На Великден е най-вкусно с Président!

  • 33 824
  • 631
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 118
Тутманик

1 кг брашно
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 мая/суха/
Всичко се разбърква в купа.
Прави се кладенче се прибавя:
2 бр. (1 жълтък е за намазване)
2 с. л. олио
0.600 мл. мляко затоплено

200 гр масло
400 гр сирене

Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути.

После втасалото тесто се разделя на 5 еднакви топки, всяка от които се разточва на  кръгла кора колкото е голяма тавата - 28 СМ.

Всяка кора, намазвам с разтопено краве масло и поръсвам със сирене. Поставям една върху друга. Разрязвам на 7 ленти, усуквам и поставям във форма за печене , покрита с хартия за печене.
Оставям на топло, докато удвои обема си.
След това намазвам с разбито яйце и поръсва със сусам.
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

# 91
  • София
  • Мнения: 15 554
Погача със сирене

Продукти:
3 ч.ч. брашно
3 с.л. кисело мляко
1 бр. яйце + жълтък за намазване 1 бр.
7гр. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. топла вода 1/2 ч.ч. олио
черен сусам
За плънката:
1 ч.ч. сирене
Приготвяне:
Първо смесвате сухите съставки (мая, сол, захар, брашно) и прибавяте към тях яйцето, киселото мляко, водата и олиото. Месите меко тесто. Оставяте за около час да почине. След това точите на лист с дебелина около 1/2 см. и с чаша или форма режете кръгчета. В тях слагате плънката, която може да бъде всичко по желание сирене с магданоз, кашкавал, кренвирши, кайма. Затваряте кръгчетата и притискате краищата с вилица,като на мида. Редите на малко разстояние в тавичка, намаслена и поръсена с брашно и оставяте хубаво да втасат на топло. След това мажете с жълтък и поръсвате с черен сусам и печете на 180 градуса°C, докато се зачервят. Вадите ги веднага от фурната и ги покривате с кърпа за кратко, за да не са с твърда кора.

# 92
  • Мнения: 57
Бухти

150-200 г кисело мляко
2 яйца
500 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. олио

250 г краве саламурено сирене

Счупете яйцата в купа и ги разбъркайте за кратко.
Отделно загасете киселото мляко с хлябната сода.
Прибавете захар, сол и 1 с.л. олио. Разбъркайте и смесете с яйцата.
Прибавете постепенно брашното като бъркате непрекъснато. Трябва да замесите меко и лепкаво тесто.
Разделете на части, всяка от които оформете на топка, премесете с допълнително брашно и разточете. Изрежете в желаната форма.
Загрейте добре олио в касерола и пържете за около 1-2 минути от всяка страна.
Поднесете топли с плочки краве саламурено сирене.

# 93
  • Мнения: 1 351
Бързи мъфини със сирене

Правя стандартна смес ( 2 яйца, 250 гр. кисело мляко с бакпулвер, брашно на око). Разбърквам добре и натрошавам сирене. Разсипвам в хартиени кофички и слагам във фурната за 20-25 минути.

# 94
  • София
  • Мнения: 301
Хляб с масло, чесън и магданоз

Брашно – 500 г
Прясно мляко – 200 мл
Яйца – 1 бр
Мая за хляб – 25 г
Масло – 100 г
Захар – 10 г
Сол – 10 г

Магданоз – 1 връзка
Чесън – 6-7 скилидки
Масло – 80 гр.
Жълтък – 1 бр.

Замесваме меко тесто.
Оформяме тестото на руло. Правим дълбоки разрези.
Пасираме магданоз, чесън, масло, сол. Получената смес, нанасяме в разрезите на тестото. Оставяме да втаса за 20 минути. Намазваме с разбит жълтък.
Печем в предварително загряла фурна на 180° за 45 минути.

Добър апетит!

# 95
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 1 020
Козуначени мъфини с локум

 За тестото- 2 яйца и 1 белтък , 100гр.захар , 130мл.затоплено пр,мляко , 10гр.суха мая , 1/2ч.л.сол,корички на лимон, около 500гр.брашно  , 80гр.масло  и 50мл .олио, които се добавят при доомесването.Накрая прибавих и нарязания локум , оставих да втаса около 2часа. Разделих и оформих , отново втасване , намазах с жълтък с малко пр.мляко , поръсих леко със захар   и пекох на 180гр.

# 96
  • Мнения: 447
Ореховки

3 бр. яйца;
250 гр. захар;
250 гр. смлени орехи;
2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:
Слагаме белтъците в емайлиран съд и започваме да ги разбиваме на водна баня на слаб огън.
Бъркаме ги непрекъснато докато не се затоплят и станат на сняг.
Смиламе орехите заедно с 2 с.л. захар, за да не се слепят и ги слагаме при белтъците.
Добавяме останалата захар и разбъркваме хубаво сместа. Сваляме от огъня и прибавяме 2-те пакетчета ванилия. Разбъркваме.
Когато сместа изстине напълно с влажни ръце оформяме топчета колкото орех.
Подреждаме ги в намаслена тава на разстояние едно от друго. Печем ги в умерена фурна до порозовяване.

# 97
  • Мнения: 3 577
Кифлички с мас

450 г брашно
100 г мас
100 г заквасена сметана
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 бр. бакпулвер
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 жълтък

Омесва се меко тесто с всички съставки, без жълтъка. Оставя се да почине за 10 минути. Рсзточва се в кръг с дебелина 5 мм. Изрязват се тръгълни парчета, които се завиват от широката си част навътре, като леко се изтегля, за да се получи по-красива кифличката. По желание може да се добави пълнеж от сирене или сладко (мармалад, локум). Намазват се с разбит с 1 лъжица вода жълтък. Може да се поръсят със захар. Пекат се в загрята на 180° фурна до зачервяване.

# 98
  • Пеликания
  • Мнения: 2 744
Питка със сирене

Необходими продукти:
400г брашно
1 ч.л сода бикарбонат
2 с.л. зехтин
30 г краве масло
1 ч.л. сол
3 яйца
200 г сирене
1 ч.ч кисело мляко

Начин на приготвяне:
1. Сипваме киселото мляко в купа, добавяме содата, разбъркваме и изчакваме 1 минута за да се активира добре. След това добавяме предварително разтопеното масло със зехтин, солта, яйцата и разбъркваме. Добавяме натрошеното сирене и разбъркваме отново.
2. Накрая малко по малко прибавяме пресятото брашно и замесваме меко тесто което оставяме да почине за 15-20 минути.
3. Готовото тесто разточваме на правоъгълник и в средата правим разрез през 3 пръста.
4. От правоъгълника правим руло което накрая завиваме на кръг.
5. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за около 15-20 минути.

# 99
  • Велико Търново
  • Мнения: 3 037
Милинки
200 г кисело мляко
200 г вода
1 яйце
¼ кубче мая
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
550-600 г. брашно
Заливка:
100 мл олио
2 с. л. брашно
1 яйце
100 г кисело мляко
Замесва се меко тесто (без сиренето). Оставя се да втаса. Правят се малки топки и се редят плътно в намазнена тава. След като втаса отново се наръсва с настърганото сирене и се залива със смес от 2 с. л. препечено брашно, разбъркано със 100 мл олио и разбитото яйце с киселото мляко.
Пече се до готовност.

# 100
  • София
  • Мнения: 1 946
За закуска най-много обичаме Бърза/мързелива баница Simple Smile
Слагам сода в кофичка кисело мляко. Добавям 3 яйца и 6 лъж.олио. Разбърквам.
Добавям брашно ок. 2 чаши.
Накрая натрошено сирене 300 гр.
Разбърквам и пека във фурната.
Винаги обичам да хапвам с кисело мляко.

# 101
  • Мнения: 1 255
Любима содена питка, много лесна за правене и без втасване.
СЪСТАВКИ:
брашно 2 1/2 чаена чаша
хлебна сода 1 чаена лъжица
сол 1 чаена лъжица
мед 1 чаена лъжица
газирана вода 1 1/3 чаена чаша
семена 50 грама
Всички съставки се поставят в купа и се бъркат с дървена лъжица. Получената смес се изсипва в тава върху хартия за печене. Печем до готовност.

# 102
  • Мнения: 287
Козуначени кифлички с пълнеж

2 яйца + 1 жълтък за намазване
100мл прясно мляко
60гр захар
350гр брашно
1 пакет суха мая
Кората на един лимон
60мл олио или разтопено масло
2бр пактчета ванилия
Плънка пожелание

Замесва се тесто и се оставя да втаса за 1 час. Разделя се на две, като всяка част се разточва и реже на триъгълничета. В широкия край се слага мармалад/шоколад и се завиват на кифлички. Нареждат се в тавичка, мажат се с жълък и се поръсват със захар. Втасват още малко в тавичката и се слагат на 160 градуса във загрята фурна.

# 103
  • Мнения: 1 906
Питката на баба
ПРОДУКТИ
3 яйца
1 кофичка айран
40 г мая или 1 суха мая
1 каф. лъж. сол
3 с. л.олио или краве масло
около 1 кг брашно
ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от горепосочените продукти . Оставя се да втаса.  След това се разделяна 4 части. От всяка част се разточва тънък лист във формата на кръг, с дебелина 1-2 мл. Намазва се с разтопено краве масло или олио.Поръсва се със сирене.
Всички така приготвени 4 листа се налагат един върху друг. Полученият кръг се разрязва на 16 части, всяка от които се навива на фунийка.
 Фунийките се нареждат  в обилно намазана с олио тава.След като отново втаса се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна.

# 104
  • София
  • Мнения: 954
Kекс със сирене

4 ч.чаши брашно
200 гр. нарязано на ситно сирене Président
1/2 ч.чаша олио
4 яйца
2 ч.чаши кисело мляко
2 ч. лъжици сода за хляб
Всички съставки се слагат в хлебопекарната и се пече на програма "Кейк"
Ако нямате хлебопекарна - всички продукти се разбъркват, изсипват се тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 200 - 220 градуса фурна.

Общи условия

Активация на акаунт