Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 770
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,

Предстоят ми нови изследвания за да видим дали дозата която приемам е достатъчна.

Интересуваме дали ако приема хапчето в деня на изследванията (4-5ч. преди това) ще има ефект върху резултатите? Питам защото докторът ми каза,че няма проблем и мога да си взема дозата преди изследванията без това да доведе до грешни резултати..четох,четох, но виждам,че има и различни мнения .. и съм още по объркана.

Благодаря ви Simple Smile

# 301
Мерните единици на Бодимед са: TSH - microIU/ml; fT4 и fT3 - ng/l, TAT и МАТ - IU/ml. Зная, че може да има разлика в референтните стойности, но аз се водех по тези на лабораторията. Симптоми като учестен пулс, задъхване, ‘прескачане’ на сърцето могат и да не са от жлезата, но при мен има и фамилна обремененост и затова се усъмних да не е там проблема. Проблем със сърцето нямам, след проведени множество изследвания, но и съм във възрастта за перименопауза, та знам ли откъде идват тия симптоми. Опитвам се да разбера Thinking. Благодаря на отговорилите! Flowers Bouquet

# 302
Ivilina, просто пропусни дозата в деня на изследването. Няма проблем.

# 303
Здравейте,

Предстоят ми нови изследвания за да видим дали дозата която приемам е достатъчна.

Интересуваме дали ако приема хапчето в деня на изследванията (4-5ч. преди това) ще има ефект върху резултатите? Питам защото докторът ми каза,че няма проблем и мога да си взема дозата преди изследванията без това да доведе до грешни резултати..четох,четох, но виждам,че има и различни мнения .. и съм още по объркана.

Благодаря ви Simple Smile

Изследвания се правят без прием! След като ти вземат кръв, може да си го вземеш, аз така правя...но и да пропуснеш един ден, не е фатално.

# 304
  • Пловдив

Я кажете какво мислите.Резултатите са от вчера.

# 305
Напиши предистория - с диагноза ли си, приемаш ли хормон, от колко време и т.н.

# 306
  • Пловдив
Напиши предистория - с диагноза ли си, приемаш ли хормон, от колко време и т.н.

Да с диагноза Хашимото и ИР съм. Не пия хормон, но пия 1 таблетка Мегликон XP 1000 вечер,но той е за ИР -то.
Гледам да се храня правилно и да спортувам.
Реално TPO и TG винаги са някакви страшни стойности.

# 307
Хашимотото е ясно. За хормон си, ниска доза зесега. По-интересно ми стана за меглюкона вечер. Каква му е идеята на пиенето по това време само в толкова висока доза? Предполагам след храна го пиеш. Проверявала ли си се нощно време или сутрин за хипоглекимии с тая доза? От колко време го пиеш, че и ефектът му е спорен на фона на тоя сутрешен инсулин и това, че спортуваш. По-скоро направи захарен профил.

# 308
С тези антитела... жлезата е доста аткувана. Хормон си трябва. ИР ще се подобри, а и холестерола, ако и той е завишен. Как се чувствате? Спите ли добре? Умора, сърцебиене?

# 309
  • Пловдив
С тези антитела... жлезата е доста аткувана. Хормон си трябва. ИР ще се подобри, а и холестерола, ако и той е завишен. Как се чувствате? Спите ли добре? Умора, сърцебиене?

Абсолютно нищо ми няма.Всичко ми е наред имам редовен цикъл,заспивам без проблем и си спя цяла вечер не съм уморена, даже  имам излишна енергия.Холестерола  лошия е леко завишен,но реално при кой не е...
Но ходих при няколко ендокринолога и не искат да започна прием на  хормон.
Реално инсулина наистина ми е висок сутрин, но досега след 2 обременявания  е бил и много повече.
Сега трябва пак да мина преглед,затова и писах тук чудя се да търся ли  пак нов лекар?

Мегликона така ми го изписа вечер по една таблетка след хранене..... няма дефицити на Б12 и Д и тях съм пускала.Сега реших да проверя по свое желание желязото ,но като гледам за мен е добре.

# 310
Инсулинът е зле, но явно това все пак е подобрение на стойността (доколкото разбирам).
Бонго, ХR е "extended release", т.е. метформинът е с бавно освобождаване. Обикновено препоръчват точно вечер да се пият този вид таблетки.🙂 По принцип метформинът, сам по себе си, не предизвиква хипогликемии (освен в много редки случаи и в комбинация с други фактори и/или лекарства за понижаване на КЗ). Аз, когато го пиех, си го приемах и по време на фаст и нито веднъж не съм имала хипогликемия (т.е. разбирай, че КЗ под 5- от изходна стойност нещо над 5, не съм видяла от хапчето). Трябва да се внимава с алкохола и да не се обезводнява човек, докато го пие.
Аз с инсулин 15 се будех като пияна (без някога да съм се напивала, предполагам, че е сходно усещането), едвам се надигах от леглото сутрин- замаяна, уморена, все едно цялата вечер съм била на дискотека и съм танцувала (много ми хареса как някой го беше определил така усещането😆)...
Аз бих проверила и феритин, хемоглобин как са. Струва ми се, че ЖСК е леко в по-горна граница (не е над референтните, но по принцип колкото е по-нагоре в тях, толкова по-вероятен става железният дефицит).

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 13:46 от dolce miele

# 311
Знам, че е с удължено освобождаване и точно затова питам. Именно, като го пия вечер, често нощем си я усещам хипото. Дъщеря ми пиеше за кратко глюкофаж хр преди да започне инсулин и дори с доза от 250 правеше хипо. Удълженото освобождаване е нож с две остриета, въпреки че съм му фен. Зависи всичко от индивидуалното усвояване на храната. А метформинът прави жестоки хипоглекимии при недостатъчно въглехидрати. Баща ми не веднъж повръща от ниска захар, защото не съчетава правилно момента на храненето с пиенето на хапчето или мг с количеството въглехидрати.

# 312
Момичета, пуснах си трикратен кортизол в слюнка. Ето ги резултатите:

Скрит текст:

Как ви се струват, някой може ли да ги интерпретира? Знам, че май някои от вас бяха пускали.

Вчера сутринта тествах и кортизол в серум (еднократно) - излезе много близо до горната референтна граница - май така беше оптимално, доколкото помня?!

# 313
Бонго, по принцип в листовката пише това:

Вероятно зависи и от индивидуалната поносимост, но определено е рядко срещано. Аз съм го приемала и при нвх хранене, включително в някои дни съм имала по 0 грама вгх.
А на дъщеря ти защо са го давали (с такова впечатление останах)?🤔 В листовката пише, че лекарството не е подходящо, "ако нямате навършени 18 години".
Гърне, според мен са ок. Но не съм спец по кортизола- просто имам спомен, че сутрин трябваше да е най-високата стойност. Но дали още по-близо до горна граница би било по-добре, не знам...🤔

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 20:10 от dolce miele

# 314
Здравейте!
Имам нужда от насоки.
Утре ще правя обременяване с глюкоза, но сега прочетох, че 3 дни преди това трябва да се преустанови прием на противозачатъчни. А днес пих хапчето към 18.00ч.
Дали да отменя обременяването за друг ден?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт