На Великден е най-вкусно с Président!

  • 33 826
  • 631
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 367
Ето любимата ми рецепта за тутманик:

400 мл прясно мляко
1/2 кубче мая
Щипка сол и захар
Брашно за меко тесто

Всичко това се замесва и се оставя да втаса. След това тестото се разточва на лист с дебелина около сантиметър. Намазва се с разтопено масло и се поръсва обилно със сирене. Навива се, усуква се и се поставя в тава, където се оставя да втаса втори път. След това се намазва с разбит жълтък и се пече.

Винаги се получава!

# 106
  • Мнения: 373
фокача:
20 г прясна мая или 2 × 7 г пакетчета суха мая
500 г силно брашно за хляб, плюс допълнително за поръсване
500 г брашно от грис
екстра върджин зехтин

Разточете  до овална форма с дебелина около 1,5 см, разделете тестото на половини или четвъртинки.
Поставете върху тава за печене, обилно наръсена с грис, и намажете равномерно с избрания от вас топинг
Накрая направете дупки,за да проникне аромата.
Оставя се да втасва отново на топло място и след около 45 минути ще втаса
Печете около 15 минути на пълна мощност (240°C)до готовност. Веднага след като фокачата излезе от фурната, поръсете с екстра върджин зехтин и малко морска сол.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 01:12 от elsiii

# 107
  • Мнения: 182
Любима на семейството ни и много бърза за приготвяне рецепта:
Добруджанки:
- брашно - 1 чаена чаша
- кисело мляко - 1 чаена чаша
- 1 чаена чаша натрошено сирене President
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка сода
Всички продукти се объркват и се разстилат в предварително застелена с хартия за печене тава. Могат да се поръсят със семена по избор. Пекат се на 170 градуса до апетитен загар.

# 108
  • Мнения: 10 652
Моят тутманик
 -3 яйца,
-1 кофичка к.мляко от 500 гр.,
 -1/2  ч.л. сода бикарбонат,
-щипка сол,
-чаша и половина пресято брашно
-омазнена тава и още две лъжици олио.
Всичко се обърква и се пече на фурна, включена няколко минути преди печенето.
След изпичане се реже на ромбове и се сервира със сирене.

# 109
  • Другата България
  • Мнения: 43 008
Баница.

7 яйца
1 кубче прясна мая
150 мл. хладка вода
250 мл. лимонада или газирана вода
около 1 кг брашно
олио /колкото поеме/
350 гр. сирене
1 с.л. сол
1 с.л. захар

Маята се смесва с водата и захарта. В купа се разбиват 4 яйца, добавя се маята и лимонадата/друга газирана напитка, солта. Към течните съставки започва да се добавя брашното. Отначало се бърка с вилица, по-нататък може и на ръка, но тестото лепне много, то не бива да става твърдо. Като вече е събрано на топка, но все още лепне, е готово. Разделя се на 3 части. На плота се сипва олио, едната топка с мазна ръка се разстила на кръг. Тестото се къса, не стои като при точене. Не е проблем, това е целта. Слага се 1/3 от смесените яйца - три, плюс сирене, отново се сипва олио. Върху него се прави втора топка.. Пак смес, олио. 3 топка, смес, олио. Навива се на руло, усуква се и може на отделни топчици или цялото руло да се навие на кравай и да се сложи в омазнена тава. Оставя се да втаса, и се пече на 180°.

# 110
  • Мнения: 35 979
Тутманик

300 мл.прясно мляко
250 топла вода
10 гр. суха мая
3 с.л.олио
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
краве масло за намазване на корите
300 гр.сирене Président
Брашно до меко тесто.
След замесването се оставя за 40 минути да се удвои тестото. Разделя се на  5 части, правят се 5 еднакви топки. Разточват се, поръсват се със сирене Président и се мажат с масло. Завиват се на руло. След оформянето оставяме за 30 минути да се удвои. Маже се със едно цяло яйце. Пече се на 180 гр.за 40минути.

# 111
  • София
  • Мнения: 12 806
Запеканка със сирене Président и орехи

3 бр. яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. брашно
 1/2 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. натрошено сирене Président
1/2 ч.ч. натрошени орехи
черен пипер, сол

Орехите се запичат. Разбиват се яйцата, добавят се млякото, брашното с бакпулвера, сиренето, орехите, пиперът и солта. Всичко се изсипва в намазана с масло форма. Пече се в предварително загрята на 180С градуса фурна за половин час.

# 112
  • Мнения: 1 610
Баница със сирене
Продукти
кори за баница - 500 гр
масло - 200 гр
сирене - 500 гр
яйца - 6 бр
кисело мляко - 200 гр.
 Разбийте леко яйцата със сиренето и киселото мляко.
 Разтопете маслото.
 Разстелете една кора, намаслете с разтопеното масло, сложете втора кора и пак намажете с масло, сложете част от плънката и завийте на руло.
 Поставете в намазана с масло кръгла тава и процедирайте по същия начин с останалите кори и плънка.
 Полейте баницата с останалото разтопено масло и печете на 180 градуса докато се зачерви (около 40 минути).

# 113
  • Мнения: 3 579
Баница.

7 яйца
1 кубче прясна мая
150 мл. хладка вода
250 мл. лимонада или газирана вода
около 1 кг брашно
олио /колкото поеме/
350 гр. сирене
1 с.л. сол
1 с.л. захар

Маята се смесва с водата и захарта. В купа се разбиват 4 яйца, добавя се маята и лимонадата/друга газирана напитка, солта. Към течните съставки започва да се добавя брашното. Отначало се бърка с вилица, по-нататък може и на ръка, но тестото лепне много, то не бива да става твърдо. Като вече е събрано на топка, но все още лепне, е готово. Разделя се на 3 части. На плота се сипва олио, едната топка с мазна ръка се разстила на кръг. Тестото се къса, не стои като при точене. Не е проблем, това е целта. Слага се 1/3 от смесените яйца - три, плюс сирене, отново се сипва олио. Върху него се прави втора топка.. Пак смес, олио. 3 топка, смес, олио. Навива се на руло, усуква се и може на отделни топчици или цялото руло да се навие на кравай и да се сложи в омазнена тава. Оставя се да втаса, и се пече на 180°.

Тъй като хвърлям по едно око на рецептите, мога да си позная собствените писания! Поне копирайте от интернет, а не от публикуваните тук рецепти!

# 114
  • Мнения: 739
Питки с поръска от ленено семе

3 с.л. пълнозърнесто брашно
3 ч.ч. бяло брашно
5 г суха мая
2 с.л. захар
1 и 1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. вода
1 с.л. олио
1 яйце за намазване
ленено семе за поръсване

Всички продукти, без яйцето и лененото семе се омесват и се оставят да втасат. Тестото се премесва отново. Разделя се на 2 части. В тава застлана с хартия за печене, се оформят елипсовидни питки с дебелина 1 см. Оставят се още малко да втасат, след което се намазват с разбитото яйце. С остър нож се правят по няколко разреза и се поръсват с лененото семе. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна.

# 115
  • Мнения: 914
Содени питки със сирене
200 гр.натрошено сирене
600 гр.брашно
1ч.ч.кис.мляко
1.ч.л сода бикарбонат
Смесваме кис.мляко и содата, след това брашното и накрая сирене .Правим топки от тестото и на всяка отгоре слагаме по малко масло.Редим в тавичка и печем на 180 гр.

# 116
  • Мнения: 4 492
Еврейски питки-
1 кофичка кисело мляко с лъжичка сода бикарбонат и малко оцет. Разбърква се в купа,добавя се брашно,(като се бърка с вилица,няма нужда от миксер) до получаване на меко тесто. Към сместта се добавя 1ч.ч. натрошено сирене Президент. На дъното на тава се сипва олио,поне един пръст. С намаслени ръце се оформят малки питки и се слагат в тавата. По желание може да се поръсят със съсам,да се сложи и орех в средата. Пекат се в загрята на 180градуса фурна до зачервяване,около 40мин.

# 117
  • Мнения: 1 049
Питка с яйца, сирене и подправки
брашно - 600 г
мая
сирене President - 400 г
яйца - 4 бр.
червен пипер
лют червен пипер
чубрица
универсална подправка - вегета
олио
сусам
ленено семе
Замесва се тесто и се оставя да втасва. 1/3 от тестото се отделя, а другото се разточва и се поставя в намазана с олио тава, като краищата остават отвън.
Разбиват се яйцата, сиренето и подправките и се изсипват върху тестото.
Останалото тесто се разточва и се поставя върху сместа, като трябва да е с по-малък диаметър, останалото тесто извън тавата отдолу похлупва горното и се натиска с вилица.
Отгоре се намазва с олио и се поръсва със сусам и ленено семе.
Пече се в предварително загрята фурна до златисто.
Изважда се, намазва се с масло отгоре и се завива с кърпа, докато изстине.

# 118
  • Мнения: 1 220
Бисквити с овесени ядки

2 ч.ч. фини овесени ядки;
1/3 ч.ч. брашно;
1 яйце;
3 с.л. масло;
1/2 ч.ч. мед;
1/2 ч.л. сода за хляб;
Натрошен черен шоколад

Смесват се маслото с яйцето. Добавя се брашното със содата. Прибавят се меда, шоколада, а накрая се слагат овесените ядки.
Върху хартия за печене се оформят бисквитки. Вкъщи предпочитаме да са плоски, но може и сместа да се оформи на топчета. Пекат се за около 15 минути на предварително загрята фурна.

# 119
  • Мнения: 523
Пускам рецепта за любимия хляб със сиренце в хлебопекарна

Необходими продукти
200 мл топла вода
100 мл прясно мляко
500 гр брашно
25 г стопено масло
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1/4 ч.л.риган
1/4 ч.л. босилек
1/4 ч.л. сминдух,
1 пакетче суха мая- 10 гр
100 г сирене


В машината се налива вода, мляко и се слага сотпено масло. Добавя се захар, сол, мая и подправки.
Накрая се поставя брашно и настъргано сирене. Хлебопекарната се включва на режим за печене на бял хляб и се оставя да се изпече.

Общи условия

Активация на акаунт