С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 38 608
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
Починалите едва ли се впечатляват, ако някой не ги харесва. Според мен по-важно е пред кого изразяваш такива отрицателни чувства, защото може да нараниш жив човек.
Това е така и е много мъдро.Понякога изобщо не съм се замисляла какво казвам и правя.

# 616
Дето има една приказка - тука победители няма.
Не са цвете нито хората, които правят деца с идеята после да ги оставят на роднини / на самоотглеждане, нито днешните баби и дядовци, които отказват да мръднат пръст за внучетата - не защото са длъжни, а защото като представител на поколението по средата много добре помня как точно те ни пращаха на "ясла" при бабите и дядовците ни през повечето време, а като по-големи пак ни натирваха масово при тях всяка ваканция - да не им пречим на живота Wink
И какво излиза? Огромна част от поколението, което сега е в бабешко-дядовска възраст, не знае как се сменя пелена, защото никога не им е било необходимо да знаят! Grinning (Преувеличавам, разбира се, но принципът ви е ясен).
Добре, че никой чифт баба/дядо при нас не са такива. По-скоро коментирам масово явление около мен. Simple Smile

# 617
Ма ко - сериозно!? Сами са си виновни, че са отритнати и оставени да се оправят сами така ли?

# 618
  • при късмета
Ма ко - сериозно!? Сами са си виновни, че са отритнати и оставени да се оправят сами така ли?
Ама как отритнати, бе жена? Кой ги е отритнал? Някой, който изобщо няма задължение, каквото се опитват да му вменят? Сериозно? Тези жени и тях да питам, заради бабите ли имат деца? Някоя от тях ли ги накара да родят? Предполагам, че отговора е отрицателен и са взели решението за дете с мъжа си. Защо тогава бабите да имат някакво задължение?
Единствения начин на някоя баба да се вмени такова е, предварително да са говорили с тях по въпроса и да са казали ясно очакванията си. Но не вярвам и това да са направили. После обаче нямат абсолютно никакво основание да се оплакват от намеси. Като си прехвърляш задълженията, от техен ръководител, ставаш само изпълнител. Пък нищо, че за собственото ти дете тава дума.

# 619
  • София
Дето има една приказка - тука победители няма.
Не са цвете нито хората, които правят деца с идеята после да ги оставят на роднини / на самоотглеждане, нито днешните баби и дядовци, които отказват да мръднат пръст за внучетата - не защото са длъжни, а защото като представител на поколението по средата много добре помня как точно те ни пращаха на "ясла" при бабите и дядовците ни през повечето време, а като по-големи пак ни натирваха масово при тях всяка ваканция - да не им пречим на живота Wink
Много добре казано. Но някои от тях не са имали друг вариант, наистина майчинството е било няколко месеца, а и по онова време да си домакиня е било неприемливо.
Но моята свеки е била така, децата по 2 месеца на село, внуци не е гледала. Сега й било самотно. Ами да беше изградила връзка с някои от внуците

# 620
Това са огромни ресурси от наша страна,които вместо да ползвам аз,са изтичали натам.И сега,когато съм в труден период от живота си,и виждам,че никой на се интересува от мен,определено съжалявам за доста неща,които съм направила по определен начин,а е трябвало да ги направя по друг.

Тези ресурси след смъртта ѝ не се ли върнаха при вас под формата на наследство?

Пишеш също, че никой не се интересува от теб сега. И мъжът ти ли? И децата? Ако е така, защо свекърва ти е виновна за това?
Наистина не разбирам...
Каквото и да си говорим,накрая пак става дума за пари и имоти,така е,за съжаление.
Не,нищо нямаше и нищо не ни остави,дори от жилището,което им е наследствено моят мъж доброволно се отказа и го остави на сестра си,защото тя иначе няма къде да иде да живее.

Все някой трябва да обере отрицателните ми емоции и съм избрала по някакъв начин това да е свекърва ми.Искам да се освободя естествено,да видим ще успея ли.Иначе ще е трудно да я мразя до края на дните си,това е голям товар.

Относно,че никой не се интересува от мен,имам предвид общо,че всеки си гледа живота,дори и роднините,особено пък от страна на мъжа ми-изобщо не ги интересува кой как е,как се справя.Докато им давахме-вземаха,сега и да мога изобщо няма им дам,грубо е,но това е.

# 621
А кой ви е карал да давате, давате?

# 622
Явно сте давали с очакване да ви се връща по някакъв начин, но то нали е казано Направи добро и го хвърли зад себе си. Виж, ако те сега са богати, а вие имате нужда, не е правилно да ви  пренебрегват. Обаче ако пак са си мизерници и нямат какво да дадат.

# 623
  • София
Светулчица, от първа ръка виждам как се гледат деца без абсолютно никаква помощ - съжалявам, не искам да си намразвам детето, за дето ми ограбвало спокойствието и свободното време.
Чувам го от майки отглеждащи децата си съвсем сами защото нали бабите си имали личен живот.
Едно време нашите баби и дядовци ни изгледаха, но сега егоизма стана твърде голям.
Без думи съм за такива родителки. Да си намразвам детето, защото някой, който не ми е длъжен, не ми го гледа?!? Ле-ле...

П.П. И на нас никой не ни е гледал детето, но... Ох, даже не искам да коментирам двукраки, които разсъждават така.

# 624
  • София
Ох,.моята си е.точно TLC свекърва ... Някой ден сигурно ще напиша книга, няма такъв човек втори. И съвсем на живо си я мразя и знам,.че бих се погрижила за нея заради ММ (за да му спестя на него време/усилие/нерви), но надживее ли го - не може да разчита на мен.
Най-голямото ми постижение спрямо нея е, че се преместихме в друг град и вече не живеем в наследеното от нея жилище, в което тя непрекъснато подчертаваше, че като дойде се чувства гостенка... Е сега живеем на място, където ми е все тая как се чувства - но е на гости и това не включва повече от две нощувки, какъвто и да е повода. Не ми е помагала за големите деца (беше на другия край на света), аз и не желая да ми "помагат", за малката вече споделих. Не се обаждаше с месеци, но сега държи да и се осигурява време за децата - е аз пък ги оставям да решат дали искат... Не съм сигурна,.че и малката ще се излъже за лятото.

# 625
Явно сте давали с очакване да ви се връща по някакъв начин, но то нали е казано Направи добро и го хвърли зад себе си. Виж, ако те сега са богати, а вие имате нужда, не е правилно да ви  пренебрегват. Обаче ако пак са си мизерници и нямат какво да дадат.
Не,в никакъв случай даже не съм го мислила това,давахме,защото бяхме много по-добре,а тя сама,моят мъж е без баща(много дълга история,само ще кажа,че тя е имала 3-ма мъже,единия починал млад,другите са я оставили по някакви причини,даже не съм и питала за никакви подробности).

# 626
Ами ок - давали сте. Напълно доброволен акт. Сигурно мъжът ти го е чувствал като дълг. Не знам защо е такава драма, че чак да мразиш тази жена.

# 627
Ами ок - давали сте. Напълно доброволен акт. Сигурно мъжът ти го е чувствал като дълг. Не знам защо е такава драма, че чак да мразиш тази жена.
Е,нали затова пиша тук,да си обясня защо я мразя,че е била бедна,егоистка,използвачка?И да го отметна вече като минало и толкова.Всички така или обаче ще умрем някога,поне да живея спокойно докато мога.

# 628
Лено, според мен не разсъждаваш хич градивно. Вие доброволно сте давали (каквото и да влагаш в тази дума), мъжът ти доброволно се е отказал от наследствен дял (а е можело сестра му поне да му изплати неговия дял) и сега изведнъж всички са лоши. Помислете си защо всички се дърпат от вас?

Много ме дразни някой, който все се оплаква как много дава, ама не получава насреща. Ми никой не те кара. Тия деца заради свекървата ли ги роди? Тя нейните явно е родила и изгледала. Внуците не са нейна грижа. Ако иска да помага, добре дошло. Ако не иска, нейна работа.

Мен пък ме радват възрастни хора, които пътуват. Ако имат такава възможност, приветствам. Повечето не са могли да пътуват свободно, само в бившия соц лагер и сега могат да се насладят на широкия свят. Аз наскоро имах екскурзия, която не можах да ползвам. Исках да я подаря на майка си, за да не изгори, а тя направо отказа. Била стара да пътува. Не е хич стара, но тя така си е внушила. Аз също не съм дете, гледано от бабите си. Много обичам баба ми, да е жива и здрава, винаги е добронамерена, гостоприемна, много ни обича. Ама за отглеждане не ме е отглеждала тя, не съм седяла по селата лятната ваканция и не са се чудели на коя баба да ме хвърлят, че да ходят някъде без мен.

Днешните баби и дядовци е нормално да не искат да се превръщат в детегледачки, ако искат да пътуват или да развиват хобита, а някои и работят до късна възраст, поради ниски пенсии или липса на стаж.

# 629
Починалите едва ли се впечатляват, ако някой не ги харесва. Според мен по-важно е пред кого изразяваш такива отрицателни чувства, защото може да нараниш жив човек.
Това е така и е много мъдро.Понякога изобщо не съм се замисляла какво казвам и правя.

Починалите  не се впечатляват, авторката трови себе си.

Общи условия

Активация на акаунт