🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 521
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря за отговорите.
Весело изкарване на всички запътили се кум Истанбул.  И дано времето е с нас.

# 346
  • Варна и...духом на Босфора
Който иска да гледа туристическото изложение EMMIT, от днес до 15 април в конгресен център Туяп.

# 347
  • Димитровград
Преди време имаше информация за вход в Долмабахче през художествената галерия. Дали още има такава възможност?

# 348
  • Sofia
- минава се през неприятни райони.
Това означава ли опасни или просто не са туристически?
Нито едно от двете.
Обаче има нелицеприятни махали/улици, тип гето. За мен са кофти за разходка.

# 349
  • София
Преди време имаше информация за вход в Долмабахче през художествената галерия. Дали още има такава възможност?
Запомнила съм, че ходят на въпросното място, за да се снимат с красивата врата към Босфора, която е същата като в Долмабахче, но е безплатна и без хора. Wink Не знам да има друг вход.

# 350
По принцип има.
Но понеже билетите за вход са отделни,държат вратите затворени,Папа,
Информация от началото на месеца от моите приятели в Истанбул.

# 351
Привет от дъждовен Истанбул!

Сутринта се разходихме, но към 15 часа заваля и се прибрахме в хотела.

# 352
  • Бургас
Някой щеше да качва менюто с цените на Ортаклар.Интересно ми е да видя колко ще са покачени Ние ще бъдем в Истанбул за пореден път през май.Изчакваме да мине еуфорията покрай лалетата и висенето по границите.

# 353
До колко часа работи общественият транспорт?
Съставих ориентировъчен маршрут по дни, но моля за помощ как да се придвижим от едното място до другото. Хотелът ни е близо (поне на картата) до Акведукт Валенс.
1 ден - акведукта, Топкапъ (с разгледжане отвътре), Света София, хиподрума, Синя джамия, парк Гюрхане, Капалъ чарши или Египетски пазар (само за придобиване на обща представа), вечеря около мост Галата.
2 ден - Долмабахче (разглеждане отвътре), Румели Хисар, Нишанташъ (под въпрос - чудя се дали си заслужава, моля за съвет), Таксим, Френската улица, Истиклял и вечеря там, кулата Галата, разходка по мост Галата - всичко след Долмабахче възможно ли е пеша? Моля за препоръки за хапване в този район за обяд (набързо) и за вечеря и за сладкарници.
3 ден - Желязна църква, Балат, Пиер Лоти (моля за препоръки за обяд в района), музей на Рахми Коч (ако вали), моля за идеи с какво друго може да се съчетаят горните.
4 ден - ранния следобяд тръгваме към България, затовс моля за съвет какво е най-удачно да видим за това време, което същевременно да си заслужава, и как да стигнем дотам предвид велосипедния тур този ден. Мислех за парк Емиргян, Бейлербей, Миниатюрк или някой от аквариумите.
Моля за съвет спрямо горните маршрути в кой ден е най-подходящо да включим разходка с кораб с хапване и музика, откъде да го хванем и заслужава ли си, както и къде е най-добре да включим представление на дервишите и пускат ли с деца. Четох, че не го препоръчват за деца, но това означава ли, че не пускат деца? Моля, ако някой е ходил с дете, да сподели.
За Топкапъ днес приятелка, която се върна вчера от Истанбул, каза, че се чака 2 часа на опашка, и затова не са влезли. Има ли опция зс билети онлайн и ако да - в такъв случай пропускаш ли опашките?
Къде по този маршрут ще имаме гледка към Босфора и Къз Кулеси и къде по маршрута има крайбрежна променада?
Извинявам се за дългия пост, но очевидно имам доста неясноти, а пътуването наближава, защото тръгваме в петък.

# 354
Другари,спокойно си ходете на17- ти април из сокаците .
Бях подведена за датата наетапа в Истанбул 😾Извинявам се,уж от спортен журналист,от Варна,😐и не проверих достатъчно информацията.
А трябваше..
Даже и сега нямам още потвърждение от Евроспорт за датата на етапа в Истанбул.
Но на 17- ти няма да е
Така, че, отново се извинявам,че подадох грешно инфо .
Добре,че по навреме се осеферих.,😁.
То и други събития имаше,ама заради избори и Байрама и те отложени.

# 355
  • Варна
Здравейте!
Минутки преди полунощ влязохме в България след 2 часа и половина на границата (МТ). Сега остава да се докопаме до вкъщи...

Така и не стигнахме до Емирган. Реших, че няма смисъл да съжаляваме. Здраве да е! Не е като да не сме ги виждали.
Вече имам ясна идея за следващото ходене. И не, няма да е чак за следващите лалета. И техният ред ще дойде. Ако е рекъл Господ!

Тези, които ще бъдат там за Великден, ще се насладят напълно на феерията от лалета. Аз просто избягвам на големи празници да сме там и си понесохме неудобствата. Лалета имаше И прецъфтели, още в неделя, и то в сенчестия Гюлхане, така че въпреки студената пролет (местните също отбелязват нетипично хладното и дъждовно време, не само ние сме озадачени), няма да е късен цъфтежът им.

Аз обещах менюто на Ортаклар. Утре ще го снимам и кача. Вечер в хотела нямах нито сили, нито време, а и нямаше да станат добри снимки заради отблясъците.
Имам и да разказвам за двата аква-дни. Надявам се утре да сколасам.

Свършихме доста неща, изхарчихме доста пари, но най-важното е, че за пореден път преживяхме емоцията Истанбул.
Той е там и винаги ни посреща омагьосващ. И вече ми липсва!

# 356
Здравейте
В момента съм в Истанбул.
Настанени сме близо до Света София.
Моля помогнете ми от къде най- близо да хвана ферибот за парка с лалетата - моля да ми пратите локейшън гледах гледах и нищо не разбрах. Има ли ферибот който се плаща с Истанбул карт.
Искам също и с ферибот до берлейбей да отида за да стъпя в азиатската част.

Иначе вчера пристигнахме.
Влязохме в Света София и във Водохранилището.
За Света София ми казаха, че чаршафите които закриват стенописите ги вдигали когато има молитва, а след това ги смъкват. Ние бяхме по време на молитва и не мога да кажа дали е така. Ако успеем да влезем пак ще пиша.
За тази сутрин ще хванем трамвай номер 1 и отиваме до Долмабахче
Ако знаете къде може да се хапне наблизо моля споделете!
Благодаря на всички които помагат.

# 357
  • Варна
Моля помогнете ми от къде най- близо да хвана ферибот за парка с лалетата - моля да ми пратите локейшън гледах гледах и нищо не разбрах. Има ли ферибот който се плаща с Истанбул карт.
Искам също и с ферибот до берлейбей да отида за да стъпя в азиатската част.
За тази сутрин ще хванем трамвай номер 1 и отиваме до Долмабахче
Ако знаете къде може да се хапне наблизо моля споделете!

ВСИЧКИ ФЕРИТА И ВАПОРИ СА С ИСТАНБУЛКАРТ
Съвсем до вас пеша има парк с лалета Гюлхание . За друг парк Хващате корабче за квартала Sarıyer ,той е на другия край на Босфора , до Черно море и третия мост. Там гарантирано не е туристическо и няма чужденци и всичко е автентично. Повече от час пътуване по Босфора за 90 ст. с ИСТАНБУЛКАРТ. Корабчето за Сърайер има няколко прелюбопитни спирки - Kabataş до двореца Долмабахче  , Ayaspaşa , Beyoğlu , Sinanpaşa, Beşiktaş , Арнавуткьой , Boyacıköy с парка Емиган и други.Може на хоп он/хоп офф да слизате и разглеждате. Лошото е че тръгва от Еминьоню доста късно - към 11 (  втората къщичка вдясно от моста).Всъщност то може да не е само  корабче за квартала Sarıyer ,  има и други линии които спират на Boyacıköy .
Освен Берлейбей има доста интересни места на азиатския бряг - Юскудар и от там на най - голямата джамия Чамладжъ , Кадъкьой със Бика и друг парк с лалета и др. - има десетки корабчета от Еминьоню от двете страни на  моста Галата
 трамвай номер 1 стига само до Еминьоню защото малко след моста Галата има паднала на релсите къща
освен ако за днес вече не са я разчистили

# 358
  • Русе
На Долма Бахче е празно направо. Студентът ни мина с Айсик картата си за 70 л

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 10:13 от Ели_дечкин

# 359
  • София
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174
Това е разписанието на ферибота. Същото е разпечатано на входа. До Еминйню пеш или с Т1. Билета беше около 13 лири с Истамбул карт

Общи условия

Активация на акаунт