За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 1 333
За мен най-важното за тези палачинки е:
Сместа да е по-гъста от тази за нормалните, за да не се разливат много.

Аз слагам мазнина директно в сместа, не мажа тигана, така не ми залепват.

Да не е на силен огън, защото бързо загарят, особено като има банан.

Иначе слагам цели яйца.

# 586
  • In transit
  • Мнения: 14 218
snowwhite12, радвам се, че на всички е харесала фаринатата. Kissing Heart В блога ми най-горе, има падащо меню "По продукти". Там може да разгледаш рецепти с тиквички, спанак и други зеленчуци, които обичам да приготвям. (Ако не си го направила вече. Grinning )

starrydream, аз не ги разбивам отделно. Другите неща Fiffy ги е написала.

# 587
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ще се пробвам с така наречените американски палачинки но нужно е да се разбиват отделно белтъци и жълтъци? Искат ли олио за пърженето?
 Пп. с миксер ще бъркам.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BD%D0%BA%D0%B8
Не е нужно, но е хубаво. Simple Smile
Ако ти е незалепващ тигана не, но иначе да. И остави сместа за 15 тина мин. да се отпусне глутена, за да не са жилави палачинките.

# 588
  • Мнения: 24 623
Ще се пробвам с така наречените американски палачинки но нужно е да се разбиват отделно белтъци и жълтъци? Искат ли олио за пърженето?
 Пп. с миксер ще бъркам.
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BD%D0%BA%D0%B8
Тези както са с банан в сместа, тя ще си стане по-мокра и тежка заради него, няма как да станат така въздушни както без банана стандартните им. Иначе си е горе-долу като кексова смес, бъркането след като сложиш брашното гледаш да е минимално - по-добре да остане някоя и друга малка бучица отколкото да бъркаш прекалено дълго и да не ти се надигнат. На мен ми е по-лесна такава смес ако слагам млякото накрая да разреждам с него, по-бързо се смесва брашното и ми стават по-малко бучки.
Пърженето им не е като на бухти да има мазнина в тигана налята, в незалепващ или на плоча можеш и без, а можеш и малко масло колкото за вкус като го поемат. То е по-скоро изпичане, не пържене. По възможност и не се изкушавай сместа да я разбъркваш всеки път преди да гребнеш от нея, както с тънките палачинки.

# 589
# 590
  • Мнения: 1 779
Американски палачинки, както и мъфини, приготвям по американския начин:
- сухите продукти се сместват в един съд, течните в друг
- яйцата се разбиват леко ( не както сме свикнали в Европа)
- сместта се обърква с лъжица, не с миксер
- пържат се в малко масло на бавен огън ( аз капвам и олио, за да не загори маслото)

Во истина воскресе!

# 591
  • Пловдив
  • Мнения: 1 022
Христос Воскресе на всички! Бъдете здрави!
Идвам с едно въпросче, че малко се изложих аз...от години правя козунаци и винаги си активирам маята предварително. Този път от бързане и от простотия най-вече не го направих. Тестото ми стоя в хладилника,ама от снощи грам не е мръднало...явно маята не е ок.
Та, въпросът ми е мога ли това тесто да го използвам за него друго (тип курабии) или и аз не знам ... че ме е яд за домашните продукти...

# 592
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Христос Воскресе на всички! Бъдете здрави!
Идвам с едно въпросче, че малко се изложих аз...от години правя козунаци и винаги си активирам маята предварително. Този път от бързане и от простотия най-вече не го направих. Тестото ми стоя в хладилника,ама от снощи грам не е мръднало...явно маята не е ок.
Та, въпросът ми е мога ли това тесто да го използвам за него друго (тип курабии) или и аз не знам ... че ме е яд за домашните продукти...
Премесвай с нова мая ако имаш време. Проблемът не е в неактивираната мая, аз никога не я активирам, просто си е била заминала. За всеки случай ако решиш да премесваш - нова прясна или ако не е сигурна - активираш да я видиш жива ли е.

# 593
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Христос Воскресе на всички! Бъдете здрави!
Идвам с едно въпросче, че малко се изложих аз...от години правя козунаци и винаги си активирам маята предварително. Този път от бързане и от простотия най-вече не го направих. Тестото ми стоя в хладилника,ама от снощи грам не е мръднало...явно маята не е ок.
Та, въпросът ми е мога ли това тесто да го използвам за него друго (тип курабии) или и аз не знам ... че ме е яд за домашните продукти...
Мдааа освен да го замесиш с нова мая, друго не остава - без никакъв набухвател...

# 594
  • Пловдив
  • Мнения: 1 022
Значи да активирам нова мая, да я добавя към това тесто и да го измеся? Така ли да разбирам? Извинявам се, но не ми се е случвало досега... Аз именно затова винаги я активирам, да съм сигурна, че е ок...ама баш сега...излагация...

# 595
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Значи да активирам нова мая, да я добавя към това тесто и да го измеся? Така ли да разбирам?
Така, да. Забъркай маята повечко брашно до мокро тесто, да не е течна, ще е по трудно да я вкараш в тестото.
Нещо такова да получиш. Покриваш с малко брашно и оставяш за 30-40мин., след това смесваш с тестото.  Още снимки тук при мен - https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 09:29 от Morena

# 596
  • Мнения: 10 862
Бихте ли сготвили агнешка плешка с пресен зелен грах или не върви? И двете са ми съвсем пресни от фермер.
Имам още тиквички и копрва, но май агнешкото с тиквичките не върви, а към копривата нямам още киселец и лапад ...

# 597
  • Мнения: 43 507
Бих изпекла ангнешката плешка, а от грахта бих направила пюре за гарнитура.

# 598
  • Пловдив
  • Мнения: 1 022
Благодаря на всички, които се включиха! Замазах положението, но ще има поправителен със сигурност 😂
Весели празници!

# 599
  • Варна и...духом на Босфора
  • Мнения: 2 718
Светли Празници 🍀🍀🍀💜💜💜
Това за какво е аджеба,за тесто ли е,разделител за нещо ли е

Общи условия

Активация на акаунт