Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 180
  • 774
  •   1
Отговори
# 585
  • София

Така като чета по писания, може да е метална, дървена и тн прозирна, не може плътна.

# 586
  • София
По повода ще дам жокер, че "прозирна" не е точно дефинирано понятие (поне не беше като съм чела ЗУТ последно) и ако правилно помня, тук сте ми казвали, че всяка община има различни представи за "прозирност". Така че не значи непременно мрежа или прътове Wink Нашата е без проект, не е баш плътна, но закрива двора, а от НАГ за нея поне не ни смъмриха.

# 587
  • София
То даже не пише реално прозирна, а лека, но след като са я отрязали, явно мрежа разбират в тяхната община.

# 588
да, ние искахме плътна ограда и имахме проект за такава. Значи да се надяваме, че нивата ще стане УПИ преди да построим къщата Grinning

# 589
Ама Вие и къща не можете да строите, ако парцът Ви не е УПИ! Какъв проект коментирате и кой проектант Ви го изработи се чудя като дори документи за имота си нямате?! После общините били виновни. На нивата освен дървени колци и тел друго няма как да изградите, колкото да не Ви влизат пашуващи животни в парцела.

# 590
  • София
Съседната нива, не техния парцел. 🤷‍♀️ 😂

# 591
С молба за съвет за избор на плат за пергола, ако някой е слагал. Чудя се акрил ли, венил ли трябва да е? Препоръка за фирма, ако някой е поръчвал скоро?
Изградихме перголата, за да спираме колата там на сянка, размер 7,70/5 м. Искам да направя нещо подобно:

Нашата изглежда сега така:

# 592
  • София
anichkaffm, показаният модел изглежда добре, но тези платна се слагат лятото и после се свалят. Дори да са от винил, което ще е и доста скъпо, ще пази сянка на колите лятото, но през другите сезони няма да бъде полезно. При голям сняг ако не се ксъса, ще увисне и ще се разтегне.
Моето предложение е да сложите поликарбонат, а лятото да се засенчва примерно с камуфлажна мрежа или такава за растения.

Аз да дам отзиви тук, понеже се чете от повече хора, за тройния стъклопакет Ка-Б-Ка, който сложихме. Вероятно поради изложението на къщата, завъртяна точно на 45 градуса спрямо посоките, но при Т навън от 34-35-36 градуса, във всекидневната с огромните витрини максимално се вдига до  26-27-28. Мъжът ми каза, че ще позапълним дупките в тухлите с малко пяна и ще се нанасяме. Stuck Out Tongue
Разбира се в този полупланински район сутрешните и нощните Т са 16-18 градуса и тухлите успяват да се охладят.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 10:01 от sofyia

# 593
  • Пловдив
София ,а като заживеете и започнете да проветрявате активно вечер и сутрин, Т няма да се вдигнат над 25-26° при такива нощни температури .

# 594
Ей и аз трябва да сложа един термометър да измеря температурата.
Оня ден като монтирахме кухнята се заъвртяхме 5-6 човека и стана задушно, но пак бешв е пъти по-добре от колкото на верандата пред кухнята (верандата цял ден я пече слънце).

На покрива не се трае. Там е много горещо заради подпокривните прозорци. Не знаем къде сме завряли джажата за щорите и сега не може ги свалим, за да не пече толкова.

# 595
  • Пловдив
nellytan,ще е полезно да накичите стаите с термометри и да споделиш .Реалните замервания са безценни ,за оценка на ползите от дадени мерки .Таваните винаги са по-топли ,още повече щом пече пряко отгоре .

За първа година  трупам реални данни от консумацията на климатиците лятото .Имаше дни ,в които се  достигна до 15kWh(денонощно охлаждане) ,защото всички уреди и тела излъчват топлина +готвене и къпане . Ако външните температури около полунощ са до 25° ,нямаме нужда от охлаждане през деня(става макс 26°) ,но ако са като през изминалите 10 дни ,няма как стените да се охладят само с 2 часа отворени прозорци сутрин .
Днес очакваме температури от 41° и климатиците  не са работили от неделния следобед .Незнам дали ще устискам да не го пусна за експеримента(пределът ми е 26°) ,   но вътрешната Т няма да мине 27° .Това в опровержение на факта ,че Нискоенергийните къщи прегряват лятото .Ключът е в прецизното планиране и недопускане на слънцето лятото .

# 596
Ние вече слагаме первази, разбирайте, че сме почти готови 😍 Имаме кухня и оборудвана една спалня на 1 етаж, баня и тоалетна също.
Нашият хол е северен с огромна врата 4 метра, ама жегата си е като Южна стая 😂 27-28 градуса...
Имаме една западна спалня на 1 етаж, там пече от 2 до 7-8 вечерта, обаче сме сложили перде и да ви кажа си е хлад. В хола още не са ни дошли щорите, дано не е пак такава жега, макар че през вратите въобще не влиза слънце 😀 Но въпреки това, като влезеш отвън вътре, вътре се чувства хлад 😀
От втория етаж нямам впечатления, но има една западна стая, без пердета и е парник, даже в южната ни спалня не е толкова жега 😀 Определено на втори етаж е доста по-топло, там стига до 30 градуса.

# 597
  • Sofiа
Много се вълнувам да споделя, че вече имаме УВЕ! Точно 2 години и един месец от откриването на строителната площадка.
Много съм щастлива, не мога да се освестя още Stuck Out Tongue Winking Eye
Вече пуснахме документи в данъчното.
Някой може ли да подскаже за Електрото какво ни трябва освен УВЕ-то?

# 598
  • София
Честитооо, Valery! Много уют и любов в новия дом!

# 599
  • Пловдив
Val,знаех си че стане бързо .
Едно голямо Честито !
 УВЕ , документ за собственост и договора с електрото .

Общи условия

Активация на акаунт