С какво ви дразнят свекървите? – 145

• 31 419
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна

..... О, не, ще ти отговоря. Ако следеше темата, щеше да си видяла, че съветът й беше, че свекървата в моя случай не е виновна, а е виновен ММ, който не ме пита удобно ли е тя да дойде на гости у дома.

Ами, свекърва още не съм, снаха вече не съм, че си отиде свекърва ми...  Ама да ти кажа, в това изречение ми е закодиран голям проблем - няма какво да те питат "удобно" ли е. Вратата за най-близките винаги е отворена, щом имат нужда да дойдат. Ако за мен в този момент е проблем, споделям си и си лягам/отивам да върша каквото съм планирала и т.н. Все пак, всяка жена се чувства най-добре в своята си къща и не прави тегели до дома на сина/снахата всяка вечер
Ама това става при две непредубедени и добронамерени жени. И както винаги съм казвала, аз съм пълнолетен човек, знам как да се държа с други хора, какво да изисквам от тях и какво да им дам. Тия приказки, че съпругът трябвало да слага граници на майка си/баща си са глупости. Е, след като оставяте нещата в негови ръце, значи трябва да приемете, че ако той смята за ок положението, значи нещата остават така, а не да мрънкате и "храните" мъжа/родата.

# 76
  • София
Кой решава за чуждия дом дали вратата за най-близките винаги е отворена? Защото в моя дом това не е така. И най-близките за мъжа ми не винаги са най-близки за мен. Както и обратното.

# 77
Какво лошо има мъжът да слага граници, ако майка му е нетактична и нахална?

# 78
Живеем във времена, в които огромен процент от двойките нямат брак. Това обаче не значи, че няма снаха и свекърва. Не подписът променя статуса, а връзката между хората. Както и ми се вижда несериозно някой да е от 20 години с партньора си, да имат две деца и да трябва да казва "гаджето ми", а не "мъжа ми". Вече "съпруг" е друга работа.
Същото важи и за снахите на починали свекъри. Те си остават снахи на тези хора, независимо, че вторите вече ги няма.

milenaka, по принцип това трябва да се изговори в началото. Вкъщи всеки пита другия "удобно ли е мама/тати/сестрата да дойде еди-си-кога за еди-си-колко време". И го считаме за нормално. На моя прителка мъжа обаче й казал, че щом той не счита за нужно тв да пита дали може майка й да дойде, значи и той не е длъжен да пита нея или да я уведомява. Което аз смятам за пълен абсурд. Особено когато тя е домакинята и когато става въпрос за дълъг престой с приспиване + прихождането на още гости поне по веднъж на ден, за да се видят.

# 79
Има една приказка моят дом е моята крепост, не е хан постоянно да влизат и да излизат гости, това важи и за родителите. Пък кой както си иска за неговия дом.

# 80
  • Варна
Природата - майка и баща са най-близки. Ако утре нещо се случи и се разделиш с мъжа ти, от кого ще потърсиш подкрепа (ясно, че първо на себе си ще разчиташ,  евентуално приятели, ама другите са родителите) И мъжът ще потърси своите...
Че във всяка къща е различно - различно е, казах защо от нищо, може да стане голям проблем

# 81
Аз, доколкото си спомням, единствените свекърви тук са Бор_яна и К.А.Г. Даже tays още е кандидатка. Къде ги видяхте тези други свекърви, не знам.

И аз съм свекърва. Simple Smile

# 82
Може родителите да са най-близки, но не всички и не при всеки. Аз примерно съм близка с майка ми и баща ми, но нито аз ще отида непоканена у тях, нито те ще дойдат без предварителна уговорка. Нито техният дом е хан, нито моят. Елементарна съобразителност е това.

# 83
Ми на мен родителите не са ми най-близки. Да, ако нещо се случи с ММ, ще се обърна към тях, но не спя с тях в едно легло, не се прибирам при тях, детето ми не е направено от тях и не мога да им споделя всичко.
Ей снощи майка ми разтягаше локумите как родителите винаги трябвало да си останат родители и да се знае кой е авторитетът, а децата винаги си оставали деца и трябвало да слушат. Ми да си стои тогава само родител и да чака да й споделям после. 15 години живея сама и е смешно да си мисли, че още може да ме възпитава.

# 84
Римона, прекалено от скоро си в темата за да обобщаваш, че всички не съгласни с теб са свекърви
Точно колкото не питам мъжа ми удобно ли му е мои близки да дойдат, не очквам и той да пита. Съобщаване- да, но не и искане на разрешение.

# 85
  • Варна
Момичета, малко вникване - естествено, че е домът не е хан всеки да влиза и излиза. Но ако реши да намине инцидентно - не е драма.
А мъжът да си слага граници на родителите щом преценява. Но ако моята и неговата преценка се разминават, няма него да убеждавам да застъпи позиция ми, директно говоря с човека, който ми образува нерви.
Лютиче, удобно така - най-близък ми е той, ама ако нещо... тези от които се дистанцирам заради него да помагат. (Авторитет до гроб родителят не може да бъде, с остаряването вече не са в час с динамиката на живота)

# 86
Тя и мен ме засили за свекърва, явно ме бърка с Бор_яна, няма лошо. Но и е трудно четенето с разбиране, няколко поста преди това съм написала, че още не съм свекърва, сина ми още няма 17.
Иначе наистина е редно всеки да слага границата на своите родители, по-лесно е. Но докато за мама домът е винаги отворен, а свекървата е чудовище дори и само с това какво е казала, ще има поводи за дрязги. Както на вас ви е мила мама, и не се пускате от полите и, така и за мъжа ви е мила неговата. И войната започва...

# 87
plqsak, по твоята логика всеки да си седи при родителите и да се събират само за възпроизвеждане.

# 88
Аз, доколкото си спомням, единствените свекърви тук са Бор_яна и К.А.Г. Даже tays още е кандидатка. Къде ги видяхте тези други свекърви, не знам.

И аз съм свекърва. Simple Smile
Как'Сийке,
Зло да те забрави. 😊

Нормално е да се съобщи и без "може ли" за идване на роднини, но е нормално и другият партньор да откаже и отказът му да се уважи.
Важното е съобщението да не е в последния момент, когато гостите са тръгнали.

# 89
  • София
Мъжът ми въобще не беше близък с баща си. Аз съм с доста влошени отношения с майка ми. Ако се наложи, мъжът ми ще се обърне за помощ първо към кума ни, а аз имам двама приятели, които познавам откакто се помня и ще се обърна към тях.
Близки роднини не означава близки като отношения.

Общи условия

Активация на акаунт