Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 601
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
mitkomitashki,  ние наскоро стартирахме строежа на къща в Пловдив, след като две години безуспешно търсихме готова и именно заради  калпавото строителство мъжът ми се захвана с това да строи. Купихме парцела юни месец, октомври получихме разрешителното за строеж и се започна едно дълго проучване и търсене на читава строителна фирма. Оказа се, доста трудно начинание, относно цените за груб строеж, за 260кв РЗП офертите от 4 фирми, варираха от 120000 до 210000.
За готова и що годе качествено построена, може да погледнете къщите зад Еврохоспитал, строи ги собственика на Глемпинг Алианс, личеше си, че не се пестят пари за материали.

# 121
  • София
mitkomitashki,  ние наскоро стартирахме строежа на къща в Пловдив, след като две години безуспешно търсихме готова и именно заради  калпавото строителство мъжът ми се захвана с това да строи. Купихме парцела юни месец, октомври получихме разрешителното за строеж и се започна едно дълго проучване и търсене на читава строителна фирма. Оказа се, доста трудно начинание, относно цените за груб строеж, за 260кв РЗП офертите от 4 фирми, варираха от 120000 до 210000.
За готова и що годе качествено построена, може да погледнете къщите зад Еврохоспитал, строи ги собственика на Глемпинг Алианс, личеше си, че не се пестят пари за материали.

Много благодаря! И ние все повече осъзнаваме, че ако искаме дом, ще трябва да си го построим.

Може ли повече информация на какво се дължи разликата от два пъти при офертата?
Това наистина е много голяма разлика за изпълнението на един и същ проект.
Понякога си мисля, че никой не ценообразува смятайки и т.н., а всички гледат тавана.

# 122
Извинявайте , аз малко така се намесвам като в необрано лозе, но къде отива сумата от 200 000лв за груб строеж!?!?! Последната година говорихме с доста хора постройли си къщи ( 120-160кв рзп) и сумата за груб строеж вървеше 60-80хил., която са платили. Отделно с мъжът ми работим в строителна фирма в този сектор и сумите, които пишете наистина ме стресират и ми се виждат ужасно надути. Това,което са ми споделяли е , че грубия строеж е най- евтината част от правенето на къща. Ако грубия строеж и толкова не искам да си представям скъпата част колко ще е.

# 123
  • Sofia
През миналата година бях свидетел, как всеки ден майстора получаваше нова оферта за работа и ги отрязваше за най-рано след година. Тези които се интересуваха им пращаше оферта. Ако работиш по някакъв проект 1-2-3 месеца, то за това време можеш да пускаш оферти на 2ни цени, докато някой клъвне (т.е. е на зор и му е спешно).

Така, че така е обстановката - майсторите непрекъснато взимат клиенти на които им е спешно и плащат двойно. Ако вие сте в тяхната позиция ще избирате, точно тези. След като има много повече обекти отколкото работници ще е така и е нормално. Стресиращо или не. В момента и най-некадърния майстор намира работа.

Като дойде кризата ще работят същите на двойно и тройно по-ниски цени, само и само да си плащат кредитите и да не гладуват.

Като сте на зор ще трябва да платите. Ако не сте - къде се бутате през 2023 да правите такива неща?

В момента много трудно се намира майстор, за това и си позволяват да работят немърливо, защото бързат за следващия обект. Аз също си правя каквото мога и понеже правих част от ел.инсталацията, а друга тотално я преправях, наблюднията са ми същити - отчайващо качество и най-хубавите неща са тези, които сам си ги направиш.

# 124
mitkomitashki, за мен лично определено най-добре е да се започне съвсем от 0-та. Това обаче у нас хич не е лесно.
Първо с парцелите е голяма каша, кой в регулация, кой не. Много от парцелите не са лесно достъпни с транспорт. Тотална липса на обществена инфрастуктура и т.н. (цял роман мога да напиша).

Екипа от проектанти е много важен. Добре е освен ти да имаш исикване за качествени материали, те също да ги познават и да ги вложат още на ниво проект до най-малките детайли.  Това ще ти спести много главоблъскания!

След това идва драмата със строителите. Там вече са много зле нещата. Добре е и ти да понаучиш някои неща,  за да може да следиш процеса.
Най-добрите майстори, на които съм попадала са ми препоръчани от консултант от Кнауф. 

Относно попивните ями - ами и аз не знам какво да кажа. То е направо безумие, ние сами да замърсяваме мястото, на което живеем, че и да сме горди от това! Ама явно, че дори и на хора с възможности това не е проблем. При нас даже си пукат фекалните води на улицата -  ама щом няма кой да ги спре, значи е в реда на нещата...

# 125
  • Пловдив
Може ли повече информация на какво се дължи разликата от два пъти при офертата?
Това наистина е много голяма разлика за изпълнението на един и същ проект.
Понякога си мисля, че никой не ценообразува смятайки и т.н., а всички гледат тавана.
Разликите бяха най-осезаеми за покрива и основите, истината е че най-високата оферта беше от фирма, която просто искаха да ни откажат мило, защото са претрупани от работа и вероятно беше умишлено повишена.
Реално всички имаха ангажименти с месеци напред, което им дава свобода да надуват цените и да си избират клиента.
Не знам колко точно ще излезе в крайна сметка грубия строеж, след няколко месеца ще споделя.
Най-големите сметки са за желязо - 25000лв, за бетона още толкова.
Най-скъп е трудът, около 50000лв

# 126
  • София
edelvais0404, факт е, че тук в момента пишат хора, строящи в/около София и Пловдив, мисля имаше една потребителка от Стара Загора, SKK вече не пише тук, но е около В. Търново.
Ще бъде полезно да споделите конкретни разценки и от къде сте.
Аз съм споделяла, че първата оферта от същия строител беше 84 Хил.лв, месец преди войната,за 100 м2 + 20м2 гаражна плоча, повдигната на 40 см над нивото на терена. И пак с уточнението, че едноетажна е най-скъпо.
Като пера, най-скъпо е кофражирането - 51 лв/м2, арматурата е 0.70 лв/кг желязо, това без ДДС. Бетона е 220 лв/кубик с транспорт и полагане. Желязото ни беше 6 т, 16000 лв с ДДС и когато скочи над 3 лв, едвам го намерихме и платихме на 2.76, през Бокал Инженеринг. Покривът се връзва на 195 лв/м2, с Тондах континентал, с обшивка и безшевни улуци.
Това е положението около София, разбира се придружено с огромна доза некадърност. И ето, нашият строител продължава - стартирал е 240 м2 РЗП в Бистрица, довършва две къщи в Панчарево.....

# 127
Може би разликата идва от района, макар да ми се вижда огромна. Става въпрос за Хасково, не мога да цитирам цени на всичко,но примерно кубик бетон е 110-120лв. Просто четейки и изведнъж започнах да си мисля,че съм в тотална илюзия 😆
Иначе относво мястото ,за което питах какво да проучим преди наколко поста - дадохме го на архитект, който потвърди, че всичко е точно, та скоро се надявам да е официално наше. 😊
edelvais0404, факт е, че тук в момента пишат хора, строящи в/около София и Пловдив, мисля имаше една потребителка от Стара Загора, SKK вече не пише тук, но е около В. Търново.
Ще бъде полезно да споделите конкретни разценки и от къде сте.
Аз съм споделяла, че първата оферта от същия строител беше 84 Хил.лв, месец преди войната,за 100 м2 + 20м2 гаражна плоча, повдигната на 40 см над нивото на терена. И пак с уточнението, че едноетажна е най-скъпо.
Като пера, най-скъпо е кофражирането - 51 лв/м2, арматурата е 0.70 лв/кг желязо, това без ДДС. Бетона е 220 лв/кубик с транспорт и полагане. Желязото ни беше 6 т, 16000 лв с ДДС и когато скочи над 3 лв, едвам го намерихме и платихме на 2.76, през Бокал Инженеринг. Покривът се връзва на 195 лв/м2, с Тондах континентал, с обшивка и безшевни улуци.
Това е положението около София, разбира се придружено с огромна доза некадърност. И ето, нашият строител продължава - стартирал е 240 м2 РЗП в Бистрица, довършва две къщи в Панчарево.....

# 128
  • София/Варна
110-120лв предполагам, че е кубик бетон в бетоновия възел. Но ти плащаш освен бетона, транспорт, бетоноомпа, надника на юнаците дето бетонират и вибрират. Така че цената става доста различна.
За кофража е нормално да е скъп, защото най-евтините плоскости хидрофобен шперплат е 15-20лв. на кв.м., боклучав китайски. Това изкарва 3 до 5 цикъла на кофриране и декориране и е на боклука.

# 129
  • София
Отделно, ако някой не е пробвал да прави кофраж и след това в него да излива бетон, може да се пробва - хич не е приятна работа, кофрирането не е и просто, та и за труд хората си взимат пари (нормално е като на 50 г вече са амортизирани).

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 14:53 от ToniShu

# 130
  • Бургас
Едно от първите неща, които ме шокираха, когато правехме нашата къща, бяха разликите в цените. Аз също мислех, че когато искат да те откажат, дават висока. Сега си мисля, че е на преценка, колко може да изкарат.
При нас за разкриване на покрива, махане на стари керемиди и ремонт, едната фирма ни изпрати оферта за близо 25000 лв без ДДС. Това е само труд, без керемидите, годината: 2020. После мъжът ми започна да разпитва и намери бригада, която прави само това: покриви и са препоръчани през годините от близки приятели. Бригадирът дойде, качи се на покрива и след половин час каза категорично: около 3500-4000 ще е като труд, мога да поема обекта след месец и половина. Той препоръча и друга бригада, която се занимава само с улуци. Там поискаха още 1800 лв. Бяха абсолютно точни, свършиха си работата за около седмица и до този момент сме много доволни от свършената работа.

# 131
  • Sofia
За една и съща дейност, хората взимат различно. Но не е само алчност, доста често е самооценка - хора, които осъзнават, че правят нещата по-добре от колегите си съвсем целенасочено слагат цени, които да са по-високи.

Аз, ако ще върша някаква работа, ще обърна внимание на детайлите, ще предложа по-добър резултат, но ако знам, че Пешо претупва нещата и, че влага евтини материали, естествено че ще дам двойна оферта или ще се наложи и аз да сваля драстично качеството.

Покрай моите ремонтни дейности понаучих да правя не едно или две неща - от където осъзнах и на практика, че изисква доста физичен труд и, че малко хора изпипват нещата, а повечето го карат некачествено и през пръстите, така, че е супер трудно да намериш някой, който си обича работата и му е кеф да направи нещо качествено.

# 132
110-120лв предполагам, че е кубик бетон в бетоновия възел. Но ти плащаш освен бетона, транспорт, бетоноомпа, надника на юнаците дето бетонират и вибрират. Така че цената става доста различна.
За кофража е нормално да е скъп, защото най-евтините плоскости хидрофобен шперплат е 15-20лв. на кв.м., боклучав китайски. Това изкарва 3 до 5 цикъла на кофриране и декориране и е на боклука.
Не, 120 е бетон,транспорт,помпа, полагане.

# 133
Значи сте късметлии с района си edelvais0404.
В София са по - високи цените само на бетона в бетоновия възел, отделно транспорт+ бетонпомпа+ труд.  За големи количества обикновено има отстъпки, но в еднофамилните сгради няма чак такива количества.

# 134
Професори, доценти, това е! Цените са спрямо търсенето, а то е сериозно. Хората чакат по 1 година и повече, за да дойде строителят да почне строежа. Ясно е, че няма как да се сравняват цените в София и СО с цените в Хасково.

Общи условия

Активация на акаунт