Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 061
  • 774
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Няма ли как да орежете клони, които пречат, но да оставите дърветата да живеят?
Ако някой отсече възрастно дърво в мой имот, ще се постарая душицата му да извадя впоследствие, ако ще след години да е. Просто е нещо, за което ми пука на мен, а никой няма право да се разпорежда с имота ми вместо мен.

# 466
  • София/Варна
Ние имахме същия проблем.  Пуснахме заявление в общината, че искаме да премахнем опасни дървета, че пукат, че е много страшно, Абе големи глупости писахме. Твърдяхме, че са в нашия имот. Имаше една 20м. топола на 1м. от нашия имот, тая си изглеждаше описана, другото бяха джанки, глог 4м. висок(такова чудо не бях виждала) и череша. Проверихме таксите, за да знаем колко високи да ги пишем. Минаха еколозите от общината( не е София) погледнаха, платихме таксичка и ги орязахме.

Добавям след поста на Тони, според ЗУТ нямат право да садиш висока растителност по имотната граница. В нашето село, някога са раздавали земя за вили, набодени са мнооого дръвчета покрай мрежата и никой не ги е поглеждал поне 40 години, страшно е.

# 467
  • София
Няма ли как да орежете клони, които пречат, но да оставите дърветата да живеят?
Ако някой отсече възрастно дърво в мой имот, ще се постарая душицата му да извадя впоследствие, ако ще след години да е. Просто е нещо, за което ми пука на мен, а никой няма право да се разпорежда с имота ми вместо мен.
Не може само клоните, дърветата и сега деформират оградата, а като я сменим няма шанс. Те са на границата, което е съвсем различно от това да отсичаме дървета просто така. Ще премахнем дървета, които реално пречат и които не трябва да са там, навътре в двора им е такава джунгла, че почти няма да има разлика..
Тези не са насадени, диворастящи и самонасадили са се..От години не е стъпвано в имота.

# 468
  • София
Ако не съм разбрала правилно точната ситуация, се извинявам. аз бих се застъпила за всякакво дърво - посадено от мен или диво, щом е в моя имот. Ако не е в имота ми и/или наистина е опасно, и ако съм уведомена по надлежен ред, не бих създавала проблеми.

# 469
  • София
Ако не съм разбрала правилно точната ситуация, се извинявам. аз бих се застъпила за всякакво дърво - посадено от мен или диво, щом е в моя имот. Ако не е в имота ми и/или наистина е опасно, и ако съм уведомена по надлежен ред, не бих създавала проблеми.
Разбира се, на нас никак не ни е приятна ситуацията, още повече че и финансово ще сме ощетени. Нямаме никаква връзка с тези хора, възрастни са и живеят от години в чужбина...т.е. имотът е безхаберно запуснат от поне 20г. Нито можем да ги уведомим, нито нищо...

# 470
Всъщност би трябвало първо да поискате разрешение от общината за премахване на дърветата, като изброите причините и чак след излизането на разрешението да ги режете. Такава в процедурата по принцип. Хубаво е да видите наредбата конкретно във Вашата община или да питате еколозите в кметството.

# 471
Аз подавах няколко пъти молба до община Брезово, да разреши на свекърва ми да премахне върба в двора и дърво на тротоара (не помня какъв вид), точно пред къщата, в която е израснала. Корените и на двете дървета повдигаха тротоара и плочките в двора (в резултат на това едната стена на къщата беше напукана). В къщата никой не живее, просто жената искаше да я съхрани.
Ами никакъв отговор не получихме повече от година. Накрая, подадохме заявление, че ние ще предприемем действия за наша сметка. Наехме алпинисти и премахнахме дърветата.  От общината все още няма реакция.
Но, за се влезе в чужд имот, със сигурност ще трябва някакво писмено разрешение, дори да е видно, че ви вредят дърветата.

# 472
  • Varna
Момичета,
Какво следва след УВЕ ?
Трябва да отида до енергото, да го декларирам в общината, нещо друго изпускам ли?

# 473
  • София
За съжаление в Бг липсват всякакви закони относно безстопанствени и неподдържани сгради, дворове и т.н. Според мен това е причината за пустеещи и рушащи се сгради и къщи, а в същото време интерес за закупуване има. Не знам конкретика, но почти навсякъде в Европа при неподдържане и неплащане на данъци определен период, имотите се отчуждават в полза на община/държава.
Ние също имаме една голяма слива точно на границата с комшиите, от нашата страна. Оградата е стара мрежа с бетонни колове, цялата изкривена от времето и ако някой реши да прави ограда, ще пречи и ще трябва да се махне.
Ако трябва да прадя ограда и на границата има безстопанствени и пречещи дървета, още повече не е орех, не бих търсила никакво чиновническо одобрение!

Ние искахме разрешение от съседите да засадим овощни дръвчета на 2, а не на 3м, както е по закон. Те също ни питаха дали имаме против пристройка на кокошарника, която е правена преди много години и е на около 1.50 м от нас, в дъното на парцела, да остане. Ами нямам против, защото след време и моят кокошарник ще е там.

# 474
  • София/Варна
Момичета,
Какво следва след УВЕ ?
Трябва да отида до енергото, да го декларирам в общината, нещо друго изпускам ли?
Ако под общината имаш предвид данъчното, поне аз не се сещам за друго. Ако нямате административен адрес, трябва и това да направите.

# 475
Здравейте, може ли да препоръчате фирма за град София която инсталира мълниезащита както и да издава сертификат за контрол на ел. инсталация (съпротивление на изолация на кабели, импеданс на контура фаза, защита заземителни уредби, мълниезащита заземителни уредби, прекъсвач за защитно изключване).

# 476
Здравейте компетентни хора,
Няма как да изчета всички теми, а и ми трябва актуално инфо. Аз съм на етап подаване на заявления за визи за проектиране в община Родопи. Искам да оползотворя времето с набелязване на строителни фирми. В момента чакам оферта от архитект, имам предвид още един. Молбата ми е за препоръка на строителни фирми от Пловдив. Не ми се ще да си губя времето в срещи с некоректни фими. Предполагам, че архитектът също ще може да ме насочи,, но искам да съм подготвена.
Някой да строи в околността в момента да даде някакво инфо?
Благодаря.

# 477
  • София
Здравейте,
Имаме издадена виза за "поставяем павилион" по документ,... върху ПИ ...което ни ограничи доста и сега ни е предложено от гл. архитект - 3 модула 3х7м /общо 63кв.м./ ...
Въпроса е дали тези модули могат да са един цялостен и дали има модули не от метал? А дърво? И има ли фирма която се занимава с такива проекти или внася готови?
Честно казано на мен метален модул ми звучи клаустрофобично... предполагам и за повечето хора е така?
ПП: Най-вероятно ще го продадем.
ПП:2 Има вариант да коригираме проекта, но ще загубим още време.
по чл. 56 кое е най-близкото до обитаема постройка?

# 478
  • София/Варна
по чл.56 от ЗУТ са по общински наредби и обикновено тези разрешения за поставяне са срочни, т.е. за София примерно след 5 години ще трябва пак да се занимаваш с бумаги и общини.Аз не бих си го причинила това. НЕдай си боже забравиш, а това е нормално, става изведниж незаконно.

# 479
  • Перник
Здравейте,
Имаме издадена виза за "поставяем павилион" по документ,... върху ПИ ...което ни ограничи доста и сега ни е предложено от гл. архитект - 3 модула 3х7м /общо 63кв.м./ ...
Въпроса е дали тези модули могат да са един цялостен и дали има модули не от метал? А дърво? И има ли фирма която се занимава с такива проекти или внася готови?
Честно казано на мен метален модул ми звучи клаустрофобично... предполагам и за повечето хора е така?
ПП: Най-вероятно ще го продадем.
ПП:2 Има вариант да коригираме проекта, но ще загубим още време.
по чл. 56 кое е най-близкото до обитаема постройка?

Ей така, от любопитство написах в гугъл house from containers, защото май се доближава до питането. Ами, всичките си изглеждат обитаеми и никое не ми се видя клаустрофобично Simple Smile  https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEU_bgBG920BG920&sxsrf=APw … 920&bih=979&dpr=1

Общи условия

Активация на акаунт