата молба кога е входирана. От нея дата се смятат 3г давност, а не от излизане на решението. Най-общо казано...
А и давността не винаги служебно се прилага, а е по възражение на ответника.
Не ми се вярва адвоката на осъдения да е пропуснал да направи такова...нито съдът да е недогледал.

# 552
Благодаря за информацията. Проверих двата имота, оказа се че нямат вписани общи части. В същото време според тази статия - https://pravenanaliz.eu/2022/09/20/%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B … %BE%D1%82-%D0%BE/ излиза че не може да има самостоятелен обект в дадена сграда без той да има част от общите части. Кое е вярно.

# 553
В КК не всичко се нанася. От нашия блок, там, само за 5 ап.има вписани идеални части.

Допълних си поста горе, ако искаш ми пиши да ти проверя и в имотния регистър към АВ.

# 554
Здравейте! Включвам се да споделя нашия опит с Вход Мениджър. Подобно на повечето и ние бяхме със срочен договор от 1 година, но от фирмата продължаваха да си начисляват такси и след изтичането му. Ние направихме ОС, избрахме нов домоуправител и УС, регистрирахме се в общината и изпратихме уведомително писмо към Вход Мениджър за прекратяване на договорните отношения. Те обаче упорито отказват да признаят нашето събрание, защото не е организирано от тях. Касата водена от тях беше с отрицателен баланс и според техните условия трябва да се съберат собствениците на 20% от общите части и да внесат искане за ОС, на което да се гласува отказването и в срок от 30 дни да се изплатят липсващите средства. В продължение на месеци не успяхме да постигнем споразумение и накрая се стигна до съд. Според съда, решение на ОС, необжалвано в 30 дневен срок от разпространяването на протокола е напълно законно. Те, разбира се, обжалват.
Не зная, дали със всички професионални домоуправители е така, но с Вход Мениджър нищо от обещаното не беше направено - нито събираемостта на таксите се подобри (дори напротив), нито направиха обещаните ремонти. Даже след оплакване от качеството на почистване си начислиха такса "Контрол на качеството".

Общи условия

Активация на акаунт