За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 855
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • In transit
Морски бриз, в темата за козунаците се коментираше, че това брашно не е ОК. Ако стои тъмно, значи не е избелено или съвсем фино. Но ако месиш с машина 15-20 минути са напълно достатъчни. Няма смисъл да месиш и на ръка. Пробвай с друго брашно.

# 496
Брей, тази година е някаква гредица с брашната май....

# 497
Мики, благодаря. Бе започнах го в робота и го довърших на ръка, защото дойде много тесто и ме беше страх да не остана без него. Лятото младежа меси една паста в него, беше много твърдо тесто и нещо започна да хрупа. Сега си го пазя, че надали ще мога да си купя друг скоро.
Ще пробвам с нормално брашно следващия път.

# 498
  • София
Брей, тази година е някаква гредица с брашната май....
Вчера ми донесоха брашно от Турция. Протеини 11%. Във вторник ще месят с него козунаци и ще пиша.

# 499
Има ли някой опит с патешки яйца? Искам да ги ползвам за сладкиш. Донесоха ми ги пресни, но никога не съм ползвала и се чудя как да  ги оползотвовря.
Благодаря!

# 500
  • Sofia
Морски бриз, в темата за козунаците се коментираше, че това брашно не е ОК. Ако стои тъмно, значи не е избелено или съвсем фино. Но ако месиш с машина 15-20 минути са напълно достатъчни. Няма смисъл да месиш и на ръка. Пробвай с друго брашно.
За това брашно ("за козунак" на СМ)  от години коментираме "че не е ясно кое му е козуначеното". Пък вчера при Стоян и Лора чух реплика, че било "с много глутен"  
Иначе проблемни са други брашна, тегаво е тази година, да... не помня да е било така...

# 501
За първи път правя козунак с брашно за козунак, може и последен да е.....  Имам останал пакет Гливер тип 650 и е по-бяло и по фино от това за козунака на СМ. Започна да ми харесва след втасването, което стана мнооооого бавно. Току що го метнах във фурната да се пече. Ще го снимам накрая.Имам надежда, че няма да е съвсем зле.
Скрит текст:

Резултата е повече от добър според мен, как лошо тръгна, а даже и на конци съм го докарала. Месенето не е било на халос, нищо че ни едно мехурче не се появи.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 15:47 от morskibriz

# 502
Ако е сивее брашно може да е било съхранявано неправилно, на влага и да е мухлясало, особено сега зимата си е възможност, после не се надигат печивата добре ако е така. Но щом се е надигало и е бухнало явно не е от това.
Има ли някой опит с патешки яйца? Искам да ги ползвам за сладкиш.
Много са близки до кокошите, щом пък е за сладкиш съвсем няма разлика.

# 503
  • София
--- Купих релефна точилка и искам да направя на детенце соленки - дайте ми рецепта за тестото, моля. Ако не могат да са соленки, то тогава за сладки. Мерси предварително за помощта.
--- И още един въпрос - от къде в Гео Милев, Слатина и Редута - купувате пресни комплекти за дроб-сърма ?

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 23:55 от mamamia52

# 504
  • София-Младост
Замесих козунак....вместо мая, активирах бакпулвер...сега се чудя, има ли смисъл изобщо да го оставям да втасва, то като няма мая?
И изобщо ще стане ли нещо от този "козунак", много ме е яд, добре че замесих 1/2 доза.

# 505
  • под тепетата
Не може ли да се добави сега мая?

# 506
  • София-Младост
Не може ли да се добави сега мая?
Няма да експериментирам, ще го сплета така и ще пусна нова правилна доза.

# 507
  • под тепетата
Ще стане кекс, ама по-твърд, щом може да се плете тестото. Не е ли по-добре курабийки.

# 508
  • София-Младост
Мерси ина двете ви, пече се вече, после ще видим какво ще стане.

# 509
Имам целина- глава и коприва, някоя рецепта за супа?

Общи условия

Активация на акаунт