Barefoot shoes/ Минималистични "боси" обувки

• 30 095
  • 340
  •   1
Отговори
# 315
Всяка естествена кожа, било то велур, набук, лицева - се отпуска на ширина. И аз имам Хъски на Зизу - черните с космически мехурчета, на мен са ми ок, дори малко широки, но връзките помагат обувката да стои стабилно по крака. Инак - продава се пяна за отпускане на кожа, но и да не, би следвало с времето кожата да заеме формата на стъпалото. Всичките ми боси обувки/ ботуши са на Зизу - всички са един и същ номер. Единствено това - сандалите са ми прекалено широки и понеже са отворени, стъпалото бяга насам-натам, което не е добре, ала не ми попречи цяло лято да шляпам с тях : )

# 316
Cassius, благодаря❤ Ще ги поразходя вкъщи. Аз също съм само със Зизу, но Динго съм с 2 номера по- малки.  За съжаление отскоро Зизу сайтът е недостъпен за мястото на което живея. Поради тази причина в момента не мога да проверя размери.  Поръчах м/у два полета от Франция. Безценно е да подкрепиш български производител. Много са ми на сърце, на стъпала😊 Зизу

# 317
  • Бургас
Имах много успешна поръчка с https://www.groundies.bg/.
Поръчах пет различни чифта, накрая оставих този модел:
https://www.groundies.bg/groundies-r-sienna-black-zhenski-barefoot-chelsi-botushi

За първи път купувам боси обувки. Страхотни са. Много съм доволна.

С връщането е малко драма, че трябваше да ги нося в офис на Интерлогистика, а в Бургас е само един и е наврян в една промишлена зона, но се справих.

# 318
Cassius, благодаря❤ Ще ги поразходя вкъщи. Аз също съм само със Зизу, но Динго съм с 2 номера по- малки.  За съжаление отскоро Зизу сайтът е недостъпен за мястото на което живея. Поради тази причина в момента не мога да проверя размери.  Поръчах м/у два полета от Франция. Безценно е да подкрепиш български производител. Много са ми на сърце, на стъпала😊 Зизу

Anna, ето ги размерите на Хъски (извинение поднасям за некачествената снимка):

Можете да им пишете във Фейсбук, ето и техен телефон - в офиса им на Тотлебен в София: +359 89 570 0147.
Винаги са учтиви, ще Ви ориентират. Вторник и четвъртък имат отворени врати (но не Ви върши работа, ако не сте в България/ София), аз така си купих Хъски - най -първите ми боси обувки. И после се започна Heart

Препоръката на Зизу е "да изберете размер, чиято вътрешна дължина е с 5 до 10 мм по-дълга от действителната дължина на стъпалата".

Много са хубави Вашите Хъски, много! - цвят на саята, цветът на подметката, разкош, със здраве да ги носите!

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 14:47 от Cassius

# 319
Tintina, честити! Много са хубави! И аз ги заглеждам, но си имам 2 чифта Челси боти (босоноги, разбира се).

Anna P, разпускат се по принцип. Можеш да обуеш проблемната обувка с дебел чорап и да я поразходиш вкъщи или ако имаш калъп да напъхаш вътре. Аз по принцип не си купувам обувки, които ми създават дори и минимален дискомфорт, но оставих едни Мерел, защото бяха много евтини, а и предишният ми чифт, един и същ размер и кожа, ми беше невероятно удобен и буквално го скъсах от носене. Лявата обувка ми беше малко тясна, но след 2-3 по-дълги носения се отпусна и вече мога и 30 000 крачки да измина без проблем.

# 320
Много съм доволна от най-новите ми покупки от днес. Има промоция на Vivobarefoot на определени модели обувки - един чифт на пълна цена и втори на половин цена.

Трябваха ми стабилни боти и намерих тези (не са най-красивото нещо на света, но са много удобни):

https://www.vivobarefoot.com/uk/explorer-chelsea-womens?colour=Obsidian

Реших да се възползвам от промоцията и си взех също и обувки (имам бели такива, които са супер удобни, и реших да взема и черни, малко по-нов модел са, но разликите не са големи). Купих от мъжката номерация, защото са малко по-широки:

https://www.vivobarefoot.com/uk/geo-court-iv-mens?colour=Bright+White

Добре че отидох в магазина, че се оказа че най-удобни са ми тези с номер по-нагоре от предишните.

Има много хубави обувки и ботуши и онлайн в различни сайтове (много ми харесват тези на Koel), но не исках да рискувам да купя, защото не съм сигурна че ще улуча размер или ширина.

# 321
Здравейте! Някой може ли да ме насочи към определен бранд, подходящ за моите стъпала? Редно е да спомена, че доста лесно ме заболяват след около 20-30 минути стоене/ вървене. Нямам плоскостъпие, не знам какъв е проблемът, преглед при ортопед не помогна. Търся боти (може би челсита, да се обуват лесно), балеринки и кецове/ маратонки. Благодаря!

# 322
  • София
eyanu, добре ще е да измериш дължина и ширина на краката. Предполагам знаеш - да си изправена, стъпила добре, краката подпрени на стената или на касата на вратата.
По снимка само изглеждат сравнително широки и обемни, така че можеш да изключиш марките за тесни крака - Фродо и Виво например, според мен и Рейма, мака че не съм сигурна за възрастни как са им моделите.
Ако ще са първи боси, може да пробваш hobibear (сполучливи китайчета) за маратонки. Те хващат по-широки и обемни крака. Barebaics имат кецове с малко по-плътна подметка. Може би и Be Lenka, но те май нямат много обем отгоре. Xero може би също са вариант, те са за по-прави крака (т.е. не точно като перка), но може да дойдат тесни.
Аз не бих взимала директно и зимни обувки, бих пробвала първо месец-два с есенни/все сезонни да видя дали ще ми е ок. Аз изкарвам почти цяла зима с есенни обувки последните години, само за повече сняг вадя зимните. Пък за зимна планина си пазя едни широки и почти равни конвенционални.
Моят крак е доста различен и не съм сигурна колко адекватно мога да дам съвет, но с по-точни мерки може и друг да препоръча.
За болката в краката - тряба да се правят упражнения, масаж с топка. При преход към боси обувки вероятно ще тряба да промениш походката също, малко е странно и бавно се случва.

# 323
  • София
Здравейте, босоноги хора🙂 Да Ви попитам, естествен велур отпуска ли се леко на широчина? Един размер, но различни цветове и кожа, Зизу - Хъски, велурените леко ми идват тесни на единия крак. (нямам достъп до сайта, но мястото на което живея. но предполагам, че са еднакви по размер. златно и велурено Хъски) Благодаря.
Отпускат се, велурът е тънка кожа, мека и по-се отпуска. На Хъски подметката е и мекичка. Бивша колежка е с широк крак-носи Farebare и Хъски са и компромисни на ширина, но си има и са се отпуснали и самата подметка се е разширила. Като си сравним хъскитата, нейните визуално изглеждат по-разпльокани.
На Гризли е водоустойчив набук, по-плътна е кожата и макар също да омеква и леко да се разширява, няма да е толкова, колкото на велурено Хъски.
Tintina, Сиена е много красива. Аз ги имам също. Не са точно за моите стъпала, но се оформиха сякаш по стъпалото ми, сложих една стелка и са ми ок. Миналата есен си ги купих и нещо си направих на левия крак-висях в студ и дъжд на едно изложение навън през септември и от другия ден започна да ме боли стъпалото. Колкото пъти обуех Сиената, толкова пъти за по 2 седмици не можех да ходя. По едно време и в легнало положение ме болеше. От пролетта, обаче, се пооправих и ботите сякаш се пооформиха и си ги поносих. Сега нямам проблем, макар кракът ми пак да се обажда. От миналата седмица първо глезенът ме заболя(тичахме с детето да гоним автобус и сякаш си натъртих глезена), после се премести на прасеца...днес като куцуках вече ме болеше по-скоро коляното Satisfied
Gifty, супер са си ботите. Аз имам подобни ботуши-с в ръзки и с леопардов текстил. Много са ми яки. За да събера пари за тях миналата зима си продадох едни Блайф на няколко години-но много запазени, перфектна форма отпред за мен(старата им подметка)...харесвах си ги и ми бяха много удобни, обаче някак не ме вдъхновяваха вече....плюс едни високи черни ботуши на Бе Ленка, които ми бяха леко къси и погрешка ми бяха пратили матови, а аз поръах лъскави...но ги задържах де, извиняваха се, дадоха ми код и аз казах ОК. Но матът така и не ме грабна напълно...
Та събрах няколко стотака Satisfied и си купих Виво леопардовите ботуши Heartbeat
Черните кецове са много красиви. Приятелка имаше розови, но и бяха малко твърди и ги продаде преди време. Но на външен вид са супер и съм чувала добри отзиви.
Eyanu, стъпалата ти изглеждат широки с висок свод, но и палецът е открояващ се.
Пробвай ако можеш на място...Коел може да има някакви модели. Виж Barebarics, не съм сигурна за БеЛенка, но някои модели може и да паснат.
Ако искаш, напиши ни какъв стил търсиш точно, някакви линкове, снимки, за да ти кажем дали харесаните от теб марки ще ти паснат.
Blifestyle са леко закръглени при палеца, Фродо по форма може и да са ок, но ще са ти тесни и ниски, Хъски и Гризли на Зизуу ще ти подпират палците, според мен. Рейма ще са ти тесни.
Имам от скоро маратонки на Ohne project -биха ти паснали, но са си скъпи.
Къде точно те боли?

# 324
Хъски може да е добре за палеца, моите също са нагоре. В момента съм с тях.
Дези, благодаря. Ще си оставя велурените.

# 325
  • София
А Хъскитата как са при глезените и петите? Могат ли да се оберат покрай тесен глезен? Все ми изглеждат по-широки там. Моят крак е като пица - много тясна пета и по-широка предна част, с доминантен палец (направо кюфтачест). За мен Зизу взимам само сандали, от новите подметки не съм пробвала нищо.

# 326
При глезените са отворени - горният ръб на обувката се пада под глезена. Аз също съм с тесни пети, но и ходилото е тясно. С помощта на връзките стоят плътно по крака, единствено в предната част са ми халтави, но предвид кройката, а и със затегнати връзки, няма къде да избягат.

Върхът на палеца при мен сочи нагоре, като дете вечно се протриваха ония бели китайски гуменки със зелени подметки и цъфваше дупка на мястото. При тези обувки пространството е охолно, изобщо не опират нийде нито палците, нито другите пръсти.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 15:46 от Cassius

# 327
Няма неудобство при ходене, кожата е много мека, приляга към крака.

# 328
  • София
Широки са при глезена, но не чак прекалено.
Аз имам златни и успявам да ги стегна добре. Широки са ми около глезена и над пръстите, но е поносимо.
Имайте предвид, че подметките много омекват и се оформят. Както писах нагоре-настрани слягат ако стъпалото е широко, но често и от палеца отпред Satisfied Имам разлика от 0.4см от двата крака и на по-дългия крак подметката леко се е заострила от палеца, на другата си е квадратна, както си е по принцип. На бивша колежка(не онази с широките крака Laughing) последния размер леко и опираше и с времето от носене обувките са добили друга форма отпред, по-заострена от палците и.

# 329
Имайте предвид, че подметките много омекват и се оформят. Както писах нагоре-настрани слягат ако стъпалото е широко, но често и от палеца отпред Satisfied Имам разлика от 0.4см от двата крака и на по-дългия крак подметката леко се е заострила от палеца, на другата си е квадратна, както си е по принцип. На бивша колежка(не онази с широките крака Laughing) последния размер леко и опираше и с времето от носене обувките са добили друга форма отпред, по-заострена от палците и.
Подметките не мърдат. Може би имате предвид, че стелките се оформят по крака? Да, така е. Но не заради широко или тясно стъпало, а заради тежестта на тялото : )

А как точно подметката се е заострила?!.. Саята, горната част на обувката, искате да кажете? И щом е опирал палецът, а е най-голям размер, това ли казвате, значи просто номерът е малък за този крак. Пък квадратни подметки при Зизу или при който и да е друг производител... : ) Heart

Момичета, имам питане - взех си Динго ботуши. Същият номер като другите ми обувки от Зизу. Но може би половин час след ходене с тях, и се разшириха и сега плуват краката ми вътре. Ако бях взела по-малък номер, сигурно щяха да са къси. Да сложа стелки, сигурно ще надига овчата кожа вътре и ще се нагънат стелките. Ако сложа по-дебел чорап, дали няма да продължат да се разширяват? Вие имате ли опит, какво правите?

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 23:28 от Cassius

Общи условия

Активация на акаунт