🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 510
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна и...духом на Босфора
Петерки!
Пристанища в Истанбул с изброените от теб имена-
Beyoglu,Sinanpasa,Ayaspasa,Boyacikoy-НЯМА!

Първото корабче по направление Еminonu- Rumeli kavagi тръгва в 9.35!!!Всеки Ден,А Не в 11.00 както пишеш!!!!
Билет за 90 стотинки Вече Няма!

Линията на Т1 вече е разчистена,
Информация на Мимии❤️Мария Иванова,администратор в Истанбул темата,във Фейсбук,заедно с нашият Роже💜😘💜

Sisill
За Азия можеш да вземете корабче по направление за Юскюдар,пак от пристанището Еминюню.
Оттам за Бейлербей може и с автобус,може и пак с корабче от Юскюдар,направление Анадолу Каваъ,в 11.45 тръгва първото.
Което ви и препоръчвам.

# 361
  • Варна
Петерки!
Пристанища в Истанбул с изброените от теб имена-
Beyoglu,Sinanpasa,Ayaspasa,Boyacikoy-НЯМА!

Първото корабче по направление Еminonu- Rumeli kavagi тръгва в 9.35!!!Всеки Ден,А Не в 11.00 както пишеш!!!!
Билет за 90 стотинки Вече Няма!

Линията на Т1 вече е разчистена,
Информация на Мимии❤️Мария Иванова,администратор в Истанбул темата,във Фейсбук,заедно с нашият Роже💜😘💜

абе все си знех че гугъла е побъркан ама чак толкоз щото му ги преписвам с копи пейст.
Смятах го че ми тегли от картата 11 лири в неделя , значи не е 90 ст. а 1,09 лв.
Аз дето гледах корабчето тръгна в 11 ма сигурно съм се заблял и е имало и по рано.
Браво че толкова бързо са разчистили

# 362
  • София
Моля помогнете ми от къде най- близо да хвана ферибот за парка с лалетата - моля да ми пратите локейшън гледах гледах и нищо не разбрах. Има ли ферибот който се плаща с Истанбул карт.
Искам също и с ферибот до берлейбей да отида за да стъпя в азиатската част.
За тази сутрин ще хванем трамвай номер 1 и отиваме до Долмабахче
Ако знаете къде може да се хапне наблизо моля споделете!

ВСИЧКИ ФЕРИТА И ВАПОРИ СА С ИСТАНБУЛКАРТ
Съвсем до вас пеша има парк с лалета Гюлхание . За друг парк Хващате корабче за квартала Sarıyer ,той е на другия край на Босфора , до Черно море и третия мост. Там гарантирано не е туристическо и няма чужденци и всичко е автентично. Повече от час пътуване по Босфора за 90 ст. с ИСТАНБУЛКАРТ. Корабчето за Сърайер има няколко прелюбопитни спирки - Kabataş до двореца Долмабахче  , Ayaspaşa , Beyoğlu , Sinanpaşa, Beşiktaş , Арнавуткьой , Boyacıköy с парка Емиган и други.Може на хоп он/хоп офф да слизате и разглеждате. Лошото е че тръгва от Еминьоню доста късно - към 11 (  втората къщичка вдясно от моста).Всъщност то може да не е само  корабче за квартала Sarıyer ,  има и други линии които спират на Boyacıköy .
Освен Берлейбей има доста интересни места на азиатския бряг - Юскудар и от там на най - голямата джамия Чамладжъ , Кадъкьой със Бика и друг парк с лалета и др. - има десетки корабчета от Еминьоню от двете страни на  моста Галата
 трамвай номер 1 стига само до Еминьоню защото малко след моста Галата има паднала на релсите къща
освен ако за днес вече не са я разчистили

Хубаво ще е когато се пише и се дават съвети, те да бъдат истина. Всичко в червено НЕ Е вярно.

# 363
  • София
Цитат
ВСИЧКИ ФЕРИТА И ВАПОРИ СА С ИСТАНБУЛКАРТ
И това не е вярно. Всички ферита на Sehir Hatlari и IDO са с Истанбулкарт. За TURYOL не съм съвсем сигурна. Май картите вървят, но цените са по-високи. При останалите (например Дентур Авразия) се плаща на каса.

За парка Емиргян пристанището е със същото име - Емиргян. Обаче това е центъра на квартала и за парка трябва да се повърви малко в посока Черно море. Ако се използва автобус, спирката е следващата, а не Емиргян.

# 364
Да ви попитам, вече може ли с една карта да се таксуваме всички като сложим повечеко пари? Всъщност и преди можеше, но гонехме отстъпки, нали така? Сега с новите ценоразписи, за нас туристите няма значение. Чудех се дали в една карта да сложим пари само и мъжо да се бърка да вади карта всеки път 😂

Друго - този квартал Nişantaşı, много ми хареса. Видях има много маркови магазини там. Ако се отиде уикенд дали ще са отворени? Или през седмицата по-добре? Видях имаше доста тоалети за повод ( сеатба да речем). Та ако си харесаме нещо…..

# 365
  • София
Може да се таксувате с една карта повече хора. През март за едно от пътуванията го направихме за 6 човека.

# 366
Здравейте,
подготвям и аз едно посещение на Истанбул в края на месеца. За трети път ще ми е и долу-горе съм в час:) С една приятелка ще сме и смятаме да я караме по-лежерно. Още намествам програмата и може и да питам.Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 15:42 от Lady Vengeance

# 367
  • Варна
Трамваят вървеше по целия си маршрут още във вторник със сигурност. Ако не се лъжа, дори и в понеделник. Тогава нали ми се затриха нещата... Вече ми се сливат дните. А и понеделникът и вторникът бяха еднакво сиви, дъждовни и неудовлетворяващи.  Но предпазните ленти на Еминьоню в посока Каракьой и т.н. бяха премахнати, а надписите "Кабаташ" на челата на трамваите се появиха отново категорично най-късно във вторник.

Таксуването по линията Еминьоню - Саръйер (или Анадолу каваъ), както и по линията Халич, е 14.50 TL и за нас си е точно толкова, защото нямаме право на връщане на разлика.
Пътуването от Юскюдар до Еминьоню е 11.25 TL с фери.  
Еднократно пътуване с трамвай или автобус е 9.90 TL.
Както и да го смятам, не е нито 90 ст., нито 1.09 лв.
13 лири не сме били таксувани.
Не претендирам, че имам пълната картина на цените, защото не сме ползвали твърде много транспорт този път, но за гореописаните съм категорична.

vici75, можете с една карта. Ние ползвахме две, защото ги имаме, а и все пак сме четирима.  И макар децата още да не се таксуват, по бързо и удобно е да минем по двама на отделни турникети, като се таксуване с мъжа ми с отделни карти. Иначе лично видях четирима да се таксуват с една карта без проблем. Само по време на HES - кода се налагаше да имаме отделни, макар ние да ги имаме по съвсем други причини.
Скрит текст:
Реално имаме три. Третата все някога ще влезе в употреба, надявам се! Което ме подсеща, че трябва да я заредя и ползвам следващия път, за да не стане неактивна (ако вече не е такава).

Ето ви актуалното меню на Ортаклар:

П.П. Поради незнайна за нас причина HGS не ни е засякъл на отиване. Сега ще проверя за вчера дали има нещо, но като цяло всичко беше странно този път с магистрала. Ще кажа после защо. Дано останалите, минали с автомобил тия дни, споделят как е (било) при тях.

# 368
Момичета, извинявайте за рязкото включване, следя темата и прочитам всичко, но отдавна не съм записвала. Тръгваме довечера, може ли някоя да ми каже как да се придвижим от кулата Галата до Watergarden AVM, или някъде от морето до мола, съответно и варианти за връщане до Лалели? Благодаря много и светли празници на всички 💐

# 369
  • Варна
Момичета, извинявайте за рязкото включване, следя темата и прочитам всичко, но отдавна не съм записвала. Тръгваме довечера, може ли някоя да ми каже как да се придвижим от кулата Галата до Watergarden AVM, или някъде от морето до мола, съответно и варианти за връщане до Лалели? Благодаря много и светли празници на всички 💐
Убедена съм, че го има и в първия пост, но ето го, извадено току-що от сайта на Watergarden:

Ние сме ходили и с маршрутка от Юскюдар, но не е за предпочитане. Вариантът от Кадъкьой с авт. 8А ползваме. Последния път и се върнахме с последния или предпоследния курс на тази линия.
От кулата до Каракьой пеша, после фери до Кадъкьой и от там посочения автобус бих го направила аз.

# 370
Убедена съм, че го има и в първия пост, но ето го, извадено току-що от сайта на Watergarden:

Ние сме ходили и с маршрутка от Юскюдар, но не е за предпочитане. Вариантът от Кадъкьой с авт. 8А ползваме. Последния път и се върнахме с последния или предпоследния курс на тази линия.
От кулата до Каракьой пеша, после фери до Кадъкьой и от там посочения автобус бих го направила аз.
Много много благодаря, извинявам се, за спама с въпросите, нямах възможност да търся, спасявате ме! 😍

# 371
  • Варна и...духом на Босфора
https://www.facebook.com/reel/752976372989490?s=yWDuG2&fs=e

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 19:01 от redemi

# 372
И нашите 5 дни в Истанбул приключиха. Хванахме 3 пълни дъждовни дни, валя ни дъжд, духаше ни вятър, децата се изпоразболяха Laughing и като цяло настроението не беше баш на 6, но какво да се прави, има и такива моменти...
Пристигнахме в събота рано сутринта, който беше и най-хубавият от към време ден. Оставихме багажа в хотела, заредихме картите и се качихме на корабче за Емиргян. Паркът е все така прекрасен, според мен лалетата бяха в разцвета си.
Скрит текст:
Имаше доста хора, деца играеха по площадките, нашите също се забавляваха. Нямаше свободни места отвън в заведението и не можахме отново да се насладим на чудните профитероли.
От спирката под Емиргян хванахме един от автобусите до Таксим, слязохме там и продължихме надолу по Истиклял към Галата. Обядвахме в една Balkan Lokantasi, като цените са приблизително двойни на миналогодишните. Наблюдава се всеобщо поскъпване на всичко, с доста по-голям % от инфлационния. Само цените на транспорта са г/д същите. Зная, че това са си световни процеси, но покачването на цените е фрапиращо.
По Истиклял се спуснахме надолу до Каракьой и хванахме корабче за Св.Стефан. не помня на Балат или Фенер слязохме,но е първото от двете в посока Еюп. Искаше ми се да отидем там в неделя,когато беше Цветница, но предположих,  че ще е голяма навалица и затова го направихме в събота.
Скрит текст:
Неприятно впечатление ми направиха безбройните снимащи и правещи селфита. Една девойка си правеше селфи до свещите за починали където се палят....
От там през Балат повървяхме и излязохме
до новата трамвайна линия. Не знаехме докъде отива в посока Еминьоню, но го хванахме, оказа се - за 1 спирка. Продължихме пеша през сокаците около Египетския пазар до хотела /който беше в района на Сиркеджи/.
Завършихме деня с кокореч и миди от Галата кокореч /отново благодаря за препоръките тук/.

Скрит текст:

Скрит текст:

Вторият ден /неделя/ решихме да идем до Watergarden. С корабче до Кадъкьой, от там -с автобус 8А до мола. Вече си го знаем какво е, не ни е така впечатляващо като преди, но голямото ни момиче много харесва въжения парк на последното ниво /отвън/ и цял час се забавлява. Малката през това време се забавляваше на катерушките  в съседство.
Отново с 8А се върнахме в Кадъкьой, където обядвахме рибка и миди,  от там решихме, че ще ходим до Пиер Лоти. Слязохме на последна спирка по линията Халич -  сп. Еюп и с лифта се качихме до горе. Чакахме доста за лифта, около 40-50 минути. Върнахме се след това надолу отново с лифта, хванахме автобус до Везнеджилер в Лалели и от там походихме до Ортаклар за вечеря. След него -разходка до хотела и  така приключи този ден.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 20:42 от Pали

# 373
  • Димитровград

П.П. Поради незнайна за нас причина HGS не ни е засякъл на отиване. Сега ще проверя за вчера дали има нещо, но като цяло всичко беше странно този път с магистрала. Ще кажа после защо. Дано останалите, минали с автомобил тия дни, споделят как е (било) при тях.
И на мен миналата година HGS не ми взе пари до Силиври, където слезнах на D100. Проверявах много пъти, но този курс ми беше безплатен. Simple Smile

# 374
След вчерашния мрачен и дъждовен ден в Истанбул, днес цял ден слънце.
Много ни хареса парк Емирган.

Общи условия

Активация на акаунт