За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 855
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • In transit
  • Мнения: 14 225
Морски бриз, в темата за козунаците се коментираше, че това брашно не е ОК. Ако стои тъмно, значи не е избелено или съвсем фино. Но ако месиш с машина 15-20 минути са напълно достатъчни. Няма смисъл да месиш и на ръка. Пробвай с друго брашно.

# 496
  • Мнения: 10 691
Брей, тази година е някаква гредица с брашната май....

# 497
  • Мнения: 1 712
Мики, благодаря. Бе започнах го в робота и го довърших на ръка, защото дойде много тесто и ме беше страх да не остана без него. Лятото младежа меси една паста в него, беше много твърдо тесто и нещо започна да хрупа. Сега си го пазя, че надали ще мога да си купя друг скоро.
Ще пробвам с нормално брашно следващия път.

# 498
  • София
  • Мнения: 2 518
Брей, тази година е някаква гредица с брашната май....
Вчера ми донесоха брашно от Турция. Протеини 11%. Във вторник ще месят с него козунаци и ще пиша.

# 499
  • Мнения: 1 786
Има ли някой опит с патешки яйца? Искам да ги ползвам за сладкиш. Донесоха ми ги пресни, но никога не съм ползвала и се чудя как да  ги оползотвовря.
Благодаря!

# 500
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Морски бриз, в темата за козунаците се коментираше, че това брашно не е ОК. Ако стои тъмно, значи не е избелено или съвсем фино. Но ако месиш с машина 15-20 минути са напълно достатъчни. Няма смисъл да месиш и на ръка. Пробвай с друго брашно.
За това брашно ("за козунак" на СМ)  от години коментираме "че не е ясно кое му е козуначеното". Пък вчера при Стоян и Лора чух реплика, че било "с много глутен"  
Иначе проблемни са други брашна, тегаво е тази година, да... не помня да е било така...

# 501
  • Мнения: 1 712
За първи път правя козунак с брашно за козунак, може и последен да е.....  Имам останал пакет Гливер тип 650 и е по-бяло и по фино от това за козунака на СМ. Започна да ми харесва след втасването, което стана мнооооого бавно. Току що го метнах във фурната да се пече. Ще го снимам накрая.Имам надежда, че няма да е съвсем зле.
Скрит текст:

Резултата е повече от добър според мен, как лошо тръгна, а даже и на конци съм го докарала. Месенето не е било на халос, нищо че ни едно мехурче не се появи.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 15:47 от morskibriz

# 502
  • Мнения: 17 116
Ако е сивее брашно може да е било съхранявано неправилно, на влага и да е мухлясало, особено сега зимата си е възможност, после не се надигат печивата добре ако е така. Но щом се е надигало и е бухнало явно не е от това.
Има ли някой опит с патешки яйца? Искам да ги ползвам за сладкиш.
Много са близки до кокошите, щом пък е за сладкиш съвсем няма разлика.

# 503
  • София
  • Мнения: 635
--- Купих релефна точилка и искам да направя на детенце соленки - дайте ми рецепта за тестото, моля. Ако не могат да са соленки, то тогава за сладки. Мерси предварително за помощта.
--- И още един въпрос - от къде в Гео Милев, Слатина и Редута - купувате пресни комплекти за дроб-сърма ?

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 23:55 от mamamia52

# 504
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Замесих козунак....вместо мая, активирах бакпулвер...сега се чудя, има ли смисъл изобщо да го оставям да втасва, то като няма мая?
И изобщо ще стане ли нещо от този "козунак", много ме е яд, добре че замесих 1/2 доза.

# 505
  • под тепетата
  • Мнения: 11 182
Не може ли да се добави сега мая?

# 506
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Не може ли да се добави сега мая?
Няма да експериментирам, ще го сплета така и ще пусна нова правилна доза.

# 507
  • под тепетата
  • Мнения: 11 182
Ще стане кекс, ама по-твърд, щом може да се плете тестото. Не е ли по-добре курабийки.

# 508
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Мерси ина двете ви, пече се вече, после ще видим какво ще стане.

# 509
  • Мнения: 2 638
Имам целина- глава и коприва, някоя рецепта за супа?

Общи условия

Активация на акаунт