На Великден е най-вкусно с Président!

  • 33 827
  • 631
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 12 806
Постни банички с кисело зеле

• 3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. топла вода
• 1 ч.л. сол
• 1 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
За плънката:
• 1/2 бр. кисела зелка
• 2 стръка праз лук
• 2 глави лук
• 4 с.л. олио
За поръсване:
• 1 ч.ч. олио

От 2 ч.ч. брашно, водата, солта, олиото и оцета се забърква тесто. Постепенно се добавя от останалата част от брашното, докато се получи меко и еластично тесто. Разделя се на 8-10 части и всяка поотделно се омесва още малко. Разточват се малки питки, намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят за 15-20 минути. да почине тестото.
През това време се приготвя плънката. Двата вида лук се нарязват и се задушават в олиото. След като омекнат, се добавя нарязаното зеле и се оставя на котлона до готовност.
Всяка от питките се разточва леко, след което се разтяга с ръце, в началото в средата, а след това се слага върху кухненска кърпа и започват да се разтягат краищата, докато е възможно. Кората се поръсва с олио и плънка. Навива се руло с помощта на кърпата, като постепенно се повдига. След това се навиват банички на охлюв и се слагат в намазнени и набрашнени купички за печене. Отгоре се поръсват с останалата част от мазнината. Слагат се в предварително загрята на 200*С фурна и се пекат до зачервяване.

# 136
  • Мнения: 3 579
Овесена баница

4 яйца
2 ч.ч. фини овесени ядки
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
250 гр. сирене
чубрица

Овесените ядки се омесват с киселото мляко и се оставят за 15 минути да се накиснат. Добавя се содата да шупне и после и всички останали продукти. Объркват се и се изсипват в намазнена тавичка. Пекат се на 180°.

# 137
  • Велико Търново
  • Мнения: 3 037
Бързи Добруджанки
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
200 г. Сирене
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце
свинска мас
Семена
Всичко се обърква (без жълтъка). Правят се топчета с големина на орех. Върху всяка питчица се слага по малко свинска мас, мажат се с жълтък, разбъркан с олио, поръсват се със семена и се пекат на 250 градуса до зачервяване.

# 138
  • Мнения: 57
Сирена пита

Необходими продукти:
500 г кисело мляко
1 ч.л. хлябна сода
1 ч.л. сол
1/3 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно Класик София Мел
розмарин
150 г сирене

Начин на приготвяне:
В купа изсипете киселото мляко. Към него прибавете содата, разбъркайте и изчакайте да шупне. След това към млякото добавете солта и на тънка струйка при непрекъснато бъркане добавете олиото. Към получената смес малко по малко добавяйте пресято брашно (около 2-3 чаени чаши) до получаване на гъста каша. Добавете натрошения розмарин и натрошеното сирене. Разбъркайте добре и изсипете в подходящ съд, който е предварително намазнен и набрашнен. Печете в предварително загрята на 180◦C за около 20 минути.

# 139
  • Мнения: 2 783
Содени питки със сирене

Необходими продукти:
1 яйце
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
Натрошено сирене - около 150-100 гр
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в тавичка/купа и се прави "кладенче". Чуваме яйцето. Содата се изсипва в киселото мляко, изчаква се да шупне и се добавя към яйцето. Прибавяме олиото, солта и накрая сиренето. Разбърква се добре. Получава се не много гъсто тесто. Оформят се топки и се редят в тава, застлана с хартия за печене. По желание отгоре може да се намажат с яйце и да се поръсят със сусам.

Пекат се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 25 минути.

# 140
  • Мнения: 9 881
Сладка погача
брашно - 1 кг
мая - 1/2 кубче
кисело мляко - 250 г
прясно мляко - 250 г
масло - 1 пакетче краве
захар - 1/2 ч.ч.
сода - 1 ч.л.
сол - щипка
яйца - 4 броя
сусам
Разтворете маята в предварително леко затоплено прясно мляко, добавете 1 лъжица захар и брашно. Разбъркайте добре и оставете да почине 15-20 мин.

Пресейте брашното в голяма тава и прибавете към него готовата мая и всички останали продукти (содата се разтваря първо в киселото мляко). Замесете тестото, като разтопите маслото и постепенно го премесите към тестото.

Оставете готовото тесто да втаса 30 мин. Премесете и отново оставете да втаса 30 мин. Разстелете тестото в намазнена тава и по желание направете някаква украса с вилица или нож.

Намажете сладката погача с разбит жълтък с малко олио и сложете да се изпече в умерена предварително загряна фурна за около 30 мин

# 141
  • Мнения: 8 045

Баница със сирене

1 пакет точени кори за баница,
4 яйца, 350г сирене, 1кофичка кисело мляко с 1/2 ч.л. хлябна сода, 7 с.л.олио
От плънката се слага по малко на всяка кора и се завива на руло. Пуричките се подреждат една до друга, навлажняват се леко с вода и останалата плънка по съда. Поемат влажността и се пекат при 180°С до готовност.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 06:20 от denyil

# 142
  • Мнения: 1 062
Здравословни мъфини
2яйца
Шепа черни маслини с отстранена костилка
Половин npaз лyк
3 - 4 супенит лъжици кисело мляко
1 кафяна лъжица сода за хляб,
100г. сирене President
1 супена лъжица зехтин
около 5Ог бадемово брашно
сол на вкус
Семена за поръсване по желание
Мерудии по желание - чубрица, сминдух или каквото харесвате

Празът се задушава леко в зехтина, охлажда се, добавят се яйцата, маслините, киселото мляко с лъжицата сода в него, нокрая се разбърква с бадемовото брашно. Сместа се разпределя във форми за мъфини, ако са силиконови се изваждат по-лесно, ако не са, се слага и хартиена кошничка. Поръсват се със семената .Печат се до готовност в загратя фурна на 180°С.

# 143
  • Мнения: 739
Пица без месене

За тестото:
250 г брашно
 200 мл вода
30 мл зехтин
 7 г суха мая
1/2 с.л. захар
5 г сол
За плънката:
150 г доматен сос
125 г моцарела
 зехтин
 сол
В купа се сипва водата и в нея се разтварят маята и захарта. Добавя се зехтинът и се разбърква. След това се добавят брашното и солта и се разбърква. Покрива се с домакинско фолио и се оставя да втаса на топло място, докато тестото удвои обема си. След това се прехвърля в намазнена тава и с помощта на ръцете се разпределя тестото. След това се оставя да втаса за още 30 минути. Покрива се повърхността на пицата с доматеното пюре, посолява се и леко се поръсва със зехтин. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Добавя се моцарелата, нарязана на малки кубчета и се връща във фурната, докато се разтопи. Декорира се с листа пресен босилек.

# 144
  • Мнения: 3 579
Мързелива баница с готови кори



4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 пакет готови фини кори за баница
250 гр. сирене Президент
3 с.л. олио
50гр. масло Президент

Корите се оставят отворени за малко, за дя изсъхнат. Содата се гаси в киселото мляко, добавят се разбитите яйца, олиото и натрошеното сирене. В тази смес се натрошават корите. Разбърква се, прехвърля се в намазнена тавичка. Отгоре се поставят няколко кубчета масло. Пече се на 180° в загрята фурна.

# 145
  • Мнения: 346
Брускети с мус от авокадо
Необходими продукти

100 г авокадо (обелено и нарязано)
150 г маскарпоне
50 г прошуто
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
1 щипка сол
1 Франзела

Всички съставки се слагат в каната на блендер или във висок съд, ако се ползва пасатор. Пасира се до получаване на гладка хомогенна смес. Запича се нарязаната франзела и се намазва с готовия мус.

# 146
  • софия
  • Мнения: 31 115
Пълнени багети
Издълбава се средата на багетa и вътрешността се пълни със салата Оливие/салата на майонезена основа. Багетът се опакова в стреч фолио и се прибира в хладилника да стегне.
Реже се на филии.

# 147
  • Мнения: 3 067
Редена баница с готови кори

Необходими продукти:
1 пакет готови кори за баница
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
250 гр. сирене Президент
5 с.л. олио
50гр. масло Президент

Начин на приготвяне:

Содата се слага в киселото мляко, добавят се разбитите яйца, олиото и натрошеното сирене. В намазнена тавичка се реди кора, плънка, кора, плънка и така докато се напълни тавата. Намазвасе с масло. Пече се на 180° в загрята фурна, като се реже преди да се сложи във фурната.

# 148
  • Мнения: 435
Сирене с подправки
Необходими продукти:
сирене - 230 г
зехтин - 20 - 30 мл
див лук - 8 - 10 стръкчета (или нормален пресен лук - 3 - 4 перца)
чесън - 1 скилидка
червен пипер - 1 - 2 щипки
розмарин - 1 щипка пресен или сушен
мащерка - 1 щипка
риган - 1 щипка
копър - 1 щипка, сушен
лют пипер - 1 щипка или на вкус
Начин на приготвяне:
Откъснете голямо парче алуминиево фолио, намазнете го с няколко капки зехтин и в средата сложете плочката сирене. Накълцайте дивия лук, чесъна нарежете на тънки филийки и сложете върху сиренето. Капнете от зехтина и поръсете със микс от всички подправки, посочени в рецептата. По желание може да си сложите и повече като количество от тях. Капнете още малко зехтин върху плочката сирене, запечатайте с фолиото и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 12-15 минути.

Поднесете предястието топло.

# 149
  • Мнения: 3 579
Руло от тиквички с крема сирене и пушена сьомга

4 тиквички
3 яйца
100 гр. брашно
200 гр. кашкавал
2 ск. чесън
копър
1 ч.л. сол

За плънката:
1 кутийка крема сирене
100 гр. пушена сьомга
копър

Тиквичките се настъргват, добавя се солта и се оставят да се отцедят. На ръка се доизтискват. Разбиват се яйцата, добавя се настърганият кашкавал, тиквичките, брашното, копърът и смачканият чесън. Обърква се добре и се разстила върху хартия за печене на блат с не повече от 1 см дебелина. Изпича се във фурна на 180° за около 20 минути. Изчаква се да се охлади и се отлепя от хартията. Намазва се с крема сиренето, омесено с копър, отгоре се слага пушената сьомга и се навива на руло. Увива се в домакинско фолио и се прибира в хладилника за около час. Реже се на филийки.

Общи условия

Активация на акаунт