🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 500
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна и...духом на Босфора
Медунчева 😘,Браво!
Много в кратце!
Следвай примера на Рали и Белята и Пепелче
И Бебе
По- пространствено така😘😘😘😘

Папа,брава бе!

Bebe,
Къде го намерихте тоз мамул?😃
Имаш ли по- голяма снимка на менюто на Пиер Лоти?.
Едни аверки ще ходят там да закусват,и оттам съм им спретнала програма По море😃,че да видя Кахвалтъту как движи...

Вичето75, Vici75😘
По твоя въпрос Стамбулските съпруги/ щях да напиша Степфордските🤣- действат!

# 376
Привет, група! Този сезон някой ходил ли е на Vialand? Какви са цените? Да препоръчате от къде да купя баклава около района на Галата цена/качество или от Едирнето минавайки да взема? Благодаря предварително!

# 377
4 часа на гара Първомай. Преден влак ударил човек и се води следствие.

# 378
  • Варна
Таксуването по линията Еминьоню - Саръйер (или Анадолу каваъ), както и по линията Халич, е 14.50 TL и за нас си е точно толкова, защото нямаме право на връщане на разлика.
Пътуването от Юскюдар до Еминьоню е 11.25 TL с фери.  
Еднократно пътуване с трамвай или автобус е 9.90 TL.
Както и да го смятам, не е нито 90 ст., нито 1.09 лв.

Някои замисля ли се на фона на няколкотостотин лева за екскурзията дали билетчето за корабче/трамвай/автобус струва 90/96/103  или 137   ст. , аз  поне не и го поглеждам само дали има пари за следващото пътуване. Може някой корабчета да не са с Истанбулкарт ама са единици от стотиците - плащане на каса е примерно от Кабаташ до Принцовите острови - 50 т.л.

'' Да препоръчате от къде да купя баклава около района на Галата цена/качество или от Едирнето минавайки да взема?''

в  Едирне автобуса ни стовари при така наречените ''борси'' и 90% от народа накупи баклава по 70 т.л. , в Лозенград масово беше по 100 , разбира се по сладкарниците имаше и по 200 и по 300 че и 450 с всевъзможни ядки , шамфъстък , шоколад и каквото се сетите , по познавачите твърдят че читавите започват от 150 т.л. Иначе цените са разтегливо понятие - ядохме кюнефе за 30 , а на Истиклял за 150 Simple Smile

# 379
Ха, Медунка,  това езерце в събота беше празно Laughing
Да си продължа аз и за останалите 3 дни -всичките дъждовни. За понеделник бяхме запланували Топкапъ. Валеше доста, нямаше опашки и изглеждаше, че ще се спасим бързо от дъжда, но напразни надежди...Самият дворец е така построен, че е от отделни сгради, доста на брой. Та влиза се и се излиза навън непрекъснато, не можахме да се насладим на всичко напълно, особено на градините, понеже само разпъвахме и прибирахме чадъри...
Входът за дворец+харем и църквата Св.Ирина е 650 лири.
Скрит текст:
След двореца решихме, че не ни се понася още дъжд и отидохме в мол Форум /с трамвая от Султанахмед до Аксарай, от там -метро до мола. На обратно - същият маршрут.
Във вторник  решихме да идем до Саръйер от Еминьоню и така почти 2 часа от лошото време бяхме вътре в корабчето и пихме чай. Валеше си доста като пристигнахме, та само направихме един тигел на близките до пристанището улички, подсладихме се в Мадо и обратно се върнахме отново до Еминьоню. Oт там разпънахме чадърите и закрачихме към Св. София, но точно на Султанахмед такъв дъжд заваля, че подгизнахме направо. Влязохме, изчакаме да понамали и приключихме вечерта в Ортаклар,след което през Араста базар и уличката с готините къщички, през парка Гюлхане се прибрахме към хотела.
За срядата се колебаехме дали да не си тръгваме направо, въпреки, че нощувките ни вече бяха платени. Все пак решихме да останем и този ден и отново предвид лошото време, опцията за корабче и топъл чай изглеждаше най-примамлива. Не бяхме ходили до принцовите острови и отчетох като добра възможност сега да го направим. Хванахме корабче от Кабаташ /до там с трамвая се придвижихме, върви си нормално вече/ -цената беше около 25 лири на човек, с Истанбулкарт.
Слязохме на последния, най-голям остров - Буюкада. Разходихме се час и половина, в който имаше прозорец без дъжд, точно започна да вали отново и тръгнахме на обратно. Имаше доста вятър, съответно и порядъчно вълнение, поради което доста се поклатушкахме, не беше никак приятно...
Скрит текст:
Слязохме на Кабаташ отново, иначе корабчето спира преди това и на Кадъкьой. От Кабаташ с фуникуляра се качихме на Таксим, от там надолу и през моста Галата към Сиркеджи. Вечеря и в хотела.
Сутринта потеглихме  към Одрин, където си направихме традиционния пазар и се отправихме към Кап.Андреево.
Бяхме оставили колата на паркинга до гарата Сиркеджи, 120 лири на ден струва. Мястото ни е много удобно.
Това беше от мен - имали сме и по-хубави преживявания в Истанбул, но какво да се прави, гледахме да извлечем максимума от ситуацията.
Една снимка от Watergarden, която вчера пропуснах да сложа
Скрит текст:

# 380
Рали , много жалко, че така жестоко ви е валяло, но и вие сте бойци, не сте се отказали. 😍

Ето нещо, което тази, сутрин си записах във файла (не намалява обемът му 😉 😜) за следващия път.

https://www.instagram.com/reel/Cq-Mw32A3eW/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg== 

Някъде по Истиклял ще го търсим. 😂
Интересна история - построена цяла 7 етажна сграда за шивача на султан Незнамсикой. 🤔

# 381
  • София
Скрит текст:
Рали , много жалко, че така жестоко ви е валяло, но и вие сте бойци, не сте се отказали. 😍

Ето нещо, което тази, сутрин си записах във файла (не намалява обемът му 😉 😜) за следващия път.
https://www.instagram.com/reel/Cq-Mw32A3eW/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg== 

Някъде по Истиклял ще го търсим. 😂
Интересна история - построена цяла 7 етажна сграда за шивача на султан Незнамсикой. 🤔
Пепелче, точно срещу İllüzyon Müzesi в Narmanlı Han. Ти май беше ходила там.

# 382
  • София
Ха, Медунка,  това езерце в събота беше празно Laughing
Понеже редовно наглеждам лаленцата през камерата, в един единствен ден поправяха нещо. Източиха го, човъркаха нещо по "цветята/тревите", които са във водата и после го напълниха. Голям късмет, че точно този ден сте улучили! Simple Smile

Много е неприятно това с дъжда. И се радвам, че имам свободата да заминавам без предварителни планове.

А кой паркингът с тази цена? От хотела ли ви изпратиха или сами го намерихте? Обикновено са от 20 лв нагоре.

# 383
Днес хванахме чудесно време в Емиргян

# 384
Танче, принципно и ние имаме възможност за гъвкаво планиране, но сега се наложи да се съобразим с пролетната ваканция, тъй като вече всички възможни почивни дни за девойката сме ги използвали. Не практикувам вземане на мед. бележки за извинения, така, че това ни беше момента... А и ако трябва да съм честна - все се надявах да се промени прогнозата в движение, ама не би Laughing
Паркингът е ето този, оградила съм го в кръгче:
Скрит текст:

И миналата година го ползвахме, от тогава го знаем. Точно между сградата на гарата и бул. Кенеди се намира, непосредствено до малкото паркче.  Доста е голям, но въпреки това наблюдавахме, че всеки ден има опашки от чакащи да влязат - чакат кола да излезе и пускат една да влезе. Ние явно сме изкарали късмет в съботата и безпроблемно влязохме. 120 лири е на ден, има разценка и по часове. За нас локацията Сиркеджи се оказа най-удобна - на ръка разстояние от Султанахмед, както и от основните опции за транспорт.

# 385
Да докладвам и аз. Търсейки онази стара аптека в Мода, си изразходих целия интернет от пакета. Те я били закрили. Та посетих къщата на Баръш Манчо. Всички снимки можете да видите във фб - Форумъ Аспиринъ. Драма е с Истанбулкарт, не са ползвани от септември и не ще да ни връща остатъка от Мармарая.

# 386
  • София
Драма е с Истанбулкарт, не са ползвани от септември и не ще да ни връща остатъка от Мармарая.
Не си следила темата. От няколко месеца при анонимните туристически карти няма връщане. Има само при поименните карти на турски граждани. И отстъпки нямаме.

Рали, ние вече не се съобразяваме с ваканции. Всъщност скоро може и да почнем, но ако водим внуци с нас. Joy

Това ли е входът на паркинга?

# 387
За картата от тази година няма отстъпки, отстъпки има само за персонализираните Истанбулкарти, т.е. само за турските граждани, за чужденци няма.
Да докладвам и аз. Търсейки онази стара аптека в Мода, си изразходих целия интернет от пакета. Те я били закрили. Та посетих къщата на Баръш Манчо. Всички снимки можете да видите във фб - Форумъ Аспиринъ. Драма е с Истанбулкарт, не са ползвани от септември и не ще да ни връща остатъка от Мармарая.

# 388
Някоя от вас отсядала ли е в този хотел? Четох хубави отзиви за него. Честно казано, не държа на лукс, тъй като знам колко се стои в хотел , когато си на екскурзия Wink
Мисля, че локацията в добра. Какво ще препоръчате в района? Тепърва започвам да чета. Друг организира пътуването, така че, почти нищо не знам.

# 389
Медунчева 😘,Браво!
Много в кратце!

Ще се коригирам и днес ще бъда по-подробна.
Към 11 часа днес се качихме на корабче за Кадъкьой. Много приятно време, слънчево. Отидохме да видим статуята на бика, направихме снимки, после обиколихме уличките наоколо.
Мъжът ми си купи чорапи на промоция и се отправихме към автобусната спирка, за да хванем автобус за Кузгунджук. Взехме автобус 14М, както ме съветваше Гугъл мапс и слязохме на спирка Накаштепе.
Кузгунджук или поне това, което видяхме от него много ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт