На Великден е най-вкусно с Président!

  • 33 823
  • 631
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 3 577
Ultimate кекс рецепта, която винаги става

3 яйца
2/3 чаша прясно мляко
1/2 чаша олио
2/3 чаша захар (по рецепта е 1 1/2, но ми е твърде сладко)
3 чаши брашно
1 бр. бакпулвер
2 бр. ванилия
по желание какао за оцветяване/сушени плодове/ядки/сладко

Съставките се разбъркват на ръка, не е нужен миксер. Аз обичам да добавям стафиди и сушени червени боровинки, както и орехи на дребно. Мъжът ми обича смокини от домашно сладко вътре. Ако се добавя какао в част от сместа, то не бива да я сгъстява, слага се не повече от 1 с.л. Изсипва се в намазнена форма и се пече на 180° в загрята фурна до суха клечка.

# 76
  • София
  • Мнения: 954
Ще дам рецептата за моята бърза питка със сирене!

300 мл. прясно мляко;
200 гр. сирене Président;
2 с. лъжици олио;
4 чаши брашно;
1 ч. лъжица сол;
2 с. лъжици захар;
1/2 ч. лъжичка мая

Слагате в хлебопекарната на програмата за хляб и след точно 3 часа и 10 мин имате уникална питка с хрупкава коричка и парченца сиренце.
Ако нямате хлебопекарна: първо слагате продуктите (без сиренето) и ги месите, докато стане пухкаво тесто. Оставяте да втаса около 30 мин и отново хубаво размесвате като този път добавяте сиренето, оставяте да втасва още 45 мин и след това слагате да се пече в предврително загрята фурна на 160-170 градуса за около 40-45 мин.

# 77
  • Мнения: 1 423
Тутманик
Около 1 кг брашно
 кубче прясна мая
3 яйца
500 г сирене President
20-30 г масло President
2 с.л. олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
Маята се разтваря в купичка с 1/3 ч.ч. топла вода и 2 ч.л. захар. Прибавят се 5 с.л. от предварително пресятото  брашно, разбърква се и се оставя да втаса. В купа се прави кладенче от брашното, слагат се 2 ч.л. сол, 1 яйце и 1 бр. белтък, жълтъка се отделя за да се намаже отгоре после тутманика. След като маята е втасала се изсипва при брашното и яйцето. Първо се разбърква с лъжица, докато се оформи и се доливат 1-2 чаши хладка вода. След което се омесва хубаво, докато се получи тесто. Намазва се с 1-2 с.л. олио и се оставя в дълбок съд, за да втаса.
Натрошава се сиренето и се слага 1 яйце и се разбърква добре.
Когато тестото е втасало се накъсва на топки. Взима се 1 топка, намалява се и се слага от сместа със сирене и се увива на розичка. Така направените розички се нареждат в намазнена тава и се оставят да втасат и след това се намазват с разбития жълтък, слагат се от маслото малки кубчета.
Пече се на предварително загрята фурна.

# 78
  • Мнения: 3 577
Пълнен хляб

1 хляб, може и престоял
50 гр. масло Président
200гр. саламурено сирене Président
3 ск. чесън
левурда или друга ароматна билка, или песто
пушен червен пипер

Хлябът се нарязва по дължина и ширина (като мрежа), но не напълно, запазва се целостта на долната кора. Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне и се смесва със счукания чесън и избраната прясна билка. Намазва се в отворите със сместа. Поставя се надробеното сирене и отгоре се наръсва пушен червен пипер. За любителите на лютивото може да се замени със сухо чили. Хлябът се увива в домакинско фолио и се поставя в сгорещена на максимум фурна. След 10 минути фолиото се премахва и се запича за още 5 минути.

# 79
  • Мнения: 3 302
Нещо различно и любимото на мен и моя мъж, особено, когато нямам време за готвене - препичам хляб или франзели, намазвам с Песто, слагам парче краве сирене Президент и най-отгоре розов домат. Бързо, лесно, свежо, вкусно. С чаша студено бяло вино ... ммм....

# 80
  • Мнения: 3 577
Солен кекс

3 яйца
1 бр. кисело мляко (400 гр.)
1 ч.л. сода
1 бр. бакпулвер
100 мл зехтин
брашно
1 ч.л. сол

Добавки: сушени домати в зехтин, колбас или шунка, саламурено сирене Président, кисели краставички

Забърква се кексово тесто. Прибавят се добавките, нарязани на ситно. Изсипва се в кексова форма или тавичка и се пече на 180° до суха клечка.

# 81
  • Велико Търново
  • Мнения: 3 037
Кекс
6 пресни яйца
1 1/2 ч,. ч. захар
6 с. л. олио
6 с. л. вода
2 ч. ч. брашно
1 ванилия
Какао
орехи
(няма набухватели)
Яйцата се разбиват със захарта на пяна, прибавят се постепенно олиото, водата, брашното и ванилията.
Какаото се размива с малко вода, отделя се част от сместа и се прибавя към какато. Бърка се докато се получи кафява смес. Изсипва се част от бялата смес в тава за кекс, после от кафявата, отново от бялата и отново от кафявата. Отгоре се поръсва с орехи и се пече.

# 82
  • София
  • Мнения: 1 074
Памук хляб в хлебопекарна:
Продукти:
130 мл топла вода
130 мл топло прясно мляко
100 мл олио
1 с. л. сол
460 г брашно
2 с. л. захар
1 ч.л. суха мая

Приготвяне:
Затоплените вода и мляко се поставят в контейнера на хлебопекарната. Прибавя се олиото и солта. Изсипва се брашното, поставя се маята и захарта.
Хлебопекарната се настройва да пече на 3 часа с LIGHT (за светла кора) на препичане.
След като хляба стане готов желателно е да се извади веднага от хлебопекарната и да се остави един час "да почине" преди да се нареже.

# 83
  • Мнения: 1 755
70 мл олио
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
270 гр. брашно
сол
натрошен сирене
1 жълтък за намазване
сусам или семена за поръсване
Става страхотна питка

# 84
  • Мнения: 447
Кифличките на свекървата

Продукти:
1 кг. брашно, 500 мл. прясно мляко, 4 яйца (1 жълтък се отделя за намазване), 1 с.л захар, 1 кубче мая, сирене (по желание повече или по-малко)

Приготвяне:
Маята се смесва с 1 с.л. топло прясно мляко и малко брашно, и се оставя да шупне.
Млякото, яйцата, захарта и маята се разбъркват и към тях се прибавя брашното и се меси средно тесто (еластично).
Оставя се да втаса. След това се разделя на 4 топки.
Разточва се на тънки кори, разрязва се на триъгълници и в единия край се слага малко сирене.
Навиват се на руло и се слагат в намаслена тава. Оставят се отново да втасат.
Мажат се с жълтък отгоре и се пекът на умерена фурна.

# 85
  • Мнения: 12 884
Питка със сирене

1 кг. брашно
2 броя суха мая(за 1 кг. брашно)
300 мл. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. олио + още за намазване или го заменяш с масло.
Сирене.

Замесва се тестото. Оставя се да втаса, после се дели се на 3. На намазнен плот се разточва голяма кора, маже се с масло и се ръси със сирене. После на друго място(пак намазнено) се разточва другата кора. Слага се върху първата и пак се маже с масло и сирене. Накрая така и с третата кора. После се реже като торта и се навива на рулца, които редиш в тава с хартия за печене. Остава се да втаса във фурната , като отгоре се слага изстискана мокра кърпа. Изважда се и се маже с жълтък. Пече се на около 180 градуса.

# 86
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 1 020
Кифлички
От 1 кубче мая, 1 с.л захар и 1ч.ч вода или прясно мляко и няколко лъжици брашно се прави "квас", добавя се 1ч.ч захар, 1ч.ч олио, 1ч.ч вода или прясно мляко, 2 ванилии и около 1кг брашно до меко тесто. Оставя се да почине, оформят се кифли с пълнеж по желание, оставят се да втасат леко. Мажат се с разбит жълтък с малко прясно мляко, ръсят се със захар или сусам.

# 87
  • Мнения: 152
Вкусна питка

1 мая
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 к. ч. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 кг брашно (до 1,2 кг)
2 яйца
2 белтъка
600 мл вода
1 пакетче краве масло (125 г)

за намазване и поръсване:
2 жълтъка
1 с. л. олио
3-4 капки оцет
сусам (или други семена)

Маята се размива в хладката вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото. Слагат се яйцата и белтъците. Замесва се меко тесто
Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. В зависимост от полученото количество, тестото се разделя на 2 или 3 топки.
Всяка топка се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.
Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло - питата почива за 30 минути.
След това се намазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.

# 88
  • Мнения: 3 067
Содена питка

4чаши брашно
2 чаши кисело мляко
2 лъжици олио
щипка сол

Начин на приготвяне
Всички продукти се смесват.
Замесваме тестото, като се прави на топка.
Слага се в тавичка за печене и се пече на 180 градуса на вентилатор за около минути.

# 89
  • Мнения: 3 577
Картофен хляб

4 големи картофа, сварени и намачкани
1 кубче мая
250 мл хладка вода
брашно около 500 гр.
1 ч.л. захар
1 с.л. сол (самардала)
пресен розмарин

Намачканите още топли картофи се омесват с активираната във водата и захарта мая и самардалата, ситно нарязаният розмарин. Постепенно се добавя брашното до образуване на тесто, което леко лепне. С намазнени ръце се оформя хляба. Покрива се и се оставя на топло да втаса. След това се прехвърля в подходящ съд с капак (например чугунов), който е нагрят във фурната, захлупва се и се оставя 20 мин. на 240°. След това капакът се маха, намаля се на 200° и се пече още 20-30 мин до готовност. След изваждане се оставя да изстине върху решетка и тогава се реже.

Общи условия

Активация на акаунт