Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 601
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Същото като Дени, тук превенцията по въпроса в училище е добра. От време на време говорим и вкъщи, обсъждайки реални ситуации.

# 151
... ако някой й каже "Майка ти ме помоли да те взема/ заведа при нея", тя ще пита за "кодова дума", която само двете знаем.
И ние имахме такава парола. И още я помни Simple Smile

# 152
Нямам спомен точно кога и как съм започнала да говоря за това с дъщеря ми, но знам че беше още в детската градина, когато се бяхме разбрали, че ако някой й каже "Майка ти ме помоли да те взема/ заведа при нея", тя ще пита за "кодова дума", която само двете знаем. И си я повтаряхме много често, за да не я забрави. Малко по-късно вече и за педофили сме говорили, и за кибертормоз, и за пращане на снимки и т.н. Смея да твърдя, че е подготвена, но да пази Господ.
И при нас в същото, но аз от много малка говоря с нея за всякакви ситуации и хора, като постоянно наблягам на сигурността й.

Бих казала, че даже много повече от нормалното се говори у нас, говорили сме за придвижване в града, грижа за напитки в заведения, движение сама по пътя/ в паркинги/ паркове, пускам й статии и клипчета и се надявам да влиза в главата й тази информация.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 13:16 от Анонимен

# 153
  • София
Аз съм обяснявала много за опасностите както във виртуалното пространство, така и в реалния живот. Още беше съвсем малка когато съм използвала конкретни ситуации, на които сме били свидетели или участници, за да дам пример , че не всички хора са добри. Обяснявала съм как да процедира в различни ситуации. Периодично припомням и разширявам информацията, защото забравя някои неща.
Някои хора около мен реагираха остро, че на малко дете съм казала, че има и лоши хора. Аз обаче държах да не й създавам розов балон, в който да живее, защото в един момент балоните се пукат. Винаги съм посочвала хубавите неща около нас. Изтъквала съм пред очите й добри постъпки, добри хора, поощрявала и насърчавала съм нейни добри дела, но не съм пропускала да посоча и лошото, когато попаднем в ситуация, която мога да използвам за превенция.

# 154
Много сте прави, но се чудя къде е границата.
От малка майка ми назоваваше всичко с нормалните им имена, бях много разсъдлива и съвестна, и знаех последствията от много неща. Обаче.... всичко това на тази крехка възраст ме направи един неспокоен и тревожен човек. Повече от необходимото. Не искам да си причиня това и на моите деца.
Говоря, но като се усетя, че задълбавам, спирам и се моля всичко да е наред.

От личен опит и първо лице виждам, че това (прекомерното и ранно говорене) води в лоша посока и не дава желания резултат.

# 155
Нямам спомен точно кога и как съм започнала да говоря за това с дъщеря ми, но знам че беше още в детската градина, когато се бяхме разбрали, че ако някой й каже "Майка ти ме помоли да те взема/ заведа при нея", тя ще пита за "кодова дума", която само двете знаем. И си я повтаряхме много често, за да не я забрави. Малко по-късно вече и за педофили сме говорили, и за кибертормоз, и за пращане на снимки и т.н. Смея да твърдя, че е подготвена, но да пази Господ.

Аналогично. Като уточнението беше, че това важи дори за много близки до семейството ни хора.
Иначе и в училище много се говори и обсъжда .
Тъй като моята вече е на почти 18, респективно излиза с приятели, купони, заведения, пътува сама (при приятели/ с компания из страната, както и в чужбина), постоянно намилам да не изпуска каквото и да пие от очи. И че ако за момент дори си остави напитката някъде, изгуби я от поглед, да си поръча нова, която да отворят/ налеят пред нея.

# 156
От малка й обяснявам. Давам конкретни примери, разказвам случки от моето детство. Изострям вниманието за дадени неща. Не мога всичко да предвидя, но се надявам, да защитя доколкото мога. Говорим за цигари, секс, алкохол, наркотици, насилие съвсем спокойно. Не смятам, че е наплашена, по-скоро виждам, че за сега реагира адекватно.
Започнах да обяснявам повече, когато видях, че тя не знае как да реагира, когато я удари дете. Просто седеше. У нас не вижда скандали, караници, насилие. За нея това беше друг свят, непонятен за нея.
Другата седмица става на 12. Виждам, че оценява доста от нещата, които й говорим. Преди дни ми благодари за възпитанието, което е получила. Оценява, че винаги говорим, обсъждаме, изслушваме. Каза, че приятелките й почти не разговарят с родителите си.

# 157
Рамацоти, за някои неща и аз не се/не съм се срещала. Например като започна да излиза сама, не ми беше минавало през ум, че може да бъде заговаряна от просещи. Те очевидно добре си избират жертвите, защото мен не са ме заговаряли. И не става въпрос само за ромки с деца в скута, а разнообразни хора, искащи какво ли не. В началото една ромка в Борисовата така беше обработила цялата групичка момичета, че й бяха дали парите си за седмицата от съжаление.
За асансьора или стълбище съм казвала да изчака. Ако е тъмно, да ни извика.
За луди- да влезе в близък магазин.
Сега на дневен ред е ако е на купон, да пие от бутилка и да я държи в себе си.
За кибер тормоз, показване на данни, снимки по-често говорех преди. Общо взето според възрастта каквото е било на дневен ред сме обсъждали. Не всичко наведнъж.

# 158
Общо взето според възрастта каквото е било на дневен ред сме обсъждали. Не всичко наведнъж.

Е, да- разбира се. Всичко с времето си и според развитието/ интересите.

# 159
Признавам, че съм много подкована от живота ми в мегаполис и професионално изкривяване от сфера от работата ми и съм доста по- недоверчива и говореща от нормата.

Даже си мислех дали не съм я понаплашила сериозно от информацията, която й предоставях за света ни и как навсякъде дебнат опасности.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 20:36 от Анонимен

# 160
  • София
Не мисля, че децата ще се наплашат от информацията, която им поднасяме за опасностите, ако я предложим подходящо и не наблягаме само на лошото, а изтъкваме и положителните аспекти на заобикалящата ни действителност. Според мен по-лошият вариант е да им спестим тази информация и те да се сблъскат с реалността директно в неприятна ситуация без да са подготвени, че такива неща се случват в живота.

# 161
Момичетата ви ползват ли вода за уста и ако ползват бихте ли ми препоръчали? Моето ползваше една от лидл, но нещо не и харесва.

# 162
  • Deutschland/HE
Ние ползваме само Листерин вода за уста и сме доволни.

# 163
ДМ имат различни, може да пробвате. Имат и детска, която моето дете ползва. И стикчета на тяхната марка ползва

# 164
Моля за препоръки за нещо ефикасно против изпотяване.

Общи условия

Активация на акаунт